Rozkaz 25. brigáde ukrajinskej armády: “Keď vstúpite do dediny, všetkých postrieľajte!

Rozkaz 25. brigáde ukrajinskej armády: “Keď vstúpite do dediny, všetkých postrieľajte!

Kyjev 6. októbra 2022 (HSP/svpressa/Foto:screenshot telegram)

 

Ukrajinská armáda pácha zverstvá na obsadených územiach, ale Artemivsk ukrajinskí vojaci opúšťajú organizovane v podobe “dvojstoviek” a “trojstoviek”, píše ruský žurnalista Alexandr Sitnikov v novinách Svobodnaja Pressa

veľká demonštrácia ľudí, ktorí stratili kontakt so svojimi mužmi
Veľká demonštrácia ľudí, ktorí stratili kontakt so svojimi mužmi

Ofenzíva ruských vojsk na doneckom smere kazí celkový obraz víťazstiev AFU na Svatovskom a Kachovskom smere. Aby bolo jasné, na pozadí tisíckilometrového frontu zaberajú tieto oblasti len niekoľko percent, hoci, aby sme boli spravodliví, mediálni pracovníci prezidentskej kancelárie Zelenského dokázali vyžmýkať veľmi veľa reputačného profitu.

Reklama

Je ťažké nesúhlasiť s naším vojenským spravodajcom Jevgenijom Poddubným, že “zatiaľ strácame ľudí a územie”. O to viac, že ukrajinská armáda v poslednom čase neskrýva svoju podstatu, keďže bola a stále je fašistická, napriek “demokratickým hodnotám” údajne slobodnej Ukrajiny.

Napríklad vojaci z 25. brigády AFU vo svojom videoposolstve priznali, že konali podľa odpornej schémy: “Keď vojdete do dediny, všetkých zastreľte”. Tvrdili, že na okupovaných územiach nie sú žiadni civilisti (ale boli tam), a dostali rozkaz rozstrieľať domy a civilné autá. Hádzali granáty do pivníc, kde vedeli, že sú civilisti a proti týmto zverstvám vystúpili až po tom, čo dostali rozkaz doraziť svojich ranených druhov na bojisku, aby sa nemusela organizovať ich evakuácia. Až vtedy si uvedomili, že nabudúce sa to môže stať im a odhalili fašistické rozkazy a postupy, ktoré používali proti civilistom.

Reklama

 

 

Samozrejme, že odhalenia banditských spôsobov “hrdinov” Ukrajiny vyvolali nevôľu Bankovej, pretože, ako píšu telegrafné kanály blízke politickému zákulisiu Zelenského skupiny, “tento škandál silne poškodzuje imidž Zelenského a jeho bojovníkov ako osloboditeľov”.

Môžeme si byť istí, že Západ bude ignorovať mizantropický postoj ukrajincov k ruskému východu. Zahraničné médiá a think-tanky NATO sú slepé voči skutočnému obrazu na bojisku. Vezmime si napríklad zámorský Inštitút pre štúdium vojny. Vo svojej správe zo 4. októbra prešiel mlčaním situáciu pri Donecku, kde ruské jednotky zatláčajú ukrajinské ozbrojené sily.

Reklama

Medzitým, po tom, čo sa ruské vojska dostali na okraj obce Nevelske, západne od pevnostnej osady Peski, bude najbližším cieľom ruských ozbrojených síl obsadenie Pervomajska a Vodyane s prístupom ku Karlovskej priehrade. Boje sú tu prudké, pretože miestne rybníky a rieky vlastne uzatvárajú jednotky Ukrajiny, vrátane “čiernych záporožcov” zo 72. OMBr a práporu “Azov “, do operačného polkruhu.

Za osem rokov tu vzniklo viac ako tristo opevnení s podzemnými chodbami. Briti z ženijných jednotiek britského ministerstva obrany rozvinuli rozsiahlu sieť kamerového dohľadu vrátane infračerveného, ktorá podľa západných expertov umožňuje ukrajinským vojakom ukryť sa počas nášho ostreľovania bez nasadenia hliadok.

Podľa najnovších informácií generálny štáb Ukrajiny pravidelne rotuje “čiernych Záporožcov” a unavených vojakov posiela do mesta Biela Cerkva v Kyjevskej oblasti. Stalo sa známe, že v noci zo 4. na 5. októbra bol na kasárne 72. OMBr podniknutý masívny útok bezpilotnými lietadlami kamikadze Geran-2 (alias Šached-136). Podľa miestnych úradov bolo údajne zostrelených šesť dronov, ale videá na Ukrnete ukazujú veľké škody a silné výbuchy, čo nepriamo naznačuje, že útok dosiahol svoj cieľ.

Je pozoruhodné, že ľudia zo Zelenského médií začali šíriť fámy, že vojaci 72. OMBr údajne v čase útoku dronov v kasárňach neboli. A vysvetľovali, že na ubytovanie počas odpočinku využívajú bytový fond a ubytovne po celom meste. Ale ľudia, ktorí poznajú skutočnú situáciu, sú presvedčení, že hovorcovia z Bankovej (sídlo úradu prezidenta Ukrajiny) klamú. Vždy, keď je pravda, že ruské raketové a dronové útoky nespôsobili žiadne škody, vydávajú o tom ukrajinské úrady oficiálne vyhlásenia. Takže to znamená, že tentokrát bol zásah účinný.

 

Reklama

 

Administrátor 93. brigády Ukrajiny hlásil, že v hlavnom meste Ukrajiny sa konala veľká demonštrácia ľudí, ktorí stratili kontakt so svojimi mužmi povolanými do AFU. “Ofenzíva – to sú aj obete, zajatci, nezvestní… Situácia s nimi je taká komplikovaná, že príbuzní usporiadali v Kyjeve a Dnepre flashmoby. Ušetrení neboli ani príbuzní bojovníkov 93. OMBr, ktorá má mnoho nezvestných v oblasti Bachmutu (Artemovska) a Izjumu.”

V komentároch k tejto správe sa uvádza, že podobný obraz je pozorovaný u príbuzných “čiernych Záporožcov”. Kým títo bojujú na “fronte”, ukrajinské médiá o nich píšu “hrdinské” správy, ale akonáhle sa v telefóne ozve “číslo je nedostupné”, velitelia odmietajú poskytnúť informácie. V lepšom prípade im poradia, aby išli do kostola a zapálili sviečku, ale častejšie sú hrubí na ich manželky a matky a vyhrážajú sa im “pivnicami SBU, z ktorých sa nikdy nevrátia”.

Čiastočne je to pravda, áno – sily sa teraz merajú na čaty, ale to sa čoskoro zmení. Treba tiež poznamenať, že reči o tom, že AFU presúva svoje jednotky z Artemovska, nie sú pravdivé. Faktom je, že Zelenskyj oficiálne vyhlásil, že sa nevzdá ani centimetra “ukrajinskej pôdy”. S najväčšou pravdepodobnosťou sa vojaci AFU brániaci Bachmut upísali “dvojstovkám” a “trojstovkám”, pretože teraz nie je možné presunúť tam posily z iných oblastí.

Nie je to tak dávno, čo jednotky 72. OMBr v okolí Artemovska odmietli plniť rozkazy a samé sa stiahli do tyla. Podľa dokumentov, ktoré sa dostali do rúk generálneho štábu, je zrejmé, že opustili svoje pozície kvôli veľkým stratám, slabej výzbroji a nedostatočnej palebnej podpore.

Samozrejme, je ťažké robiť prognózy, ale porážka AFU v Artemovsku a Avdejevke zmení celkový obraz na tisíckilometrovom fronte a informačne prekoná Zelenského “peremogy”.

Áno, teraz je to ťažké. Píšu o tom aj duchom zocelení vojnoví korešpondenti, ale nie nadarmo sa hovorí, že najtemnejšia hodina je pred úsvitom. Ako píše vojenský spravodajca Jevgenij Poddubnyj vo svojom blogu, “prebieha čiastočná mobilizácia, formovanie záloh, ale tie nesmú byť do boja nasadené hneď, musia byť pripravené, vystrojené a vycvičené. Na “frontovej línii” to chápu a tolerujú, a tam, kde nie je možné vydržať so silami, ktoré sú k dispozícii, sa stiahnu. Budú si potom musieť svoje územia vziať späť. Kríza v zóne ŠVO sa musí skončiť protiúdermi”.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali