Príjmy z mýta v septembri dosiahli vyše 19 miliónov eur, medziročne vzrástli o 7 percent

Príjmy z mýta v septembri dosiahli vyše 19 miliónov eur, medziročne vzrástli o 7 percent

Bratislava 16. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Elektronický výber mýta pre Národnú diaľničnú spoločnosť, a. s. (NDS) v septembri tohto roka dosiahol 19,35 milióna eur. Medziročne je to viac o 7 percent, respektíve o 1,26 milióna eur

Ilustračné foto

Príjmy z mýta za deväť mesiacov 2019 predstavovali 166,02 milióna eur a oproti rovnakému obdobiu vlani vzrástli o 3,7 percenta, alebo o 5,99 milióna eur. Ako v utorok informovala mýtna spoločnosť SkyToll, a. s. v tlačovej správe, výber mýta v treťom štvrťroku v objeme 56,03 milióna eur bol medziročne vyšší o 2,18 milión eur. Nárok na zľavu z ceny mýta od začiatku roka do konca septembra získalo 29 929 vozidiel nad 3,5 tony, z toho 22 015 je zo Slovenska.

Reklama

Na vymedzených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest v septembri vybrali na mýte 13,1 milióna eur a za deväť mesiacov 112,74 milióna eur (medziročne viac o 3,9 percenta). Uhradené mýto na cestách prvej triedy v deviatom mesiaci dosiahlo 6,25 milióna eur a od začiatku roka do konca septembra 53,25 milióna eur (viac o 3,4 percenta). Výber mýta v treťom štvrťroku na diaľniciach a rýchlostných cestách dosiahol 37,78 milióna eur (viac o 4,6 percenta) a na cestách prvej triedy 18,23 milióna eur (rast o tri percentá).

“Prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia sa na mýte vybranom v septembri podieľali 46,4 %. Dňom s najvyšším výberom mýta za sledovaný mesiac bol 16. september so sumou 887 916 eur. V septembri využívalo vymedzené úseky ciest v priemere 41 357 vozidiel denne. V porovnaní s augustom je to viac o 4 664 vozidiel,” uviedol manažér pre komunikačnú stratégiu a PR SkyToll-u Anton Bódis. V elektronickom mýtnom systéme bolo k 30. septembru zaregistrovaných 276 250 palubných jednotiek. Oproti augustu ich počet vzrástol o 932 kusov, vozidlá zo zahraničia využívali 73,6 percenta palubných jednotiek.

Reklama

“Mobilné jednotky vynucovania v septembri riešili na vymedzených úsekoch ciest 586 prípadov porušenia zákona o výbere mýta. Od kontrolovaných vodičov vybrali mýto vo výške 7 238 eur. Za celý tretí štvrťrok sa od vodičov, ktorí porušili zákon o výbere mýta, vybralo 19 966 eur,” poznamenal Bódis. Počet prípadov porušenia zákona o výbere mýta za deväť mesiacov mesiacov roka dosiahol 4 795, medziročne klesol o 4,65 percenta (o 234 prípadov). Dodatočne vybraté mýto od januára do septembra bolo v objeme 56 044 eur, v porovnaní s vlaňajškom je to menej o 2,6 percenta (o 1 513 eur).

Ministerstvo dopravy a výstavby SR zatiaľ neuvažuje o zmenách v nastavení systému elektronického výberu mýta. Výnosy z mýta na hlavných cestách majú byť naďalej príjmom NDS, ako v prípade diaľnic a rýchlostných ciest. “Výber mýta z ciest a úhrady za diaľničné známky sú podľa zákona príjmom Národnej diaľničnej spoločnosti. NDS je súčasne aj správcom výberu mýta a výberu úhrad za diaľničné známky. To znamená, že NDS okrem príjmu finančných prostriedkov z výberu úhrad za spomínané systémy musí znášať aj náklady na predmetné systémy, a to investičné, ako aj prevádzkové,” uviedol nedávno rezort dopravy pre agentúru SITA. Oddelené prevádzkovanie spoplatnenia ciest prvej triedy by podľa ministerstva bolo nerentabilné. Je treba zamyslieť sa nad celkovým zvýšením financovania a údržby cestnej infraštruktúry.

SkyToll prevádzkuje systém elektronického výberu mýta pre motorové vozidlá alebo jazdné súpravy s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony s využitím satelitnej technológie GPS-GSM od začiatku roka 2010. Na základe zmluvy s NDS ako správcom výberu mýta z roku 2009 má SkyToll prevádzkovať systém trinásť rokov do roku 2022.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali