Trump sa ocitá pod tlakom neokonzervatívcov: Koniec novej studenej vojny medzi Ruskom a USA je zrejme v nedohľadne

Trump sa ocitá pod tlakom neokonzervatívcov: Koniec novej studenej vojny medzi Ruskom a USA je zrejme v nedohľadne

Washington 16. februára 2017 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky/Sergei Karpukhin)

 

Na Strednom východe je teraz možné vidieť „krymské rozpravy“: Vláda Trumpa mieri pod tlakom neokonzervatívcov, tajných služieb a obranného priemyslu ku konfrontácii s Ruskom aj v Európe

Nový americký prezident Donald Trump prísaha Inaugurácia Donalda Trumpa
Ilustračná snímka

 

Reklama

USA a Rusko napriek ohlásenému úsiliu o priblíženie sa smerujú ku kolíznemu kurzu. Rusko v stredu zamietlo americkou vládou požadované vrátenie Krymu Ukrajine a protestovalo proti zasahovaniu Washingtonu. “Téma návratu Krymu nemôže byť prerokovaná, pretože Rusko nerozoberá jeho územnú celistvosť so zahraničnými partnermi,” povedal prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Deň predtým hovorca prezidenta Donalda Trumpa vyhlásil, že Rusko sa musí vzdať kontroly nad polostrovom. Trump napísal na Twitteri, že Rusko prevzalo Krym za vlády jeho predchodcu, Baracka Obamu. Uzavrel správu otázkou: “Bol Obama voči Rusku príliš mäkký?” Tento jeho výrok prekvapil, nakoľko počas kampane prehlasoval, že pre dobro a zlepšenie vzájomných vzťahov s Ruskom by bolo dobré uznať Krym za ruský a prestať sa touto vecou už zapodievať.

V roku 2014 došlo v Kyjeve k prevratu. Americká osobitná vyslankyňa Victoria Nulandová v ňom hrala významnú úlohu. Po tom, čo bol legitímne zvolený prezident Viktor Janukovič zvrhnutý a ruská tajná služba bola zjavne zaskočená, vypukla v Moskve panika. Kremeľ poslal vojenské posily na Krym, ktoré mohli byť použité v súlade so zmluvou ako vojenský oporný bod Ruska. Okrem iného na Kryme ukotvila ruská čiernomorská flotila. Neskôr sa na Kryme konalo referendum, v ktorom jasná väčšina obyvateľov hlasovala za vstup do Ruskej federácie. Rusi sa spoliehajú na právo na sebaurčenie obyvateľov. Západ hovorí o anexii. Tento pojem je dôležitý, pretože podľa medzinárodného práva je použitie vojenskej sily proti anektovaniu štátu legitímne.

Reklama

Nový vývoj potvrdzuje trend posledných týždňov: Trumpova vláda sa zdá byť pod tlakom zo strany tajných služieb, neokonzervatívcov a vojensko-priemyselného komplexu, kvôli čomu nie je schopná normalizovať vzťahy s Ruskom. Vývoj na Strednom východe je toho dôkazom.

Americký minister obrany James Mattis nazval na zasadnutí NATO udalosti z roku 2014 ako vytriezvujúce. Trump oznámil svoj zámer použiť sankcie, ktoré boli uložené v nadväznosti na krízu na Ukrajine, s cieľom donútiť Rusov uzavriť zmluvu START.

Peskov uznal, že vzťah oboch štátov je v “žalostnom stave”. Rusko sa snaží nadviazať kontakty s americkou vládou, aby ich zlepšili. Na tému Krymu povedal prezident Vladimír Putin, že už bolo vysvetlené, prečo patrí do Ruska. Krymskí obyvatelia hlasovali v referende proti Ukrajine a chceli ruskú ochranu. “Nechceme vracať svoju vlastné územie,” povedal hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. “Krym je oblasť, ktorá patrí do Ruskej federácie.”

Naproti tomu Trumpov hovorca Sean Spicer v utorok povedal: “Prezident Trump dal jasne najavo, že od ruskej vlády očakáva de-eskaláciu násilia na Ukrajine a návrat Krymu.” Zároveň si Trump praje, aby USA a Rusko spolu vychádzali dobre. Ukrajina uvítala túto požiadavku. “Je to pozitívny signál, s dôrazom na Trumpov rozum a vernosť v humanitárne hodnoty zo strany Spojených štátov, povedal ukrajinský minister vnútra Arsén Avakov. Ukrajinu držia nad vodou peniaze daňových poplatníkov EÚ. V neľahkom súčte sa EÚ think-tank dopracoval k záveru, že táto krajina sa aj naďalej utápa v korupcii a neboli vykonané udržateľné reformy.

Pre nadviazanie priateľských vzťahov medzi USA a Ruskom stál poradca národnú bezpečnosť Michael Flynn. Ale Flynn bol donútený k rezignácii kvôli podozreniu, že hovoril s ruským veľvyslancom v Spojených štátoch o amerických sankciách proti Rusku.

Reklama

Okrem toho New York Times pustil do sveta fámu, že členov tímu Trumpovej kampane udržiavalo kontakt s ruskou tajnou službou rok pred voľbami. Peskov to odmietol: “Toto je správa z novín, ktorá nie je založená na faktoch.” Hovorkyňa ministerstva zahraničia povedala, že nedošlo k žiadnemu nevhodnému kontaktu medzi zamestnancami Trumpa a zástupcami ruských úradov v USA počas volebnej kampane. “Neprekvapilo nás nič. Táto informácia znovu ukazuje, že v Spojených štátoch sa pod povrchom hrá politická hra.” Trump súhlasil v správe na sociálnej sieti Twitter. “Tento nezmysel nie je nič iné ako pokus zakryť veľa chýb, ktoré boli vykonané v kampani porazenej Hillary Clintonovej.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali