Premiér: Predčasné voľby sú koniec akýchkoľvek nádejí ohľadom jadra EÚ

Premiér: Predčasné voľby sú koniec akýchkoľvek nádejí ohľadom jadra EÚ

Bratislava 15. augusta 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Novinárov Fico vyzval, aby ho neťahali do svojich žabomyších vojen

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) nemôže súhlasiť s pokusmi za každú cenu destabilizovať túto krajinu. Nemôže tiež súhlasiť s rôznymi názormi o predčasných voľbách, lebo to by bol koniec akýchkoľvek nádejí na udržanie sa Slovenska v jadre EÚ. Vyhlásil to dnes na pôde ministerstva zahraničných vecí v odpovedi na novinárske otázky, či pod vplyvom vládnej krízy prichádzajú do úvahy aj predčasné parlamentné voľby. Zároveň avizoval, že ďalší postup sa dohodne na Koaličnej rade.

Reklama
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico informuje novinárov po verejnom vypočutí kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO)

Fica mrzí, že sa v poslednom čase objavilo obrovské množstvo klamlivých a nepravdivých informácií, ktorých cieľom je destabilizovať. “Tak si musia povedať páni z opozície, čo chcú. Či si chcú naplniť svoje smiešne stranícke ambície, alebo chcú hovoriť o tejto krajine. Každý má právo kritizovať, robiť opozičnú politiku, ale nad všetkým je dnes národnoštátny záujem tohto štátu,” odkázal.

Premiér je presvedčený, že sami seba si nevážime ako krajinu. “Objavujú sa informácie o údajných stretnutiach či tvrdeniach. Som desiaty rok premiérom tohto štátu a každý premiér má svoju životnosť. Každý premiér vie, že v nejakom okamihu musí ukončiť svoju misiu. Ja nehovorím, že ju idem ukončiť zajtra, ale mám pred sebou nejaký čas, ktorý chcem využiť najmä na to, aby táto krajina šliapala ekonomicky a sociálne, aby mala v poriadku verejné financie,” poznamenal.

Reklama

Novinárov Fico vyzval, aby ho neťahali do svojich žabomyších vojen. “Mojou úlohou je garantovať, že táto krajina pôjde ďalej. Máte pocit, že sa zaoberám vecami, ktoré publikujete, ktoré sú často nekorektné a nepravdivé? Nezaujíma ma to. Počkajte, život ide ďalej. V stredu (16.8.) bude vláda. Prenesme diskusiu na úroveň politických strán. Bude Koaličná rada, kde budeme hovoriť, ako to bude ďalej,” dodal premiér.

Koaličná rada, ktorá sa mala uskutočniť dnes večer, nebude, lebo to nie je potrebné, keďže došlo k vzájomným konzultáciám lídrov. Potvrdila to dnes hovorkyňa premiéra Fica Beatrice Szabóová. Podľa jej slov sa predsedovia vládnych politických strán Smer-SD, Most-Híd a SNS Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko po pondelkových (14.8.) a dnešných konzultáciách dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR, ktoré sa uskutoční v stredu. Dohodli sa aj na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. “Vzhľadom na blížiace sa voľby do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach,” informovala.

Vládna koalícia v posledných dňoch riešila krízu, ktorá vypukla po tom, čo Danko v pondelok (7.8.) oznámil vypovedanie koaličnej zmluvy. Následne sa predsedovia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd na doteraz poslednom rokovaní Koaličnej rady zhodli, že neexistuje alternatíva k súčasnej vláde. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár za trojlístok informoval, že partneri sú odhodlaní pokračovať ďalej. Podľa neho nie je problém v koalícii taký vážny.

Po tejto zhode sa dostali cez médiá von požiadavky SNS. Odkazovanie cez médiá kritizujú viacerí predstavitelia koalície. Medzi požiadavkami SNS je napríklad 13. a 14. plat, zavedenie štátnych aeroliniek, podpora kúpeľníctva, ale aj to, aby sa ministri nevyjadrovali k práci kolegov.

SNS zároveň čelí kauze rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva. Národniari pripustili, že aj za spustením kauzy vidia kroky z Úradu vlády. Zároveň upodozrievajú Smer-SD zo spolupráce s OĽaNO na diskreditácii SNS. Tí to odmietajú. Bugár vyzval koaličných partnerov na zodpovednosť.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali