Rozhovor s advokátom Moniky Jankovskej: Obvinenie Jankovskej v kauze Fatima je postavené na jedinej svedeckej výpovedi

Rozhovor s advokátom Moniky Jankovskej: Obvinenie Jankovskej v kauze Fatima je postavené na jedinej svedeckej výpovedi

Bratislava 9. marca 2021 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák, Milan Podmaník)

 

Sudca Okresného súdu (OS) v Trenčíne v nedeľu (7. 3.) rozhodol o prepustení Moniky Jankovskej z policajného zadržania s tým, že jej uložil prísne obmedzenia aj s poukazom na rozhodnutei NS SR o povinnosti nosiť elektronický náromok a zaplatenú peňažnú záruku. Jankovská je obvinená vo viacerých trestných veciach-akcia búrka, víchrica a v kauze Fatima. Prinášame vám exkluzívny rozhovor s Jankovskej advokátom Petrom Erdősom

Peter Erdös
Na snímke Peter Erdös, obhajca Moniky Jankovskej

Ako hodnotíte rozhodnutie súdu o prepustení vašej klientky Moniky Jankovskej?

Reklama

Som rád, že sudca pre prípravné konanie sa stotožnil s rozhodnutím Najvyššieho súdu SR a všetky doteraz uložené povinnosti a obmedzenia mojej klientky považoval za dostačujúce aj v kauze Fatima, a uložil k nim ešte povinnosť a obmedzeniami spočivajúce v zákaze kontaktovania sa s osobami obvinenými, svedkami a znalcami z tejto trestnej veci. Dnešného dňa jej bol inštalovaný elektronický náramok, na základe rozhodnutia NS SR.

Sudca nevzhliadol dôvody tzv. preventívnej väzby. Zároveň sa vysporiadal aj s nálezom Ústavného súdu SR I. ÚS 47/2013 vo veci Yegorov, ktorý konštatoval porušenia základných ľudských práv a slobôd spočivajúce v reťazení väzby, ktoré boli následne potvrdené aj rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva, v konaní Yegorov vs. Slovenská repubilika,č, 27112/11 z 2. júna 2015, v ktorom Slovenská republika prehrala. Sudca pre prípravné konanie OS Trenčín aj v prípade mojej klientky konštatoval, že takéto reťazenie väzieb je neprípustné. Myslel tým situáciu, kedy je obvinená osoba vo väzbe a následne po prepustení z väzby ju opätovne OČTK zadržia v inej trestnej veci. Taktiež sudca pre prípravné konanie konštatoval, že v trestnej veci Fatima bolo vykonané množstvo dôkazov a tento postup OČTK sa mu vidí účelový.

Reklama

 

Pokladáte dôkazy vznesené voči Monike Jankovskej za dostatočné? Je to len o výpovediach kajúcnikov, alebo sú tam aj nejaké iné dôkazy?

Čo sa týka trestnej veci Búrka, Víchrica, nechcel by som sa v tomto štádiu bližšie k nim vyjadrovať. Moja klientka sa priznala k trestnej činnosti, ktorú spáchala, avšak orgány činné v trestnom konaní vyhodnocujú jej výpoveď ako manipulatívnu, nedostatočnú, resp. nedôveryhodnú v určitých častiach. Takže aj táto bude predmetom ďalšieho dokazovania.

A čo sa týka tzv. Fatimy, moja klientka odmieta akúkoľvek vinu, resp. dôvody vzneseného obvinenia, ktoré je postavené na jedinej svedeckej výpovedi.

 

Reklama

V niektorých prípadoch z medializovaných káuz sa objavujú výčitky, že kým sú obvinení vo väzbe, OČTK vykonávajú úkony príliš pomaly. Ako je to v prípade Vašej klientky?

Čo sa týka trestnej veci Búrka a Víchrica, sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu rozhodol 16. februára 2021 o nahradení väzby, pričom poukázal na to, že v skutočnosti od septembra 2020 až do februára 2021 boli vykonané len dva úkony týkajúce sa väzobne stíhanej Jankovskej, čo teda je v rozpore s paragrafom 2, odsek 6 Trestného poriadku, kde teda OČTK sú povinné konať prednostne a urýchlene vo veciach týkajúcich sa osoby, ktorá je vo väzbe. Sudca pre prípravne konanie ŠTS konštatoval, že nebolo to vyšetrovanie vedené tak, ako to ustanovuje Trestný poriadok. O to viac, že ide o osobu stíhanú za obzvlášť zavážný zločin.

Trestný poriadok umožňuje nahradiť väzbu v prípade stíhania za obzvlášť závažný zločin len ak sú naplnené výnimočne okolnosti prípadu. A toto boli výnimočné okolnosti prípadu. Sudca pre prípravné konanie ŠTS konštatoval, že pretrvávajú dôvody väzby, avšak nesmie trvať neúmerne dlho, bez toho, aby sa konalo vo veci. Z týchto dôvodov sudca pre prípravné konanie ŠTS nahradil väzbu mojej klientky prísnymi povinnosťami a obmedzeniami, aby nemohla vyvíjať kolúzne aktivity, resp. aby nemohla pokračovať v trestnej činnosti. Musí sa zdržiavať na adrese svojho trvalého bydliska a bude 24 hodín denne monitorovaná týmto elektronickým náramkom.

Sudca pre pripravné konanie tiež rozvinul myšlienku, že v dnešnej dobe je trend v trestnom konaní taký, že osoby, ktoré sa v plnom rozsahu priznajú k tomu čo sa im kladie za vinu v uznesení o vznesení obvinenia a spolupracujú s OČTK, sú krátko na to prepustené na slobodu, orgánmi prípravného koanania, čím sa vymykajú akejkoľvek kontrole. Práve preto sudca pre pripravné konanie ŠTS u mojej klientky stanovil početné obmedzenia a povinnosti.

Monika Jankovská
Na snímke bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská

Pokladáte takýto prístup orgánov činných v trestnom konaní, keď držia obvinených dlhý čas vo väzbe a nie sú robené takmer žiadne úkony, za novodobé mučenie?

Reklama

Ja by som to takto určite nedefinoval.

 

Nie je takto vyvíjaný nátlak na obvinených? 

No pozrite, treba si uvedomiť… Inštitút väzby ako taký ja som nikdy nespochybňoval a myslím, že ani nemôže byť spochybňovaný. Väzba má trvať len nevyhnutný čas. Ale problém pre každého obvineného nastáva vtedy, keď sa nekoná, keď obvinený sedí vo väzbe a vidí, že za tak dlhú dobu sa v jeho trestnej veci vôbec nekoná. Keď je tu vznesené obvinenie za skutok, kde majú byť vypočutí povedzme piati, šiesti svedkovia, je zrejme možné ich vypočuť za 2-3 mesiace a a rozhodnúť o ďalšom trvaní väzby. Nemusíme mať potom obavu že dôjde k mareniu vyšetrovania či ovplyvňovaniu svedkov ak osobu prepustíme z väzby. Čo ak napokon tým obvineným nebude preukázaná vina, teda sú nevinní a strávili štyri roky vo väzbe.

 

Môže to byť podľa vás politicky motivované?

Zastávam názor, že by som nerád politizoval postavenie mojej klientky, a zneužíval argument politických motivácií.  Politika do trestného konania nepatrí, napriek tomu, že moja klientka Monika Jankovská bola politickou nominantkou. Trestné konanie musí prebiehať bez neprimeraných mediálnych komentárov politikov, bez takýchto rušivých vplyvov, ktoré v konečnom dôsledku môže porušovať jej práva na spravodlivý súdny proces, osobitne prezumpciu neviny.

 

V akom zdravotnom/psychickom stave je momentálne Monika Jankovská?

Zdravotný stav mojej klientky v súčasnej dobe je zlý, psychicky sa zrútila po udalostiach a zásahu dňa 04.03.2021, čo nakoniec viedlo k jej hospitalizácii. Treba si uvedomiť, že opúšťala brány väznice z nemocnice pre obvinených a odsúdených a tieto udalosti jej výrazne zhoršili jej zdravotný stav. Najmä jej psychický stav dnes vyžaduje hospitalizáciu.

Reklama

Samuel Gdovin

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali