Sýrsky konflikt – dôvody a príčiny

Sýrsky konflikt – dôvody a príčiny

Bratislava 21. septembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Lefteris Pitarakis)

 

Zaujímavosťou je, že konflikty vznikali v krajinách, ktorých vládcovia neboli sympatizantmi USA

V súčasnosti Európa čelí obrovskej migrácii z Afriky a Ázie. Medzi migrantami prevažujú ekonomickí migranti, o čom svedčí fakt, že nechcú zostať v prvej bezpečnej krajine, ktorou prechádzajú. Ich cieľom je najmä Nemecko a Švédsko.

Reklama
Sýria čelí už niekoľko rokov nepokojom
Sýria čelí už niekoľko rokov nepokojom

Okrem ekonomických migrantov je tu však isté percento ľudí, ktorí utekajú z vlastných krajín kvôli prebiehajúcej vojne. Často skloňujeme v tomto období utečencov zo Sýrie, preto sa pozrieme na vývoj a príčiny vojenského konfliktu v tejto krajine.

Občiansky konflikt v Sýrii vznikol počas Arabskej jari, ktorej oficiálnym dôvodom bola demokratizácia na Blízkom východe a v severnej Afrike a odstránenie tamojších diktatúr. Aj keď presnejším názvom by mohol byť Arabský rozvrat.

Reklama

Zaujímavosťou je, že konflikty vznikali v krajinách, ktorých vládcovia neboli sympatizantmi USA. Sýrska opozícia, označovaná ako rebeli nadviazala na vlnu nepokojov, ktoré sa odohrávali v ostatných krajinách a požadovali odstúpenie prezidenta Bašára Asada. V bojoch ich podporili USA, Saudská Arábia, Katar, Jordánsko, Turecko aj Izrael. Naopak, na stranu oficiálneho režimu sa otvorene postavilo libanonské hnutie Hizballáh, Irán či Rusko. Boli to práve Spojené štáty americké, ktoré aktívne podporovali a vyzbrojovali tzv. rebelov na území Sýrie už od roku 2011. Nepretržitý tok peňazí a zbraní prostredníctvom Saudskej Arábie a Kataru vytvoril vákuum na severovýchodnom území Sýrie, kde bez prítomnosti vládnych zložiek a armády sa frakciám Al-Kájdy, Al-Nusry a ISIS/ISIL umožnilo dokonale organizovať, preskupovať a vytvoriť fyzickú centrálu svojej moci na Blízkom východe.

V apríli 2013 rebelov, ktorí dnes tvoria Islamský štát, osobne počas tajnej návštevy podporil aj americký senátor McCain.

Spojené štáty boli pripravené zaútočiť na Sýriu v auguste 2013, kedy na predmestí Damašku boli použité chemické zbrane. Ešte predtým došlo k použitiu chemických zbraní v marci 2013 pri meste Halab. Napriek stupňovanej mediálnej propagande Spojené štáty nikdy nepredložili žiadne dôkazy o Asadovej vine v prípade útoku chemickými zbraňami. To, čo nazývali dôkazmi, boli len tvrdenia. Priaznivci útoku na Sýriu poukazovali na násilie voči bezbranným ľuďom, ale keď bahrajnský sultán, spojenec USA, v roku 2011 pozval do krajiny saudskoarabskú armádu, aby utopila v krvi ľudové povstanie, tieto otázky nikto z nich nekládol. A takisto otázky nekladú ani voči Saudskej Arábii, absolutistickej monarchii so stredovekými druhmi trestov, najbeštiálnejšiemu režimu na Blízkom východe, ktorý vraždí, mučí, kameňuje, bičuje a odsekáva ruky za zanedbateľné priestupky. V porovnaní s americkými blízkovýchodnými spojencami vyznieva Asadova diktatúra ako civilizovaný štát. Toto pokrytectvo západného sveta nás nesmie zastaviť pri hľadaní hlbších príčin záujmu, ktorý prejavujú veľmoci o Sýriu. V hre sú totiž tie najvyššie globálne záujmy, v ktorých sa na počty mŕtvych neprihliada.

Vojna a nepokoje v Sýrii nútia obyvateľov opúšťať ich domovy
Vojna a nepokoje v Sýrii nútia obyvateľov opúšťať ich domovy

K útoku Spojených štátov na Sýriu v roku 2013 nakoniec nedošlo vďaka Rusku a Číne, ktoré zablokovali v Bezpečnostnej rade OSN snahu uvaliť zodpovednosť za použitie chemických zbraní na Asadov režim. Rusko patrí k najväčším kritikom vojenského angažovania USA v Sýrii. Tvrdí, že nie je namierené len proti islamským militantom, ale aj proti vládnym vojakom.

Vývoj udalostí okolo a vo vnútri tejto krajiny má rovnaké črty scenára zasahovania cudzích síl do vnútorných záležitostí krajiny, tak ako tomu bolo predtým v prípade Iraku, Juhoslávie či Líbye.

Reklama

Obyvateľstvo, ktoré sa tešilo stabilnej domácej bezpečnosti a pomerne slušnej životnej úrovni z večera do rána túto istotu stratilo. Režim síce dosť spomalene reagoval na oprávnené ekonomické a politické požiadavky časti obyvateľstva, ale zvrat vo vývoji vnútorných záležitostí krajiny nastal až ohromujúco náhle.

Už v roku 2001 sa v Pentagone pripravovali plány na útok pod rôznymi zámienkami na celkovo 7 krajín Blízkeho východu a Severnej Afriky (Počínajúc Irakom a pokračujúc Líbyou, Sýriou, Libanonom, Iránom, Somálskom a Sudánom).

Ako vždy v geopolitických projektoch dnešných veľmocí ide hlavne o kontrolu zdrojov. Pre americké záujmy je neprijateľné, aby značnú časť nálezísk a transport energetických surovín kontrolovali sily, na ktoré nemá Amerika vplyv. Takže politika budúcnosti má byť zameraná na oslabovanie vplyvu Iránu, Sýrie a Ruska, vytvorenie takých podmienok, ktoré zabránia efektívnu dopravu surovín na priemyselné trhy a v prípade balkanizácie regiónu by USA, resp. NATO získalo aj priamu kontrolu nad regiónom.

Eva Filipová

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:52

Členské štáty Európskej únie v utorok definitívne odsúhlasili Nástroj na podporu reforiem a rastu pre západný Balkán. Ide o nový prostriedok Únie, ktorý ma napomôcť regiónu v hospodárskom raste.

14:52

Obvineniu z ohrozovania pod vplyvom návykovej látky čelí 76-ročný vodič. V sobotu (4. 5.) ráno mu namerali v dychu 2,38 promile alkoholu. Informovala o tom trenčianska polícia na sociálnej sieti. Vodičovi, ktorého zastavili policajti z obvodného oddelenia v Ilave, obmedzili osobnú slobodu a umiestnili ho do policajnej cely. O výške trestu bude rozhodovať súd.

14:51

V utorok sa v Bruseli konalo fórum zamerané na posilnenie obrannej priemyselnej spolupráce medzi EÚ a Ukrajinou. Cieľom je poskytnúť Ukrajine trvalú vojenskú podporu aj z dlhodobého hľadiska a lepšie riešiť obranné a priemyselné potreby Ukrajiny.

14:43

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve. Obvinilo v tejto súvislosti ruský rezort diplomacie z manipulácie a zastrašovania.

14:22

Holandská poriadková polícia v utorok skoro ráno ukončila propalestínsku demonštráciu na Amsterdamskej univerzite, kde zadržala približne 125 ľudí a zničila barikády.

14:14

Rusko a Ukrajina sa vzájomne obviňujú z použitia chemických zbraní na Ukrajine. Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) však v utorok informovala, že tvrdenia, ktoré v tomto smere od oboch strán dosiaľ dostala, neboli dostatočne podložené na to, aby mohla dospieť k takémuto záveru.

14:04

V utorok vstúpil do platnosti Európsky zákon o slobode médií (MFA), nový súbor bezprecedentných pravidiel na ochranu nezávislosti a plurality médií.

14:01

Spoločná poľnohospodárska politika (CAP) EÚ by sa mala revidovať, priame platby pre slovenských farmárov by sa mali dorovnať. Zhodli sa na tom v utorok na predvolebnej diskusii kandidáti slovenských opozičných politických strán Ján Oravec (SaS), europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) a Michal Kiča (Demokrati). Kandidátka za koaličnú stranu Smer-SD a europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová svoju neúčasť na diskusii ospravedlnila. Predvolebnú diskusiu zorganizoval portál Euractiv Slovensko.

13:52

Náklady ruských ropných produktov sa začínajú hromadiť na mori, pretože kupci sú čoraz opatrnejší. To ukazuje, ako invázia Ruska na Ukrajinu ovplyvňuje toky ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali