Trump apeluje na Apple: Presuňte výrobu z Číny domov, do USA

❚❚

Bratislava 8. januára 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Tony Gutierrez)

 

Prezident Donald Trump apeluje, aby súkromná spoločnosť Apple vyrábala svoje produkty v USA a nie v Číne. Vyhlásenie amerického prezidenta prišlo krátko po tom, ako sa znížila prognóza príjmov Silicon Valley. Trump tvrdí, že jeho výroky s tým nesúvisia, informuje portál RT

Ilustračné foto

„Apple vyrába svoje výrobky v Číne. Povedal som manažérovi spoločnosti Apple, Timovi Cookovi, ktorý je mojím priateľom a ktorého mám veľmi rád: „Vyrábajte svoje výrobky v Spojených štátoch,” uviedol Trump v piatok novinárom v blízkosti Bieleho domu.

.

Dodal, že technický gigant by mal „vybudovať veľké, krásne továrne” v Amerike, keďže Čína je v súčasnosti krajinou, kde sa nachádza väčšina výroby.

„Chcem, aby Apple vyrábal svoje iPhony a všetky tie skvelé veci, ktoré robia v Spojených štátoch, a to sa uskutoční,” uviedol americký líder.

.

Avšak výrobca iPhone v minulosti uviedol, že niektoré komponenty pre zariadenia sú skutočne vyrábané v USA, ale ľudia sa sústreďujú len na to, kde je hotový výrobok zostavený.

Cook v marci pre médiá vysvetlil, že mnohé spoločnosti vyrábajú komponenty v rôznych krajinách a zdôrazňuje, že je to „neporozumenie …, že ľudia len vidia, kde je konečný výrobok zostavený a potom nadávajú, že to nie je vyrobené v USA”.

Vo štvrtok americký telekomunikačný gigant stratil miliardy dolárov na svojej hodnote a narušila americký trh po tom, čo znížil svoju prognózu príjmov začiatkom tohto týždňa. Zverejnená informácia však Trumpa netrápi. Novinárom totiž uviedol, že spoločnosť bude v poriadku a dodal, že od svojho prevzatia úradu vzrástla o stovky percent. Apple akcie skutočne vzrástli od januára 2017, ale ich reálny rast bol okolo 20 percent.

Pri diskusii o obchodnej dohode medzi americkou a čínskou delegáciou, je americké vedenie presvedčené, že jeho pozícia je silnejšia. Avšak vojna s názvom tit-for-tat vyvíjala tlak na mnoho amerických spoločností, ktorých akcie klesli.

Napriek tomu, že Apple tvrdí, že predaj v Číne klesol čiastočne kvôli obchodnej vojne, samotná spoločnosť sa dopustila chýb na čínskom trhu a veľké finančné straty sú vlastne chybou spoločnosti Apple, tvrdí analytik.

.

„Priemerný občan Číny zarobí 10 000 dolárov ročne a vy im predávate iPhone za 1 200, 1 500 dolárov … keď môžu získať telefón od Huawei, z čínskej výroby, za 500 so všetkými rovnakými funkciami, ktoré má iPhone, čo očakávate?”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali