Ako to je s rozpadom Smeru, o ktorom hovoria liberálne médiá? Spýtali sme sa poslanca Národnej rady Ľuboša Blahu

Ako to je s rozpadom Smeru, o ktorom hovoria liberálne médiá? Spýtali sme sa poslanca Národnej rady Ľuboša Blahu

Bratislava 11. mája 2020 (HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

Smer trvá na jeho nominácii na predsedu výboru Národnej rady – nejde o tú funkciu, ale o princíp. A o princíp ide aj vo vnútrostraníckom vývoji v strane Smer-SD, hovorí Blaha: ľavica musí ostať zjednotená a zomknutá v boji proti pravicovým šialencom

Na snímke Ľuboš Blaha

Hlavné správy: Ako to aktuálne vyzerá s vašou nomináciou na pozíciu predsedu Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny? Koalícia stále robí obštrukcie, Smer-SD stále trvá na svojom, hoci najnovšie podpredseda Peter Pellegrini pripustil aj iného kandidáta…

Reklama

Blaha: Ide tu o principiálnu vec. Je úplne jasné, že koaličný valec Blahu nikdy nepodporí, lebo po prvé som silný ľavičiar, to oni neznášajú, po druhé som kritik USA a americká ambasáda tlačí na to, aby som sa nikdy nestal predsedom ľudskoprávneho výboru, ani čohokoľvek iného, a do tretice som obhajcom Ruskej federácie v geopolitických sporoch, a teda ma úplne nenávidia, lebo sú rusofóbi a sú za to platení.

Teda logicky, mňa podporiť nikdy nebudú chcieť. Ale teraz je otázka pre Smer, čo ďalej urobiť. A tu sú dva možné pohľady. Jeden je ten, ktorý zastávam ja a zatiaľ mám pocit, že aj celý poslanecký klub Smeru (možno s výnimkou Petra Pellegriniho, ktorý sa vyjadril inak), že treba bojovať za princípy, a že princípy sú dôležitejšie než funkcie. Teda, že pre stranu Smer-SD a poslanecký klub dôležitejšie než získať tú funkciu je bojovať za princíp, za demokraciu a za to, aby vládny koaličný valec nemohol kádrovať ľudí z opozície a v prípade postov, na ktoré má podľa dohôd a všetkých parlamentných tradícií nárok opozícia, určovať kto áno a kto nie. Takéto niečo my musíme odmietnuť ako principiálne porušenie demokracie, politických dohôd, tradícií a parlamentnej kultúry.

Reklama

Ak by sme však zvolili tú druhú cestu, oveľa pragmatickejšiu, že by sme si povedali, že hlavou múr neprerazíme a navrhneme niekoho iného, tak by sme do istej miery, podľa môjho názoru oslabili náš boj za princípy a nebol by to správny postoj, ale politicky pragmaticky to môže aj takto nakoniec dopadnúť. Takže nechcem to vylučovať. Pre mňa to vôbec nie je osobná otázka, tá funkcia nie je pre mňa životne dôležitou záležitosťou – aj tak viem, že ma pravičiari nezvolia. Ale opakujem: strana by mala bojovať za princípy. Taký je môj postoj. Ale samozrejme, budem rešpektovať, ako sa strana rozhodne. Pokiaľ viem, predseda strany Robert Fico plne stojí za tým, aby strana z mojej nominácie neustúpila.

 

Hlavné správy: Už asi tisíci raz, ale opäť sa špekuluje o rozpade Smeru, práve aj vďaka spomínanému Pellegriniho vyjadreniu. Ako to teda teraz vyzerá v Smere?

Blaha: Treba predovšetkým zdôrazniť, že Smer-SD, resp. ľavica na Slovensku potrebuje byť zjednotená a zomknutá v boji proti pravicovým šialencom na čele s Matovičom. Preto dnes akékoľvek úvahy tohto typu sú škodlivé a každého osobné ambície musia ísť bokom. Nevymýšľajme, snažme sa byť zomknutí a bojovať s pravičiarmi a nie medzi sebou.

Asi nikto nepochybuje o tom, že ja ako veľmi vyhranený ľavičiar budem vždy podporovať Roberta Fica, ktorý do Smeru vždy vnášal práve ten ľavicový a ľudový pohľad a dokázal sa často postaviť aj západným mocnostiam. To si na ňom veľmi vážim. A nemyslím si, že by sme sa mali posúvať doprava, smerom k liberálnym, a už vôbec nie k slniečkarskym témam. Tie centristické prúdy v strane považujem za istých okolností za možno vhodný doplnok, ale určite by nebolo dobré, aby v strane dominovali.

Reklama

 

Hlavné správy: Personálnu prácu novej koalície, ktorá sľubovala transparentnosť a nezaujatosť, po tých viacerých pikantných nomináciách komentuje kadekto, dokonca aj extrémne liberálne médiá. A samozrejme, aj Smer-SD a vy osobne ste sa pomerne ostro vyjadrili napríklad k úvahám o možnej škandalóznej nominácii Daniela Lipšica na pozíciu generálneho prokurátora. Je ešte niečo, čo treba k týmto veciam dodať?

Blaha: Bolo by dobré si všimnúť zaujímavú vec: že Matovič, veľký predvolebný bojovník proti Pente, dnes do najdôležitejších štátnych funkcií púšťa ľudí Penty. Týka sa to aj Lipšica, veď on je advokátom Penty. Novým šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, čo je kľúčová inštitúcia z hľadiska fungovania zdravotnej politiky, bude bývalý manažér poisťovne Dôvera, teda tiež človek Penty. A sú tu aj ďalšie prípady.

Treba sa pozrieť na to, do akej miery získava Penta vplyv na fungovanie štátu, a či toto nebol jeden obrovský megapodvod, ktorý Matovič spáchal na voličoch, keď chodil na Cyprus natáčať videjká o tom, aké má Penta schránky, a teraz na najdôležitejšie miesta posúva ľudí z Penty.

A ešte by som upozornil na jeden detail v súvislosti s tým jeho nápadom, že každý človek, ktorý má rakovinu, bude musieť byť do dvoch týždňov operovaný, a ak nezoženie na Slovensku lekára, ktorý ho zoperuje, tak bude môcť ísť sa dať operovať do zahraničia a zdravotná poisťovňa mu to bude musieť preplatiť. On toto prezentuje ako veľký útok na Pentu, lebo veď sa to týka aj jej zdravotnej poisťovne Dôvera. Lenže toto je švindeľ, pretože najčastejšie prípady rakoviny spadajú väčšinou do Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá má najchorľavejší kmeň poistencov: tam sú často starší a chorľaví ľudia, kým Dôvera má kmeň poistencov oveľa mladší a zdravší, ktorí potrebujú väčšinou preplatiť iba zubára či nejakú ortopédiu. Teda na tom Penta zase iba zarobí a strácať bude opäť len štát – zase budú zvýhodnení súkromníci a znevýhodnené verejné zdravotníctvo. Aj tu sa ukazuje, že Matovič je biely kôň Penty.

Reklama

 

Hlavné správy: Ekonóm Marián Vitkovič nedávno v rozhovore pre časopis Extra plus povedal, že na Slovensku sú aj silnejší oligarchovia ako Penta. Je to tak?

Blaha: On hovoril o skupine J&T. Neviem posúdiť, kto je vplyvnejší, ale je zjavné, že oligarchovia majú chuť vplývať na túto vládu. Všetko sú to ľudia, ktorí sú, celkom pochopiteľne, pravicovo orientovaní, pretože im záleží na vlastných ziskoch, a teda budú typicky hľadať podporu pre pravicové riešenia: malý štát, silný trh, veľký priestor pre korporácie, banky a finančné skupiny. A preto sa každá z týchto skupín vždy bude snažiť podporovať neoliberálne riešenia a útočiť na ľavicu.

A keď majú v rukách médiá, čo je v prípade Penty denník Sme a v prípade milionárov z Esetu Denník N, potom je logické, že tieto budú vždy forsírovať USA, liberalizmus, individualizmus, voľný trh a všetky ďalšie veci, ktoré patria k výbave kapitalizmu, a naopak, budú veľmi silne útočiť na ľavicových politikov, ako sme my v Smere-SD, ktorí chcú sociálny štát a myslia na práva zamestnancov.

Toto sú veci, ktoré sú úplne logické, na to netreba žiadne konšpiračné teórie. Či má väčší vplyv Penta, J&T, Eset, americká ambasáda či nejaké banky – o tom sa, samozrejme, môžeme dohadovať, ale základným rysom týchto skupín a finančníkov vždy bude, že budú podporovať pravicu, a preto vždy budú stáť proti Ficovi, proti Blahovi, proti ľavici.

 

Hlavné správy: Jednou z tém, ktoré sa vynorili v dôsledku koronakrízy, sú finančné problémy časti médií, niektoré z nich sú v kritickej situácii. Týždenník Trend prepustil osem novinárov a v súvislosti s tým sa objavila správa, že jeden z prepustených, redaktor Peter Kapitán, tvrdí, že bol prepustený kvôli „buričstvu“. Podľa neho totiž je teraz už iná doba, a že to už nie je tak, že majiteľ môže všetko, ale že zamestnanec je rovnoprávnym partnerom zamestnávateľovi. Je už naozaj iná doba, neplatia už princípy kapitalizmu?

Blaha: Toto je pekné svedectvo zvnútra, ktoré krásne ukazuje, že práveže to tak nie je. Aj tu vidno, že sú to stále majitelia médií, ktorí určujú, o čom sa bude písať a ako sa bude písať. Je to len ďalšie v rade svedectiev potvrdzujúcich starú tézu Noama Chomskeho, ktorú na Slovensku aj ja často citujem vo svojich knihách: že čo médiá píšu, súvisí s tým, kto ich vlastní, a keďže médiá vlastnia buď finančné skupiny ako Penta (to je aj prípad Trendu, Sme a ďalších médií), alebo milionári z Esetu (to je prípad Denníka N), či korporácia z Nemecka prepojená na rôzne liberálne kruhy na Slovensku (Aktuality.sk), vždy tam je zápach týchto vlastníkov, ktorí určujú, čo sa bude písať.

A potom si treba položiť otázku: o čom píšu slovenské médiá? Všetko je to len špina na Smer, špina na Fica, na Rusko, na všetko, čo je proti USA, čo je proti liberalizmu, čo je proti kapitalizmu. Je tam úplne jasné prepojenie vlastníckych štruktúr na to, čo píšu médiá. A najviac zo všetkého sa boja alternatívnych médií, keďže ich nevlastnia, a tie preto môžu písať slobodne a pravdivo o veciach, o ktorých oligarchia nechce, aby boli ľudia informovaní.

Takáto je reálna situácia a ten pán Kapitán z Trendu len potvrdzuje, že to, čo je dnes v médiách, nie je žiadna sloboda slova, a že médiá nie sú žiadne strážne psy demokracie, ale skôr psy kapitálu.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:12

Generálny riaditeľ americkej automobilky Tesla Elon Musk počas návštevy v Číne dosiahol dohodu o niektorých kľúčových regulačných prekážkach, ktoré firme dlho bránili uviesť na trh najautonómnejšiu verziu svojho softvéru Autopilot v ázijskej krajine. To je priaznivý výsledok prekvapivej návštevy Muska v Pekingu.

13:05

Najmenej 18 ľudí zahynulo a ďalších 32 utrpelo zranenia pri nedeľnej havárii autobusu neďaleko mexickej metropoly, uviedli miestne úrady.

12:55

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

12:41

Konfrontácia Iránu s Izraelom potvrdila, že s krajinami v oblasti Perzského zálivu je potrebná väčšia súčinnosť v oblasti obrany. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) počas stretnutia so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Fajsalom bin Farhánom Saúdom v Rijáde
12:33

Dvaja policajti zomreli a štyria utrpeli zranenia pri útoku militantov na policajné kontrolné stanovište v ruskej autonómnej Karačajsko-čerkeskej republike na severe Kaukazu. Oznámili to v pondelok ruské úrady.

12:24

Úrady na gréckom ostrove Samos v pondelok uviedli, že z potápajúceho sa člna, ktorý vyplával z tureckého pobrežia, zachránili 25 migrantov. Jedna osoba zahynula.

12:14

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok oznámil, že zotrvá vo funkcii napriek korupčnému vyšetrovaniu svojej manželky.

11:55

Parlament na Šalamúnových ostrovoch sa vo štvrtok pokúsi zvoliť nového premiéra.

Poslanci tichomorskej krajiny sa stretnú v parlamente 2. mája, uviedol v pondelok v písomnom oznámení generálny guvernér David Vunagi. Nominácie na premiérsky post sa skončia v utorok popoludní.

11:44

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli 2024 mierne zrýchlil. Dosiahol pritom najväčšie tempo za tri mesiace. Analytici však očakávali ešte vyššiu mieru inflácie v dôsledku zdraženia plynu.

11:33

Švédska ekonomika za tri mesiace do konca marca vykázala pokles už v štvrtom kvartáli po sebe. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa hrubý domáci produkt (HDP) zmenšil o 0,1 %, teda rovnako ako v poslednom štvrťroku vlaňajška.

11:21

Najmenej 42 ľudí prišlo o život na juhu Kene, keď sa po silných dažďoch pretrhla hrádza priehrady v blízkosti mesta Mai Mahiu. Informovala agentúra AFP.

11:12

V Afganistane spustili v pondelok novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Cieľom je ochrániť približne 10,7 milióna detí do päť rokov pred týmto nebezpečným ochorením.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali