Príčiny neúspechu Ivana Korčoka v prezidentských voľbách

Príčiny neúspechu Ivana Korčoka v prezidentských voľbách

Bratislava 10. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Pomenovanie príčin neúspechu Ivana Korčoka v prezidentských voľbách poskytne p. Korčokovi spätnú väzbu, ktorá má potenciál pomôcť mu urobiť zo seba lepšieho človeka, alebo v ňom vyvolá zášť a zatrpknutosť, podľa toho ako sa k tomu postaví. Neúspech Ivana Korčoka má viacero príčin:

Ivan Korčok
Na snímke Ivan Korčok

1. Spojenie s Igorom Matovičom

Osoba Igora Matoviča je mimoriadne toxická z viacerých verejne známych dôvodov, ktoré súvisia s jeho duševným zdravím. Keďže je to evidentné z jeho konania a správania, nebudem to podrobne rozpisovať. Aktivity Igora Matoviča sú dlhodobo postavené na klamaní, krivom obviňovaní, traumatizovaní, polarizácii a radikalizácii spoločnosti a najmä na silnej osobnej nenávisti voči Petrovi Pellegrinimu. Uchádzaním sa o podporu takto toxickej osoby sa pán Korčok do určitej miery stal kandidátom klamstva, nenávisti, konfliktu, polarizácie a radikalizácie spoločnosti. Igor Matovič nepochopil že nenávistnou kampaňou a snahou uškodiť Petrovi Pellegrinimu v skutočnosti poškodí p. Korčoka.

Reklama

Igor Matovič ale aj pán Korčok svojou prítomnosťou v predvolebnej kampani ľuďom pripomenuli čo sa dialo počas 3,5 roka vládnutia podivnej vlády ktorej boli súčasťou a ktorá mala štyri fázy: 1.Matovičova, 2.Heger-Matovičova, 3.Heger-Čaputovej, 4.Čaput-Ódorova a ktorú sprevádzala korupcia, zánik právneho štátu a silné prvky totality:

– vypínanie médií bez rozhodnutia súdu

Reklama

– zoštátnenie RTVS (zrušením koncesionárskych poplatkov a zavedením financovania zo štátneho rozpočtu, dosadenie do funkcie riaditeľa RTVS človeka lojálneho vtedajšej vládnej moci p. Machaja.)

– kupovanie krivých svedectiev u kriminálnikov(tzv. kajúcnikov)

– ostrakizácia a kriminalizácia politických oponentov

– zneužívanie mimoriadneho stavu na korupciu a netransparentné obstarávanie

– zastrašovanie, šikanovanie a traumatizovanie občanov

Reklama

– podozrivé úmrtia uväznených, vtedajšej vládnej moci nepohodlných osôb – obzvlášť závažný je prípad záhadnej smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského po tom, ako ho dala vtedajšia vláda uväzniť.

 

2. Neúprimnosť

Ivan Korčok pri prejavoch často pôsobil akoby sám neveril tomu čo hovorí, jeho rétorike chýbala autentickosť, úprimnosť.

 

3. Hodnoty

Pán Korčok je v politike už dlho, bol vo vláde Vladimíra Mečiara, Róberta Fica, Igora Matoviča, či Eduarda Hegera. Zrejme je typ človeka, ktorý chce byť stále na výslní, nech je pri moci ktokoľvek. To naznačuje, že jeho hodnoty nie sú pevne ukotvené.

Reklama

 

4. Podpora aktivít Izraela v pásme Gazy

Aj keď v závere kampane sa Ivan Korčok vyslovil, že nepodporuje konanie izraelského premiéra Benjamína Netanjahua, ale to vytvára rozpor s jeho tvrdením že Izrael mal právo na taký zásah v pásme Gazy. Netanjahu ako premiér reprezentuje Izrael a konanie Netanjahuovej vlády je konanie Izraela. Pripomeniem že Izrael za pol roka od útoku na Gazu zabil v pásme Gazy 35-tisíc civilistov, čo je násobne viacej ako zomrelo civilistov v Rusko-Ukrajinskom konflikte od februára 2022 až doteraz (apríl 2024). Taktiež Izrael bráni dodávkam humanitárnej pomoci pre hladujúcich Palestínčanov a izraelská armáda dokonca zabíjala humanitárnych pracovníkov.

 

5. Konflikt na Ukrajine – kandidát vojny

Pán Korčok si zrejme neuvedomil, že o tom či je alebo nie je kandidátom vojny rozhoduje aj to, akými ľuďmi sa obklopí, aké politické strany ho nominovali, či mu vyslovili podporu a aký je postoj tých ľudí a strán k vojne na Ukrajine. Ak prevažná väčšina z nich sa dlhodobo vyjadruje alebo vyjadrovala v duchu “bojujte dodáme vám zbrane”, tak sú to podporovatelia vojny a podporovatelia pokračovania vzájomného zabíjania sa dvoch národov, ktoré sú si jazykovo a kultúrne tak blízke, ako národy Slovenský a Český. Rusi a Ukrajinci dlho žili v spoločnom štáte a je medzi nimi veľa zmiešaných manželstiev a iných väzieb. Je evidentné že táto vojna je pre nich škodlivá. Na mieste je otázka, komu je prospešná? Tu by som upozornil na rast cien a objednávok zbraní z USA pre štáty NATO a po sabotáži na plynovode Nord Stream, mnohonásobné zvýšenie predaja skvapalneného plynu z USA do EÚ, ktorý je výrazne drahší ako ten ruský.

Z našej strany a strany EÚ sa mala vysloviť jednoznačná podpora mierovým rokovaniam, ktoré sa v marci 2022 začali v Istanbule. Rokovania viedli k predbežnej dohode Ruska a Ukrajiny a podpis bol na spadnutie, no potom prišla návšteva britského premiéra B. Johnsona na Ukrajine. Neviem ako so Zelenským Johnson jednal, čo mu povedal, ale po tomto stretnutí Ukrajina odstúpila od mierových rokovaní a šla do vojny. Nechať sa takto vmanipulovať do vojny s Ruskou Federáciou bola strašná chyba Zelenského vlády, dôsledky sú strašné. Ako hlavného zodpovedného vidím USA, pretože Británia by sama vojnu nepresadila a podpora vojne bola zo strany USA v roku 2022 evidentná dodávkami zbraní na Ukrajinu. Rozhodnutia USA často idú proti slovenským záujmom a záujmom krajín EÚ. Napriek tomu niektorí politici a politické strany na Slovensku aj v EÚ len slepo pritakávajú rozhodnutiam Washingtonu (napr. SaS, Heger, Naď, PS, Čaputová,…). S podporou takých ľudí a takých strán bol, je a bude pán Korčok automaticky vnímaný ako kandidát vojny. Keby to chcel zmeniť, tak mohol. Stačilo povedať občanom priamo, otvorene a zrozumiteľne, že už dávno od samého začiatku konfliktu podporuje mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskou Federáciou a že sa dištancuje od vyjadrení p. Čaputovej a ľudí z PS, SaS, Matovičovcov a ďalších o tom že Ukrajina má bojovať a že jej máme dodávať zbrane. Čo p. Korčokovi  bránilo povedať to občanom takto priamo a zrozumiteľne?

 

6. Proamerický kandidát

Politici a politické strany ktorých kandidátom Ivan Korčok bol, pretože ho veľmi aktívne podporovali sú známe tým, že sú silno proamerickí vrátane p. Korčoka. Kandidát na slovenského prezidenta by mal byť proslovenský a lojálny Slovenskej Republike, nie cudzej mocnosti či už je to USA alebo iná mocnosť. USA na základe svojvôle sami seba nominovali do role svetového hegemóna a svetového policajta a za posledné desaťročia svojim konaním vytvorili veľmi zlý obraz o sebe vo svete. Na základe svojvôle útočili a útočia na rôzne krajiny po celom svete (Juhoslávia, Sýria, Irak, Somálsko, Afganistan, a mnoho ďalších). USA za posledné dve desaťročia pozabíjali po celom svete viac civilistov ako Izrael s Hamasom a Hizballáhom dohromady za celú svoju existenciu. Žiaden prezident USA či už Clinton, Bush, Obama, ani iný funkcionár z USA nebol za vojnové zločiny ktoré spáchal potrestaný. Je preukázané že pri bombardovaní Iraku a Juhoslávie, USA používali zakázané kazetové bomby a zakázanú muníciu s obsahom rádioaktívneho uránu. USA sa za agresie a spáchané vojnové zločiny nikdy neospravedlnili. NATO pod vedením USA bombardovalo Srbsko, odtrhli časť územia Srbska (Kosovo a Metochiu) a zriadili si tam najväčšiu vojenskú základňu USA v Európe. Ich okupačné vojská sú nielen na juhu Srbska(oblasť Kosovo a Metochia), ale aj v iných krajinách a na odchod sa evidentne nechystajú. To všetko stavia proamerického kandidáta p. Korčoka do veľmi zlého svetla v očiach občanov znalých geopolitickej problematiky.

Netreba zabúdať ani na financovanie a organizovanie štátnych prevratov v rôznych krajinách napríklad v Gruzínsku a na Ukrajine v r.2014. Médiá hlavného prúdu (RTVS, súkromné tv stanice, rádiové stanice, a takmer všetky tlačené denníky) na Slovensku dlhodobo zamlčujú pravdu o agresiách, okupáciách, násilných prevratoch, vojnových zločinoch páchaných vládami USA. Keby o nich pravdivo informovali, tak proamerický kandidát Ivan Korčok by na Slovensku pravdepodobne nepostúpil ani do druhého kola a vo finále volieb by sa stretli Peter Pellegriny so Štefanom Harabinom. Z vyššie uvedených dôvodov sa stále viac presadzujú alternatívne/občianske médiá ako Slobodný Vysielač, mesačník Zem a Vek, rádio Univerzum a ďalšie, je to dobrá správa pre občanov, ktorí chcú vedieť pravdu a zlá správa pre proamerických politikov ako je p. Korčok.

 

Záver

Z hore uvedených faktorov asi najviac ovplyvnila voľby lojalita p. Korčoka ku globálnemu agresorovi a spájanie sa s Matovičom. Matovič, Korčok a mnohí ich politický podporovatelia, ktorí boli súčasťou bývalej vlády, svojou prítomnosťou v prezidentskej kampani pripomenuli občanom temné obdobie 3,5 roka diletantstva, korupcie, zániku právneho štátu a Ódor-Čaput-Heger-Matovičovej totality. To bolo pre mnohých významným motivačným faktorom, aby volili Petra Pellegriniho.

Reklama

Na voľbách bola vysoká účasť a Peter Pellegriny získal podstatne viac hlasov ako v predchádzajúcich voľbách pani Čaputová. To mu dáva silný mandát. Pán Korčok nedokázal stráviť prehru.  Hľadanie chýb všade okolo, len nie u seba vypovedá o jeho morálnej a etickej nezrelosti – chýbajúcej pokore. “Toto vám nikdy nezabudnem” boli okrem iného slová p. Korčoka po prehratých voľbách. Skutočný štátnik by také niečo nepovedal, ale s pokorou by premýšľal čo sa dalo urobiť. Úprimne by zablahoželal protikandidátovi a úprimne by si želal, aby protikandidát vykonával svoju funkciu dobre, pretože ide o Slovensko, našu spoločnú vlasť.

Je smutné, že pán Korčok to nedokázal urobiť a je to možno aj nebezpečné. Tie jeho slová po voľbách…, o čo mu ide ? Chce naďalej spolu s Matovičom a opozíciou klamať, podvádzať, rozdeľovať, traumatizovať a radikalizovať spoločnosť ? Komu to má priniesť prospech ? Americkej ambasáde keby si zmyslela robiť na Slovensku “majdan” ? Ivan Korčok a opozícia ktorej lídrom sa na chvíľu stal, by si mali uvedomiť že “majdan” na Slovensku by bola Ukrajinská cesta. Preto pána Korčoka a opozíciu prosím a žiadam v mene všetkých občanov ktorí sa s týmto názorom stotožňujú, aby dali americkej ambasáde a vláde USA jasne najavo že “majdan“ na Slovensku nemá podporu nielen vlády, ale ani opozície. Pre vyhnutie sa nedorozumeniu spresním že „majdan” to je nelegálne, násilné prevzatie moci na ulici pomocou korupčných médií ktoré klamú občanov, piatej kolóny, sfanatizovanej menšiny radikálov, ale aj občanov médiami/politikmi/oligarchami uvedených do omylu. Keď sa konajú voľby po takomto násilnom prevzatí moci, je vysoké riziko že nebudú slobodné, ale len „proforma – výsledok dopredu daný“, aby organizovaný zločin/piata kolóna vytvorili u občanov domnienku že nadobudli moc legálne – viď Ukrajina 2014. Každý štát má piatu kolónu, tá sa takmer nikdy nedá eliminovať úplne, u nás ju tvoria hlavne politické mimovládky financované zo zahraničia, politici a politický aktivisti, ktorí by robili napr. s pomocou USA na Slovensku “majdan”. Pravdepodobne by tým rozpútali občiansku vojnu, alebo zaviedli tvrdú totalitu.

Nakoniec musím povedať že jedna z najhorších vecí, ktorá by sa Slovensku mohla stať je, keby niekto chcel vymeniť vládu bez volieb, násilím, napríklad pomocou vraždy novinára. Preto vždy keď sa niečo také stane(vražda novinára a pod.) tak v záujme zachovania slobody a demokracie si všetci položme otázku „Komu to prinieslo prospech?“, „Cui bono?“. S touto otázkou ráno vstávajme a líhajme si večer spať.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:59

Novinári, ktorí informujú o environmentálnych kauzách, na celom svete čelia narastajúcemu násiliu zo strany štátnych i súkromných aktérov, oznámila v noci na piatok Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Informovala agentúra Reuters.

06:52

Parížska univerzita Sciences Po vo štvrtok oznámila, že uzavrie svoje hlavné sídlo v metropole Paríž v súvislosti s najnovšou blokádou budovy desiatkami protestujúcich propalestínskych študentov.

06:42

Britský minister zahraničných vecí David Cameron navštívil vo štvrtok ukrajinskú metropolu Kyjev a uviedol, že Londýn plánuje na budúci mesiac zhromaždiť podporovateľov Ukrajiny s cieľom získať prostriedky pre jej armádu, ktorá je pod tlakom ruských jednotiek. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí.

06:34

Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre jeho ofenzívu v Pásme Gazy.

06:30

Osem sýrskych vojakov utrpelo zranenia počas izraelského náletu blízko metropoly Damask, uviedlo v piatok sýrske ministerstvo obrany. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

Včera 19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Včera 19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

Včera 19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

Včera 19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

Včera 19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali