Sergej Lavrov o rokovaniach v „normandskom formáte“ a o dodržiavaní (alebo nedodržiavaní) Minských dohôd na Ukrajine

Sergej Lavrov o rokovaniach v „normandskom formáte“ a o dodržiavaní (alebo nedodržiavaní) Minských dohôd na Ukrajine

Moskva 12. marca 2016 (HSP/Foto: TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Skončilo stretnutie ministrov zahraničných vecí, účastníkov rokovaní v „normandskom  formáte“. Diskutovali o  vykonávaní Minských dohôd v súlade konkrétnymi krokmi, na ktorých sa dohodli ešte 2. októbra 2015

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov pre ruské média na tlačovej konferencii komentoval výsledky ostatných rokovaní. „Veľa času sme venovali preskúmaniu bezpečnostnej situácie: ako sa implementujú rozhodnutia, vrátane tých, ktoré boli dodatočne prijaté v nadväznosti na Minské dohody o odsune ťažkých zbraní, odsune zbraní kalibru menšieho ako 100 mm. Posúdili sme správy Špeciálnej monitorovacej skupiny OBSE na Ukrajine, v ktorých sú zaznamenané porušovania na oboch stranách, pritom počet porušení vzťahujúcich sa na odsun a registráciu zbraní je výrazne vyšší zo strany ukrajinských ozbrojených síl, hoci jednotky Donbasu sa tiež dopúšťajú prehreškov.

Reklama

Opakujem, Špeciálna monitorovacia skupina OBSE zaznamenáva porušovanie na oboch stranách. Oboznámili sme sa s  celkovou situáciou, diskutovali sme o tom, komu môže byť prospešná. Nezostala bez povšimnutia zmienka o vnútropolitickom boji v dnešnom Kyjeve. Ale nerobili sme žiadne hlboké závery, len sme zaznamenali nutnosť presného plnenia všetkého toho, čo bolo skôr dohodnuté, aby sa nikto nebol vystavený hrozbám provokácií,  aby všetky zbrane, ktoré boli odsunuté a ktoré zaznamenali pozorovatelia OBSE, zostali na miestach, kam boli odsunuté.

Ďalej,  sme pozitívne zhodnotili prácu „v teréne“, najmä úsilia v rámci spolupráce so Spoločným centrom pre koordináciu a kontrolu (JCCC). Spolu s SMM OBSE bola dosiahnutá dohoda medzi ozbrojenými silami Ukrajiny a Donbasom o odmínovaní, o konkrétnych krokoch, ktorými sa začne odmínovanie v 12. prioritných oblastiach. Ďalší dokument sa vzťahoval na ukončenie všetkých manévrov a akýchkoľvek iných akcií spätých so streľbou u línii kontaktu – v oblasti asi 30 km smerom na každú stranu. Týmto sa tiež zníži riziko provokácií, nepredvídateľných a neúmyselných incidentov. Je to dobrá dohoda, ktorá má byť vykonávaná. Vyzvali sme k vykonávaniu všetkých ostatných aspektov Minských uznesení,  súvisiacich so zaručením bezpečnosti v kontaktnej zóne. Vyzvali sme OBSE, aby v rámci svojich povinností vykonávala monitorovanie a verifikáciu diania.

Reklama

Veľa sa hovorilo o politických aspektoch Minských dohôd, a to najmä v kontexte realizovania prvých krokov z reťazca vzájomne prepojených aktivít. Tento reťazec pojíma zákon o osobitnom postavení, ústavnú reformu, amnestiu a uskutočnenie miestnych volieb. Ako najbližší krok sme posúdili voľby v kontexte prípravy všetkého  potrebného na ich uskutočnenie. To si vyžaduje poctivé prečítanie Minských dohôd, dôležité je prijatie zákona o osobitom postavení, vyhlásenie a uskutočnenie amnestie, aby ľudia mali možnosť voliť a byť zvolení  nie pod hrozbou trestného stíhania, ale ako slobodní občania. Z tohto hľadiska dôležité je zaručenie ústavnej reformy. Všetko dohodli v „balíku opatrení“ naši lídri  2. októbra minulého roku v Paríži, ale, bohužiaľ, žiadne posuny najdôležitejšieho z celkového hľadiska procesu – prípravy volieb – ešte nenastali.

Povinnosť ukrajinských mocenských orgánov dohodnúť sa s Donbasom na voľbách sa stále nedarí materializovať. OBSE prostredníctvom svojho osobitného zástupcu v Kontaktnej skupine a zástupcov OBSE v pracovnej skupine pre politický proces sa snaží „nahmatať“ kompromisy. Považujeme mnohé akcie z podniknutých už v lete minulého roka za rozumné, najmä preto, že mnohé možnosti už boli overené našimi kolegami z OBSE, avšak všetky nevyhovujú kyjevským mocenským orgánom. Sme pripravení zapôsobiť na našich kolegov na Donbase, aby spolupracovali s OBSE v tomto smere. Sú, ako sa javí, k tomu pripravení, ale ukrajinské orgány takú ochotu doteraz neprejavujú. Sme ich vyzvali, aby vyvinuli určité úsilie týmto smerom. Minské dohody jednoznačne určujú, že otázky súvisiace s voľbami musia byť dohodnuté so zástupcami Donbasu.

Na tomto mieste by som chcel urobiť všeobecný záver: počas rokovaní sme upozornili na skutočnosť, že kľúčom a jadrom celého Minského  procesu je priamy dialóg medzi Kyjevom a Donbasom, či sa to týka vojenských, bezpečnostných aspektov alebo politických procesov. Bohužiaľ, taký priamy dialóg, predovšetkým kvôli neochote Kyjeva do neho vstúpiť, zatiaľ nezačal. Dnes sa opäť ukázali snahy odmietnuť skutočnosť, že Minské dohody sú podpísané predstaviteľmi Donbasu. Bolo pokušenie vnímať ich ako nelegitímnych, hovorilo sa o ich výmene, a o tom, že iba vtedy, keď budú namiesto nich iní, začneme riešiť otázku osobitného postavenia Donbasu. Nie je to žiadna novinka. Na túto tému ukrajinskí predstavitelia – úradné osoby (prezident, členovia vlády a vedenia parlamentu (Najvyššej rady) sa vyjadrujú pravidelne. Tvrdia, že až po zmene moci na Donbase, a keď tam bude nastolená nová vhodná pre Kyjev moc, bude možné uvažovať o osobitnom postavení a ústavnej reforme. Niektorí dokonca tvrdia o neúčelnosti ústavnej reformy, a o tom, že nikdy nebude uskutočnená. To všetko, bohužiaľ, sa odzrkadľuje na našej práci v rámci ministerskej „normandskej štvorky“.

Ako vnímam, máme zhodné názory zo strany Nemecka a Francúzska na to, že postupnosť krokov, ustanovených Minskými dohodami a potvrdená lídrami „normandskej štvorky“ v Paríži 2. októbra je neochvejná. Táto sekvencia zabezpečuje pohyb v prepojenom slede udalostí vedúcich k voľbám, uvedeniu do platnosti zákona o osobitnom statuse na trvalom základe, zaistenie tohto osobitného postavenia v Ústave a uskutočnenie amnestie a to na základe zákona o amnestii, ktorý už bol prijatý Najvyššou radou, ale doteraz nebol podpísaný Prezidentom Petrom Porošenkom.

Naše diskusie sú zhrnuté vo vyhlásení, ktoré dnes urobí francúzsky minister zahraničia Jean-M. Eyro ako hostiteľ tohto stretnutia. Bude obsahovať vyjadrenie podpory práce SMM OBSE spolu s JCCC v sfére bezpečnosti, podporu úsilia SMM „nahmatať“ kompromis, ktorý by umožnil rozbehnúť prípravy k usporiadaniu volieb a celkovej realizácii Minského procesu na základe Minských dohôd. Bude obsahovať výzvu pre zúčastnené strany k plneniu záväzkov, určených v minskom „Balíku opatrení“ v oblasti humanitárnych aspektov krízy, zabezpečenia voľného prístupu k humanitárnej pomoci, aktivít pôsobiaceho v Donbase Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Reklama

Na tomto sme sa dnes dohodli. V každom prípade to bolo užitočné stretnutie. Lídri „normandskej štvorky“ sledujú vykonávanie Minských dohôd a dohodnutého 2. októbra v Paríži. Budeme informovať naše vedenie o priebehu tohto stretnutia. Podľa môjho úsudku po nejakej dobe, pravdepodobne, bude naplánovaný telefonický kontakt vedúcich predstaviteľov štyroch krajín „normandského formátu“,“ uzatvoril svoj komentár ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali