Soros je “starý-bohatý, mienkotvorný a nebezpečný”

Soros je “starý-bohatý, mienkotvorný a nebezpečný”

Budapešť 12. apríla 2023 (HSP/indianpunchline/Foto:Facebook)

 

Noviny Indian Express dnes priniesli dve správy týkajúce sa nepriameho partnerstva Indie s Georgeom Sorosom v rámci celosvetového projektu demokracie pod záštitou OSN, píše významný indický medzinárodný pozorovateľ, bývalý veľvyslanec M. K. Bhadrakumar vo svojom poslednom príspevku. Hlavná správa je za paywallom, zatiaľ čo druhá správa s názvom “Fond OSN pre demokraciu spustený v roku 2005 na pozadí dohody medzi Indiou a USA” je voľne prístupná

George Soros
Na snímke George Soros

Prvý článok s názvom “V Naí Dillí je George Soros starý, nebezpečný a na zozname sledovaných osôb – v OSN nie je problémom” je ohromujúcou investigatívnou správou národnej redaktorky denníka Nirupamy Subramanianovej, ktorá brilantne pátrala po pravde a odhalila toľko, koľko minister zahraničných vecí Módího vlády S. Jaishankar. Ten nedávno zistil, že americký miliardár a investor Soros je “starý-bohatý, mienkotvorný a nebezpečný”.

Reklama

India a USA boli “prirodzenými spojencami” a v roku 2005 spoločne vytvorili trustový fond pod hlavičkou Fondu OSN pre demokraciu (UNDEF) s poslaním podporovať demokraciu na celom svete prostredníctvom miestnych a medzinárodných mimovládnych organizácií a organizácií občianskej spoločnosti, “z ktorých mnohé boli prepojené so Sorosovým filantropickým impériom”.

Samozrejme, matkou všetkých irónií je, že vláda Manmohana Singha a administratíva Georgea W. Busha koncipovali projekt UNDEF len dva roky po invázii USA do Iraku a v priebehu niekoľkých mesiacov po krvavej operácii amerických síl v starobylom irackom meste Fallúdža v roku 2004.

Reklama

Faustovská dohoda za UNDEF bola zameraná na Čínu. Zaujímavé je, že Džajšankar zhruba v tom čase napísal článok, v ktorom tvrdil, že cieľom indickej politiky voči Číne je obrátiť túto nenapraviteľne komunistickú krajinu na ctené hodnoty demokracie a liberálneho internacionalizmu.

Stručne povedané, toto všetko len dokazuje, že indické vládnuce elity sledovali po celý čas dosť cynickú trajektóriu, pričom vyznávali demokratické hodnoty a propagovali krajinu v zahraničí ako najväčšiu demokraciu na svete. Soros sa stal pasé až vtedy, keď prstom pohrozil premiérovi Módímu.

Soros je neustále na barikádach a pracuje na zmene režimu s cieľom vytvoriť v cudzích krajinách kompradorské vedenie, ktoré by slúžilo záujmom USA (a presadzovalo jeho vlastné obchodné záujmy ako investora a manažéra hedžových fondov).

Soros pracuje v rukavičkách s americkým establišmentom, Deep State a Wall Street. India si mala dať pozor na spojenie so Sorosom – aj keď faustovská dohoda mala za cieľ vytvoriť bolesti pre hlavy čínskej komunistickej vlády.

Džaishankar to však prehnal, keď Sorosa označil za “nebezpečného” človeka. Ide o to, že vyvolanie farebnej revolúcie v Indii je prakticky nemožné vzhľadom na rozľahlosť krajiny, jej rozmanitosť a civilizačné črty, štátnu bezpečnosť atď.

Reklama

Zahraničné mimovládne organizácie tiež nemajú voľnú ruku a ich financovanie je pod prísnou kontrolou. Okrem toho, znaky demokracie, nech sú dnes akokoľvek skorumpované a opotrebované, naďalej odlišujú Indiu od klasických represívnych štátov.

Pod týmto prahom však Soros možno videl príležitosť na vytvorenie “rovnakých podmienok” v indickej politike, keďže krajina sa blíži k parlamentným voľbám v roku 2024.  To sa viac-menej deje aj v Turecku, ktoré sa 14. mája chystá na kľúčové parlamentné a prezidentské voľby.

Zdá sa však, že stratégia, ktorá v Turecku funguje, nefungovala v Sorosovej rodnej krajine, v Maďarsku, kde rozbitá opozícia a spojenie kresťanskodemokratickej politiky, konzervatívnej občianskej politiky a vlasteneckej politiky priniesli premiérovi Viktorovi Orbánovi ďalšie drvivé víťazstvo.

Sám Orbán vymenoval “ohromnú silu”, proti ktorej podľa neho jeho strana vo voľbách bojovala – “ľavica doma, medzinárodná ľavica, bruselskí byrokrati, Sorosovo impérium so všetkými jeho peniazmi, medzinárodné mainstreamové médiá a nakoniec aj ukrajinský prezident”.

V podstate nakoniec Orbán zvíťazil kvôli “štrukturálnym prekážkam”, ktoré bránili jeho porážke – všadeprítomná provládna zaujatosť verejnoprávnych médií, ovládnutie komerčných spravodajských médií Orbánovými spojencami, silne zmanipulovaná volebná mapa atď. Inak povedané, vyhral v systéme, ktorý si sám vytvoril. Existujú určité podobnosti so situáciou v Indii.

Reklama

Kronika farebných revolúcií teraz ukazuje, že ak nemajú podmienky na úspech, vždy existuje plán B na vytvorenie inovatívnych situácií, v ktorých režim zostáva, ale veci sa radikálne menia na politickej úrovni pod vedením tých istých starých osobností, ktoré zostali na mieste.

Bidenova administratíva to nedávno vyskúšala s brazílskym prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, ktorý sa po rokoch v politickej púšti vrátil k moci. Biden trval na tom, aby Lula najprv navštívil Washington – ešte predtým, ako sa vydá na cestu do Číny. Lula súhlasil. Návšteva Bieleho domu sa však ukázala ako neúspešná.

Biden zle pochopil Lulove zámery a pomýlil si ho s kapitalistickým cestárom v socialistickom rúchu. V skutočnosti má však Lula ambiciózny ekonomický program na nápravu rozdelenia príjmov a nezamestnanosti, ktorý je tiež neoddeliteľnou súčasťou jeho vízie sociálnej transformácie so zameraním na Afro-Brazílčanov – problém “rasovej kasty”, kontaktov a miešania na severovýchode Brazílie. (Očakáva sa, že Lula bude presadzovať federálny program pozitívnej diskriminácie).

Stačí povedať, že Biden nemal Lulovi čo ponúknuť. Bidenov plán B by však mal produktívny výsledok, pokiaľ ide o Indiu. Indická vládnuca elita tradične ovládala umenie udobriť si USA, keď sa nezhody dostali do vážneho konfliktu – napríklad v súvislosti so zástupnou vojnou USA proti Rusku na Ukrajine. Štvordňová vysokopostavená návšteva námestníčky ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džaparovej v Indii je určite dobre načasovaná.

Nemýľte sa však, India má dnes tiež silnú motiváciu prikloniť sa k Bidenovej administratíve. Prvýkrát od čínsko-amerického zmierenia na začiatku 70. rokov tu máme administratívu, v ktorej dominujú neokonzervatívci, ktorí otvorene presadzujú nepriateľskú politiku voči Číne.

Inak povedané, rozsah americko-indickej kongruencie záujmov je bezprecedentný. Je skutočne veľmi symbolické, že ťažké bombardéry USA schopné niesť jadrové zbrane vrátane dvoch B-1B smerujú do Indie, aby sa zúčastnili na cvičení Cope India v čase, keď napätie okolo Taiwanu stúpa.

Nadchádzajúca štátna návšteva Módího v USA nadobúda hlboký význam nielen v dynamike ázijských mocností, ale aj na medzinárodnej úrovni, keďže India sa stavia do pozície kvázi partnera Západu. Pentagon sa musí cítiť nadšený.

Možno sa nikdy nedozvieme, nakoľko je tento divoký výkyv v indickej politike “motýlí efekt”. Zrejmé však je, že samotný Soros musí teraz odstúpiť. Ak ho táto myšlienka ešte nenapadla, Biden ho k tomu určite vyzve. Tak či onak, Soros prestáva byť nebezpečný.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali