Fico zverejnil nahrávky, na ktorých podľa neho prokurátor špeciálnej prokuratúry Repa vydiera policajta

Fico zverejnil nahrávky, na ktorých podľa neho prokurátor špeciálnej prokuratúry Repa vydiera policajta

Bratislava 23. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

Strana Smer – sociálna demokracia zvolala tlačovú konferenciu na tému Prokurátor UŠP Repa, synovec sudcu Klimenta, v akcii

Robert Kaliňák, Robert Fico, Tibor Gašpar a Marek Para
Na snímke Robert Kaliňák, Robert Fico, Tibor Gašpar a Marek Para

Tlačovej konferencie sa zúčastňujú predseda Smer-SD Robert Fico, advokáti Robert Kaliňák, Marek Para a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

Reklama

Trestné stíhanie finančníka Jaroslava Haščáka bolo typickým politickým procesom bez dôkazov. V piatok to vyhlásil šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico s tým, že o zadržaní finančníka mal byť v roku 2020 informovaný aj vtedajší policajný prezident.

“Toto potvrdzuje, že celá kauza útoku na Haščáka z Penty bola typickým politickým procesom bez dôkazov s cieľom za každú cenu zadržať, obviniť a dať do väzby predstaviteľov finančnej skupiny, o ktorých mali mnohí politici z vládnej koalície po parlamentných voľbách tvrdé vyhlásenia,” zdôraznil Fico. Štát sa na začiatku septembra ospravedlnil Haščákovi za nezákonné vznesenie obvinenia a väzobné stíhanie.

Reklama

V súvislosti s vedením vyšetrovania expolicajta Mariána Kučerku hovoril Fico o vydieraní zo strany prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu. Fico citoval z trestného oznámenia, ktoré podala manželka obvineného policajta, zhodou okolnosti tiež prokurátorka. Následne prehral nahrávku z rozhovoru, ktorý prokurátorka citovala v trestnom oznámení. Na nej hlas, ktorý Fico označil ako hlad prokurátora špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu hovorí policajtovi Mariánovi Kučerkovi: “Čiže takto. Zajtra civil. Jasné? Lajo ti odkazuje, že sa o teba postará. To ti aj Lajo (Ladislav Makó) odkazuje.”

Kučerka odpovedá: “Dobre.”

Repa: “Tiež nechcem počuť žiadne oné, žiadne pi***. Fakt nechcem počuť žiadne pi***.”

Kučerka: “Ondro nebudem ti klamať. Poviem ti jak..”

Reklama

Repa: “Ty si uvedom, že máš rodinu. Že máš ženu, ktorá je v nejakom postavení. A buď to urobíme vo veľkej hanbe alebo to urobíme tak, že akože nič nebude.”

čo Fico označil za učebnicové vydieranie.

Expolicajta Mariána Kučerku zatiaľ neprávoplatne odsúdil Špecializovaný trestný súd za korupciu na 11 rokov väzenia.

Repa poskytol svoje stanovisko Denníku N v ktorom vyhlásil, že „Pokiaľ ide o dnešnú tlačovú besedu, tak sa nebudem bližšie vyjadrovať, ani komentovať verejné vyjadrenia politikov a ďalších osôb. Pokiaľ však ide o nahrávky, ktoré mali byť na tlačovej besede prezentované, tak nemám vedomosť o tom, že existujú, neviem odkiaľ nimi disponujú a pokiaľ boli vyhotovené, tak sa tak stalo bez mojej vedomosti a súhlasu, pričom z kontextu je zrejmé, že mali byť vyhotovené bývalými príslušníkmi policajného zboru, ktorí majú povinnosť postupovať podľa Trestného poriadku, navyše mohli byť získané aj v rozpore s paragrafom 55 zákona o prokuratúre,“ uviedol Repa.

„Napriek tomuto konštatovaniu by bolo vhodné oboznámiť sa s celým obsahom údajnej nahrávky, kde by malo by potom zachytené aj vyjadrenie dotknutej osoby o vlastnej trestnej činnosti a trestnej činnosti iných verejných činiteľov,“ dodal.

Reklama

Fico hovoril tiež o zvláštnom postavení exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, spolupracujúceho obvineného vo viacerých kauzách. Majú to dokazovať zvukové nahrávky.

Fico poukázal na to, že na Najvyššom súde (NS) SR sa má odvolaním zaoberať senát Juraja Klimenta, ktorého synovec Ondrej Repa konal v kauze Mariána Kučerku ako prokurátor a spochybnil prideľovanie veci súdnym senátom na Najvyššom súde pričom dodal, že Kliment má chrániť svojho synovca a naznačil, že vec sa ku Klimentovi dostala cielene nie náhodne, ako by to malo byť.

Advokát Marek Para hovorí o pochybnostiach s pridelením spisu na Najvyššom súde. “Je celkom evidentné, že s týmto pridelením takto účelovo vybranému sudcovi nemôže byť niečo v poriadku,” podotkol Para. Podľa Paru sudca Kliment zároveň nerešpektuje nález Ústavného súdu, ktorý v tejto konkrétnej veci hovorí, že nesmie konať.

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta dôrazne odmieta opakujúce sa politické ataky na sudcov Najvyššieho súdu, ktorí majú jeho plnú dôveru. Absolútne vylučuje i akékoľvek manipulácie pri prideľovaní spisov jednotlivým senátom. “V prípade, že ktokoľvek disponuje dôkazmi o takomto nezákonnom konaní, mal by postupovať v zmysle zákona, a teda oznámiť tieto okolnosti orgánom činným v trestnom konaní,” zdôraznil Šikuta.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali