Opozícia chce opäť odvolávať. Spojilo sa PS, KDH a hnutie Igora Matoviča

Opozícia chce opäť odvolávať. Spojilo sa PS, KDH a hnutie Igora Matoviča

Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

Aktualizované 29. apríla 17:32

Opozičné PS, KDH a hnutie Igora Matoviča spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Odovzdať by ich mohli počas týždňa. Predstavitelia hnutí to uviedli na pondelkovej tlačovej konferencii. Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a “netransparentné” rozhodnutie v súvislosti s výstavbou koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách

26. schôdza vlády SR
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD)

“Teraz nám sľubujú, že novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave postavia o 14 rokov v absolútne nevhodnej lokalite,” podčiarkol Marek Krajčí (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) na margo rozhodnutia, že univerzitná nemocnica by mala napokon vyrásť v bratislavskom Ružinove. Upozornil, že v novej lokalite budú musieť nanovo vyriešiť otázky ako posudky či vysporiadanie pozemkov, pričom na Rázsochách už boli viaceré hotové.

Reklama

Spolu s Petrom Stachurom (KDH) a Oskarom Dvořákom (PS) upozornili, že projektu v Ružinove chýba komplexnosť, centrum vzdelávania či vedecký park. Myslia si, že takáto nemocnica by mala byť aj miestom pre vzdelávanie medikov či výskum. Vyzdvihli potrebu komplexnej koncovej nemocnice, ktorá by riešila aj tie najťažšie stavy pacientov z celého Slovenska a ktorá by bola čo najskôr k dispozícii pacientom. Stachura poznamenal, že Rázsochy sú, navyše, veľký pozemok s potenciálom rozširovania nemocnice v budúcnosti.

Okrem toho hovoria o ohrození financií z plánu obnovy. “Počas pôsobenia ministerky Dolinkovej vo vedení rezortu zdravotníctva došlo k niekoľkým neodborným rozhodnutiam, očividnému nadŕžaniu voči súkromníkom pri zmene zaradenia kardiocentra Agel a nemocnice Bory do vyššej kategórie či známy dodatok k zmluve pre nemocnicu v Spišskej Novej Vsi,” skonštatoval Stachura. “Súťaž na dotácie z plánu obnovy, kde ministerka zvýhodnila Pentu už dokonca vyšetruje aj európsky Úrad pre boj proti podvodom (OLAF),” podotkol Dvořák.

Reklama

Ministerka už koncom minulého týždňa avizovala, že celý projekt univerzitnej nemocnice v Bratislave chce predstaviť verejnosti po schválení vládou. Odmietla prekrúcanie faktov zo strany opozície. Stachura podotkol, že KDH pri kritike vychádza z už zverejnených dokumentov v Centrálnom registri zmlúv a keby šírili hoaxy, ministerka by ich podľa neho dávno vysvetlila.

Čo sa týka neúčasti SaS na tlačovej konferencii, pozvanie strana dostala. Zástupcovia hnutí uviedli, že práve liberáli by mali vysvetľovať svoj postoj a dôvody obhajoby ministerky.

Strana SaS reagovala, že zvolanie schôdze v parlamente k odvolávaniu Dolinkovej nepodporí. Odôvodnila to tým, že za niektoré problémy, pre ktoré chcú opoziční politici ministerku odvolávať, sú zodpovední aj niektorí z nich. Upozornila napríklad na meškanie projektov z plánu obnovy za vlády Igora Matoviča. Zároveň tvrdí, že hlavným dôvodom, prečo chcú poslanci z KDH a hnutia Igora Matoviča ministerku odvolať, je ich boj za štátne zdravotníctvo a boj proti prístupu k interrupciám.

SaS zároveň deklarovala, že za ministerkino prípadné odvolanie v parlamente možno zahlasuje, pretože na to podľa nej existujú dôvody. Skritizovala ju napríklad za výmeny vo vedení nemocníc či v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni. “Treba jasne povedať, že pani Dolinková nepatrí k najschopnejším ministrom zdravotníctva, že sme od nej očakávali oveľa viac a mala na to aj možnosti,” dodala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) na pondelkovej tlačovej konferencii.

 

Reklama

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o “úbohom politikárčení” a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího (hnutie Igora Matoviča, KÚ, Za ľudí) a Oskara Dvořáka (PS). Svedčí o tom podľa nej aj odborný pohľad opozičnej strany SaS. Stanovisko TASR poskytol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Nová koncová nemocnica Rázsochy je podľa Dolinkovej zlyhaním vlády Eduarda Hegera aj Ľudovíta Ódora, pre ktoré poslanci Dvořák a Krajčí pracovali.

“Pamätáme si, ako verejne klamal vtedajší premiér Eduard Heger o tom, ako sa plnia míľniky Plánu obnovy a odolnosti vo výstavbe nemocnice na Rázsochách. Musela som pri tomto flagrantnom zlyhaní týchto pánov konať okamžite a hľadala som to najlepšie a najefektívnejšie riešenie,” vyhlásila ministerka.

Dodala, že počká na rozhodnutie vlády, predstúpi pred verejnosť a korektne bude informovať o projekte novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

 

Reklama


Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:39

Zamestnanci skupiny spoločností Bukóza Holding začali podávať výpovede z dôvodu nevyplatenia mzdy. 

Tento krok odporučilo OZ DLV po stredajších (15. 5.) rokovaniach, pri ktorých odborárom zamestnávateľ potvrdil, že nemá finančné prostriedky na doplatenie miezd, nedokáže garantovať ich výplatu v nasledujúcom období a nepredložil odborom záruky, že finančné problémy dokáže vyriešiť.

14:31

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) rozširuje sieť nabíjacích staníc pre elektromobily. Vo štvrtok otvoril dve s troma nabíjacími bodmi vo svojom areáli na Moldavskej ceste v Košiciach. Využívať ich môže aj široká verejnosť. Informoval o tom hovorca SPP Ondrej Šebesta.

14:20

Obnoviteľné zdroje energie (OZE) vyprodukovali vlani celosvetovo takmer tretinu elektrickej energie alebo 30,3 %. Veterné elektrárne zvýšili svoju výrobu o desať percent. V podiele veternej energie na celkovej výrobe elektriny sú lídrom európske krajiny, avšak s výnimkou Slovenska. Informovala o tom vo štvrtok Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) na základe štúdie londýnskeho think-tanku Ember.

14:19

Skupina MOL spustila do prevádzky v Tiszaújvárosi komplex Polyol za 1,3 miliardy eur s ročnou kapacitou asi 200.000 ton polyolov – suroviny na výrobu plastov. Projekt je doteraz najväčšou ekologickou investíciou skupiny, podporu získal aj od maďarského štátu.

Polyol sa používa v rôznych priemyselných odvetviach od výroby automobilov až po textil a izoláciu.

14:12

Radi počujeme správy, že stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, a všetci mu prajeme, aby sa naďalej zlepšoval. Vo štvrtok to povedal český premiér Petr Fiala.

Aktuálna situácia je podľa neho príležitosťou, aby sa politici zamysleli nad svojimi výrokmi, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13:22

Na severe palestínskeho Pásma Gazy zahynulo päť vojakov, ktorých zasiahla paľba z jedného z tankov izraelskej armády. Incident sa odohral v stredu večer v blízkosti mesta Džabalíja.

13:06

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská armáda v noci na štvrtok zneškodnila nad polostrovom Krym päť balistických striel ATACMS.

12:57

Sprísnené azylové pravidlá vrátane väčšieho počtu hraničných kontrol a deportácií majú v Rakúsku jasný účinok, uviedol rakúsky minister vnútra Gerhard Karner.

V prvom štvrťroku 2023 podľa ministra zadržali na hraniciach krajiny s Maďarskom 4450 nelegálnych migrantov, zatiaľ čo v rovnakom období tohto roka to bolo len 190 osôb.

12:45

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) vo štvrtok oznámila, že na Krymskom polostrove zadržala dvoch údajných agentov ukrajinských tajných služieb.

Informovala o tom  agentúra Reuters.

12:25

Nitrianskemu županovi Branislavovi Becíkovi (Hlas) sa niekto vyhráža zastrelením.

Na polícii podľa informácií MY Nitra podal trestné oznámenie. Informáciu spomínanému denníku sám potvrdil, vyjadrí sa neskôr.

Branislav Becík
Na snímke Branislav Becík
12:21

Vo vláde českého premiéra Petra Fialu nastala už ôsma personálna zmena. Vo štvrtok sa novým ministrom pre vedu, výskum a inovácie stal doterajší šéf poslaneckého zahraničného výboru Marek Ženíšek z TOP 09. Na Pražskom hrade ho do funkcie vymenoval český prezident Petr Pavel.

12:13

Slovenský hokejista Marián Studenič zaznamenal vo štvrtkovom zápase zámorskej AHL asistenciu za Coachella Valley Firebirds. Jeho tím zdolal v prvom finále Pacifickej divízie Ontario Reign 3:2.

12:00

Ozbrojené sily chránia v Novej Kaledónii dve letiská a prístav, keďže toto francúzske zámorské územie v Tichomorí sužovali tretiu noc po sebe nepokoje, ktoré si vyžiadali už štyri obete na životoch. Informovali  o tom agentúry DPA a Reuters.

11:38

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok oznámilo, že vypálilo viac ako 60 rakiet na územie Izraela. Išlo údajne o reakciu na nočné letecké útoky izraelskej armády.

 

11:19

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) začal v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom, ex offo. Inšpekcia tiež spustila kontrolu v súvislosti so zásahom policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štart balónov v Nižnej Myšli v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali