Putinova návšteva na Blízkom východe vyvolá na Západe závisť

❚❚

Moskva 7. decembra 2023 (HSP/vz.ru/Foto:TASR/AP-Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

 

Vladimírovi Putinovi sa počas jeho návštevy Blízkeho východu dostalo najvyšších poct. V Spojených arabských emirátoch sa na oblohe objavili farby trikolóry a prezidentský Aurus sa ukázal s miestnou poznávacou značkou. Kolónu ruského lídra sprevádzal jazdecký sprievod. Nemecký prezident, ktorý nedávno navštívil tento región, musel na stretnutie na letisku čakať pol hodiny. Prečo Arabi Putina tak srdečne privítali a ako by mal Západ vnímať takéto prejavy pozornosti? pýta sa Andrej Rezčikov v novinách Vzgljad

Vladimir Putin pricestoval na pracovnú návštevu Saudskej Arábie
Na snímke saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán (vpravo) sa rozpráva s ruským prezidentom Vladimirom Putinom

V stredu ruský prezident Vladimir Putin navštívil Abú Zabí, kde rokoval s hlavou SAE Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom, a potom sa mal v Rijáde stretnúť s korunným princom Mohammedom bin Salmanom Al Saudom, predsedom saudskej rady ministrov.

.

Podľa ruského ministerstva obrany prezidentovo lietadlo počas letu do SAE sprevádzali stíhačky Su-35 s raketami na vonkajšom podvese. Štyri lietadlá pristáli na medzinárodnom letisku v Abú Zabí.

Pri príležitosti príletu hosťa do SAE sa na oblohe nad Abú Zabí “objavila” ruská vlajka – farby trikolóry na oblohe rozprašovali stíhačky, keď Putin priletel na rokovania s prezidentom SAE do paláca Qasr Al Watan (Palác národa). Ruský prezident cestoval po hlavnom meste v limuzíne Aurus s miestnymi poznávacími značkami. Cestou z letiska Putinovu kolónu sprevádzal jazdecký sprievod a po príchode hostiteľská krajina na počesť vzácneho hosťa vypálila salvu z delostreleckých zbraní.

.

Počas rozhovorov Putin povedal, že vzťahy medzi Ruskom a SAE dosiahli bezprecedentne vysokú úroveň. Prezident označil túto krajinu za hlavného obchodného partnera Ruska v arabskom svete.” “V minulom roku sa obchodný obrat zvýšil o 67,7 %, myslím si, že tento rok bude ešte vyšší,” povedal Putin.

Šejk Mohammed bin Zayed Al Nahyan v reakcii uviedol, že vzťahy medzi SAE a Ruskom sú historické. “V posledných rokoch sa aktívne rozvíjajú v rôznych oblastiach, pričom spĺňajú záujmy oboch krajín a národov,” zdôraznil šejk a prisľúbil ďalšie posilňovanie vzťahov s Ruskom a rozširovanie oblastí spolupráce medzi krajinami.

Obaja lídri mali následne absolvovať pracovný obed a pokračovať v rozhovoroch, po ktorých Putin odletel do Saudskej Arábie.

Podľa pozorovateľov bolo stredajšie prijatie ruského lídra ešte slávnostnejšie ako v roku 2019, ale aj vtedy si mnohí všimli okázalosť ceremónie, najmä v porovnaní s tým, ako Arabi prijali amerického prezidenta Joea Bidena. Keď Putin v roku 2019 pricestoval do hlavného mesta Saudskej Arábie, jeho kolónu sprevádzal sprievod šestnástich jazdcov na ušľachtilých koňoch a ruský prezident býval v paláci, ktorý patril kráľovskej rodine. Biden bol prijatý skromnejšie.

Najväčšiu smolu však mal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý koncom novembra priletel do Kataru, aby sa stretol s emirom Tamimom bin Hamadom al-Tháním na krátkych rokovaniach o prepustení nemeckých rukojemníkov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

.

Pri čakaní na katarských predstaviteľov stál Steinmeier asi pol hodiny na rampe lietadla pod páliacim slnkom na letisku. Príčinou incidentu bol prílet lietadla nemeckého prezidenta pred plánovaným termínom. Opakovane sa priblížil k otvoreným dverám lietadla a pozeral sa na čestnú stráž a červený koberec. Zábery zo stretnutia ruského prezidenta v arabských krajinách tak môžu na Západe vyvolať trpkú závisť.

“Takéto prijatie Vladimira Putina súvisí s úzkymi vzťahmi medzi Ruskom a arabskými štátmi, ako aj s účasťou Ruska na práci OPEC+, pretože práve táto štruktúra umožňuje udržiavať ceny ropy na správnej úrovni a vyrovnávať dodávky palív na medzinárodné energetické trhy. Ak k takémuto vyvažovaniu nedôjde, spoľahlivosť dodávok sa vytratí a ceny začnú prudko rásť, čo nie je v záujme žiadneho producenta ropy,” hovorí Viktor Nadein-Raevsky, riaditeľ Inštitútu politických a sociálnych štúdií čiernomorsko-kaspického regiónu, vedúci výskumný pracovník IMEMO RAS.

Za roky spolupráce v rámci OPEC+ Rusko dokázalo, že “plnedodržiava svoje záväzky týkajúce sa znižovania ťažby ropy”; navyše, krajina z toho profituje. “Rusko uskutočňuje aktívny obchod nielen v energetickej oblasti, nakupuje od nás zbrane, čo sa v posledných rokoch stalo ešte aktuálnejším. Pravidelne sa zúčastňujeme na výstave zbraní v SAE a na všetkých podobných podujatiach na území arabských štátov,” pripomenul expert.

“Svojho času sme zaostávali v rozvoji vzťahov s krajinami Perzského zálivu, prerušili sme diplomatické vzťahy so Saudskou Arábiou. Preto teraz intenzívne získavame to, čo sme predtým nezískali. Naše vzťahy sa úspešne rozvíjajú. Arabi svojím srdečným prijatím zdôrazňujú, že ruskí predstavitelia sú pre nich žiaducimi ľuďmi a že subjektívne a objektívne faktory pôsobia v prospech zintenzívnenia našich vzťahov,” hovorí Andrej Baklanov, bývalý ruský veľvyslanec v Saudskej Arábii.

To, že Rusko rozvíja vzťahy s emirátmi a Saudskou Arábiou, je “veľmi pozitívne”. “Rusko má vyrovnané vzťahy so všetkými krajinami v regióne, čo za sovietskej éry nebolo, pretože vtedy sme mali určité preferencie na ideologickom princípe, so Saudskou Arábiou sme nemali vôbec žiadne diplomatické vzťahy,” pripomenul Baklanov.

.

Podľa Nadeina-Raevského sa Rusko viditeľne a presvedčivo vrátilo na Blízky východ, čo miestnym hráčom celkom vyhovuje. “Okrem toho nevnucujeme svoj názor. Počas rokovaní sa kalkuluje s rovnováhou záujmov, nedochádza k vnucovaniu vlastného názoru, ako je to v prípade USA. Našou vyváženou politikou sme dosiahli, že nás rešpektujú, preto sme tak dobre prijatí. Vedia, že ide o obojstranne výhodnú spoluprácu,” vysvetlil regionálny odborník.

“Arabské krajiny majú záujem realizovať svoju vlastnú politiku. Chcú, aby svet bol usporiadaný spôsobom, ktorý im vyhovuje. V nej veľmi potrebujú silné a sebavedomé Rusko, ktoré im umožní udržať svetovú rovnováhu. Preto sa pozornosť arabských krajín návšteve ruského prezidenta vysvetľuje tým, že svoje záujmy a budúcu rovnováhu vo svete spájajú s Ruskou federáciou. To je ich strategická línia,” dodáva Andrej Bystrický, predseda správnej rady Nadácie pre rozvoj a podporu Valdajského klubu.

Západ by mal vyvodiť veľmi jednoduchý záver, že “vo svete existujú celkom zdravé sily, ktoré presadzujú vlastnú politiku a nemienia sa riadiť žiadnymi šablónami, ktoré sú im vnucované najmä zo Západu. Arabský svet vedie svoju vlastnú líniu,” zdôrazňuje Bystrický.

“Rusko nechce a kategoricky nehodlá prispôsobovať svoju politiku pokynom Washingtonu, k čomu sa prikláňa aj väčšina arabských krajín vrátane veľkých producentov ropy a plynu. Najmä v poslednom čase Američania zvýšili dodávky ropy a skvapalneného zemného plynu bez koordinácie s inými krajinami, pričom sú priamym konkurentom Kataru a ďalších štátov Perzského zálivu,” zdôraznil Nadein-Rajevskij.

Arabi sú zasa viac naklonení nezávislej zahraničnej politike, pričom zohľadňujú vlastné záujmy v oblasti obchodu s prírodnými zdrojmi. “Najmä množstvo sľubov, ktoré im Západ pravidelne dával, sa nesplnilo, Západ sa obmedzil len na to, čo je pre neho výhodné,” zdôraznil vedúci výskumný pracovník IMEMO RAN.

“Vzťahy medzi krajinami Blízkeho východu a Západu majú v súčasnosti ďaleko od ideálu. Na tomto pozadí je zdôrazňovaný rešpekt voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi pre Východ normou, čo svedčí o absencii výrazných rozporov. Rovnako zdôrazňované chladné prijatie Steinmeiera však svedčí o hĺbke a systémovej povahe rozporov,” dodáva ekonóm Anton Lubič.

Vysvetlil tiež, prečo sa Steinmeierovi dostalo takého chladného prijatia. Podľa neho súčasné Nemecko v očiach Blízkeho východu “vo všeobecnosti pôsobí ako kvintesencia západného zvyku považovať svoj názor za jediný možný, výlučný a poučovať ostatných, pozerať sa na nich zvrchu, čo Východ neodpúšťa”.

Ako príklad expert pripomenul, že po začiatku ŠVO sa Nemecko snažilo nahradiť ruský plyn katarským. “Katar ponúkol obchodné podmienky, ale požadoval, aby Nemecko pokrylo náklady Kataru na rozšírenie ťažby skvapalneného plynu uzavretím dlhodobej zmluvy. Nemecko to odmietlo, pričom sa neprestalo snažiť presvedčiť Katar, aby nakatarské náklady pokryl straty Nemcov z rozpadu vzťahov s Ruskom. Takéto ignorovanie záujmov toho, od koho sa žiada, nezostalo bez povšimnutia,” pripomenul Lubič.

“Na tomto pozadí sa v Katare konali majstrovstvá sveta vo futbale. Krásne zorganizované, získali negatívnu publicitu v Nemecku, kde sa novinári vystatovali a písali na objednávku články o tom, ako Katar ‘vykorisťuje’ pracovníkov z Indie a Pakistanu tým, že im vypláca päťkrát vyššie platy, než by si mohli zarobiť doma. To znamená, že keď hinduista v Indii zarába 200 dolárov mesačne šitím džínsov pre Nemcov, nie je vykorisťovaný. A keď tento Ind príde do Perzského zálivu pracovať na stavbe za 1 000 dolárov mesačne, je to “vykorisťovanie”. Ako sa hovorí, nenechajte sa zmiasť. Takýto nespravodlivý prístup nezostal bez povšimnutia ani v iných krajinách Blízkeho východu,” dodal Lubič.

Situáciu výrazne ovplyvnilo aj dianie v Palestíne. “Pri všetkej sústrasti s obeťami útoku zo 7. októbra si nemožno nevšimnúť, že straty palestínskych civilistov v dôsledku izraelských úderov už dosiahli desať zabitých palestínskych civilistov na jedného zabitého izraelského civilistu. Arabské krajiny sa nemôžu mlčky prizerať tomuto zabíjaniu. A západné krajiny vo všeobecnosti a najmä Nemecko v ich predvoji pevne zatvárajú oči a nielenže ospravedlňujú masakry Arabov, ale aj trestajú každého, kto sa v ich “sfére slobody slova” odváži vysloviť na obranu arabského obyvateľstva,” zdôraznil expert.

.

Podľa neho neskrývanú nespokojnosť na Blízkom východe vyvoláva aj zaobchádzanie so zvrchovaným majetkom Ruska a súkromným majetkom ruských občanov v západných krajinách. “Arabi aktívne investovali v západných krajinách a na pozadí krokov západných krajín voči Rusku sa necítia byť plne chránení vychvaľovaným západným ‘právom’,” vysvetlil expert.

Na tomto pozadí, zdôrazňuje Lubič, vyvážený prístup Ruska v zahraničnej politike, neochvejné dodržiavanie dosiahnutých dohôd, vyhýbanie sa dvojitým štandardom v prístupoch k riešeniu akútnych geopolitických problémov existujúcich na Blízkom východe, samozrejme, vyvolávajú rešpekt u arabských partnerov, čo sa prejavuje tak v obsahu vzťahov, charakterizovanom rozširovaním obchodných a priemyselných vzťahov, ako aj v ich forme, o čom sa všetci mohli presvedčiť počas prijatia Vladimíra Putina v Abú Dabí.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali