Signatári iniciatívy “Hovorme spolu” oslovujú aj komerčné TV a jej iniciátori sa pýtajú vládnych odborníkov – Koľko je dosť?

Signatári iniciatívy “Hovorme spolu” oslovujú aj komerčné TV a jej iniciátori sa pýtajú vládnych odborníkov – Koľko je dosť?

Bratislava 14. septembra 2021 (HSP/Foto:Screenshot video)

 

Juraj a Ladislav Matyinko zo skupiny Maduar odoslali prednedávnom spolu s ďalšími signatármi z radov slovenských osobností Otvorený list vedeniu RTVS, v ktorom žiadali otvorenú diskusiu o prijímaných opatreniach za účasti širokého spektra odborníkov s pluralitným zastúpením názorov, a to vo forme 5 relácií vysielaných naživo v najsledovanejších časoch. Diskusné relácie majú obsiahnuť hlavné témy a zodpovedať tie najdôležitejšie otázky, ktoré rozdeľujú spoločnosť a na ktorých nie je zhoda ani v rámci odborných kruhov. Vo svojom liste uviedli aj termín, do ktorého očakávali odpoveď, žiadna však neprišla

Juraj Matyinko
Na videosnímke Juraj Matyinko

Ako skonštatoval Juraj Matyinko: “Odpovedať na mail považujem za elementárnu slušnosť v každej komunikácii, o to viac, keď je jeho súčasťou Otvorený list podpísaný signatármi z radov osobností a podporený verejnosťou vo forme online petície. Je to neúcta verejnoprávnej inštitúcie voči občanom tejto krajiny a platiteľom koncesionárskych poplatkov.”

Reklama

“Napriek tomu sme potešení správou, že RTVS začala konečne po 18 mesiacoch nečinnosti uvažovať nad širokou diskusiou odborníkov, stále nám však vo vzduchu zostáva visieť niekoľko otázok. Prečo to našej verejnoprávnej televízii trvalo tak dlho, keď má v Zákone o Rozhlase a televízii Slovenska taxatívne vymedzené, že má vo svojom vysielaní poskytovať vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike na slobodné utváranie názorov, a že jej programy majú odrážať rozmanitosť názorov? Ako je možné, že neutvárala podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnosti v čase, keď je naša spoločnosť mimoriadne rozpoltená a radikalizovaná? A ak tak neučinila, prečo nekonala Rada RTVS, ktorej povinnosťou je dohliadať na dodržiavanie predmetného zákona a plnenie úloh RTVS? Prečo za rok a pol nekonala Rada pre vysielanie a retransmisiu? A prečo nekonal výbor NR SR pre kultúru a média? Ak nám takto zásadne zlyhala naša verejnoprávna televízia a jej kontrolné orgány, aký je ich účel a načo ich platíme?”

Ako doplnil jeho brat Ladislav:S ohľadom na situáciu, do ktorej sa kvôli zmeneným pravidlám automatu na Slovensku opäť dostávame, si už nemôžeme dovoliť ďalej vyčkávať a preto sa obraciame aj na naše komerčné televízie so žiadosťou o odvysielanie pluralitnej diskusie v rozsahu, aký sme požadovali od RTVS. Samozrejme, ak sa RTVS medzitým rozhýbe, bude to len na prospech veci. Veď aj pri politických predvolebných štúdiách je bežné, že diskusie prebiehajú na viacerých TV staniciach.”

Reklama

 

Reakcie na vládnych odborníkov

Iniciátori Hovorme spolu sa vyjadrili aj k stanoviskám niektorých vládnych odborníkov, ktorí sa nemienia zúčastniť navrhovaných diskusií.

“Odmietanie diskusie s ďalšími odborníkmi považujeme za škandalózne. Tí, ktorí vstúpili do služieb verejnosti, sú povinní sa jej zodpovedať a pri obhajobe svojich riešení verejne obstáť v priamej konfrontácii s názorovými oponentmi. To musí zvládnuť aj bežný študent pri svojej záverečnej práci, nie odborník, ktorý ovplyvňuje život 5 a pol milióna ľudí. Ak to nedokážu, tak by mali byť okamžite vymenení a nahradení niekým, kto chápe svoju zodpovednosť voči celej krajine a nemá problém, hoci aj opakovane, presvedčiť odbornú aj laickú verejnosť o správnosti svojich návrhov.

Pritom ide o osoby, s ktorými sme to v januári dotiahli na najhoršiu krajinu na svete s počtom úmrtí na počet obyvateľov, čo svedčí o neskúsenosti, neodbornosti, či konflikte záujmov. Napriek tomu sa aj naďalej sami pasujú za top odborníkov, čo je ukážkou nedostatku ich sebareflexie. Strata súdnosti je až tak silná, že si začínajúci epidemiológ trúfne svojich ďaleko skúsenejších kolegov označiť za demagógov, dezinformátorov, či dokonca falošných hráčov, a to len preto, že poukazujú na jeho pochybenia a radi by mu v diskusii odporučili odbornejšie a pre ľudí možno ďaleko lepšie riešenia situácie.

Preto sa pýtame našich vládnych odborníkov, koľko titulov je dosť na to, aby ste s niekým prišli diskutovať? Koľko vĺn je dosť na to, aby ste si priznali svoju neschopnosť? Koľko zničených životov či podnikaní je dosť, aby ste ukončili svoje experimenty? A koľko úmrtí je dosť na to, aby ste za svoje konanie prijali zodpovednosť? Lebo ak si myslíte, že tieto diskusie majú slúžiť len na to, aby ste v nich vyhrali, alebo naopak sa bojíte toho, že v nich prehráte a vyhrajú vaši oponenti, tak to celé vnímate úplne nesprávne. Vyhrať v nich totiž máme my, občania tejto krajiny, pre ktorých pracujete.”, zhodli sa bratia Matyinkovci.

Reklama

Signatári iniciatívy Hovorme spolu tak s ohľadom na situáciu nechávajú znenie svojho Otvoreného listu vedeniu RTVS stále v platnosti, až kým nedôjde k naplneniu zákona o Rozhlase a televízii Slovenska a realizácii širokých diskusií s pluralitným zastúpením. Dokonca sú presvedčení, že pre vyváženie enormne prehnaného priestoru, ktorý počas uplynulých mesiacov dostávali vládni odborníci v mienkotvorných médiách, by pri tejto sérii diskusií mali dostať väčší priestor ostatní odborníci, ale nechcú narúšať už navrhnuté rovnomerné zastúpenie.

Aj naďalej preto vyzývajú ďalšie osobnosti Slovenska z oblasti kultúry, športu, zdravotníctva či vedy, aby sa k nim pridali ako signatári. A obracajú sa aj na širokú verejnosť, aby im vyjadrila podporu formou online petície. Všetky potrebné informácie sú stále prístupné na stránke www.hovormespolu.eu alebo na FB stránke @hovormespolu.

Obsah otvoreného listu aj s aktualizovanými signatármi vám opäť prinášame v plnom znení:

 

Otvorený list vedeniu RTVS

zo dňa 25.8.2021

Reklama

Vážený pán generálny riaditeľ RTVS PhDr. Jaroslav Rezník,

my, dolupodpísaní iniciátori a signatári iniciatívy Hovorme spolu, Vás touto cestou vyzývame na zrealizovanie série 5 diskusných relácií na pôde RTVS venovaných prijímaným opatreniam na Slovensku v súvislosti s Covid 19, ktoré budú vysielané naživo v najsledovanejších časoch na Jednotke a to za účasti širokého spektra odborníkov s pluralitným zastúpením názorov.

Diskusné relácie majú obsiahnuť hlavné témy a zodpovedať tie najdôležitejšie otázky, ktoré rozdeľujú spoločnosť a na ktorých nie je zhoda ani v rámci odborných kruhov, a to ako medicínske, tak aj právne:

  • Testovanie – PCR a Ag testy (ich spoľahlivosť a diagnostická vhodnosť), celoplošné testovania (pomohli alebo zhoršili situáciu, išlo o medicínsku štúdiu platenú zo zahraničia alebo nie – viď Medrxiv.org)
  • Očkovanie – ide o vakcíny alebo nie, sú experimentálne alebo nie, sú bezpečné alebo nie, ide o jediné riešenie alebo máme aj iné
  • Liečba – boli dodržané správne medicínske postupy alebo nie, vieme Covid-19 liečiť alebo nie
  • Legislatíva – boli prijaté núdzové stavy platné, boli a sú platné vyhlášky hygienika, je prijatý pandemický zákon v súlade s ústavou, boli a sú porušované ľudské práva a medzinárodné dohovory alebo nie
  • Opatrenia – kto určil odborníkov, na základe čoho sa opatrenia prijímali, aké sú dopady (sociálne, psychologické, ekonomické, zdravotné a pod)

Považujeme za nevyhnutné, aby účastníkmi diskusie boli jednak tí odborníci, ktorí navrhovali alebo podporovali doteraz prijaté opatrenia
– Prof. MUDr. Vladimír Krčméry, DrSc.; Prof. MUDr. Peter Jarčuška, PhD.; MUDr. Marek Krajčí; PhDr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD.; MUDr. Peter Sabaka, PhD.; MUDr. Peter Visolajský; RNDr. Boris Klempa, DrSc.; Mgr. Richard Kollár, PhD.; Pavol Čekan, PhD., B.Sc.; MUDr. Vladimír Lengvarský, MPH; Martin Pavelka, MA (Hons.), MA, CA, MSc.; Prof. MUDr. Zuzana Krištúfková PhD., MPH; Doc. PhDr. Marek Majdan MSc., PhD.; JUDr. Róbert Rovný a pod,

ako aj odborníci, ktorí navrhujú ich zmeny
– Prof. MUDr. Hrušovský Štefan, CSc., Dr. SVS.; MUDr. Michal Piják; MUDr. Ján Lakota CSc.; MUDr. Andrej Janco; MUDr. Juraj Mesík; MUDr. Igor Bukovský, PhD.; Doc. MUDr. Pavol Török, CSc.; MUDr. Peter Szeghy; ThDr. René Balák, PhD.; Ondrej Halgaš, MSc. PhD.; JUDr. Ján Drgonec, DrSc.; JUDr. Marica Pirošíková; JUDr. Peter Weis a pod,

a to vždy vo vyrovnanom počte 4-6 odborníkov z každej strany podľa danej témy.

V priamej konfrontácii pred občanmi Slovenska tak budú môcť obhájiť svoje stanoviská a tvrdenia a spoločne nájsť zhodu na riešeniach, ktoré budú na prospech nás všetkých. Je to dôležitý krok k tomu, aby sa spoločnosť prestala rozdeľovať a radikalizovať a rôzne názorové tábory začali spolu opäť hovoriť.

Predmetné diskusie je potrebné zrealizovať čo najskôr – počas septembra a októbra 2021, aby sme predišli narastaniu napätia na Slovensku. A to 5 týždňov po sebe vždy v nedeľu v rámci relácie O 5 minút 12 (ako špeciálne vydanie) alebo ako samostatné mimoriadne vysielanie po tejto relácii (s dĺžkou od 60 do 120 minút) – podobným spôsobom, ako sú riešené predvolebné štúdiá pred každými voľbami, keďže v tomto prípade sa jedná o obzvlášť dôležitú vec s dopadom na celú krajinu a každého jej obyvateľa.

Pevne veríme, že Vaša reakcia bude kladná a ako naša verejnoprávna televízia tým prispejete nielen k vylepšeniu prijímaných opatrení, ale aj k upokojeniu situácie na Slovensku.

Ďakujeme a zostávame s pozdravom

Reklama

– iniciátori:
Juraj Matyinko – spevák, skladateľ, člen skupiny Maduar
Ladislav Matyinko – spevák, manažér, člen skupiny Maduar

– signatári:
Milan Markovič – pedagóg, publicista, kabaretiér
Jaro Slávik – producent, promotér, talentový skaut, CEO v Starhouse Media
Eduard Chmelár – historik a politický analytik
RNDr. BcA. Pavol Bodnár – biochemik, jazzový klavirista, skladateľ, aranžér, pedagóg
Marian Greksa – spevák
Rastislav Chvála – automobilový publicista, šéfredaktor Garáž.TV
Štefan Havlík – majster sveta v kulturistike, víťaz Arnold Classic, CEO vo Workoutic.com
Mirec Babják – moderátor, muzikant, producent
Mája Velšicová – herečka, speváčka
RNDr. Emil Páleš, CSc. – filozof a spisovateľ, riaditeľ neziskovej organizácie Sophia
Tatiana Radeva – herečka, pedagóg
Miroslav Radev – akademický maliar, pedagóg
Erik Kollárik – publicista
Laura Longauerová – Miss Slovensko 2014 a Miss Universe Slovenskej Republiky 2019
Ivanna Bagová – speváčka, pedagogička, víťazka Hlas Česko Slovenska 2012
Peter Bažík – spevák, multiinštrumentalista, víťaz X Factor 2014
Marcela Molnárová – speváčka
Natália Puklušová – herečka
Ľubo Virág – spevák, skladateľ
Ivan B. Vojtek – Herec
doc. Ing. Peter Pišút, PhD. – docent Univerzity Komenského
Matúš Valent – international fitness model
Marek Mensák – social event manažér, publicista, Akadémia životného štýlu
David Key (Radovan David Kúdelka) – spevák
Ing. Michal Majtán, PhD. – prognostik, nositeľ śtátneho vyznamenania od Prezidenta ČR Za zásluhy I. st. vo vede
Simon Ruffini – Človek – Slovenská Zem
Ladislav Znám – pedagóg, skladateľ, producent, člen skupiny Kiss my Ex
Peter Klema – lektor, gitarista, člen skupiny Kiss my Ex
Anton Pižurný – spisovateľ, publicista
Peter Derenčényi – Senzi TV
PhDr. Marián Servátka, CSc. – diplomat, veľvyslanec
Marian Čapla – Slovenská únia armwrestlingu, prezident
plk. v.v. Ing. Pavel Marko – Viceprezident Únie vojnových veteránov SR
PhDr. Klára Giertlová, PCC, MKcS – profesionálna koučka a lektorka, priekopníčka koučovania na Slovensku
Jana Dúžiková – jogová lektorka
Vlado Kulíšek – mím, organizátor kultúrnych podujatí, správca Nadácie Počuť srdcom
Martin Chudý – Profesionálny futbalový brankár, konzultant pre optimálne zdravie a výživu
Ing. Peter Jászberényi, KcS – predseda predsedníctva Slovenskej asociácie koučov
MUDr. Ivan Medžo – internista a konateľ v Sempersa s.r.o., absolvent Lekárskej fakulty UK v Bratislave v odbore všeobecné lekárstvo, atestácia 1. stupňa z internej medicíny

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali