Úder na nemocnicu v Gaze. Erdogan hovorí o zverstvách a adresuje naliehavú výzvu

Úder na nemocnicu v Gaze. Erdogan hovorí o zverstvách a adresuje naliehavú výzvu

Gaza 17. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR)

 

Najmenej 500 obetí si vyžiadal údajný nálet na nemocnicu v Gaze, uviedlo v utorok palestínske ministerstvo zdravotníctva. Postupne však prichádzajú ďalšie informácie, podľa ktorých sa počet zabitých zvýšil. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian

Na snímke telá obetí útoku v nemocnici 17. októbra 2023

Explózia, ktorú podľa ministerstva vyvolal izraelský vzdušný útok, zasiahla nemocnicu al-Ahlí Arábí v centre mesta Gaza.

Reklama

Stanica al-Džazíra uviedla, že útok na nemocnicu sa údajne odohral bez predchádzajúceho varovania a budova stále horí. Pod jej troskami sa pravdepodobne nachádzajú stovky tiel obetí.

Izraelské obranné sily (IDF) podľa denníka The Guardian doposiaľ nemajú podrobnosti o útoku na nemocnicu.

Reklama

Hovorca IDF Daniel Hagari upozornil, že nemá informácie, či bol výbuch v skutočnosti izraelským náletom. “Je tu množstvo náletov, množstvo zablúdených rakiet a množstvo nepravdivých správ od (palestínskeho radikálneho hnutia) Hamasu,” podotkol.

 

Izrael reaguje 

Izraelské obranné sily (IDF) v utorok uviedli, že podľa počiatočného vyšetrovania bola explózia nemocnice v centre mesta Gaza, ktorá si mala vyžiadať vyše 500 obetí, výsledkom neúspešného odpálenia rakety palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

Izraelský premiér Netanjahu popiera, že Izrael zasiahol nemocnicu v Gaze. “Z analýzy operačných systémov IDF vyplýva, že teroristi v pásme Gazy vypálili raketovú salvu, ktorá v čase útoku prešla v tesnej blízkosti nemocnice Al-Ahli v pásme Gazy. “Spravodajské informácie z viacerých zdrojov, ktoré máme k dispozícii, naznačujú, že za neúspešné odpálenie rakety, ktorá zasiahla nemocnicu v Gaze, je zodpovedný Islamský džihád,” povedal.

Reklama

V ďalšom príspevku dodal: “Celý svet vie: na nemocnicu v pásme Gazy zaútočili barbarskí teroristi, nie IDF. Ten, kto brutálne zabil naše deti, zabíja aj svoje vlastné deti.”

 

Arabské krajiny a Turecko obvinili z útoku Izrael

Saudská Arábia obvinila Izrael z útoku na nemocnicu v Gaze. Ministerstvo zahraničných vecí tejto krajiny “čo najdôraznejšie odsúdilo” “ohavný zločin, ktorého sa dopustili izraelské okupačné sily bombardovaním nemocnice”.

“Takýto nebezpečný vývoj si vyžaduje, aby medzinárodné spoločenstvo upustilo od dvojitých štandardov pri uplatňovaní medzinárodného humanitárneho práva,” uviedlo saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Vedenie Alžírska medzitým vyzvalo “medzinárodné spoločenstvo a svetové povedomie, aby okamžite zasiahli a zastavili barbarské činy, ktoré porušujú medzinárodné právo”.

Reklama

Aj Irán, Irak a Libanon spolu s ďalšími arabskými a moslimskými krajinami po Palestíne vyhlásili zajtrajší deň smútku.

Jediná islamská jadrová mocnosť na svete, Pakistan, vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby po útoku na nemocnicu v Gaze zastavilo izraelské bombardovanie pásma Gazy.

“Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo naliehavé opatrenia na okamžité ukončenie izraelského bombardovania a obliehania Gazy a beztrestnosti, s akou izraelské orgány konali v posledných dňoch,” uviedlo pakistanské ministerstvo zahraničných vecí.

 

Erdogan je pohoršený, reaguje aj šéf EK

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po útoku na nemocnicu v pásme Gazy vyzval na zastavenie tohto “bezprecedentného zverstva”.

“Útok na nemocnicu, v ktorej sú umiestnené ženy, deti a nevinní civilisti, je najnovším príkladom izraelských útokov zbavených najzákladnejších ľudských hodnôt. Vyzývam celé ľudstvo, aby podniklo kroky na zastavenie tohto bezprecedentného zverstva v Gaze,” napísal Erdogan na sociálnej sieti X.

Medzitým izraelským občanom v Turecku odporučil, aby urýchlene opustili krajinu.Takéto odporúčanie rozposlala izraelská Rada pre národnú bezpečnosť, informoval denník Times of Israel.

Šéf Európskej rady Charles Michel odsúdil blokádu pásma Gazy, ktorú Izrael zaviedol, v súvislosti s útokom na nemocnicu v Gaze.

“Chcel by som vyjadriť svoj emotívny postoj k nedávnym informáciám, podľa ktorých došlo k výbuchu v nemocnici v Gaze s mnohými obeťami. Svedčí to o dramatickej situácii tamojších ľudí. Úplná blokáda, keď sa ničí základná infraštruktúra, keď sa odrezáva prístup k vode, elektrine, keď sa neumožňuje dodávka potravín – to nie je v súlade s medzinárodným právom,” povedal.

 

Reklama

Celkový počet palestínskych obetí od začiatku eskalácie presiahol 3 tisíc osôb – polovicu tvoria ženy a deti.

Informovalo o tom palestínske ministerstvo zdravotníctva. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes už skôr uviedla, že počet obetí je 2 800.

 

Dnešný útok na nemocnicu v pásme Gazy vyvolal v islamskom svete vlnu pobúrenia.

Hlavní regionálni aktéri, ako napríklad Saudská Arábia a Turecko, dôrazne odsúdili Izrael. Vlády Jordánska, Iránu, Sýrie, Pakistanu (jedinej jadrovej mocnosti v islamskom svete) a niekoľkých ďalších krajín sa tiež vyjadrili proti Tel Avivu. V týchto krajinách sa tiež začali masové protiizraelské zhromaždenia.

Reklama

Samotný Izrael tvrdí, že útok nevykonala jeho armáda, ale palestínske radikálne skupiny, a to buď zámerne, alebo omylom. Vzhľadom na predchádzajúce brutálne bombové útoky Izraela v posledných dňoch však zatiaľ informačná kulisa ani zďaleka nie je v jeho prospech, a to ani na Západe.

USA nevzniesli priame obvinenia, ale uviedli, že Tel Aviv musí dodržiavať pravidlá vedenia vojny. A v Európskej únii šéf Európskej rady Charles Michel odsúdil Izrael za blokádu pásma Gazy.

Nech už tento úder zasadil ktokoľvek, vážne podkopáva pozíciu Izraela v konflikte a zvyšuje medzinárodný tlak na Izrael, aby upustil od bombardovania, blokády a nakoniec aj od pozemnej operácie v pásme Gazy.

Táto tragédia tiež problematizuje Bidenovu zajtrajšiu návštevu Tel Avivu a stavia ho pred dilemu, či má podporiť ďalšie izraelské vojenské úsilie. Alebo či navrhnúť prímerie – aby sa zabránilo nielen ďalším obetiam, ale aj “zapáleniu” celého Blízkeho východu. Ako sme už písali, USA teraz nemajú záujem o veľkú vojnu na Blízkom východe, ktorá by zmarila snahy Bidenovej administratívy o uzavretie strategických dohôd so Saudskou Arábiou, ktoré by mohli znížiť ceny ropy.

Takže bez ohľadu na to, kto zasiahol nemocnicu v Gaze – z politického hľadiska arabský svet už teraz využíva túto situáciu a snaží sa zvrátiť postoj Západu a USA (ktoré predtým jednoznačne podporovali Izrael) k súčasnej vojne. Hlavnou úlohou islamských krajín je presvedčiť Bidena, aby odradil Izrael od pozemnej operácie v pásme Gazy.

Reklama

 

NESTOJÍM ZA IZRAELOM – píše na sociálnej sieti Eduard Chmelár:

Izrael dnes prekročil všetky mysliteľné čiary, ktoré môže civilizovaná spoločnosť tolerovať. Pri útoku na nemocnicu plnú ľudí v Gaze dnes večer zahynuli stovky civilistov, ďalšie stovky sú stále pod troskami, takže počet obetí môže prudko rásť. Výhovorky izraelskej armády, že výbuch asi spôsobilo zlyhanie rakety Palestínskeho islamského džihádu, sú trápne a maximálne nepravdepodobné, stačí si pozrieť video v prvom komentári, ktoré jasne ukazuje zásah nemocnice letiacou raketou. Toto je zásadný obrat v celom konflikte. Existujú elementárne medzinárodné pravidlá pri vedení vojen a cielený útok na nemocnicu je jeden z najťažších vojnových zločinov. Benjamin Netanjahu patrí do Haagu! Americký prezident Joe Biden, ktorý letí do Tel Avivu, aby vyjadril Izraelu solidaritu, by sa mal otočiť nad Atlantikom, ak sa nechce strápniť pred celým svetom. Toto sa nedá ničím ospravedlniť! A kto má v sebe aspoň zvyšky ľudskosti, nemôže na to zareagovať inak.

Nestojím za Izraelom, ktorý si mýli obranu s vraždením detí. Nestojím za Izraelom, ktorý namiesto spravodlivosti nastoľuje pomstu. Nestojím za Izraelom, ktorý masakruje civilné obyvateľstvo, zrovnáva so zemou celé obytné štvrte, bombarduje mešity a nemocnice a svetu falošne tvrdí, že sa bráni. Nestojím za Izraelom, ktorý odrezal dva milióny ľudí od pitnej vody a potravín, akoby smädní a hladní civilisti boli strategické vojenské ciele. Nestojím za Izraelom, ktorí najprv kázal ľuďom odísť a keď sa konečne pohli, z nepochopiteľných príčin štyrikrát vybombardoval Rafah, pohraničný prechod s Egyptom. Nestojím za Izraelom, ktorý šliape po medzinárodnom práve a drží biedny palestínsky ľud v porobe a apartheide. Za takýmto štátom, ktorý pácha zverstvá, ktoré by nikomu na svete neprešli, nemôžem stáť! Vyzývam najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky, aby už konečne prestali zbabelo strkať hlavu do piesku a kategoricky odsúdili masové vraždenie civilistov. Medzinárodné spoločenstvo musí rázne zakročiť a donútiť obe strany, aby ukončili krviprelievanie a vytvorili podmienky pre mierové rokovania.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Včera 18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

Včera 18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Včera 18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

Včera 17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

Včera 17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

Včera 16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

Včera 16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

Včera 16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

Včera 15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

Včera 15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

Včera 15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali