Robert Kennedy Jr: Buďme úprimní je to vojna USA proti Rusku

Robert Kennedy Jr: Buďme úprimní je to vojna USA proti Rusku

Washington 11. mája 2023 (HSP/unherd/Foto:TASR/AP-Hans Pennink)

 

Robert F. Kennedy mladší oznámil, že sa bude uchádzať o prezidentské kreslo a vyzve Joea Bidena na súboj o demokratickú nomináciu. V prieskumoch už dosiahol 20 %. Kennedy súhlasil s rozhovorom pre UnHerd. Nižšie uvádzame niektoré body jeho rozhovoru týkajúce sa ukrajinského konfliktu

Robert Kennedy Jr.
Na snímke Robert Kennedy Jr.

Otázka: To nás privádza k tejto naliehavej otázke: jedna vec, o ktorej často hovoríte, je, že Amerika je v permanentnom vojnovom stave a vy to chcete ukončiť. V súvislosti s Ukrajinou, ako to navrhujete urobiť?

Reklama

RFK mladší: Rusi opakovane ponúkli urovnanie sporu. Ak sa pozriete na minské dohody, ktoré Rusi ponúkli na urovnanie, dnes vyzerajú ako naozaj dobrá dohoda. Buďme úprimní: je to vojna USA proti Rusku, ktorá má v podstate obetovať výkvet ukrajinskej mládeže na bitúnku smrti a ničenia pre geopolitické ambície neokonzervatívcov, často vyjadrené, zmeniť režim Vladimíra Putina a vyčerpať ruskú armádu tak, aby nemohla bojovať nikde inde na svete.

Prezident Biden povedal, že to bol jeho zámer – zbaviť sa Vladimira Putina. Jeho minister obrany Lloyd Austin v apríli 2022 povedal, že naším cieľom je vyčerpať ruskú armádu. Čo to znamená “vyčerpať”? Znamená to, že na nich hádžu Ukrajincov… Veliteľ jednotky špeciálnych síl na Ukrajine, ktorá je pravdepodobne najelitnejšou bojovou jednotkou v Európe, povedal, že 80 % jeho vojakov je mŕtvych alebo zranených a že jednotku nemôžu obnoviť. Momentálne Rusi zabíjajú Ukrajincov v pomere 1:5 alebo 1:8, podľa toho, akým údajom veríte.

Reklama

Ak sa pozriete na dohody z Minska, tie vytvárajú základ pre konečné riešenie. Donbaský región, ktorý je z 80 % etnicky ruský – a Rusi, ktorých ukrajinská vláda systematicky zabíjala – by sa stal autonómnym v rámci Ukrajiny a bol by chránený.

Musíme stiahnuť naše raketové systémy Aegis, v ktorých sú umiestnené rakety Tomahawk – jadrové strely – zo vzdialenosti 70 míľ od ruských hraníc. Keď Rusi umiestnili jadrové rakety na Kube, 1 500 míľ od Washingtonu, boli sme pripravení ich napadnúť a napadli by sme ich, keby ich neodstránili. Spôsob, akým ich nakoniec odstránili, je nasledovný: môj strýko a otec sa dohodli s veľvyslancom Brennanom a Chruščovom, s ktorým mali blízky vzťah a s ktorým mohli v tom čase hovoriť priamo. Dohoda znela: “Odstránime naše rakety Jupiter z Turecka, na vašich hraniciach, pretože vieme, že je to pre vás neprípustné.”

Rusko bolo za predchádzajúcich 100 rokov napadnuté dvakrát. Dalo sa pochopiť, prečo nechcú mať jadrové raketové systémy v nepriateľských krajinách na svojich hraniciach. Mali by sme tiež súhlasiť s tým, aby NATO nevstupovalo na Ukrajinu, o čo Rusi požiadali. Myslím si, že na základe týchto bodov by niekto ako ja mohol túto vojnu urovnať.

Nemyslím si, že neokonzervatívci sú schopní ho vyriešiť, ani ľudia, ktorí obklopujú prezidenta Bidena – pretože to oni tento problém vytvorili. Nemyslím si, že to niekedy uznajú. Ale môj strýko vždy hovoril, že ak chcete skutočne dosiahnuť mier, musíte sa vžiť do kože toho druhého a musíte zistiť aj miestne tlaky na neho.

Putina sme mali počúvať dlhé roky. Zaviazali sme sa Rusku, Gorbačovovi, že NATO neposunieme ani o centimeter na východ. Potom sme tam vstúpili a klamali sme. Vstúpili sme do 13 krajín NATO, umiestnili sme tam raketové systémy s jadrovou kapacitou, uskutočnili sme spoločné cvičenia s Ukrajinou a ďalšími krajinami NATO.

Reklama

“Aký je účel NATO?” – Na to sa pýtal George Kennan, na to sa pýtal Jack Matlock. Všetci nestori americkej zahraničnej politiky hovorili: “Rusko prehralo studenú vojnu. Urobme Rusku to, čo sme urobili v Európe, keď sme mu dali Marshallov plán. Sme víťazi – pozdvihnime ich. Integrujme ich do európskej spoločnosti.”

 

Aký je iný účel NATO ako postaviť sa Rusku?

Ak sa od začiatku staviate k Rusku nepriateľsky, jeho reakcia bude samozrejme nepriateľská. A ak sa pomaly presúvate do všetkých týchto štátov, o ktorých sme povedali, že sa nikdy nestanú súčasťou NATO.

Na Ukrajine sa stalo to, že USA v roku 2014 v podstate podporili štátny prevrat proti demokraticky zvolenej ukrajinskej vláde.

Máme prepisy telefonických rozhovorov, v ktorých Victoria Nulandová, jedna z neokonzervatívcov v Bielom dome, ručne vyberala nový kabinet, ktorý bol nepriateľský voči Sovietskemu zväzu.

Reklama

Ak sa na to pozriete a vžijete sa do pozície Ruska a poviete si: “Dobre, Spojené štáty, náš najväčší nepriateľ, sa k nám správajú ako k nepriateľovi, teraz prevzali vládu národa a urobili ju voči nám nepriateľskou a potom začali prijímať zákony, ktoré sú voči tomuto obrovskému ruskému obyvateľstvu škodlivé.”

Keby to urobilo Mexiko a potom začalo zabíjať – (ukrajinská vláda zabila 14 000 Rusov v Donbase) – keby to Mexiko urobilo emigrantom z Ameriky, v sekunde by sme ich napadli!

Musíme sa vžiť do kože našich protivníkov, hovorí Robert F. Kennedy mladší.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Včera 13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

Včera 12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali