Prezidentka poverila zostavením vlády Roberta Fica. Dostal na to pár dní. Vyjadril sa aj Šimečka

Prezidentka poverila zostavením vlády Roberta Fica. Dostal na to pár dní. Vyjadril sa aj Šimečka

Bratislava 2. októbra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 2. októbra 2023 o 17:37 h.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok odovzdala poverenie na zostavenie vlády predsedovi víťaznej strany Smer-SD Robertovi Ficovi. Strana získala v sobotných (30. 9.) predčasných parlamentných voľbách najvyšší počet hlasov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa stretla s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo predseda strany SMER-SD Robert Fico

Poverenie na zostavenie vlády bude tak, ako bolo zvykom pri každom jednom poverovaní doposiaľ, časovo ohraničené, avizovala prezidentka.

Reklama

V pondelok sa hlava štátu okrem Fica stretne aj s predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom. V utorok (3. 10.) bude rokovať s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch budú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami.

Do parlamentu sa celkovo dostalo šesť strán a jedna koalícia. S podporou 22,94 percenta hlasov zvíťazil Smer-SD, čo mu prinieslo 42 kresiel v Národnej rade SR.

Reklama

 

Robert Fico: Urobíme všetko preto, aby vznikla vláda, prezidentka mi dala 14 dní

Predseda Smeru-SD Robert Fico má na zostavenie vlády 14 dní. Oznámil to v pondelok po tom, čo si ako šéf víťaznej strany sobotných (30. 9.) parlamentných volieb prevzal poverenie na zostavenie vlády od prezidentky Zuzany Čaputovej

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa stretla s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom
Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico

“Nebude to ľahký proces, ale urobíme všetko preto, aby vznikla vláda Slovenskej republiky,” uviedol Fico.

Nechcel oznamovať, v akom poradí bude s ďalšími stranami rokovať.

 

Reklama

Šimečka vedie neformálne rokovania s inými stranami o zložení vlády

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vedie neformálne rokovania s lídrami ostatných strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách.

Michal Šimečka
Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka

Chce zistiť, či existuje vôľa a priestor na vytvorenie alternatívnej väčšiny v parlamente. Rešpektuje, že poverenie zostaviť vládu dostal od prezidentky Zuzany Čaputovej víťaz volieb, líder Smeru-SD Robert Fico. Šimečka to uviedol po stretnutí s prezidentkou.

“Informoval som pani prezidentku, že vedieme neformálne diskusie s predsedami politických strán, ktoré sme ako PS nevylúčili zo spolupráce. Hľadáme, či existuje priestor a vôľa na vytvorenie alternatívnej väčšiny proti tej, ktorú zostavuje Robert Fico,” priblížil Šimečka.

Potvrdil, že neformálne rokovania vedú aj s Hlasom-SD. Nepovedal, či by strane ponúkli funkciu premiéra.

“Dopredu si nekladieme žiadne podmienky a červené čiary,” uviedol.

Reklama

Pripomenul, že post premiéra patrí podľa praxe predsedovi najsilnejšej koaličnej strany. O detailoch a obsahu rozhovorov s lídrami nechcel Šimečka bližšie hovoriť. Nepriblížil ani pravdepodobnosť, s akou by sa mu mohlo podariť alternatívnu vládu zostaviť. Skonštatoval, že výhodu má víťaz volieb.

Ak sa však napokon Smeru-SD podarí vládu zostaviť, PS to bude podľa Šimečkových slov rešpektovať. Hnutie je pripravené byť aj v opozícii a z tejto pozície hájiť základné demokratické pravidlá, právny štát, proeurópsku a prozápadnú orientáciu Slovenska.

Hlava štátu v pondelok poverila zostavením vlády Fica. V utorok (3. 10.) má rokovať s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch majú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami. Fico po pondelkovom stretnutí s prezidentkou priblížil, že na zostavenie vlády má 14 dní a urobí pre to všetko.

Prezidentka sa v utorok stretne s Petrom Pellegrinim aj Milanom Majerským

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok (3. 10.) stretne s ďalšími lídrami politických strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách. O 9.30 h prijme predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho, o 11.00 h predsedu KDH Milana Majerského. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Hlava štátu sa v pondelok stretla s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom a ako víťaza volieb ho poverila zostavením vlády. Následne sa stretla aj s lídrom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom.

Fico priblížil, že na zostavenie vlády má 14 dní a urobí pre to všetko. Šimečka už začal neformálne diskusie s predsedami ostatných strán o alternatívnej možnosti zložiť vládu.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

08:58

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

08:35

Za “veľké sklamanie” označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

08:27

Ukrajinský letecký útok na ruskú Belgorodskú oblasť zranil osem ľudí a poškodil desiatky obytných budov a áut.

07:54

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov.

07:46

Izraelský minister obrany Joav Gallant v stredu vyhlásil, že misia na severe Izraela v konflikte s libanonským militantným hnutím Hizballáh nebola ukončená a dodal, že je naďalej odhodlaný umožniť bezpečný návrat evakuovaných obyvateľov do ich domovov. Informovala  agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali