Spojené štáty uvalili sankcie na prezidenta Republiky srbskej Milorada Dodika

Spojené štáty uvalili sankcie na prezidenta Republiky srbskej Milorada Dodika

Washington 18. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Amel Emric)

 

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu uvalila v utorok sankcie na prezidenta Republiky srbskej Milorada Dodika. Dôvodom je marenie Spojenými štátmi sprostredkovanej mierovej dohody o ukončení vojny v Bosne pred dvoma desaťročiami.

Na snímke Milorad Dodik
Na snímke Milorad Dodik

Prezident Republiky srbskej, ktorá je súčasťou Bosny a Hercegoviny, ohrozuje podľa amerického rezortu financií zvrchovanosť a územnú celistvosť tejto krajiny. Dodik totiž ignoruje nariadenie ústavného súdu, ktorý zrušil ním presadzovaný sviatok “štátnosti”, pripadajúci na 9. januára, teda na výročie vyhlásenia Republiky srbskej v roku 1992.

Reklama

Podľa ústavného súdu je tento dátum diskriminačný voči bosnianskym Moslimom a katolíckym Chorvátom, keďže pripadá na srbský pravoslávny sviatok. Mnohým tiež pripomína vyhostenie Nesrbov z územia tejto autonómnej oblasti počas občianskej vojny.

Sankcie počítajú so zmrazením Dodikových účtov v Spojených štátoch, líder má tiež zákaz vstupu do USA či obchodovania s americkými občanmi.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Sviatok práce je pre Konfederáciu odborových zväzov SR nielen symbolom boja za spravodlivé pracovné podmienky a dôstojný život, ale aj príležitosťou na vyzdvihnutie dôležitosti solidarity a jednoty medzi pracujúcimi. 

12:47

Prijatie desiatich štátov do EÚ v roku 2004 znamenalo odsunutie železnej opony na smetisko dejín. Aj vtedy však boli obavy, či výzvy spojené s tak veľkým rozšírením Únia zvládne. Na konferencii “20 rokov Česka v EÚ” na Pražskom hrade to povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Frank-Walter Steinmeier
Na snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier
12:28

Poľský premiér Donald Tusk povedal, že Európa je v súčasnosti v oblasti bezpečnosti závislá od Poľska. 

Donald Tusk
Na snímke Donald Tusk
12:27

Poslanci maďarského parlamentu rokujú o sprísnení zákonov na ochranu detí a o ďalšom sprísnení postihov páchateľov pedofilných deliktov. 

12:25

Muž zaútočil s mečom na ľudí na severovýchodnom predmestí Londýna. Uviedla to miestna polícia, ktorá podozrivého zadržala. So zraneniami bolo hospitalizovaných päť osôb.

12:24

Ekvádor na pôde Medzinárodného súdneho dvora v Haagu podal právnu sťažnosť voči Mexiku za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí. Ide o prípad poskytnutia politického azylu pre bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa, ktorého vyšetrujú pre podozrenia z korupcie.

12:22

Členstvo v EÚ a NATO je nespochybniteľným základom slobody, prosperity a bezpečnosti ČR. Jeho najväčším prínosom je, že krajina výzvam nečelí sama. Na konferencii “20 rokov Česka v EÚ” na Pražskom hrade to povedal český prezident Petr Pavel. Opäť vyzdvihol dôležitosť eura.

Petr Pavel
Na snímke český prezident Petr Pavel
11:33

Deväťdesiatosemročná Ukrajinka z obce Očeretyne v Doneckej oblasti v čase ťažkých bojov a ostreľovania prešla za pomoci drevených palíc desať kilometrov do bezpečia. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:31

Influenceri by si mali byť vedomí, že za propagáciu nelegálnych webových stránok týkajúcich sa nelegálnych hazardných hier im hrozí pokuta. A to aj pri reklame vo forme bonusových kódov, odkazov na nelegálne online kasína alebo živého streamovania priebehu hry. V prípade fyzickej osoby ide o pokutu do výšky 50.000 eur, pri právnickej osobe do 250.000 eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali