Slovenský súboj brankárov pre Budaja, LA zdolalo Islanders za 44 sekúnd

Slovenský súboj brankárov pre Budaja, LA zdolalo Islanders za 44 sekúnd

New York 24. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Mark J. Terrill)

 

Zo súboja slovenských hokejových brankárov v zámorskej NHL Peter Budaj vs. Jaroslav Halák vyšla víťazne opora Los Angeles. Kings s Budajom zdolali v noci na štvrtok New York Islanders 4:2 vďaka skvelému finišu v tretej tretine, v ktorej strelili tri góly za 44 sekúnd

Brankár Kings, Slovák Peter Budaj
Brankár Kings, Slovák Peter Budaj

Dvakrát sa presadil Dwight King, raz Jake Muzzin. Za hostí ešte stihol skorigovať dvojgólový Anders Lee. Budaj kryl 22 striel súpera a mal 91,7-percentnú úspešnosť zásahov. Vychytal už 11. víťazstvo a zaradil sa v tejto štatistike medzi štyroch najlepších brankárov celej NHL. Rovnaký počet triumfov zaznamenali okrem neho aj Tuukka Rask (Boston), Carey Price (Montreal) a Cam Talbot (Edmonton). Po zápase ho vyhlásili za prvú hviezdu duelu. Halák sa s 24 zákrokmi z 27 pokusov dostal pod hranicu 90 percent.

Reklama

Duel bol necelé tri minúty pred koncom vyrovnaný 1:1, ale potom v závere presilovky dostal Kings do vedenia tečom King a o 35 sekúnd zasadil ten istý hráč hosťom ďalšiu ranu. Islanders odvolali Haláka a Muzzin do prázdnej bránky upravil o ďalších 9 sekúnd na 4:1. Kings natiahli víťaznú sériu na štyri zápasy. “Chalani predo mnou odviedli skvelú prácu. Zdalo sa, že zápas pôjde do predĺženia, ale mali sme skvelý záver. Teším sa z ďalšieho víťazstva a užívam si moje pôsobenie v NHL,” povedal Budaj naživo v rozhovore krátko po zápase v Staples Centre. Do zostavy “kráľov” sa po päťzápasovej pauze vrátil hviezdny slovinský center Anže Kopitar.

Štvorzápasovú sériu prehier uťal Detroit, keď triumfoval v Buffale 2:1 po nájazdoch. Ten víťazný premenil bývalý hráč Sabres Thomas Vanek, predtým sa gólovo presadili Brian Gionta za domácich a Gustav Nyquist. Za Red Wings, ktorí sa z dna tabuľky Východnej konferencie posunuli na 14. priečku, nastúpil aj Tomáš Tatar. Počas 15-minútového pobytu na ľade sa bodovo nepresadil, zapísal si len jednu mínusku a dva strelecké pokusy. Vaneka odohral za Buffalo osem a pol sezóny, ale fanúšikovia ho neprivítali s nadšením. Pri jeho nájazde sa z tribún ozývalo bučanie. “Vyhecovalo ma to. Chcel som dať gól, ale reakcia z tribún ma ešte viac nakopla,” povedal rakúsky útočník pre espn.com.

Reklama

Ôsmu prehru v sezóne, druhú za sebou, utrpelo Chicago. Líder Západnej konferencie prehral na ľade San Jose 1:2, keď oba góly inkasoval v špecifických situáciách už v prvej tretine. Skóre otvoril v presilovke Logan Couture a o 190 sekúnd sa v oslabení presadil Joel Ward. Slovenskí hokejisti v drese Blackhawks Marián Hossa a Richard Pánik nebodovali. Hossa dostal plusku za pobyt na ľade pri góle Artemija Panarina, Pánik ohrozil súperovho brankára dvakrát. Víťazstvo Sharks vychytal Martin Jones, ktorý zaznamenal 33 zákrokov.

Štvorgólový obrat v tretej tretine má za sebou Edmonton. Oilers po dvoch dejstvách prehrávali na ľade Colorada 2:3, v záverečnej tretine však strelecky zapli a duel otočili vo svoj prospech na konečných 6:3. Gólom a dvomi asistenciami k tomu prispel kapitán Connor McDavid, Milan Lucic obišiel so štyrmi kanadskými bodmi (1+3). Slovenský obranca Andrej Sekera rozšíril štatistiky o plusový bod, dve strely i trestné minúty. Oilers vyhrali tretí zápas za sebou, McDavid v tejto sérii strelil štyri góly a pridal rovnaký počet asistencií. “Hráme dobre ako tím a preto prichádzajú víťazstvá. Každý hráč má na úspechu svoj podiel,” povedal zámorským médiám 19-ročný útočník, ktorý je s 27 bodmi najproduktívnejším hráčom NHL.

Veterán Colorada Jarome Iginla si pripísal dva menšie tresty a prekročil hranicu 1000 trestných minút v kariére. Stal sa deviatym hráčom histórie NHL, ktorý strelil 600 gólov a mal 1000 trestných minút.

Ruský hokejista Alexander Ovečkin režíroval v noci na štvrtok triumf Washingtonu. Elitný krídelník skompletizoval premiérový sezónny hetrik a dopomohol Capitals k víťazstvu 4:3 nad St. Louis. Zaknihoval už šestnásty trojgólový zápis v profiligovej kariére, pričom v ich počte sa vyšvihol do čela štatistiky medzi aktívnymi hráčmi NHL. Má na konte o jeden hetrik viac ako Jaromír Jágr. “Niekedy máte pocit, že strely majú dobrý smer a budú padať dnu. K hetriku mi pomohli spoluhráči, dostal som od nich veľmi dobré nahrávky,” povedal zámorským médiám kapitán Capitals, ktorý má v tejto sezóne na konte 12 gólov. Ovečkin zaznamenal v NHL už 110 zápasov s viac ako jedným gólom, čo je najviac v NHL od sezóny 1995-96.

Až 13-zápasové gólové suchoty ukončil najvyššie draftovaný hráč roka 2016. Auston Matthews sa po dlhej odmlke dvakrát zapísal do streleckej listiny, no Torontu to na víťazstvo nestačilo. V nájazdoch sa talentovaný mladík k úspešným strelcom nezaradil, aj preto Maple Leafs prehrali na ľade New Jersey 4:5 pp a sn, hoci po prvej tretine viedli už 3:0. Slovenský obranca Martin Marinčin sa po troch zápasoch na tribúne ako zdravý náhradník vrátil do zostavy Maple Leafs. Na ľade strávil výrazne najmenej spomedzi obrancov svojho tímu – len niečo vyše jedenásť minút – a pripísal si dve plusky, ale aj dva menšie tresty.

Reklama

V súboji popredných tímov Východnej konferencie zvíťazil Pittsburgh na ľade New Yorku Rangers vysoko 6:1. “Tučniaci” úradovali najmä v druhej tretine, ktorú vyhrali 5:0. Dvomi gólmi a asistenciou sa na triumfe podieľal kapitán Sidney Crosby a so 14 gólmi je najlepším strelcom NHL, hoci pre otras mozgu vynechal prvých šesť zápasov sezóny. Pittsburgh vrátil “jazdcom” pondelňajšiu domácu prehru 2:5 a posunul sa na prvé miesto Metropolitnej divízie.

Winnipeg vyslal v Minnesote na bránku Wild len 16 striel a prehral 1:3. Jednu z nich vyslal na Devana Dubnyka slovenský útočník Marko Daňo, ktorý strávil na ľade 10 a pol minúty a do štatistík sa nezapísal.

Columbus prehral s Calgary na domácom ľade 0:2 a prvýkrát v sezóne vyšiel gólovo naprázdno. Blue Jackets nestačili v riadnom čase na súpera prvýkrát po šiestich dueloch. Hrdinom zápasu bol brankár “plameňov” Chad Johnson, ktorý chytil 34 striel a zaznamel šiesty shutout v kariére. Flames vyhrali štyri z posledných šiestich zápasov, o góly sa postarali Troy Brouwer a Micheal Ferland.

Tampa Bay tromi gólmi v záverečnej dvadsaťminútovke otočila duel s Philadelphiou a vyhrala 4:2. “Blesky” udreli v druhej ťasti tretiny, keď v priebehu 12 sekúnd skórovali Ryan Callahan s Alexom Killornom a dostal svoj tím do vedenia 3:2. Víťazstvo v závere spečatil svojom desiatym zásahom v sezóne Nikita Kučerov. V drese Flyers strelil svoj prvý gól v NHL ruský obranca Ivan Provorov. Nováčik v NHL si okrem toho pripísal aj asistenciu. Tampa Bay vyhrala päť z uplynulých šiestich duelov. Brankár Lightning Andrej Vasilevskij prišiel v tomto zápase o sériu bez inkasovaného gólu, ktorá sa zastavila na 178 minútach a 2 sekundách.

Nashville zdolal Dallas 5:2 a na domácom ľade vyhral piatykrát za sebou. Po góle a asistencii zaznamenali Filip Forsberg, James Neal a Ryan Johansen. Jeden z gólov Dallasu strelil bývalý útočník Chicaga Patrick Sharp, ktorý sa presadil v oslabení a bol to jeho prvý zásah v siedmom zápase sezóny. Vancouver vyhral v Arizone 4:1, keď dal v druhej tretine tri góly v priebehu tri a pol minúty.
sumáre:
BUFFALO SABRES – DETROIT RED WINGS 1:2 pp a sn (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0, 0:1)
Góly: 42. Gionta – 36. Nyquist (Vanek, Sproul), rozh. náj. Vanek. Brankári: Lehner – Vanek, strely na bránku: 33:24, 18.360 divákov.

Reklama

NEW JERSEY DEVILS – TORONTO MAPLE LEAFS 5:4 pp a sn (0:3, 3:1, 1:0 – 0:0, 1:0)
Góly: 21. Zajac (Cammalleri, Quincey), 24. Bennett (Smith-Pelly, Cammalleri), 26. Cammalleri (Zajac, Greene), 47. Auvitu (Zajac, Cammalleri), rozh. náj. Josefson – 11. Matthews (Hyman), 14. Kadri (Matthews, Nylander), 19. Matthews (Hyman, Brown), 30. Martin (Sošnikov, Zajcev). Brankári: Schneider – Enroth, strely na bránku: 30:31, 13.572 divákov.

NEW YORK RANGERS – PITTSBURGH PENGUINS 1:6 (1:0, 0:5, 0:1)
Góly: 5. Nash (Kreider, Zuccarello) – 23. Wilson (Kessel, Bonino), 25. Crosby (Cole), 31. Kessel (Bonino), 33. Crosby (Letang), 37. Sheary (Crosby, Hagelin), 54. Cullen (Schultz, Fehr). Brankári: Lundqvist (33. Raanta) – Murray, strely na bránku: 17:38, 18.006 divákov.

WASHINGTON CAPITALS – ST. LOUIS BLUES 4:3 (1:0, 1:1, 2:2)
Góly: 18. Ovečkin (Kuznecov, Bäckström), 31. Ovečkin (Carlson, Burakovsky), 47. Kuznecov (Orlov, Burakovsky), 47. Ovečkin – 31. Tarasenko (Jaškin), 59. Pietrangelo (Šťastný, Parayko), 60. Tarasenko (Perron, Schwartz). Brankári: Holtby – Hutton, strely na bránku: 25:21, 18.506 divákov.

COLUMBUS BLUE JACKETS – CALGARY FLAMES 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Góly: 27. Brouwer (Versteeg), 47. Ferland (Wideman). Brankári: Bobrovskij – Johnson, strely na bránku: 34:20, 13.140 divákov.

MINNESOTA WILD – WINNIPEG JETS 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Góly: 40. Koivu (Zucker, Granlund), 52. Brodin (Granlund, Dumba), 60. Parise (E. Staal, Coyle) – 53. Wheeler (Byfuglien, Petan). Brankári: Dubnyk – Hellebuyck, strely na bránku: 26:16, 19.022 divákov.

TAMPA BAY LIGHTNING – PHILADELPHIA FLYERS 4:2 (1:0, 0:2, 3:0)
Góly: 20. Hedman (Point, Palát), 54. Killorn (Koekkoek, Namestnikov), 54. Callahan (Point, Johnson), 59. Kučerov (Filppula, Palát) – 27. Weise (VandeVelde, Provorov), 40. Provorov (Read, Streit). Brankári: Vasilevskij – Mason, strely na bránku: 29:31, 19.092 divákov.

NASHVILLE PREDATORS – DALLAS STARS 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)
Góly: 15. Forsberg (Subban), 37. Fisher, 47. Johansen (Neal, Arvidsson), 52. Smith (Forsberg, Ribeiro), 60. Neal (Johansen, Josi) – 46. Sharp (Korpikoski, Oleksiak), 59. Ritchie (Roussel, Faksa). Brankári: Rinne – Lehtonen, strely na bránku: 21:35, 17.119 divákov.

COLORADO AVALANCHE – EDMONTON OILERS 3:6 (2:2, 1:0, 0:4)
Góly: 6. MacKinnon (Rantanen, Wiercioch), 18. Bourque (Ťutin, MacKinnon), 33. Bourque (Barrie, Rantanen) – 9. Nugent-Hopkins, 20. Eberle (Draisaitl, Lucic), 41. Lucic (McDavid, Larsson), 47. McDavid (Lucic), 48. Draisaitl (McDavid, Lucic), 60. Eberle (Maroon). Brankári: Varlamov – Talbot, strely na bránku: 28:41, 15.185 divákov.

ARIZONA COYOTES – VANCOUVER CANUCKS 1:4 (0:1, 1:3, 0:0)
Góly: 21. Dvorak (DeAngelo, Goligoski) – 4. Baertschi (Horvat), 24. Eriksson (Sbisa, Granlund), 24. Horvat (Burrows, Baertschi), 27. Burrows (Horvat, Baertschi). Brankári: Smith (27. Dominque) – Miller, strely na bránku: 36:27, 11.256 divákov.

SAN JOSE SHARKS – CHICAGO BLACKHAWKS 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Góly: 12. Couture (Burns, Pavelski), 15. Ward (Tierney, Burns) – 33. Panarin (Hjalmarsson, Anisimov). Brankári: Jones – Crawford, strely na bránku: 35:34, 17.501 divákov.

Reklama

LOS ANGELES KINGS – NEW YORK ISLANDERS 4:2 (1:0, 0:0, 3:2)
Góly: 16. Martinez (Kopitar, Muzzin), 58. King (Lewis, Forbort), 58. King (Lewis, Doughty), 58. Muzzin – 45. Lee (Hamonic, Quine), 59. Lee (Pelech, Chimera). Brankári: BUDAJ – HALÁK, strely na bránku: 28:24, 18.230 divákov.

Slováci v akcii:
Marián Hossa (Chicago) 16:23 0 0 0 1 1 0
Richard Pánik (Chicago) 9:12 0 0 0 0 2 0
Tomáš Tatar (Detroit) 15:02 0 0 0 -1 2 0
Martin Marinčin (Toronto) 11:17 0 0 0 2 0 4
Marko Daňo (Winnipeg) 10:34 0 0 0 0 1 0
Andrej Sekera (Edmonton) 19:04 0 0 0 1 2 2
Peter Budaj (Los Angeles) 60:00 22/24 91,7
Jaroslav Halák (NY Islanders) 58:08 24/27 88,9
/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: počet odchytaných minút, počet úspešných zákrokov/striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali