Ruskí vojaci v Sýrii obsadili americké základne, konečný proces vyhnania Američanov zo Sýrie sa už začal

Ruskí vojaci v Sýrii obsadili americké základne, konečný proces vyhnania Američanov zo Sýrie sa už začal

Damašk 21. decembra 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Hussein Malla, SITA/AP- Evan Vucci)

 

Ruský portál svpressa publikoval prognózu vývoja situácie v Sýrii na budúci rok 2020. Keďže Američania sa budú sústreďovať na prezidentské voľby a napätie na vnútropolitickej americkej scéne bude výrazne rásť, obmedzia Američania ( podobne ako v minulosti) svoje zahraničnopolitické aktivity a v Sýrii ich očakáva pravdepodobne rad ďalších neúspechov

Ilustračné foto

Už niekoľko mesiacov sa situácia pre Američanov v Sýrii nevyvíja dobre. Američania to vedia a preto kradnú sýrsku ropu a plyn, pretože o niekoľko mesiacov budú od sýrskych ložísk rovnako odstavení ako sú odstavení od ropných ložísk vo Venezuele. Američania okrem toho stratili v Sýrii svoju reputáciu, to ako zradili Kurdov im politicky neprospelo. Pre amerických jastrabov v USA je takisto neprijateľné, že americké základne v Sýrii obsadzujú nie sýrske vojenské jednotky, ale práve Rusi. Tí sú celkom spokojní s kvalitou amerických hangárov, pristávacích dráh a infraštruktúrou celých táborov, Američania odchádzali v zrýchlenom režime a Rusi väčšinu škôd už dokázali opraviť.

Reklama

Kontrola sýrskych ropných polí, kradnutie sýrskej ropy cez Kurdov alebo priamo Američanmi má v Sýrii len dočasný charakter, rovnako ako americké porušovanie medzinárodného práva. Budúci rok sa môže situácia v Sýrii zmeniť ešte viac v neprospech Američanov.

Proamerickí Kurdi sú závislí na americkej leteckej a vojenskej podpore. Bez americkej podpory by už boli proamerickí Kurdi i proamerickí teroristi v Idlibe už dávno minulosťou, sýrske vládne jednotky by už obe oblasti vyčistili. Američania však veľmi netúžia vstupovať do ozbrojených stretov, príliš sa obávajú o svoje životy. V porovnaní s Afganistanom sú však Sýrčania menej bojovní,takže americké straty v Sýrii nebudú mať nikdy taký charakter ako v Afganistane. Podľa ruských expertov však už Asad a Iránci pripravili diverzné skupiny zložené so sýrskych Arabov, ktorí začnú budúci rok aktívnejšie pracovať na oslabovaní proamerických Kurdov. Tí ani v minulosti nedokázali plniť vytýčené strategické úlohy, Američania im vždy museli pomáhať. Guerillové útoky, pri ktorých budú neznámi ozbrojenci likvidovať kurdské hliadky a blokposty môže mať na bojovú úroveň Kurdov negatívne dôsledky. Čím viac Kurdov zahynie a utečie, tým skôr sa dostanú na dostrel aj Američania, ktorí sa už nebudú môcť ukrývať za kurdskými obrannými líniami.

Reklama

Američania majú zviazané ruky aj kvôli Turkom. Turci sú americkí spojenci v NATO a majú najsilnejší pozemný kontingent v rámci celého NATO. Turci však majú Kurdov v žalúdku a chcú kurdskú otázku definitívne zmiesť zo stola, pričom sú ochotní problém s Kurdami riešiť aj vojenskou cestou a značne preriediť stavy kurdských ozbrojencov. Turci sú ochotní pracovať samozrejme aj jemnejšie, turecká tajná služba úspešne čistí kurdských lídrov a využíva k tomu proturecké skupiny Sýrčanov. Pri jemnejšom scenári budú musieť Kurdi čeliť guerillovej vojne, útočiť budú na ich pozície najmä Sýrčania a proturecké skupiny, v pozadí však bude vidieť rukopis ruskej, iránskej, sýrskej a tureckej tajnej služby. Takýto scenár je na budúci rok pravdepodobnejší ako masívny vojenský útok voči proamerickým Kurdom.

Donald Trump takisto dokonale chápe, že bez americkej prítomnosti v Sýrii, by už “tureckí janičiari” kurdský problém “vyrezali tureckými jatagánmi”. Erdogan drží čiastočne tureckých jastrabov na uzde, no takisto Erdoganova politika neráta s budúcnosťou takých kurdských zoskupení ako YPG či SDF, ktoré Turci považujú za teroristov. Proamerickí Kurdi majú dve základné možnosti – a) budú sa aj napriek nedávnej americkej zrade stále spoliehať na americkú pomoc, čo môže mať pre nich fatálne následky, guerillové útoky ich značne oslabia b) pokúsia sa dohodnúť s Asadom, v tom prípade Rusi a Sýrčania budú garantovať ich ochranu pred Turkami. Ak sa však aj proamerickí Kurdi dohodnú z Asadom, budú musieť následne Američania zo Sýrie veľmi rýchlo utiecť.

Asad je pripravený spolu so svojimi spojencami budúci rok začať ofenzívou na všetkých frontoch. Američania nemajú v Sýrii čo robiť, ich prítomnosť je v rozpore s medzinárodným právom, takže možno očakávať ofenzívu Sýrie a jej spojencov aj medzinárodnej rovine. Proti Američanom bude vystupovať viacero krajín, Američania však majú dostatok možností aby na medzinárodnom poli spolu s americkými vazami aktivity amerických súperov blokovali. Takže bude pravdepodobne nutné riešiť situáciu v Sýrii aj iným spôsobom a spraviť Američanom ich pobyt v Sýrii minimálne tak nepríjemný ako v Afganistane.

Na snímke Donald Trump

Ruský vojenský expert Alexej Leonkov uviedol, že práve skutočnosť, že Rusi obsadili opustené americké základne je nepriamym dôkazom, že budúci rok sa situácia v Sýrii dostane do pohybu. Rusi upravili americké základne pre svoje vojenské potreby, opravili Američanmi poškodené pristávacie dráhy a budovy, takže tieto základne budú môcť ruskí vojaci využívať ako svoje oporné body. Ak by sa ofenzíva v Sýrii nepripravovala, Rusi by ostávali na svojich základniach v Tartuse a Hmeimmim.

Alexej Leonkov takisto uviedol, že keď sa Američania dozvedeli o vstupe Turkov na sever Sýrie, svoju základňu v Manbidji opustili neprimerane rýchlo. Na základni ostala dokonca časť streliva a niekoľko zbraní, ktoré tam Američania v panike zabudli, vrátane osobných vecí amerických vojakov. Američania sa balili a zo základne utiekli v urýchlenom režime. Proturecké skupiny sú totiž bojovne naladené, nemajú Kurdov v láske a v rámci zmätku pri posunoch frontovej línie by sa pokojne mohli stať omylom terčom útokov aj Američania.

Reklama

Širší konflikt s Turkami by samozrejme nevznikol, ale v rámci “spriatelenej paľby” by mohli Američania utrpieť straty. Úskalia spriatelenej paľby Američania dokonale poznajú, v Iraku či Afganistane na ich konto spadá množstvo smrteľných útokov na príslušníkov spriatelených armád, ktorých horliví a nervózni americkí piloti či vojaci považovali za nepriateľov. Američania takto zlikvidovali viacero britských výsadkárov, vlastných príslušníkov námornej pechoty, kanadských príslušníkov špeciálnych síl či príslušníkov francúzskej Cudzineckej légie. O spriatelenej paľbe zo strany Američanov písal napríklad portál pbs.

Väčšina amerických vojakov už Sýriu opustila, Američania sa čiastočne stiahli do Iraku, časť amerických vojakov a žoldnierov zo súkromných bezpečnostných síl však dnes kryje krádež sýrskeho nerastného plynového a ropného bohatstva. Dôvod prečo Američania tak primitívne kradnú sýrsku ropu a plyn je prozaický, Američania zúfalo potrebujú financie, aby nemuseli Kurdov a protiasadovské zoskupenia v Sýrii financovať zo svojho rozpočtu. V čase, keď boli Američania ešte hegemónom, krádeže cudzieho nerastného bohatstva vykonávali sofistikovane pomocou podplatených politických elít. Práve jednoduchosť a náhlosť amerických krokov je nepriamym dôkazom straty americkej hegemónie.

Podľa Leonkova však okamžite ako sýrske a iránske PVO získajú pod kontrolu celé územie Sýrie a sýrski hraničiari sa vrátia na hranicu s Irakom, americké kradnutie ropy a plynu v Sýrii sa okamžite skončí. Sýrčania, Turci, Rusi a Iránci však budú musieť eliminovať v prvom rade proamerické ozbrojené bandy teroristov v Idlibe a proamerických Kurdov, to by však nemalo predstavovať vážnejší problém. K odchodu Američanov pomôžu aj útoky diverzantov na ropné polia pod kontrolu Kurdov a Američanov, či útoky na cisternové vozidlá, ktorými Američania zvážajú ukradnutú sýrsku ropu do Iraku, kde ju následne označujú za irackú ropu a predávajú. Alexej Leonkov takisto predpokladá, že už budúci rok sa môže situácia v Sýrii meniť. Vojensky Američania jednoducho už nemajú na to, aby konflikt v Sýrii dotiahli do úspešného konca, všetko bude závisieť však od toho, koľko vlastných mŕtvych budú ochotní Američania ešte akceptovať a koľko mŕtvych Američanov bude potrebných k tomu, aby Sýriu opustili.

Podľa Leonkova netreba zabúdať ani na skutočnosť, že ak pred americkými prezidentskými voľbami začnú do USA voziť vo zvýšenej miere truhly s mŕtvymi americkými vojakmi, bude to mať negatívny dopad na niektorého z kandidátov boja o prezidentské kreslo v USA. Trump chcel stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie a Afganistanu, proti boli americkí jastrabi a členovia protitrumpovskej opozície, takže zo smrti amerických vojakov bude môcť Trump obviňovať protitrumpovskú opozíciu. Mŕtvi a zranení americkí vojaci môžu mať pre protitrumpovské zoskupenie v predvolebnom zápase o kreslo amerického prezidenta zničujúci dopad.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali