Priama linka – György Gyimesi: Korčok je Čaputová v nohaviciach. Zvoľme mier

Priama linka – György Gyimesi: Korčok je Čaputová v nohaviciach. Zvoľme mier

Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:Facebook/Gyimesi György)

 

K aktuálnym udalostiam poskytol Hlavným Správam do relácie Priama Linka telefonický rozhovor György Gyimesi, podpredseda strany Aliancia (SZÖVETSÉG), ktorá zastupuje záujmy Maďarov žijúcich na Slovensku, ale rovnako aj všetkých občanov žijúcich v južných regiónoch Slovenska

György Gyimesi
Na snímke György Gyimesi

V rozhovore sme prebrali aktuálnu situáciu v strane Aliancia. Rozobrali sme príčiny neúspechu v parlamentných voľbách 2023, výsledok 1. kola prezidentských volieb. Prečo z takmer 390 000 voličov maďarskej národnosti odovzdalo svoj hlas Krisztiánovi Forróovi len okolo 65 000 voličov, prečo bol maďarský volič zmätený a radšej zostal doma. Ako by sa dal maďarský volič pred 2. kolom mobilizovať.

Reklama

V čase nahrávania rozhovoru potvrdil Krisztián Forró apel György Gyimesiho na vyjadrenie jednoznačnej podpory Petrovi Pellegrinimu. V rozhovore zazneli argumenty, prečo by to mala Aliancia urobiť.

György Gyimesi vyčíslil úspechy fungovania maďarských poslancov v rámci OĽaNO. Ale pomenoval nezhody s Korčokom, Hegerom, Naďom, ktoré ho doviedli až k tmu, že sa s Matovičom rozišiel.

Reklama

K Ivanovi Korčokovi vo vzťahu k Maďarom sa vyjadril, že Ivan Korčok v Hegerovej vláde veľmi naštrbil vzťahy s Maďarmi. Jednostajne útočil na Maďarsko a Viktora Orbána. Kopal do maďarskej vlády, aby bol za pekného v Bruseli. A to malo dopad aj na maďarskú menšinu na Slovensku. Pre maďarského voliča je Korčok hungarofób a šovinista.

Ivan Korčok nijako ani prstom nepohol, aby pomohol Krizstiánovi Forróovi, keď chcel pred komunálnymi voľbami podporiť Maďarov žijúcich na Podkarpatskej Rusi a na hranici zistil, že má na Ukrajinu na 3 roky zakázaný vstup. Tak ako sa vykašľal na pána Chovanca, resp. na jeho pozostalých, ktorého zabili hajlujúci policajti na letisku v Belgicku. Neurobil nič ani pre pána Hambálka, ktorý sa z politických dôvodov ocitol na sankčnom zozname EÚ, čo mu zničilo život.

Nevynechali sme eskaláciu vojenského konfliktu na Ukrajine. György Gyimesi je hlasom mieru. Popiera akékoľvek územné nároky Maďarska na Ukrajine. Deklaroval záujem Maďarska o zlepšenie života maďarskej menšiny na Podkarpatskej Rusi. Pákou na Kyjev sú prístupové rokovania k EÚ. Nádej na mier vidí v prezidentských voľbách v USA, ak by sa k moci dostal Donald Trump. Dôležité je aj to, aby boli v parlamentných voľbách jednotlivých členských krajín EÚ porazení vojnoví štváči.

V prípade, ak by sa silná, zjednotená Aliancia dostala do parlamentu, vidí jej miesto v koaličnej vláde so Smerom, SNS a Hlasom.

Aktuálne obvinenie zo strany končiacej UŠP považuje za účelové kvôli jeho nekonformným názorom.

Reklama

Voličom pred 2. kolom prezidentských volieb posiela nasledujúci odkaz:

„Stojíme na križovatke. Je jasné, že ani Peter Pellegrini nemusí byť sympatický všetkým. Najmä poslucháčom a čitateľom Hlavných Správ. Avšak Ivan Korčok je zlo. Je to Čaputová v nohaviciach. A my sme si už toho vytrpeli skutočne dosť. Aj počas vlády Hegera, ktorý bol progresívec. Aj počas vlády Ódora, ktorý bol Čaputovej panákom. Dnes to jasne dokázal, keď je lídrom kandidátky Progresívneho Slovenska do europarlamentu, že akým spôsobom sa uberá Slovenská republika. Ide smerom k vojne. Ide smerom k úpadku tradičných hodnôt. Ide smerom, ktorý sa odkláňa od ľudí a od ich bežných problémov každodenných. Ide smerom služby cudzím mocnostiam. A ja som presvedčený, že Peter Pellegrini je človek, ktorý tomu zabráni, pretože Peter Pellegrini má rád Slovensko. Takže chcem poprosiť všetkých, ktorí zvažujú, že nepôjdu voliť, pretože si myslia, že nemajú koho, pretože si myslia, že jeden aj druhý je taký istý, ja hovorím, že nie. Toto nie je situácia Šefčovič, Čaputová, aká bola pred piatimi rokmi. Toto je suverénne hrdé Slovensko alebo vazalské Slovensko. Zvoľme suverénne Slovensko, voľme Petra Pellegríniho. O toto prosím našich poslucháčov ako aj čitateľov.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali