Reakcie slovenských politikov na situáciu v USA. Premiér je znepokojený: “Násilie nie je nikdy oprávnené”

Reakcie slovenských politikov na situáciu v USA. Premiér je znepokojený: “Násilie nie je nikdy oprávnené”

Bratislava 7. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Senate Television via AP)

 

Stovky priaznivcov amerického prezidenta Donalda Trumpa obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách. K dianiu vo Washingtone sa na sociálnych sieťach vyjadrili aj slovenskí politici vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej či premiéra Igora Matoviča 

Kongresu vo Washingtone
Na videosnímke evakuácia v sále Senátu po vniknutí demonštrantov do sídla amerického Kongresu vo Washingtone 6. januára 2021

Medzi prvým sa vyjadril minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS), ktorý uviedol, že očakáva, že americké inštitúcie zvládnu vzniknutú situáciu v Kapitole v duchu právneho štátu.

Reklama

“S veľkým znepokojením sledujem dianie v americkom Kongrese. USA majú za sebou mimoriadne napätý volebný súboj, ale tak ako všade v demokratických spoločnostiach, občania rozhodli a ich vôľa musí byť rešpektovaná. Očakávam, že americké inštitúcie zvládnu túto situáciu v duchu právneho štátu. Zodpovednosť je v rukách prezidenta D. Trump,” uviedol v statuse.

Ozvala sa aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá ešte v stredu v noci odsúdila napadnutie budovy Kongresu v americkom hlavnom meste Washington.

Reklama

“Scény z amerického Kapitolu ukazujú, aká nebezpečná je rétorika nenávisti. Pohŕdanie demokratickými inštitúciami podrýva občianske práva a môže podkopávať politický poriadok. Verím, že demokratický a pokojný proces bude čoskoro obnovený,” napísala Čaputová na Twitteri.

Situáciu okomentovali aj slovenskí europoslanci. Podľa Michala Šimečku (PS) je to, čo sa odohralo v posledných hodinách vo Washingtone, doslova “nočnou morou”.

“Ťažko to nazvať inak ako pokusom o puč,” reagoval s tým, že násilie v sídle americkej demokracie je čosi nepredstaviteľné.

“No v istom zmysle to nie je prekvapujúce. Násilie je logickým vyústením politiky populistov a autokratov ako Trump. Voľby prehral na hlavu a bez akýchkoľvek pochybností, ale nedokázal sa s tým zmieriť. Jeho niekoľkomesačný boj o zvrátenie výsledku nevyšiel. Amerika ubránila svoje demokratické inštitúcie. Trump však medzitým vyhecoval svojim priaznivcov, a dokonca presvedčil viacero senátorov republikánskej strany, aby odmietli formálne potvrdiť výsledok, čo je tradične ceremoniálna vec. Toto je výsledok a varovanie. Politika nenávisti plodí násilie,” uviedol.

Reagoval aj europoslanec Milan Uhrík.

Reklama

“Takto to skončí, keď si namyslené progresívne televízie myslia, že ako jediné majú patent na pravdu a vypínajú prezidentove prejavy, keď mu Facebook a Twitter blokuje kontá, cenzuruje príspevky, a jednostranne zvýhodňuje liberálov. Takto to dopadne, keď tzv. demokrati vybičujú spoločnosť umelými rasistickými protestami Black Lives Matter, a keď sa pokúšajú ovplyvňovať či priam falšovať voľby,” uviedol.

Dodal, že v žiadnom prípade nepodporuje násilie, či ničenie majetku.

“Násilie však nestačí len umlčať obuškami, ale treba sa pozrieť aj na to, čo frustrovaných občanov dohnalo k tomu siahnuť po takomto občianskom odpore. Nechutná vláda progresívnych elít odtrhnutých od problémov bežných ľudí, bezcitné korporácie bažiace po dolároch, falošné a tendenčné masmédiá, ktoré klamú ľudí až sa im práši z úst… Pocit krivdy, oklamania a zneužitia sa policajnými obuškami a vodnými delami nepodarí z ľudí nikdy odstrániť,” uzavrel.

Podľa podpredsedu NR SR Juraja Šeligu (Za ľudí) sa niečo také stane, ak nebudeme brániť pravdu a demokraciu.

“Spochybňovanie demokratických procesov a inštitúcií, faktov, podpora pre konšpirácie a hrubé zneužívanie autority, ktorú dáva volená funkcia spôsobilo to, čo sa dnes deje v USA. Nech nám je útok na Kongres USA výstrahou. Demokracia je krehká a my ju musíme chrániť rešpektom k inštitúciám, pravdou a faktami. Konšpiráciám a nenávisti nesmieme ustupovať.”

Reklama

Za “nevídané” označil dianie vo Washingtone nezaradený poslanec Ján Podmanický.

“Niečo nevídané čo sa deje v Amerike. Už spočítavanie hlasov dovtedy, kým nevyhral ten správny kandidát, je pre nás niečo nevídané. Demokracia v Západnom svete končí… obávam sa, že v priamom prenose zažívame aj koniec Západného sveta. Dúfam, že aspoň stredná Európa a Slovensko prežije.”

Predseda slovenskej vlády Igor Matovič vo štvrtok vyjadril znepokojenie: 

“Znepokojujúce chvíle vo Washingtone D. C. Násilie nie je nikdy oprávnené. Kapitol je symbolom demokracie. Jeho zákonodarná funkcia musí byť vždy a za každých okolností rešpektovaná. O tom je právny štát,” napísal Matovič na sociálnej sieti Twitter.

V stredu (6. 1.) obklopili budovu Kongresu stovky Trumpových priaznivcov, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali