Premiér sa zastal ministra Juraja Blanára

Premiér sa zastal ministra Juraja Blanára

Bratislava 10. januára 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

Aktualizované 11. januára 2024 07:00

Vláda odsúdi porušenie medzinárodných dohôd o zákaze používania balistických rakiet, ak sa tak preukáže. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD). Zároveň ocenil suverénny postoj ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD). TASR jeho stanovisko poskytol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

Robert Fico
Na snímke Robert Fico

Premiér poukázal na to, že návrh vyhlásenia o severokórejských balistických raketách predložili USA bez možnosti zasahovať do textu a bez dôkazov. “Naša vláda rešpektuje, že existujú medzinárodné dohody, ktoré zakazujú používanie takýchto rakiet. A odsúdi ich porušenie, ak sa tak preukáže. Tak, ako sme označili použitie ruskej vojenskej sily na Ukrajine za porušenie medzinárodného práva. Ale sme príliš skúsení, aby sme súhlasili hneď so všetkým bez relevantných dôkazov,” povedal Fico.

Reklama

Poznamenal, že na Slovensku sa skončila éra lacného pritakávania na všetko a bude sa správať ako suverénna krajina. “Sme opatrní aj preto, lebo sa už stalo takmer pravidlom, že množstvo útokov pôvodne označených za nepriateľské sa po čase ukázalo ako zlyhanie ukrajinskej armády,” doplnil Fico. Tvrdí tiež, že situácia na Ukrajine nemá v súčasnosti vojenské riešenie, ale už iba politické riešenie.

Aj šéf slovenskej diplomacie počas stredy avizoval, že Slovensko je pripravené odsúdiť presun zbraní medzi medzi Ruskom a Severnou Kóreou po predložení relevantných dôkazov, ktoré mu aktuálne chýbajú. Blanárov postoj kritizovali opozičné strany. Progresívne Slovensko žiada v tejto súvislosti zvolanie mimoriadneho parlamentného zahraničného výboru.

Reklama

Spojené štáty spolu so svojimi partnermi odsúdili v utorok presuny zbraní medzi Severnou Kóreou a Ruskom, vrátane použitia severokórejských balistických rakiet proti Ukrajine na prelome rokov. Vyhlásenie podpísalo takmer 50 krajín, vrátane Spojených štátov, Kanady, Austrálie, Japonska a všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Za najviac zanedbávanú krízu vysídľovania na svete bola Nórskou radou pre utečencov (NRC) už druhý rok po sebe označená situácia v západoafrickej krajine Burkina Faso. Podľa výročnej správy zverejnenej tam v roku 2023 zaznamenali rekordný počet novo vysídlených ľudí – až 707.000.

11:47

Masívny únik údajov spoločnosti Google odhalil tisíce prípadov porušenia súkromia používateľov, od sledovania pohybu až po nahrávanie hlasov detí a ukladanie poznávacích značiek.

Dokumenty opisujú incidenty, ktoré zaznamenali samotní zamestnanci spoločnosti v rokoch 2013 až 2018.

Spoločnosť Google tvrdí, že za posledných šesť rokov zaviedla stovky nových a dodatočných ochranných opatrení na zaistenie bezpečnosti a ochrany súkromia používateľov a svoje produkty pravidelne podrobuje nezávislým auditom.

11:45

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk požiadal o zastavenie prudko rastúceho násilia na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Uviedol, že je “nepochopiteľné”, že od 7. októbra bolo na tomto území zabitých viac ako 500 ľudí.

11:33

Národná demokratická aliancia – koalícia vedená nacionalistickou Indickou ľudovou stranou (BJP) – získala vo voľbách väčšinu mandátov v dolnej komore indického parlamentu. Z predbežného sčítania hlasov odovzdaných vo voľbách však vyplýva, že zisk NDA bude nižší, ako sa očakávalo na základe prieskumov verejnej mienky.

11:32

Americký prezident Joe Biden pripravuje výkonné nariadenie, ktoré má obmedziť počet žiadostí o azyl a umožní uzavrieť hranice USA s Mexikom. Oznámiť a podpísať ho má v utorok.

11:30

Konflikt na Ukrajine vyvolaný ruskou agresiou ani po viac ako dvoch rokoch neutícha. Na znak solidarity navštívili šéfovia kontrolných úradov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska kolegov z ukrajinskej Účtovnej komory, ktorá je najvyšším kontrolným orgánom Ukrajiny.

11:28

V stredotureckej provincii Kayseri sa zrútilo cvičné lietadlo, v dôsledku čoho zahynuli dvaja piloti. Informovalo o tom turecké ministerstvo obrany.

11:27

Prívrženci ruského opozičného politika Alexeja Navaľného prichádzajú k jeho hrobu na Borisovskom cintoríne v Moskve, aby si uctili jeho pamiatku v deň jeho nedožitých 48. narodení.

11:26

Izraelská vláda sa domnieva, že viac ako tretina zostávajúcich rukojemníkov v Pásme Gazy je mŕtva. Vyplynulo to z dokumentov, ktoré izraelská vláda zverejnila.

11:24

Mestská rada v Haagu, v ktorom sídli holandská vláda a tiež veľvyslanectvá iných krajín, zamietla žiadosť občanov o premenovanie ulice, kde sídli ruské veľvyslanectvo, na počesť zosnulého vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného.

11:20

Čínske úrady, v deň 35. výročia represií proti demokratickému hnutiu, obmedzili prístup na Námestie nebeského pokoja (Tchien-an-men) v Pekingu a posilnili bezpečnostné opatrenia aj v Hongkongu, kde sa očakávajú protivládne zhromaždenia.

11:19

Spojené štáty uvalili nové sankcie na štyri iránske subjekty a jednu osobu v súvislosti s dodávkami dronov do Ruska, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

11:16

Vplyvom zrážok, ktoré aktuálne padajú v povodí Dunaja, sa na maďarský úsek rieky blíži záplavová vlna. Očakáva sa, že kulminovať bude okolo úrovne uzavretia dolného nábrežia v Budapešti. Pre komerčnú rozhlasovú stanicu InfoRádió to uviedla hovorkyňa Celoštátneho riaditeľstva vodného hospodárstva Gabriella Siklósová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Lyska kŕmi svoje mláďatá na hladine jazera počas slnečného dňa v Tallinne v Estónsku

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marek Brna

Gustáv Murín

Miroslav Iliaš

Radovan Hrádek

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali