Premiér: Po voľbách v roku 2016 sa pravdepodobne vráti koaličné vládnutie

Premiér: Po voľbách v roku 2016 sa pravdepodobne vráti koaličné vládnutie

Bratislava 21. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Aká bude úloha Smeru v danom politickom procese podľa Fica závisí od toho, kde sa jeho strane bude nachádzať

Premiér Robert Fico (Smer-SD) si myslí, že v parlamentných voľbách v roku 2016 už žiadna z politických strán nezopakuje výsledok Smeru-SD spred dvoch rokov, ktorý vtedy dosiahol vyše 44 percentnú podporu voličov. “Pravdepodobne sa bude treba opäť vrátiť ku koaličným modelom,” avizoval na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády.

Reklama
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Zároveň zaželal Smeru-SD, ktorému predsedá 15 rokov, aby bol o dva roky úspešný. “Každá politická strana, čo je normálne, má ambíciu byť úspešná v parlamentných voľbách. Taká veľká strana ako Smer-SD musí mať nepochybne ambíciu byť súčasťou ďalšej vlády v roku 2016,” zdôraznil Fico.

Aká bude jeho úloha v danom politickom procese podľa neho závisí od toho, kde sa jeho strane bude nachádzať. “Ak ale neurobíme hlúposť s ekonomickými sankciami, ak si sami nepodrežeme krk, myslím si, že Slovensko je na dobrej ceste a v tom prípade je na dobrej ceste aj Smer-SD,” dodal.

Reklama

Upozornil, že pred dvoma rokmi získali najsilnejší mandát, aký kedy dosiahla vláda v celej histórii Slovenska. Vyzdvihol jej stabilitu, vysokú mieru podpory verejnosti, plnenie programového vyhlásenia, ako aj dôveryhodnosť Slovenska v zahraničí. “Je mojou povinnosťou takýto silný mandát v takejto kvalite ako je teraz dotiahnuť do roku 2016,” deklaroval premiér.

 

Vláda SR si tri kľúčové úlohy počas polčasu svojho vládnutia plní, tvrdí premiér

Konsolidácia verejných financií, podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, ako aj zníženie vysokej nezamestnanosti sú tri kľúčové úlohy, ktoré si vládny kabinet od svojho nástupu plní. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii pri hodnotení dvojročného pôsobenia svojej vlády.

“Ak by som mal zhodnotiť tri kľúčové úlohy, ktoré sú na prvej strane programového vyhlásenia vlády SR, môžem konštatovať, že sme na dobrej ceste. Samozrejme, že pokračujeme ďalej. Tri uvedené kľúčové úlohy si však plníme a túto skutočnosť nám nemôže nikto poprieť, pretože pokiaľ ide o hospodársky rast, ten je podporovaný a zabezpečený, pokiaľ ide o konsolidáciu – je zrealizovaná, pokiaľ ide o pokles nezamestnanosti, ten pokračuje. Teším sa taktiež na účinky, ktoré prinesie 200-miliónová investícia do mladých nezamestnaných ľudí, ktorú spúšťame v krátkom čase,” spresnil.

Reklama

“Dovolím si konštatovať, že konsolidáciu verejných financií sme zvládli a splnili sme kľúčovú úlohu z programového vyhlásenia vlády. Dokonca chcem tvrdiť, že zo sociálneho hľadiska ju robíme navyše šetrnejšie, než predchádzajúca pravicová vláda. Vláda je zodpovednejšia, pretože stav na účtoch štátnych finančných aktív bol koncom roku 2011 vo výške 151,8 milióna eur, kým v roku 2013 to bolo viac ako 1 miliarda eur, teda sedemkrát viac. Aj to potvrdzuje, ako vieme nakladať so štátnymi aktívami, nehovoriac o tom, že sme mali o viac ako tretinu nižší deficit štátneho rozpočtu, ako pravicová vláda v roku 2011,” konštatoval.

Zdôraznil zároveň, že Slovensko patrí v EÚ a v eurozóne k najrýchlejšie rastúcim ekonomikám. “EÚ aj OECD očakávajú, že na Slovensku bude v roku 2014 a v roku 2015 vyvážený hospodársky rast. V tomto roku na úrovni 2,2 % a v roku 2015 až vo výške 3,1 %. K rastu bude vyvážene prispievať zahraničný dopyt, ale aj domáca spotreba, ktorá v posledných štyroch rokoch klesala. Disponibilné príjmy domácností budú v tomto roku rásť, mierne rastú aj reálne mzdy,” zdôraznil predseda vlády v súvislosti s hospodárskym rastom. Vláda však nie je podľa neho naklonená ďalším ekonomickým sankciám v súvislosti s krízou na Ukrajine, lebo ekonomické sankcie najvyššieho stupňa by spôsobili pokles odhadovaného hospodárskeho rastu Slovenska až na 1 %.

Cenová stabilita na Slovensku je podľa Fica garantovaná aj vďaka silnému regulačnému rámcu, o ktorý sa štát opiera pri cenách energií. “Rešpektujem, že subjektívny pocit ľudí môže byť odlišný. Faktom však zostáva, že sa nachádzame v období deflácie, kedy ceny v priemere klesali o 0,2 %,” podčiarkol.

Pri znižovaní vysokej miery nezamestnanosti je SR podľa premiérových slov taktiež na správnej ceste. “Miera evidovanej nezamestnanosti bola na Slovensku v apríli 2014 najnižšia od januára 2011, keď bola na úrovni 12,96 %. V súčasnosti máme k dispozícii 349.745 disponibilných uchádzačov o prácu, čo je medziročný pokles o 39.203 osôb, teda o 10,08 % menej. V apríli 2013 bol totiž počet nezamestnaných na úrovni 388.948 osôb,” dodal.

Premiér nevylúčil, že v druhom polčase vládnutia môže prísť k  situácii, keď nejaký minister zlyhá

Reklama

Medializované informácie o možných výmenách niektorých členov kabinetu označil premiér Robert Fico (Smer-SD) za čistý výmysel. “Stojím si za všetkými svojimi ministrami, pokiaľ by som mal akúkoľvek výhradu voči nim, tak to budem riešiť,” deklaroval na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády.

Nevylúčil však, že v druhom polčase vládnutia môže prísť k  situácii, keď nejaký minister zlyhá. V tom prípade sa k tomu postaví tak, ako to bolo za jeho predchádzajúceho vládnutia, keď odvolal niekoľkých šéfov rezortov. “Ale v tomto okamihu majú členovia vlády moju plnú podporu. Nie je žiadny dôvod na rekonštrukciu vlády,” zopakoval.

V médiách sa objavili také mená ako minister školstva Dušan Čaplovič, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská či minister hospodárstva Tomáš Malatinský. O Zvolenskej sa špekulovalo najmä v súvislosti s nedodržaním harmonogramu realizácie projektu jednej zdravotnej poisťovne.

“Je možné, že niektoré projekty sa časovo predlžujú, pretože nie sú splnené elementárne podmienky na ich realizáciu. Projekt jednej zdravotnej poisťovne vôbec nie je mŕtvy, len najskôr musíme získať zdroje z prevodu štátnych aktív do súkromného sektora, ktoré nepotrebujeme a tieto zdroje potom použijeme na realizáciu tohto významného projektu. V zdravotníctve bol urobený kus roboty,” povedal Fico na adresu jednej zdravotnej poisťovne a Zvolenskej.

 

Premiér očakáva, že minister spravodlivosti navrhne kandidáta na šéfa NS SR

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) by mal navrhnúť svojho kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu aj v opakovanej voľbe. Očakáva to od neho premiér Robert Fico.

Po neúspechu v pondelňajšej (19. mája) voľbe na zasadnutí Súdnej rady v Sobranciach sa doterajší kandidáti nemôžu zúčastniť opakovanej voľby. Borec navrhol sudkyňu Najvyššieho súdu Janu Bajánkovú. Tá, podobne ako súčasný šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin nezískala v druhom kole potrebných 10 hlasov.

„Za týchto podmienok očakávam od ministra spravodlivosti, že príde s nejakým návrhom, obdobným, ako urobil pri pani sudkyni Bajánkovej,“ povedal Fico.

Premiér nechcel nijako komentovať patový výsledok voľby. Uviedol, že bude vždy rešpektovať rozhodnutia tohto súdneho orgánu. „Vôbec sa nebudem usilovať čokoľvek ovplyvňovať. Je to vec len a len súdnej rady ako bude postupovať a aké príjme rozhodnutia v tejto veľmi vážnej personálnej otázke.“

Reklama

O post predsedu Najvyššieho súdu sa uchádzali traja kandidáti. Okrem súčasného predsedu NS Štefana Harabina sudkyne Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová. Prvé kolo voľby, ktoré sa konalo v pondelok podvečer v sobranskom Dome kultúry žiadny z kandidátov nevyhral. Ani jeden nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov Súdnej rady, teda desať.

Do opakovanej voľby postúpili z prvého kola Harabin a Bajánková. Na rozdiel od úvodného kola, v tom ďalšom mohli aj osobne hlasovať. Ani v opakovanej voľbe však nikto z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov na zvolenie. O predsedovi NS sa tak bude rozhodovať v nových voľbách, ktorých termín zatiaľ nie je známy. Nebudú sa však môcť na nich zúčastniť kandidáti, o ktorých sa hlasovalo v predchádzajúcich voľbách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali