Prezradil Trump celému svetu, že západná verzia o vojne na Ukrajine je klamstvo?

Prezradil Trump celému svetu, že západná verzia o vojne na Ukrajine je klamstvo?

Washington 1. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-José Luis Villegas)

 

Donald Trump pri kritike Bidenovho militaristického režimu povedal, že Rusko by nezaútočilo na Ukrajinu, keby on bol prezidentom. Lenže moment… ak je to naozaj tak, potom je lžou celá mainstreamová verzia vysvetľujúca podstatu tej vojny

Donald Trump
Na snímke bývalý prezident USA Donald Trump

Vojak podáva správu majorovi:

Reklama

– Pán major, počas mojej služby sa nestalo nič vážne, iba sme zlomili násadu od lopaty.

– A prečo ste zlomili lopatu?

Reklama

– To keď sme zakopávali strážneho psa.

– A čo sa stalo strážnemu psovi?

– Prešlo ho hasičské auto.

– Preboha, čo tu robili hasiči?!?

– Hasili muničný sklad.

Reklama

– Čože?!! A to ste mi to nemohli povedať hneď???

– Hej, ja vám to poviem hneď a vy sa zastrelíte ako nadporučík aj kapitán.

Na tento starý vtip si človek občas spomenie, keď číta alebo počúva niektoré vyjadrenia politikov. Medzi riadkami totiž často bývajú ukryté oveľa dôležitejšie posolstvá, než v nezáživnej slovnej vate, ktorú inak tvoria ich korektné mediálne výstupy určené na uspávanie driemajúcich.

O pozoruhodnom prejave bývalého a možno aj budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa sme písali včera tu. Videjko je preložené do slovenčiny, je krátke, môžete ho vidieť aj tu. Trump v ňom odsúdil korupčnosť, neschopnosť a militarizmus Bidenovho režimu. Lenže moment… On povedal aj čosi iné. Čosi zaujímavé, čo vytŕča ako klinec na zábradlí. Čosi, čo pripomína tú spomenutú zlomenú násadu od lopaty. Poďme spolu trochu rozmýšľať.

Reklama

Ako by Trump vedel zabrániť vojne?

Oficiálna Západná verzia vojny tvrdí, že Rusko zaútočilo nečakane, bezdôvodne a neoprávnene na susedný štát, ktorý je suverénny, čiže nie je pod kontrolou žiadnej tretej krajiny. Jednoduchá logika hovorí, že sotva by kto mohol zvonku zabrániť vzniku konfliktu medzi dvomi krajinami, okrem nich samotných – teda ak sú suverénne, čiže ak plne rozhodujú samy za seba.

Lenže Trump v tom videu hovorí čosi iné: že ruská invázia na Ukrajinu „by sa nestala, keby som bol váš (americký, pozn. red.) prezident. Ani najmenšou náhodou.

Čo tým Trump myslel? Akým spôsobom by dosiahol, aby Rusko nevpadlo na Ukrajinu? Veď predsa Spojené štáty do vecí Ukrajiny nijako nezasahujú a nezasahovali, keďže Ukrajina je svojprávna a suverénna. Takto to predsa už rok tvrdí televízor, nech ho prepínate ako len chcete (ak len tam náhodou nemáte ruské kanály). Ale potom ako by to USA mohli zariadiť, aby Rusko neuskutočnilo inváziu? V čom by bol ten rozdiel, keby pri moci nebol Bidenov režim, ale Donald Trump, že by to tak dramaticky zmenilo históriu a Rusko by neuskutočnilo na Ukrajine svoju „Špeciálnu vojenskú operáciu“?

 

Ako, ak nie vojensky?

Niekto by mohol povedať, že tie Trumpove reči, že to je iba taká obyčajná predvolebná americká veľkohubosť. Že on tým chcel len povedať, že jeho geniálna diplomacia by ľavou zadnou vyriešila to, čo celý Západ už rok vyriešiť nevie. Nuž, to by mohlo byť vysvetlenie – lenže to ešte nie je všetko.

Trump totiž tiež povedal: „Existoval dôvod, prečo sme nemali konflikt. Existoval dôvod, prečo sme sa nedostali do vojen. Pretože iné krajiny nás rešpektovali. Od začiatku môjho pôsobenia som úplne prebudoval armádu. To je veľký dôvod. Nechceli si začínať s USA a teraz sa nám smejú. So správnym vedením by sme mohli ukončiť ukrajinský konflikt za 24 hodín.“

Trump tu jedným dychom tu rozpráva o konflikte na opačnej strane sveta a súčasne o sile americkej armády. Dá sa to chápať aj ako priznanie, že americká armáda má s tou vojnou čo do činenia. Ale mohli by sme to interpretovať tak, že by pod jeho vedením bola Amerika taká silná, že by Rusko zastrašila a ono by si netrúflo na vpadnúť na Ukrajinu?

Nie, ani takto to iste nemyslel. To totiž ešte stále nie je všetko. Trump, do tretice, povedal ešte aj toto: „Tretia svetová vojna nikdy nebola bližšie, ako práve teraz. Musíme vyčistiť Biely dom od všetkých vojnových štváčov, globalistov, pre ktorých je Amerika na poslednom mieste…“

Aj toto vyjadrenie potvrdzuje zapojenie USA do toho konfliktu, ale predovšetkým z neho vyplýva, že pod tým zázračným okamžitým ukončením Trump nemal na mysli vojenské riešenie. To však znamená, že by to chcel urobiť inou cestou ako vojenskou. Ale ako, ak nie vojensky?

 

Reklama

Diplomacia? A bič alebo cukor?

Ostáva teda už iba diplomacia. Trump by Rusku mohol niečím pohroziť. Ale čím, ak nie treťou svetovou vojnou? Sankciami? A je ešte vôbec niečo, na čo ešte sankcie neboli uvalené? Nie, sankcie sú už ako zlý vtip, to iste nie.

Videli sme, ako USA prostredníctvom organizácií a vazalských štátov, ktoré ovládajú, púšťali celý rok na Rusko hrôzu, ale efekt to malo pramalý. Naozaj si Trump myslí, že on by to na Putina zahral lepšie a dosiahol by stiahnutie Ruska z Donbasu a Krymu? Sotva.

A potom je tu ešte jedna možnosť: že by sa starý biznismen Trump Putinovi nevyhrážal, ale naopak, že by mu dal nejakú ponuku. Ale čo také by mohol Putinovi v rámci diplomacie ponúknuť, aby dosiahol okamžitý koniec vojny v perspektíve 24 hodín? No áno, jedine to, čo Rusko od samého počiatku požadovalo: aby sa pominuli dôvody ruskej invázie. Ktoré to sú? Rusi tvrdia, že (popri denacifikácii) hlavným dôvodom tej invázie je, že si Ukrajinu privlastnili USA, čo predstavuje pre Rusko hrozbu.

Teda to hlavné a možno jediné, čím by Trump mohol Rusov presvedčiť, aby okamžite odstúpili od „Špeciálnej vojenskej operácie“, je poskytnutie záruk, že sa USA z Ukrajiny stiahnu do tej miery, ktorá bude pre Rusko dostatočnou zárukou bezpečnosti. V princípe veľa iných možných zmysluplných vysvetlení nevidím, možno vy prídete na nejaké iné, ale mne to vychádza na takýto záver.

 

Reklama

Zlomenú lopatu priznali. Čo ďalej?

Tak či onak, z uvedených Trumpových vyjadrení, či už si ich vykladáme ako vojenskú hrozbu alebo jej opak, víziu možnej dohody o nejakom kompromise a čiastočnom stiahnutí sa Američanov z Ukrajiny, sa dá pomerne zreteľne vidieť jeho geopolitické vnímanie vojny na Ukrajine. Je úplne evidentné, že z americkej perspektívy to nie je vojna medzi nejakými cudzími krajinami, ale veľmi americká vojna medzi „našimi“ a Ruskom.

Ak USA hovoria, že majú v rukách reálnu moc okamžite tú vojnu ukončiť, tak tým v podstate priznávajú, že môžu zasahovať do rozhodovania niektorej zo strán konfliktu. Ktorej? Ruskej alebo ukrajinskej? Vám sa čo zdá logickejšie a pravdepodobnejšie?

A ak je to tak, že je v hre geopolitická dohoda veľmocí o tom, do akej sféry vplyvu bude Ukrajina patriť, resp. či bude tvoriť nejakú neutrálnu bezpečnostnú zónu, tak potom je to zároveň potvrdením toho, že ruské obavy a dôvody pre inváziu boli oprávnené.

A to by tiež znamenalo, že tá mainstreamová verzia o nezávislej Ukrajine a bezdôvodnom, nezmyselnom ruskom útoku je od podstaty lživá. Nie že by sme to nevedeli už predtým – ale čoraz jasnejšie to presvitá už aj z vyjadrení západných lídrov. Hoci zatiaľ iba medzi riadkami, len ako zmienka o zlomenej lopate v tom vtipe. Asi aby skalní priaznivci globalistickej mainstreamovej verzie nedopadli ako nadporučík s kapitánom v tom istom vtipe.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali