Ukrajine nevyhovujú mená na troch slovenských ministerstvách. V nemilosti už aj Čaputová

Ukrajine nevyhovujú mená na troch slovenských ministerstvách. V nemilosti už aj Čaputová

Bratislava 30. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Ukrajina tajne dúfala, že pre ňu tri najdôležitejšie slovenské ministerstvá obsadia ľudia, ktorí by mohli byť pre ukrajinské záujmy viac prijateľnejší. Po tom, čo ministerstvo obrany, pôdohospodárstva a zahraničia pripadli strane Smer – SD a prezidentka vymenovala do funkcie Kaliňáka, Takáča a Blanára, sa ukrajinskej kritike nevyhla ani samotná Čaputová. Ukrajinská tlač však najnovšie špekuluje o tom, kto obsadí post štátneho tajomníka zahraničia. Spomínajú sa dve mená. Jedno z nich by malo byť pre Ukrajinu prijateľnejšie

vláda vládny kabinet ministri premiér Fico
Na snímke novovymenovaní členovia vlády, v dolnom rade druhý sprava jej predseda Robert Fico

Po tom, čo prezidentka Čaputová zastavila plánovanú dodávku zbraní na Ukrajinu, ktorú chystala poslať Ódorova vláda a neskôr vymenovala novú vládu R. Fica, stala sa aj ona samotná a to aj napriek mnohým predošlým proukrajinským postojom, terčom kritiky ukrajinských médií. V intenciách vety: „Čo bolo to bolo, terazky už je inak” – bolo jej rozhodnutie vymenovať novú vládu a pritom nevyužiť jej právo veta „najprekvapivejším a najneuspokojivejším výsledkom,” sťažuje sa ukrajinská European Pravda, pričom novú slovenskú vládu označuje za „vládu pomsty a priateľstva s Orbánom”.

Reklama

Podľa ukrajinských novín, prezidentka sľúbila, že využije svoje právo veta, aby zabránila menovaniu tých, ktorí si nemôžu plniť svoje ministerské povinnosti. Podľa tejto tézy mala prezidentka zakročiť hlavne proti trom nominantom na kľúčových ministerstvách pre Ukrajinu a to pri – ministerstve zahraničia, ministerstve pôdohospodárstva a ministerstve obrany.

„Konečný výsledok však takmer nikto nečakal – schválila všetkých navrhnutých kandidátov , okrem kandidáta na ministra životného prostredia Rudolfa Huliaka,” píše EP.

Reklama

Napriek tomu, že sa ukrajinské noviny sťažujú na nomináciu Takáča na ministerstve pôdohospodárstva, kde je podľa EP vysoká pravdepodobnosť, že kompromis dosiahnutý medzi Ukrajinou a Slovenskom ohľadom vývozu obilia a iných poľnohospodárskych produktov nová vláda zruší, na druhej strane, ani slovkom nespomína kauzu ukrajinského obilia napusteného zakázaným a nebezpečným chlórpylosom, ktoré zachytili slovenské úrady v slovenskom mlyne.

Jedno z kľúčových slovenských ministerstiev pre ukrajinské záujmy je aj ministerstvo obrany. Podľa ukrajinských novín Fico zámerne ignoruje  že Kaliňák je predmetom viacerých vyšetrovaní súvisiacich s jeho predchádzajúcimi vládnymi postmi a v predošlom článku ho dokonca označujú za „toxickú osobu”.

Napriek ponosovaniu sa na obsadenie postu ministerstva obrany SR Kaliňákom, ukrajinské noviny prinášajú aj pohľad „vysokého slovenského predstaviteľa”, ktorý pod pláštikom anonymity vyslovil názor, že Kaliňák je pragmatik a nie je zaujatý voči Ukrajine ako je tomu  u mnohých členov Smeru a čo je podľa neho najdôležitejšie – Kaliňák „má záujem o priaznivé vzťahy s USA”.

Ukrajinskej strane asi najviac vŕta v hlave post ministra zahraničia, ktorý obsadil Juraj Blanár, keďže podľa EP neobsadenie postu kariérnym diplomatom, ale naopak „protiukrajinským” Blanárom – naznačuje, že Fico plánuje od prvých dní svojej vlády vstúpiť do konfliktu s Bruselom a, samozrejme, s Kyjevom.

Na druhej strane, ukrajinské noviny vidia šancu, ako sa dá vyhnúť pre nich tomu najhoršiemu scenáru. Nemenovaná osoba mala v rozhovore pre European Pravda potvrdiť možné vymenovanie Mareka Eštoka za námestníka ministra zahraničných vecí – profesionálneho diplomata, ktorý pôsobil aj na veľvyslanectve na Ukrajine.

Reklama

„Predchádzajúce vyjadrenia Blanára boli hrozné, ale nemôžeme vylúčiť, že vzhľadom na nedostatok diplomatických skúseností sa spoľahne na svojho zástupcu. Dôležité je, že týmto poslancom je Eštok, ktorý pozná vašu krajinu a jasne chápe, kto je agresor.” a kto je obeťou,” vysvetľuje slovenský úradník pre EP.

Ukrajinské noviny, sa napriek vyhláseniu slovenského úradníka obávajú, že sa menovanie Eštoka nemusí naplniť a namiesto neho bude vymenovaný za štátneho tajomníka na ministerstve zahraničných vecí – známy politológ a publicista Eduard Chmelár.

„Veľa závisí od toho, či Blanár vymenuje svojho poradcu Eduarda Chmelára, neotrockistického politológa, ktorý vychvaľuje Putina a nenávidí Západ a Ukrajinu,” obáva sa EP.

Zjavná floskula ukrajinských novín o „neotrockistickom” Chmelárovi naznačuje, že osoby, ktoré sú na Slovensku dlhodobo konzistentné vo svojich názoroch a pri pohľade na vnútorné i zahraničné politické udalosti oplývajú konštruktívnou kritikou i rečou pragmatizmu a zároveň nezabúdajú na národnoštátny záujem, sú pre mnohých politických zahraničných hráčov (ale i niektorých domácich) neprijateľné. Aj keď sme si už na to na Slovensku zvykli, je načase to zmeniť.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali