Prežívajúci socialistický systém v zdravotníctve aj podľa biskupa Lacha nefunguje. Sloboda je to, čo tento systém potrebuje najviac

Prežívajúci socialistický systém v zdravotníctve aj podľa biskupa Lacha nefunguje. Sloboda je to, čo tento systém potrebuje najviac

Bratislava 9. februára 2016 (HSP/Foto:TASR- Milan Kapusta)

 

Vladyka Lach vo svojom liste premiérovi volá po dialógu a v rozhovoroch, ktoré poskytol internetovým portálom nabáda k verejnej diskusii o zmene systému fungovania zdravotníctva v našej krajine. Možno nemá úplne presne sformulované, aká by to mala byť zmena, no vidí, že už celé desaťročia tento systém nefunguje. O zmenu zdravotníckeho systému sa usilovala aj táto vláda a pravdepodobne, ak Smer bude vo vláde, tak využije protesty zdravotných sestier i zapáleného biskupa na to, aby zaviedol svoju predstavu tzv. unitárneho systému – s jednou poisťovňou, ktorou bude štát. Diskusia k jeho návrhu už tiež prebehla, teda na úrovni medzirezortného pripomienkového konania a našťastie sa celé toto snaženie nedostalo ďalej. Viac socializmu je totiž opak toho, čo slovenské už i tak socialistické zdravotníctvo potrebuje.

 

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Dnešný systém umožňujúci dvom či viacerým poisťovniam podnikať im zároveň dáva ohromnú komparatívnu výhodu – majú garantovaný trh viac ako 5 miliónov poistencov, ktorí povinne platia ich firmám. Poistenci však nemajú žiaden dosah na to, aký poistný plán s dôrazom na isté zdravotné služby si môžu vybrať, resp. koľko sú ochotní zaň platiť.

Mnohí zamestnaní ani netušia koľko platia. Zdravotná starostlivosť potom nemôže mať spravodlivú cenu, lebo jej cena je umelo určená. Tí, čo ju v poisťovní určujú, nemajú predstavu o tom, aký by bol dopyt po tejto službe, ak by si ho pacient mohol slobodne vybrať. Pacient netuší, koľko jednotlivé procedúry stoja, nárokuje si všetky a nemotivuje ho to správať sa ekonomicky, či zodpovedne tak, aby chorobám predchádzal zdravým životným štýlom. Podobne je to s lekármi. Pošlú pacienta na kopec všelijakých vyšetrení, hoci polovica z nich je nepotrebná. Ale oni majú za to body a zo systému sa to nejako uhradí. Ani len sestry, či lekári nemajú spravodlivý plat, lebo si ho nemôžu sami slobodne dohodnúť so zamestnávateľom. Taký plat nie je motivačný, lebo akokoľvek si to človek odrobí, vždy dostane tabuľkový plat.

Reklama

Tento systém sa vyznačuje veľkým plytvaním a neefektivitou. Preto neprekvapuje ani zadĺženosť zdravotníckych zariadení, či korupcia pri obstarávaní. Biskup Lach naozaj vystihol podstatu nedostatku tohto systému slovkom “ľahký” pri opise zisku. Súčasný systém umožňuje dopracovať sa k zisku ľahko na úkor platiteľa poistného a v rozpore s tým, ako podnikajú všetky ostatné firmy v ekonomike. Ostatným v súkromnom sektore štát negarantuje nič na trhu. Zisk je pritom dobrá vec, ktorá motivuje slobodne podnikajúcich poskytovať služby, o ktoré ľudia majú záujem. A kľúčom k tomu, aby človek mohol vytvoriť zisk, no i pre spoločnosť prospešnú službu či produkt je slobodná dohoda na cene medzi prijímateľom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, či poskytovateľom zdravotného poistenia. To je aj jediná spravodlivá cena. Len slobodní aktéri na trhu sú schopní nájsť správnu cenu, aby poskytovatelia zdravotnej starostlivosti neboli v strate a aby si ich služby pacienti mohli dovoliť.

Máme za sebou desaťročia skúseností, že centrálne plánovanie produkcie, centrálne stanovené ceny a centrálne určené platy jednoducho nefungujú. A teraz po desaťročiach pokračovania socialistického systému centrálne diktovaných cien (poistenia), platov a služieb v zdravotníctve vidíme, že to stále nefunguje, aj keď tam pustíme nejaké prvky kapitalizmu. Jednoducho taký systém je proti ľudskej prirodzenosti. Ľudská prirodzenosť sa totiž naozaj zakladá na vlastnom záujme. Vlastný záujem však nie je sebeckosť. Vo vlastnom záujme človeka je, aby sa dostal do neba. Tak má aj záujem, aby prežil, postaral sa o rodinu, pomohol iným a bol užitočný na tomto svete. Pre vlastný záujem rozvinie inovatívnu myšlienku do súkromného biznisu. Zisk si zaslúži, lebo je to odmena za jeho podstúpenie rizika produkovať či ponúkať, čo ľudia chcú. Ak by o tom nebol záujem, riskuje stratu.

Slobodný trh aj so zdravotníckymi službami sa zakladá na slobode. Jedlo je ešte dôležitejšie ako lieky a našťastie si môžeme slobodne vybrať, ako a kde si zadovážime stravu. Ak vidím dobro v zdravotnom poistení, v čo zdá sa väčšina Slovákov verí, tak si dobrovoľne budem platiť taký poistný plán, ktorý mi vyhovuje a za takú cenu, akú si môžem dovoliť. Alebo sa rozhodnem nepoistiť sa, budem sa snažiť zdravo žiť, málo riskovať a v prípade nečakaného úrazu použijem svoje úspory, alebo si zoberiem pôžičku.

Alebo sa mi za celý život nič nestane a moje úspory na zdravotnú starostlivosť zdedia deti. Zároveň si uvedomím väčšiu potrebu svojej rodiny, priateľov i susedov, ktorých pomoc potrebujem pre prípad vážneho poškodenia. Postihnutí túto pomoc vždy potrebujú, no najviac si ju nárokujú od štátu. Ak mám nárok od štátu, potom sa nemusím ani slušne správať k svojim deťom, rodičom či susedom.

Poistenie normálne nepoisťuje proti takým okolnostiam, ktoré človek môže očakávať, či dokonca plánovať. Preto aj v zdravotnom poistení také ako pôrod, či pravidelné prehliadky u lekára nemajú čo robiť. Poistenie však môže pokrývať komplikácie pri pôrode. Dnes zdravotné poistenie funguje tak, ako keby mi malo byť zaplatené z poistenia aj za vlastné podpálenie domu, či ako úhrada z poistenia na pravidelnú výmenu oleja do auta. V prípade fajčenia by bolo spravodlivé, že väčšie riziko vzniku rakoviny pľúc znáša fajčiar platením vyššieho poistného a nie my všetci, ktorí sa skladáme na poistenie. Podobne u ďalších nezdravých životných štýloch. Chýba aj možnosť napr. toho, že budem platiť len 10 eur a potom prvých 1 000 Eur za liečbu zaplatím z vlastného vrecka, pričom vyššie náklady uhradí poisťovňa.

Reklama

Prekážkou k slobodnému podnikaniu so zdravotníckymi službami a efektívnej zdravotníckej starostlivosti na Slovensku je Ústava SR. Tá deklaruje, že existuje akési právo na zdravotnú starostlivosť zdarma vo forme povinného poistenia. Našťastie existuje sloboda zmeniť aj ústavu, hoci je to veľmi náročné, pretože to chce najprv zmenu verejnej mienky a postojov legislatívcov. A tu vidím poslanie pravicových strán, ktoré naň úplne rezignovali, vysvetľovať, že existuje aj iný ako nesocialistický systém. A slobodný systém zdravotníctva, ktorého sa ľudia poznačení životom v socializme tak boja, je jediný spravodlivý, efektívny a solidárny. Solidarita, ako forma lásky, rovnako ako láska, musí byť dobrovoľná, nemôže byť nanútená.

Jana Tutková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali