Tak koľko je tých svetových strán?

Tak koľko je tých svetových strán?

Bratislava 23. marca 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Rozmohol sa tu taký nešvár – vládna koalícia tvrdí, že chce robiť politiku na všetky štyri svetové strany, na čo opozícia oponuje, že svet z politického hľadiska má strany len dve: východ a západ (a my si nevyhnutne musíme jednu vybrať)

kompas
Ilustračné foto

Nuž, kým koalícia sa vyjadruje trochu nepresne, opozícia je celkom mimo.

Reklama

Objasnime si toto tvrdenie.Vo februári sa v Moskve konala veľká odborná konferencia na tému „multipolárny svet“. Zúčastnilo sa jej vyše 300 intelektuálov z vyše 100 krajín sveta: vysokoškolskí pedagógovia, filozofovia, odborníci z rozličných sfér humanitných vied, ale aj duchovní (kňazi kresťanských denominácií a islamský imám).Ústredný motív debaty bol pomaly sa vynárajúci nový svetový poriadok – taký, v ktorom neexistuje jedno jediné mocenské a ideologicky univerzálne centrum (USA), ale kde spolu priateľsky a konštruktívne komunikujú a spolupracujú rozličné, navzájom odlišné kultúry a civilizácie.

Kým naši liberáli ospevujú toleranciu k inakosti, v praxi ju limitujú len na ostatných zástancov tejto ideológie – ste v ich kruhoch vítaní bez ohľadu na sexuálnu orientáciu, farbu pleti, či národnosť, pokiaľ ste, pravda, liberál. Pre konzervatívca alebo – nedajbože! – socialistu sa miesto pri kaviarenskom stole nenájde…

Reklama

Skutočná tolerancia však vyzerá inak.

Práve moskovská konferencia ukázala, ako sa môžu reálne, nekonfliktne a produktívne za jedným debatným pultom vystriedať rozličné a odlišné myšlienkové prúdy, ideológie, národy a národnosti, či náboženskí predstavitelia. Tak sa demonštruje skutočná a nielen proklamovaná a selektívna tolerancia k inakosti.

Podľa rečníkov, ktorí na konferencii vystúpili, sa na geopolitickej mape súčasného sveta objavujú nové veličiny. Po (stále ešte dominantných) USA je tu Rusko a Čína, nasledovať budú štáty Latinskej Ameriky, subsaharskej Afriky, India a moslimské krajiny. Toto nové usporiadanie, ktorého prvou lastovičkou je združenie BRICS, sa nazýva “multipolárny svet”.

Preč sú časy studenej vojny, keď sa západ s východom predbiehal v zbrojení. Vybudované boli nové ekonomické veľmoci, a ďalšie sa postupne vzmáhajú. Preto nemáme viac bipolárny svet, ale ani svet so štyrmi svetovými stranami – z geopolitického hľadiska je ich totiž momentálne najmenej sedem (už spomínané krajiny a celkyUSA, Rusko, Čína, India, Afrika, Latinská Amerika, blízky východ).

V tomto zmysle môžeme interpretovať slová vládnej koalície, keď hovorí o pragmatickej politike na všetky svetové strany, ako otvorenosť k spolupráci so všetkými potenciálnymi partnermi, ktorí majú vôľu sadnúť si za rokovací stôl. Teda žiadna povýšená exkluzivita postkoloniálnych štátov kolektívneho západu, žiadne vyčlenenie „nás, civilizovaných Európanov“, proti „tým druhým“, ktorí s nami nezdieľajú predstavu, že liberálna demokracia je jediný možný, univerzálne aplikovateľný a definitívny projekt pre všetky štáty sveta, ale naopak, inkluzívny prístup, tolerujúci fakt, že odlišné civilizácie môžu mať odlišné predstavy o fungovaní sveta.

Reklama

Z akéhosi neznámeho dôvodu naše médiá ignorujú tieto skutočnosti, a žijú stále v predstave, že svet je ringpre dvojicu boxerov v superťažkej váhe, USA a Ruskú Federáciu. Netuším, či novinári nesledujú iné, ako západné médiá, alebo ich otázka multipolarity jednoducho len nezaujíma, alebo či sa boja pozrieť ďalej, než je roh najbližšej kaviarne.

Tak či onak, nezáleží na tom. Svet sa pohol, a to nejde zastaviť. Nachádzame sa v epoche rekonfigurácie svetového poriadku. Ostaňte preto kvalitne a všestranne informovaní, priatelia, aby ste videli celý obrázok, a nielen vybrané, osamotené kúsky skladačky vo svetle reflektorov televíznych kamier CNN.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Moslimský duchovný z bavorskej metropoly Mníchov sa pravdepodobne postaví pred súd v súvislosti s príspevkom na sociálnej sieti Facebook, ktorý zverejnil 7. októbra 2023 – v deň, keď palestínske radikálne hnutie Hamas zaútočilo na územie Izraela.

06:57

Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie sa stala prvou členkou britskej kráľovskej rodiny, ktorá od začiatku ruskej vojenskej invázie vo februári 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil Londýn.

06:55

Spojené štáty nesúhlasia s vyšetrovaním zo strany Medzinárodného trestného súdu v súvislosti s konaním Izraela v Gaze.

06:54

Delegácia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na rokovaniach o možnom prímerí a dohode o prepustení rukojemníkov opustila Egypt a vráti sa tam s “odpoveďou” na najnovší návrh.

06:51

V snahe zabezpečiť kontinuitu po novembrových voľbách administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu, a to bez ohľadu na výsledok volieb.

Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:49

Najmenej traja americkí policajti prišli o život a viacero ďalších utrpelo zranenia počas zásahu proti mužovi odsúdenému za nelegálnu držbu zbrane v meste Charlotte v štáte Severná Karolína.

06:48

Šéfa krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska Herberta Kickla a niekoľkých členov bývalej rakúskej vlády vyšetrujú pre podozrenie zo sprenevery verejných financií, pomocou ktorých si mali kúpiť inzerciu a získať priaznivé mediálne pokrytie.

06:46

Švédsky premiér Ulf Kristersson pripustil, že má obavy v súvislosti s “veľmi závažnými” tvrdeniami, že cez zamestnancov tamojšej polície unikajú informácie k členom zločineckých gangov.

06:44

Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v Tel Avive za prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy palestínskym militantným hnutím Hamas.

06:32

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Agentúre AFP to v pondelok povedal Christian Lydersen z Nórskeho polárneho inštitútu.

06:08

Americké ministerstvo zahraničných vecí zistilo, že hrubého porušenia ľudských práv Palestínčanov sa dopustilo päť izraelských bezpečnostných jednotiek. Dané incidenty sa odohrali na Západnom brehu Jordánu, a to ešte pred vypuknutím vojny Izraela s palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy v októbri 2023, informuje TASR.

Včera 21:05

Ceny ropy klesli takmer o dolár, keďže trhy dúfajú, že nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy zabráni rozšíreniu konfliktu do ďalších oblastí regiónu. Okrem toho najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb, čo signalizuje, že dopyt po rope sa v najbližšom období výraznejšie nezvýši.

Včera 19:40

Španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do osemfinále na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rekordný päťnásobný víťaz podujatia zdolal v 3. kole Pedra Cachina z Argentíny v troch setoch 6:1, 6:7 (5) a 6:3. Jeho ďalší súper bude Čech Jiří Lehečka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali