SĽUK a Peter Bič Project zrušili svoju účasť na oslavách zvrchovanosti, lebo ide o politickú akciu. Reaguje ministerka kultúry, Blaha a ďalší

SĽUK a Peter Bič Project zrušili svoju účasť na oslavách zvrchovanosti, lebo ide o politickú akciu. Reaguje ministerka kultúry, Blaha a ďalší

Bratislava 11. júla 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:FB)

 

Svoju účasť  na oslave zvrchovanosti v Starej Bystrici na poslednú chvíľu odriekli Peter Bič a SĽUK , pretože ide podľa nich o politickú akciu, o čom vopred nevedeli. Starosta Starej Bystrice a poslanec za Smer Ján Podmanický viní zo vzniknutej situácie OĽaNO. Podľa neho rozbehlo pohon na účinkujúcich. Kauzu na sociálnej sieti vysvetľujú samotní umelci a vyjadrujú sa aj politici

Informačný plagát

Problémom sa podľa medializovaných informácií mal stať najmä politický diskusný klub, ktorý je plánovaný ako sprievodné podujatie popri vystúpeniach rôznych umelcov. Stretnúť sa v ňom mal napríklad poslanec Smeru Ľuboš Blaha so zákonodarcom z poslaneckého klubu OĽaNO Györgyom Gyimesim.

Reklama

K celej situácii sa na stránkach obce vyjadril aj starosta Ján Podmanický. Vysvetlil, že Deklarácia zvrchovanosti Slovenska je politický dokument, ktorý odštartoval proces vzniku samostatného Slovenska, preto aj jeho pripomínanie nemôže byť z podstaty veci apolitické. Dokument schválili politici a pripomínajú si ho spolu s občanmi politici.

“Hoci teda nejde o apolitickú akciu, po všetky tie roky sa usilujeme pozývať hostí naprieč politickým spektrom. Aj v tomto roku boli pozvaní zástupcovia z rôznych politických strán, pozvali sme aj pani prezidentku a pani županku, pričom by mali k dispozícii aj priestor vystúpiť. Vždy apelujeme na divákov, aby sme pri takýchto príležitostiach odložili naše politické preferencie, a dokázali jeden druhého počúvať,” vysvetľuje starosta, ktorý je zároveň poslancom.

Reklama

Podmanický tvrdí, že ak niekto spolitizoval toto podujatie, je to strana OĽANO, ktorá v nedeľu 10. júla 2022 vydala stanovisko, ktorým sa od osláv dištancovala a zároveň spustila pohon na partnerov a účinkujúcich, na základe čoho im niektorí interpreti cez FB oznámili, že nevystúpia.

OĽaNO v spomínanom stanovisku uviedlo, že si myslí, že ide o politickú akciu Smeru a nikto z ich radov sa na nej nezúčastní. „Podujatie v žiadnom prípade nepodporujeme a nezúčastní sa ho nikto z hnutia ani z poslaneckého klubu OĽANO,“ vyhlásili Obyčajní ľudia v nedeľu.

Poslanec Gyimesi, ktorý mal byť súčasťou slávností a diskusie, pre Aktuality.sk  potvrdil, že sa rozhodol rešpektovať výzvu hnutia.

 

Umelci zrušili účasť

Medzi umelcami, ktorí odriekli svoju účasť je Peter Bič, ani SĽUK.

Reklama

“Dňa 16. júla 2022 mal Slovenský ľudový umelecký kolektív vystúpiť na oslavách zvrchovanosti v obci Stará Bystrica. Z medializovaných vystúpení, ako aj z webovej stránky obce Stará Bystrica, sme sa dnes dozvedeli, že obec porušila čl. 3 bod 6 Zmluvy o umeleckom vystúpení, v ktorom je požiadavka, aby nedošlo v priebehu realizácie predmetu zmluvy k spájaniu názvu SĽUK ani jeho loga so žiadnou spoločnosťou, politickou stranou alebo organizáciou. Takéto spájanie našej organizácie s politickou stranou je hrubým porušením uvedeného článku zmluvy, pričom o tomto konaní obce sme nemali žiadnu vedomosť a dozvedeli sme sa to až 10.07.2022. Z tohto dôvodu sa SĽUK predmetného podujatia nezúčastní,” informuje súbor na svojej facebookovej stránke. K stanovisku SĽUK sa pripojila aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO), tá k textu dodala, že verí, že stanovisko SĽUK-U rozptýli akékoľvek pochybnosti o tom, kde a aká je v skutočnosti pravda.

V podobnom duchu sa o niečo skôr vyjadrila aj skupina Peter Bič Project: “Drahí priatelia, dňa 16.7. mala naša kapela Peter Bič Project vystúpiť v Starej Bystrici. Keďže nás o charaktere podujatia z neznámych dôvodov organizátor neinformoval a dozvedeli sme sa o ňom až z Vašich správ a po zhliadnutí plagátu, rozhodli sme sa samozrejme našu účasť zrušiť! Hráme s láskou pre našich fanúšikov, nie pre politikov a tak to aj zostane. Z toho dôvodu teda kapela Peter Bič Project 16.7. na podujatí v Starej Bystrici NEVYSTÚPI.”

 

Žilinský samosprávny kraj sa dištancoval

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová  (OĽaNO) uviedla, že sa Žilinský samosprávny kraj dištancuje od podpory politických aktivít.

“Vždy som rešpektovala základné pravidlo, že obecné, mestské aj župné verejné akcie sú určené všetkým ľuďom bez ohľadu na farbu politického trička. Zneužitie osláv DŇA ZVRCHOVANOSTI v Starej Bystrici stranou Smer SD je hrubým porušením tohto pravidla, znevážením podujatia aj jeho účastníkov. Toto neetické konanie strany Smer musím jednoznačne odmietnuť,” napísala na Facebooku.

Reklama

 

Reakcie politikov

K celej kauze sa vyjadril aj jeden z pozvaných politikov- poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). Blaha upozornil na to, že pozvanie na akciu prijali aj  významné osobnosti intelektuálneho života ako Eduard Chmelár, Roman Michelko či dokonca Václav Klaus. Organizátori zjavne chceli mať zástupcov ľavice aj pravice. Čo sa ale nepáčilo nielen OĽaNO ale aj liberálom z PS.

“Na oslavy zvrchovanosti liberálne kaviarne spustili sústredený útok. Progresívne Slovensko, Soltesz, OĽaNO, všetci.  Arpád Soltesz skoro pukol od zlosti, že si niekto dovoľuje oslavovať národnú suverenitu, veď ako sa kedysi vyjadril, Slováci sú podľa neho “čvarga” a “šváby”. Pre týchto duchovných bezdomovcov je 30. výročie Deklarácie o zvrchovanosti SR tým najväčším životným ponížením – nenávidia Slovensko a najradšej by ho rozpustili v neoliberálnej globalizácii. Výsledok – poslanec Gyimesi musel zrušiť svoju účasť. Pokyn zhora. Z OĽaNO. Odborná diskusia je totiž v našej slávnej liberálnej demokracii zakázaná,” konštatuje Blaha.

Upozornil aj na to, že účasť odriekol aj SĽUK, ktorého zriaďovateľom je ministerstvo kultúry, ktoré je pod vedením členky OĽaNO.  Pritom súbor vystúpil aj na liberálnej Pohode.

“Takto vyzerá svet podľa liberálov. Čaputová odbije 30. výročie deklarácie o zvrchovanosti nejakým trápnym statusom, ako pri Cyrilovi a Metodovi. Ona radšej Pohodu. A keď má niekto záujem urobiť dôstojné oslavy našej suverenity, tak to treba zakázať a sabotovať. Treba ešte nejaký väčší dôkaz toho, ako veľmi nenávidia Slovensko? Neprejdú… Oslavy zvrchovanosti v Starej Bystrici budú. A my prídeme,” odkázal v závere poslanec.

Aj starosta Podmanický skonštatoval, že bude hľadať alternatívny program a podujatie napriek kritike prebehne.

 

Kritika PS

Za spomínané Progresívne Slovensko sa vyjadrila na sociálnej sieti liberálka Zora Jaurová. Tá ešte pre rozhodnutím SĽUK-u nezúčastniť sa akcie, kritizovala ministerstvo kultúry. “To, čo v rámci zvrchovanej dramaturgie však naozaj zarazí, je vystúpenie súboru SĽUK. Ide totiž o štátnu príspevkovú organizáciu Ministerstva kultúry, financovanú zo štátneho rozpočtu cca 3 miliónmi eur ročne. Vystupovať ako headliner na evidentne straníckej akcii strany SMER-SD môže byť v priamom rozpore s jej zriaďovacou listinou a rozhodne kladie otázky o zdravom rozume, či príčetnom úsudku štatutárov tejto štátnej inštitúcie. Ministerka kultúry by mala asi vyjsť z ilegality a trocha podrobnejšie sledovať, čo vlastne robia jej inštitúcie. To, že na akcii sa podieľa aj Žilinský samosprávny kraj pod vedením OĽaNO nie je žiadnym ospravedlnením. Práve naopak,” písala okrem iného Jaurová.

Potom ako súbor oznámil, že sa akcie nezúčastní, Jaurová doplnila, že toto rozhodnutie považuje za správne.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali