Roman Michelko: Ukrajina v hlbokom rozvrate

Roman Michelko: Ukrajina v hlbokom rozvrate

Bratislava/Kyjev 16. januára 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Segey Kozlov)

 

Sledujúc, čo sa deje na Ukrajine, som skutočne rád, že nie som jej občanom. Aj na Slovensku je pomerne ťažké nájsť si politika, ktorému po dlhom zvažovaní dáme svoju dôveru a hlas vo voľbách, ale ak by som bol Ukrajincom, bolo by to celkom nemožné.

Ilustračné foto

Len nedávno sme si pripomenuli štyri roky od začiatku Majdanu a bilancia zmien, ktoré po ňom nastali, je viac ako neradostná. Iste, ani vláda kleptokrata Janukoviča  nebola bohvieaká sláva, ale ekonomika stabilne rástla. Životná úroveň bola síce dosť nízka, ale ďalej neklesala a vďaka korektným vzťahom s Ruskom boli ceny energonosičov relatívne zvýhodnené oproti iným odberateľom, nehovoriac o tom, že boli pre domácnosti, ale aj priemysle dotované.

Reklama

Nástup oligarchu Porošenka na post prezidenta a Jaceňuka na post premiéra znamenal zavedenie šokovej terapie. Skokový nárast cien energií, samozrejme, bez kompenzácií, znamenal ďalšie a hlboké ožobračovanie už aj tak veľmi chudobného obyvateľstva. Dielo bolo zavŕšené povolaním “expertov” zo zahraničia, škandalózneho gruzínskeho diktátora Saakašviliho, ale napríklad aj nášho dua Dzurinda – Mikloš zrejme s cieľom, aby bolo dielo skazy dokonané. Svojou hlúpou a agresívnou politikou proti ruskej menšine prišla Ukrajina o časť svojho územia, konkrétne Krym, ale aj značné časti Doneckej a Luhanskej oblasti.

Ukrajina aj po Majdane ostala v rukách tých najodpudivejších oligarchov, mocenská štruktúra sa však napriek tomu začala rúcať. Najprv musel odísť neúspešný premiér Arsenij Jaceňuk, ktorého nahradil premiér Volodymyr Hrojsman, ktorému šéfa zboru poradcov mu robí Ivan Mikloš – tým je povedané všetko.

Reklama

No a po čase sa dostal do ťažkého konfliktu aj prezident Petro Porošenko a odeský exgubernátor Michail Saakašvili. Ten bol spočiatku zbavený funkcie a neskôr aj občianstva, ukázalo sa však, že to jeho deštrukčný potenciál o nič nezmenšilo. Vnútorný rozvrat eskaloval v čase, kedy bol syn ministra vnútra Arsena Avakova Ukrajinský národným protikorupčným úradom (NABU) zatknutý za spreneveru štrnástich miliónov hrivien. Je jasné, že  zatknutie ministrovho syna bolo znamením eskalácie politických sporov vnútri ukrajinskej vládnej koalície. Je pritom známe, že Avakov mal už v roku 2015 veľmi ostrý incident práve s vtedajším odeským gubernátorom Saakašvilim.

Koniec roka 2017 bol na  Ukrajine v znamení hlbokého politického a ekonomického rozvratu. Saakašvili po zbavení funkcie a občianstva založil vlastnú opozičnú politickú stranu s cieľom zvrhnúť Porošenka. Jeho strana síce “neoplýva” vysokými preferenciami, má však veľkú schopnosť dostať sa do médií a verejne diskreditovať prezidenta Porošenka. Tomu na “otlak” v poslednom čase stúpa aj “plynová princezná”, šéfka strany Batkivščina (Vlasť) Júlia Tymošenková. Jej strana už pred značným časom vystúpila z koalície a veľmi ostro kritizuje všetky počiny Porošenkovej vlády. Vráťme sa však k Saakašvilimu.

Po tom, ako ho Porošenko zbavil všetkých funkcií, sa na čas stiahol do USA, aby sa vzápätí s jasným zámerom,  a zrejme aj so značným finančným obnosom vrátil na Ukrajinu. Samozrejme, za asistencie kamier a plateného  komparzu. Už jeho nelegálny prechod poľsko-ukrajinských hraníc bavil celú Európu, to bolo však nič oproti pokusu o jeho zatknutie, ktoré znova za asistencie kamier svetových médií zmaril tiež všadeprítomný komparz.

Na snímke politológ Roman Michelko

A tu vyvstáva otázka, prečo to Porošenko vlastne trpí. Je jasné, že Saakašvili je niečo ako náš Matovič, znepríjemňuje život, ale v konečnom dôsledku je to užitočný idiot  Nemá štátne občianstvo, takže vo voľbách kandidovať nemôže, jeho strana však protiporošenkovskú opozíciu rozbíja do dvoch blokov. Ak sa Porošenko niečoho obáva, tak je to skôr Tymošenková. A v boji s ňou je tak nakoniec Saakašvili jeho nevedomý spojenec.

Politológ Roman Michelko

Reklama

 

Text vyšiel aj v SNN

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali