Putin povedal všetko

Putin povedal všetko

Moskva 20. decembra 2023 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Prejav Vladimira Putina na rozšírenom zasadnutí rady ministerstva obrany mimovoľne naznačuje, že výsledok globálnej informačnej vojny, v ktorej sa Rusko zvykne vopred odpísať ako porazený, nie je teraz ani zďaleka daný, píše Irina Alksnisová pre Ria Novosti

Vladimir Putin prejav na stretnutí s najvyššími vojenskými predstaviteľmi v Moskve
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin rozpráva počas stretnutia s najvyššími vojenskými predstaviteľmi v Moskve

Okolo štvrtej moci – a mäkkej moci vo všeobecnosti – sa vytvoril a stále žije veľmi populárnym mýtus, že existuje sama o sebe, akoby vo vzduchoprázdne. V skutočnosti ide o hlboko mylný názor: akákoľvek mäkká moc je vždy derivátom tvrdej moci, vrátane vojenskej moci, úspechov a výhier v hlboko materiálnych sférach. Ďalšia vec je, že existuje vážna zotrvačnosť ľudského vnímania, keď ľudia uvažujú v zmysle zaužívaných predstáv. Preto sú potrebné nielen konkrétne zmeny, ale aj čas – niekedy dosť dlhý -, aby si spoločnosť ako celok uvedomila, čo sa deje.

Reklama

Spojeným štátom trvalo mnoho desaťročí skutočnej práce a rovnako skutočných úspechov a víťazstiev, kým si vybudovali povesť superveľmoci, najsilnejšej ekonomiky, najslobodnejšej, najbohatšej a najprosperujúcejšej krajiny na svete – a známy obraz im naďalej fungoval, aj keď sa čoraz viac rozchádzal so skutočnosťou. A len nedávno začal praskať vo švíkoch a rúcať sa pod ťarchou reality.

Rusko sa uberalo presne opačným smerom: dlhé roky bola naša situácia taká bezútešná, že slová ruského vedenia mali len malú váhu. A zatiaľ čo v posledných rokoch sme svedkami prudkých zmien, v rámci ktorých naša spoločnosť opätovne rozmýšľa a prehodnocuje – smerom k výraznému nárastu – svoje vnímanie samých seba a krajiny, Západ naďalej ako komár zamrznutý v jantári zostáva v bubline zaužívaných stereotypov. Túto bublinu však nemožno považovať za večnú a nepreniknuteľnú.

Reklama

V posledných mesiacoch sa západné médiá aktívne zapĺňajú vyhláseniami politikov a komentármi expertov, ktorí sa snažia vysvetliť svojim spoločnostiam rozpor medzi očakávaniami, sľubmi a prognózami týkajúcimi sa Ruska a Ukrajiny a tým, čo sa v skutočnosti deje. Zároveň tak naďalej fungujú v rámci starých a pohodlných klišé. Stojí v tejto súvislosti za to spomenúť napríklad myšlienku, o ktorej sa vážne diskutuje v popredných svetových médiách: jednoducho vyhlásiť víťazstvo Ukrajiny nad Ruskom, a tým túto tému uzavrieť. A je jasné, odkiaľ sa tento nezmysel vzal: kontrola nad hlavnými médiami planéty a mnoho rokov bezostyšnej manipulácie verejnej mienky s ich pomocou vytvorili u západného establišmentu ilúziu, že stačí niečo napísať do novín, aby sa to stalo skutočnosťou. A zatiaľ si neuvedomujú, že takto to už nefunguje – stroj sa pokazil.

Je pokazený už dlho. Ale práve teraz, vďaka odvahe ruských vojakov a ich úspechom na fronte, znie hlas Ruska a slová jeho vedenia každým dňom vážnejšie. A pre Západ je čoraz ťažšie ich odmietnuť, ignorovať, prekrúcať, prehlušovať vlastnou propagandou, ako to už mnohokrát urobil. A veľmi skoro to bude jednoducho nemožné. Pretože keď do každodenného života ľudí prenikne nová realita, musia počúvať – a počuť – toho, kto túto realitu formuje.

Putin dnes v mnohých ohľadoch zopakoval kľúčové tézy o vzťahoch Ruska so Západom, ktoré opakovane vyslovil už predtým: o porušenom sľube nerozširovať NATO na východ, o používaní Ukrajiny ako baranidla proti Rusku, o úmyselnom klamaní nás v minských dohodách zo strany kľúčových európskych štátnikov, o tom, že Amerika provokovala Rusko k vojenskej operácii. Zároveň však bol jeho prejav oveľa tvrdší ako zvyčajne. Hovoril napríklad o vykorisťovaní Európy Američanmi prostredníctvom “bezcharakternej a bezchrbtovej generácie politikov”. Práve túto realitu je čoraz ťažšie ignorovať pre európskych občanov, ktorí pociťujú kolosálne a nevľúdne zmeny vo svojich peňaženkách. To znamená, že čoraz viac ľudí na Západe bude počuť slová ruského prezidenta a uvedomovať si ich platnosť. Rovnako ako my sami budeme musieť vyvodiť dôsledky z Putinových slov o piatej kolóne, s ktorou krajina toľko rokov márne koketovala v nádeji, že u nej niečo dosiahne.

Ale predovšetkým by sme si mali uvedomiť, že na rade ministerstva obrany vystupoval vrchný veliteľ veľkej jadrovej mocnosti, ktorá vyhráva vojnu, ktorú proti nej rozpútal kolektívny Západ. Obrátil sa nielen na účastníkov podujatia, nielen na ruských vojakov a občanov krajiny – hovoril o pozícii Moskvy aj pre našich protivníkov, ktorí úpenlivo ignorujú nepríjemnú realitu v nádeji, že ak si ju nevšimnú, rozplynie sa niekde sama. Tentoraz nie.

Náš postoj k možným dohodám je však celkom jednoduchý: “Nech rokujú, ale Rusko tak bude robiť na základe svojich vlastných záujmov.

Reklama

Uvidíme, ako dlho bude Západu trvať, kým si uvedomí a prijme všeobecne jednoduchú myšlienku. Súdiac podľa rýchlosti, s akou prijímajú realitu, to bude trvať dosť dlho.

 

Prečítajte si tiež

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:01

Priemyselná produkcia v Číne v apríli 2024 vzrástla viac, ako sa očakávalo. To naznačuje, že zotavovanie masívneho výrobného sektora je na dobrej ceste vďaka zvýšenej podpore vlády.

08:50

Národná kriminálna agentúra (NAKA) prehľadávala byt atentátnika, ktorý postrelil premiéra Roberta Fica.

Elitní policajti prišli v piatok skoro ráno do bytovky v Leviciach, kde Juraj Cintula býval spolu s manželkou. Lynx komando priviezlo na miesto aj samotného strelca z Handlovej. Zdržali sa tam niekoľko hodín, informuje Markíza.

08:47

Stovky ľudí žijúcich blízko vybuchujúcej sopky Ibu na východe Indonézie evakuovali, informovali v piatok tamojšie úrady. Dôvodom je zvýšenie pohotovosti na najvyšší stupeň.

08:32

Stav premiéra Roberta Fica po atentáte je naďalej veľmi vážny. Peter Pellegrini s ním mohol na chvíľu hovoriť, ale stále nie je mimo ohrozenia života.

Leží na oddelení ARO v nemocnici v Banskej Bystrici. Najbližšie hodiny a dni budú kľúčové.

V pondelok (20. 5.) zasadne v nemocnici konzílium a rozhodne, ako bude pokračovať liečba Roberta Fica.

Brífing zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini
08:29

Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len mierne. Komodita však smeruje k zisku aj za celý týždeň, keďže slabší dolár, pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu.

08:23

Viac než 100 bezpilotných lietadiel zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na piatok nad oblasťami na východe a juhovýchode Ruska, nad Čiernym morom i polostrovom Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

07:43

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, poprela správy o údajnom obchode so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnila štátna agentúra KCNA.

07:35

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

07:28

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) spred štyroch rokov. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Daniel Perry
Na archívnej snímke Daniel Perry prichádza do súdnej siene v meste Austin v americkom štáte Texas
07:20

Kanada vo štvrtok uvalila sankcie na štyroch Izraelčanov, ktorí sú obvinení z násilia voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu. Pripojila sa tak ku krajinám ako USA a Británia, ktoré sa takýmto spôsobom snažia odradiť židovských osadníkov od páchania násilností.

07:13

Británia a Španielsko uviedli, že vo štvrtok dosiahli “dôležitý pokrok” v rozhovoroch o dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru. Obe krajiny sa usilujú o uzavretie dohody, ktorá umožní voľný pohyb tovaru a osôb medzi Gibraltárom a Španielskom.

07:06

Bieloruské úrady vo štvrtok oznámili razie a konfiškáciu majetku 104 opozičných aktivistov, ktorí utiekli z krajiny.

Bieloruský vyšetrovací výbor uviedol, že najnovšie razie a konfiškácie sa zamerali na aktivistov, ktorí v zahraničí kritizovali bieloruské orgány a zúčastnili sa na zhromaždeniach, konaných pri príležitosti výročia vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky v Poľsku, Litve, Belgicku, Gruzínsku, Česku, USA a ďalších krajinách.

06:58

Štyri ženy údajne zahynuli vo štvrtok pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny. Oznámili to tamojší predstavitelia.

06:45

Európska komisia vyzvala vo štvrtok najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na slovenského premiéra Roberta Fica. Informovala o tom agentúra AFP.

06:35

Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marek Brna

Andrej Sablič

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali