Prejdite s Matejom záverečné kilometre putovania z Košíc do Bratislavy

Prejdite s Matejom záverečné kilometre putovania z Košíc do Bratislavy

Bratislava 10. augusta 2020 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Slováka Mateja Rajkoviča, ktorý už vyše mesiaca putuje po Svätojakubskej ceste z Košíc do Bratislavy, môžete osobne podporiť na posledných kilometroch jeho putovania na západnom Slovensku. Túto možnosť ponúka od štvrtku 13. do soboty 15. augusta – z jeho rodnej obce Budmerice do Bratislavy

Prejdite s Matejom záverečné kilometre putovania z Košíc do Bratislavy

Matej je obyčajný Slovák z malej dedinky spod Malých Karpát s názvom Budmerice, ktorý sa vybral pešo 650km z Košíc do Bratislavy po Svätojakubskej ceste. Práve sa nachádza kúsok pred Trnavou, len dva dni cesty pred jeho domovom v Budmericiach. „Na ceste Slovenskom som zažil obrovské množstvo silných emócií. Obrovskú radosť, šťastie a pocit úplnej slobody, ale miestami aj úžasnú únavu či strach o to, či to zvládnem. Trochu som schudol, moja láska k Slovensku sa prehĺbila na úplne novú úroveň a naučil som sa obrovské množstvo vecí o našej krajine i o sebe. Priznám sa, že čím som bližšie k cieľu, tým viac si prajem, aby to celé trvalo ešte podstatne dlhšie,“ hovorí Matej, ktorému do Bratislavy chýba ešte približne šesť dní chôdze.

Reklama

Matej cestou skontroloval kvalitu celej trasy, navrhol zlepšenie niektorých úsekov a po celej dĺžke Svätojakubskej cesty osadil značenie. Okrem toho umiestnil do kostolov a iných významných bodov viac pútnických pečiatok a vybavil pre pútnikov vo vybraných stravovacích a ubytovacích zariadeniach zľavy, aby bolo zázemie pre pútnikov na ceste ešte kvalitnejšie. Čoskoro však príde koniec celej cesty. „Rozmýšľal som, ako moju púť ukončiť a osláviť to veľké množstvo práce, ktoré som spoločne s kolegami z nášho združenia vykonal. Nakoniec mi napadlo, že mi neprináleží urobiť to sám a preto chcem, aby sa ku mne pridali ďalší pútnici. Na úsek z Budmeríc do Bratislavy by som preto chcel pozvať všetkých Slovákov, aby sa ku mne pridali. Je to časť cesty, ktorá je môjmu srdcu najbližšia, pretože som sa tu narodil a prežil som tu aj najdlhšiu časť môjho života.“

Prejdite s Matejom záverečné kilometre putovania z Košíc do Bratislavy

Preto vo štvrtok 13. augusta 2020 ráno vychádza z Budmeríc na záverečné tri dni chôdze do Bratislavy. Pridať sa môže ktokoľvek, v každom veku, kto cíti, že má dostatočnú kondíciu. Ubytovanie pre pútnikov bude zabezpečené. Symbolický poplatok za púť sa bude odvíjať od ceny ubytovania a od počtu pútnikov, ktorí sa púte zúčastnia. Registrácia najneskôr do utorka 11. augusta cez email matej@caminodesantiago.sk. Počet miest je obmedzený, preto je potrebné registrovať sa čím skôr. Je možná pridať sa len na jeden, či dva dni trasy, alebo len na záverečný pochod v sobotu ráno z Marianky do starého mesta Bratislavy.

Reklama

„Bude pre mňa veľká česť zdieľať tieto posledné kilometre s čo najviac Slovákmi. Verím tomu, že akonáhle vyskúšate putovanie aj na kratšej trase, prepadnete mu a malý kúsok pútnika a tej úžasnej atmosféry vám ostane v srdci už navždy“

 

Plán / Štart – Cieľ / Dĺžka / Stúpanie / Klesanie

Štvrtok 13. augusta 2020 (9:00) / Budmerice – Pezinok / 25,9 km / 609 m / 622 m
Piatok 14. augusta 2020 / Pezinok – Marianka / 23 km / 509 m / 440 m
Sobota 15. augusta 2020 / Marianka – Bratislava (v obedných hodinách na námestí SNP pred Starou tržnicou (kaplnka sv. Jakuba) / 14,8 km / 328 m / 417 m

 

Reklama

TRASA
Budmerice – Píla – hrad Červený Kameň – rozhľadňa na Veľkej Homoli – Pezinok – Limbach – Svätý Jur – Biely Kríž – Marianka – Patrónka –Námestie SNP pred Starou tržnicou v Bratislave

 

REGISTRÁCIA:

Pre registráciu pošlite email na matej@caminodesantiago.sk. V správe prosím uveďte: meno a priezvisko, adresu bydliska, telefonický kontakt, počet dní a konkrétne dátumy, na ktoré by ste sa chceli pridať. Registrácia je možná do utorka 11. augusta 2020.

 

Reklama

O ZDRUŽENÍ:

Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku – Camino de Santiago

Naše občianske združenie bolo založené v roku 2013 s cieľom obnoviť a propagovať Svätojakubskú cestu na Slovensku známu pod názvom Camino de Santiago. Sme súčasťou európskej siete ciest do Santiago de Compostela, ktorá bola v roku 1993 vyhlásená za svetové kultúrne dedičstvo UNESCO.

Tradícia putovania do Santiaga de Compostela vznikla už v stredoveku. Spôsobil to fakt, že práve tu sa našiel hrob sv. Jakuba staršieho, jedného z apoštolov pochovaných v Európe. Odvtedy sa Santiago stalo jedným z najdôležitejších miest pútnického sveta a počet pútnikov prichádzajúcich za sv. Jakubom každoročne rastie. Ročne prejde túto cestu až takmer 350 000 tisíc pútnikov z celého sveta.

Svätojakubská cesta na Slovensku nasleduje prirodzené koridory niekdajšieho putovania. Trasa má dĺžku približne 650 km a je rozdelená do piatich etáp. Začína v Košiciach v Dóme Sv. Alžbety – v najväčšom pútnickom kostole na Slovensku a končí v Bratislave pri zaniknutom kostole Sv. Jakuba.

 

KONTAKT:

Matej Rajkovič: +421 948 231 432, matej@caminodesantiago.sk, člen združenia
Eva Kocanová: +421 944 570 252, info@caminodesantiago.sk, predseda združenia

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Reklama

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali