Šefčovič predstavil opatrenia na upokojenie situácie v Severnom Írsku po brexite

Šefčovič predstavil opatrenia na upokojenie situácie v Severnom Írsku po brexite

Brusel 13. októbra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Francisco Seco)

 

Európska komisia (EK) v stredu navrhla štyri opatrenia “šité na mieru” reagujúce na problémy, s ktorými sa občania Severného Írska stretávajú v dôsledku brexitu, ktoré ešte viac uľahčia pohyb tovarov z Británie do Severného Írska

Maroš Šefčovič
Na snímke podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy na strategický výhľad Maroš Šefčovič

Podpredseda EK Maroš Šefčovič, ktorý v mene exekutívy EÚ dohliada na implementáciu dohody o brexite, uviedol, že prijaté opatrenia nasledujú po rozsiahlych diskusiách v posledných mesiacoch s predstaviteľmi britskej vlády, ako aj na základe kontaktov eurorkomisie s politickými lídrami, podnikmi, občianskou spoločnosťou a ďalšími zainteresovanými stranami v Severnom Írsku. Zároveň zohľadňujú aj nápady britskej strany predstavené v dokumente z júla 2021.

Reklama

Podľa jeho slov je EK pripravená zapojiť sa do intenzívnych diskusií s Londýnom s cieľom spoločne a čo najskôr dosiahnuť trvalé riešenie. Komisia to urobí v úzkej spolupráci a dialógu s Európskym parlamentom a Radou EÚ.

“Vypočul som si zainteresované severoírske strany a nadviazal som s nimi kontakty. Dnešné návrhy sú našou skutočnou odpoveďou na ich obavy. V reakcii na obavy, ktoré vzniesli ľudia a podniky v Severnom Írsku, sme vynaložili veľa tvrdej práce, aby sme dosiahli hmatateľnú zmeny. Tešíme sa na serióznu a intenzívnu spoluprácu s vládou Spojeného kráľovstva v záujme všetkých komunít v Severnom Írsku,” uviedol Šefčovič v správe pre médiá.

Reklama

Komisia je presvedčená, že nový balík opatrení prinesie skutočné zmeny a vyrieši problémy súvisiace s brexitom v súvislosti s pohybom tovarov z Británie do Severného Írska, na ktoré poukázali obyvatelia a podniky tejto britskej provincie. Stredajšie kroky dopĺňajú balík opatrení, ktorý bol predložený v júni 2021 a ktorý uľahčuje prevoz živých zvierat z Británie do Severného Írska.

 

Nové opatrenia navrhujú viac flexibility v oblasti zdravia, potravín, rastlín a zvierat, liekov a ciel a spoluprácu so severoírskymi zainteresovanými stranami

EK navrhla iný model implementácie protokolu o Írsku/Severnom Írsku, ktorý do značnej miery uľahčuje pohyb tovarov medzi Britániou a Severným Írskom, pokiaľ ide o tovary určené na odbyt v Severnom Írsku. Toto uľahčenie toku tovarov umožňuje celý rad záruk a zvýšený dohľad nad trhom s cieľom zaistiť, aby sa tovary z Británie nedostali do Írska, čiže na jednotný trh EÚ.

Stredajší balík opatrení otvára zároveň cestu k vyriešeniu všetkých zostávajúcich problémov spojených s implementáciou dohody o brexite, čím sa vytvára predvídateľnosť, stabilita a istota pre ľudí a podniky v Severnom Írsku.

Po stredajšom zasadnutí kolégia komisárov vycestujú experti EK do Londýna, kde začnú podrobné diskusie o štyroch dokumentoch s vládou Spojeného kráľovstva. Intenzívne diskusie s britskou vládou eurokomisia očakáva v najbližších týždňoch, pričom exekutíva EÚ bude aj naďalej spolupracovať so zainteresovanými stranami v Severnom Írsku. Šefčovič sa kvôli tejto záležitosti už v piatok (15.10) v Bruseli stretne s Davidom Frostom, svojim náprotivkom v rámci rokovaní o spolupráci medzi EÚ a Britániou.

Reklama

 

Európska únia navrhla štyri opatrenia pre toky tovarov do Severného Írska

Európska komisia (EK) v stredu navrhla štyri opatrenia na upokojenie situácie a problémov spojených s dodávkami tovarov, ktoré hlásia občania a podniky Severného Írska v dôsledku brexitu. Štyri dokumenty, ktoré v stredu večer predstavil podpredseda EK Maroš Šefčovič, majú ešte viac uľahčiť pohyb tovarov z Británie do Severného Írska a zároveň zachovať integritu jednotného trhu EÚ.

Kolégium komisárov v stredu schválilo štyri dokumenty, nelegislatívne texty, o ktorých bude EK v najbližších týždňoch rokovať s Londýnom.

 

Prvým je opatrenie “šité na mieru” pre Severné Írsko v oblasti potravín, rastlín a zvierat (sanitárne a fytosanitárne otázky), ktoré predvída približne 80-percentné zníženie kontrol

V praxi to znamená výrazne zjednodušenú certifikáciu a zníženie úradných kontrol na široký sortiment maloobchodného tovaru, ktorý sa presúva z pevninskej Británie na spotrebu do Severného Írska. Ide o doplnok k riešeniam, ktoré EÚ predložila 30. júna na uľahčenie pohybu živých zvierat z Británie do Severného Írska.

Reklama

V záujme ochrany integrity jednotného trhu EÚ by to podliehalo viacerým podmienkam a zárukám – dokončenie výstavby stálych hraničných kontrolných staníc britskou stranou, špecifické balenie a označovanie o tom, že uvedený tovar je na predaj iba v Británii, a posilnené monitorovanie dodávateľských reťazcov. EU si vyhradzuje jednostranné opatrenia v prípade, že príslušné britské orgány alebo obchodníci na identifikovaný problém nereagujú alebo ho neopravia.

 

Druhým opatrením sú flexibilnejšie colné formality na uľahčenie pohybu tovarov z Británie do Severného Írska – až 50-percentné zníženie administratívy

Zníži to na polovicu objem dokumentácie, ktorá je v súčasnosti potrebná pre toky tovarov cez Írske more. Na to sa tiež vzťahujú záruky, ako napríklad záväzok Londýna poskytovať úplný prístup k systémom IT v reálnom čase, doložka o preskúmaní a ukončení a zo strany britských colných orgánov a orgánov dohľadu nad trhom zavedenie opatrení monitorovania a presadzovania práva.

EK upozornila, že súbor prvých dvoch opatrení vytvorí “expresnú linku” na prepravu tovarov z Británie do Severného Írska, pričom sa zabezpečí účinný mechanizmus monitorovania a presadzovania a ochrana integrity jednotného trhu.

 

Ako tretie opatrenie EK navrhla lepšiu spoluprácu so zainteresovanými stranami a úradmi Severného Írska

Cieľom je zlepšiť výmenu informácií, pokiaľ ide o implementáciu protokolu Írsko / Severné Írsko a príslušných opatrení EÚ. Vďaka tomu by bolo uplatňovanie protokolu transparentnejšie a rešpektoval by sa aj ústavný poriadok Spojeného kráľovstva. Toto riešenie spočíva vo vytvorení štruktúrovaného dialógu medzi severoírskymi úradmi, občianskou spoločnosťou a podnikmi a eurokomisiou. Zahŕňalo by to vytvorenie štruktúrovaných skupín za účasti odborníkov na diskusiu o opatreniach EÚ, ktoré sú dôležité pre implementáciu protokolu. Vytvorí sa tiež webová stránka, ktorá bude jasným spôsobom zobrazovať právne predpisy EÚ platné v Severnom Írsku.

 

Štvrtým navrhnutým opatrením EK je zaistenie nepretržitých dodávok liekov z Británie do Severného Írska

Výsledkom bude, že farmaceutické firmy v Británii si môžu pri zásobovaní severoírskeho trhu zachovať všetky svoje regulačné funkcie. Znamená to, že Británia môže aj naďalej pôsobiť ako centrum dodávok generických liekov pre Severné Írsko, aj keď je teraz “treťou krajinou”. Takýmto spôsobom je možné zaistiť dlhodobú dodávku liekov z Británie.

Komisia spresnila, že bude viesť ďalšie diskusie so Spojeným kráľovstvom a zainteresovanými stranami predtým, ako dokončí svoj návrh na zmenu a doplnenie existujúcich pravidiel.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali