Slovenský minister zahraničia posiela odkaz Szijjártóovi: “Ruszkik haza! Legyen béke! 1956”

Slovenský minister zahraničia posiela odkaz Szijjártóovi: “Ruszkik haza! Legyen béke! 1956”

Bratislava 30. júla 2023 (HSP/Foto:Screenshot Twitter)

 

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský reagoval na sociálnej sieti na slová maďarského ministra zahraničia Szijjártóa, ktorý sa mal vyjadrovať k prebiehajúcemu ozbrojenému konfliktu na Ukrajine. Wlachovský svoj príspevok ukončil slovami v maďarčine : Ruszkik haza! Legyen béke! 1956 (Rusi choďte domov! Nech je pokoj! 1956)

Miroslav Wlachovský tweet
Screenshot tweetu

Po tom, čo sa maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó vyjadril, že Európska únia si myslí, že na Ukrajine bude vojna ešte štyri roky a zároveň sa aj opýtal: „Koľko ľudí za štyri roky zomrie? Koľko Maďarov zomrie za štyri roky? A koľko ďalšej devastácie sa vytvorí za štyri roky, ktorú potom bude musieť niekto napraviť?”, prišla aj reakcia zo slovenskej strany.

Reklama

Na slová Szijjartóa  zareagoval slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský. Ten mu odpovedal na sociálnej sieti Twitter.

„Milý Péter, prosím, nehovor, čo si myslia ostatní ľudia, skôr než sa ich opýtaš. EÚ pozostáva z 27 krajín. Nepamätám si na žiadnu diskusiu, keď sme povedali, že vojna bude pokračovať 4 roky. Vojna sa môže skončiť zajtra. EÚ nie je problém, problémom je Rusko,” napísal Wlachovský a v závere v maďarčine dodal: „Rusi choďte domov! Nech je pokoj! 1956.”

Reklama

Spomínaný rok 1956, je Wlachovského narážka na maďarské povstanie. Kde maďarskí študenti požadovali odchod sovietskych vojsk z krajiny. Nechýbali ani protisovietske heslá „Rusi domov!”

Wlachovského príspevok bol reakciou na vystúpenie maďarského ministra zahraničných vecí na panelovej diskusii v sobotu na MCC Feste v Ostrihome. Péter Szijjártó mal na diskusii označiť za šokujúci návrh EÚ, na základe ktorého by mohla EÚ v najbližších štyroch rokoch podporiť dodávky zbraní na Ukrajinu až dvadsiatimi miliardami eur, čo znamená, že komunita si myslí, že ďalšie štyri roky vojny budú určite. Problematické je podľa neho to, že Maďarsko by na to muselo prispieť 200 miliónmi eur bez toho, aby Maďarsko dostalo „splatné” z eurofondov.

Reklama

V súvislosti so sankciami uviedol, že zavedené obmedzenia zlyhali, pretože v rozpore s ich pôvodným účelom nepoložili Rusko na kolená a nepriblížili ho k mieru, a že by sa mali vyvodiť politické dôsledky. Domnieva sa, že hoci mainstream chce svetu nahovoriť, že transatlantický priestor je jednotný, globálna väčšina je v skutočnosti za mier, pretože cenu vojny platia všetci na celom svete.

Maďarský minister uviedol, že dôvodom zmrazenia prostriedkov EÚ nie je konkrétny zákon, ale že skutočným dôvodom je to, že Brusel si dal za úlohu zvrhnúť vlasteneckú kresťanskodemokratickú maďarskú vládu.

„Sme pre nich nepohodlní, pretože presadzujeme politiku, ktorá je diametrálne odlišná od toho, čo oni považujú za jedinú správnu, existujúcu, prijateľnú a tolerovateľnú politickú líniu, a keby to nestačilo, sme úspešní,” povedal Szijjártó. Podľa Szijjártóa „je to drsné, pretože ako dôvod všetkých akcií proti nám sa uvádza nedostatok demokracie, pričom oni sú tí, ktorí demokraciu pošliapavajú, pretože odmietajú akceptovať demokratickú vôľu maďarského ľudu”.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Reklama

Pripravuje sa ďalší pokus Západu pretiahnuť aspoň niektoré krajiny Globálneho juhu na stranu Ukrajiny

Spochybňovanie klamstiev o Rusku a vojne na Ukrajine

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

11:14

Maloobchodné tržby v Českej republike v marci 2024 vzrástli, už štvrtý mesiac po sebe a viac ako v predchádzajúcom mesiaci, aj ako očakávali ekonómovia.

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

08:58

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

08:35

Za “veľké sklamanie” označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali