Predseda parlamentu verí, že Slovensko sa v Žilinkovi nesklame. Podľa Smeru premiér prehral súboj o GP. Valášek sa pýta partnerov, prečo volili GP spolu s opozíciou

❚❚

Bratislava 3. decembra 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,Martin Baumann,SITA-Branislav Bibel,TASR-Pavol Zachar)

 

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že sa vo zvolenom kandidátovi na generálneho prokurátora Marošovi Žilinkovi Slovensko nesklame. Jeho stanovisko poskytla riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady SR (NR SR) Michaela Jurcová. Parlament dnes 132 hlasmi zvolil Žilinku za kandidáta na generálneho prokurátora

Boris Kollár
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár

„Chcel by som pánovi Žilinkovi popriať veľa síl do ďalšej práce a hlavne by som chcel vyjadriť, ja si myslím, že celospoločenskú objednávku smerom k nemu, aby očistil prokuratúru, aby konal vždy morálne a čestne. Pevne verím, že sa v ňom Slovensko nesklame,“ doplnil šéf NR SR.

.

 

Prezidentka víta, že parlament zvolil kandidáta na generálneho prokurátora v prvej voľbe

Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta, že voľbe kandidáta generálneho prokurátora predchádzalo verejné vypočutie všetkých prihlásených a že parlament kandidáta zvolil hneď v prvej voľbe. Reagovala tak na to, že parlament dnes 132 hlasmi zvolil Maroša Žilinku za kandidáta na generálneho prokurátora. Stanovisko hlavy štátu poskytol agentúre SITA jej hovorca Martin Strižinec.

.

Generálny prokurátor je podľa prezidentky pre výkon spravodlivosti jedna z najdôležitejších funkcií v štáte. „O ďalších krokoch bude prezidentka informovať, keď jej bude oficiálne doručený výsledok voľby,“ doplnil Strižinec.

 

Premiér drží Žilinkovi palce, aby ustál akékoľvek tlaky z akejkoľvek strany

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) drží zvolenému kandidátovi na generálneho prokurátora Marošovi Žilinkovi palce, aby ustál akékoľvek tlaky z akejkoľvek strany.

Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. „Odo mňa ich nikdy nezažije, presne tak, ako ich nezažíva NAKA. A môže to tak čistiť pekne-krásne od podlahy,” napísal premiér.

 

.
Slovensko bude mať podľa Grendela dobrého generálneho prokurátora, v strane Za ľudí za Žilinku nehlasovali

Slovensko bude mať dobrého generálneho prokurátora, ktorý za sebou nemá žiadne rozhodnutia vyvolávajúce pochybnosti u poslancov Národnej rady SR (NR SR), že by svoju funkciu nezastával čestne, zodpovedne a najlepšie, ako vie. Na tlačovej konferencii to povedal podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) v reakcii na zvolenie prokurátora Maroša Žilinku za kandidáta na generálneho prokurátora. Poslanecký klub strany Za ľudí a štyria poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) za Žilinku nehlasovali.

„Táto voľba bola historická a najtransparentnejšia, akú parlament pri voľbe generálneho prokurátora zažil. Je výsledkom kompromisu, keďže naším cieľom bolo dohodnúť sa v rámci koalície,“ uviedol Grendel.

Igor Matovič
Na snímke premiér SR Igor Matovič (OĽaNO)

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský v reakcii na to uviedol, že keď niekto nechce niekoho za kandidáta, tak nikdy nebude spokojný s jeho odpoveďami. Potvrdil, že Žilinka získal všetkých 17 hlasov poslancov, ktoré má hnutie k dispozícii.

Podporu Žilinkovi vyjadrila aj strana Sloboda a Solidarita (SaS). Ešte pred samotnou voľbou to médiám na tlačovej konferencii oznámil jej líder Richard Sulík, ktorý zvolenie Žilinku označil za kompromis v koalícii. Štyria poslanci za SaS však napokon svoju podporu vyjadrili prokurátorovi Tomášovi Honzovi.

Nezaradení poslanci NR SR okolo Petra Pellegriniho, ktorý je predsedom strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD), Žilinkovi zagratulovali a popriali mu veľa úspechov vo funkcii. „Veríme, že jeho profesné skúsenosti i osobný príbeh mu budú pomáhať pri zvládnutí kľúčovej úlohy šéfa prokuratúry, a to schopnosti odolávať politickým tlakom a zachovať si vlastnú nezávislosť založenú výlučne na úcte k zákonom a faktom,“ informovala v stanovisku hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

.

Poslanecký klub opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) konštatuje, že predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) prehral súboj o generálneho prokurátora na celej čiare. „Vládna koalícia týmto vyslovila Igorovi Matovičovi nedôveru. Nečudujeme sa, že po totálnom debakli nedošiel ani na koaličnú radu. Smer-SD pozorne čítal situáciu v NR SR a svoje rozhodnutie za daných okolností považuje za správne,“ priblížila strana vo svojom profile na sociálnej sieti.

Robert Fico
Na snímke v popredí Robert Fico

Za zvolenie Žilinku dnes v pléne vo verejnej voľbe hlasovalo 132 zo 147 prítomných poslancov parlamentu. Prokurátor Tomáš Honz získal 15 hlasov členov zákonodarného zboru. Ostatní kandidáti, teda prokurátori Jozef Čentéš, Ján Šanta, Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment nezískali ani jeden hlas. Žilinku ešte musí do funkcie vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

 

Kolíková verí, že so Žilinkom budú spoločne pracovať na reforme prokuratúry

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dúfa, že s Marošom Žilinkom ako generálnym prokurátorom budú spoločne robiť reformu na prokuratúre. Žilinkovi k zvoleniu zagratulovala. Nechcela komentovať výhrady poslancov Za ľudí voči nemu.

“Ja by som v tomto momente zablahoželala pánovi Žilinkovi k zvoleniu za generálneho prokurátora. Verím tomu, že tak, ako v roku 2010 sme chceli robiť reformu na prokuratúre, že ju budeme spoločne robiť aj teraz,” povedala v parlamente novinárom.

“Ja som ministerka spravodlivosti a myslím si, že vzhľadom na to, že náš poslanecký klub bol v tomto jednotný, tak to chcem aj nechať,” reagovala na otázku, či by Žilinka dostal jej hlas, ak by bola poslankyňou Národnej rady (NR) SR.

 

Zastavme koruciu: Zvolený kandidát Žilinka má dostatok skúseností, aby zvládol neľahkú situáciu

Nadácia Zastavme korupciu víta zvolenie kandidáta na generálneho prokurátora a zároveň konštatuje, že ho čaká ťažká úloha prinavrátiť inštitúcii vážnosť a dobré meno. V stanovisku, ktoré zaslala Lucia Pazičová, nadácia zdôraznila, že zvolený kandidát Maroš Žilinka má dostatok skúseností, aby neľahkú situáciu zvládol. Nadácia je však sklamaná, že nový spôsob výberu kandidáta na generálneho prokurátora nemal veľkú váhu pri rozhodovaní poslancov a prevážili opäť politické dohody.

Novozvolený generálny prokurátor by sa podľa nadácie mal čo najskôr vysporiadať so závadovými osobami v radoch prokurátorov. „Na pozície krajských a okresných prokurátorov sa v minulosti hlásil jeden, nanajvýš dvaja kandidáti, lebo bolo dopredu jasné, kto uspeje. Niektorí vedúci sú zabetónovaní roky a nenastala žiadna generačná obmena,“ uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Zuzana Petková
Na snímke riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková

Opätovne by sa podľa nej mali nastaviť mechanizmy, ktoré zabránia neprimeranému zasahovaniu do práce prokuratúra „zhora“. Posilniť by sa mala aj procesná samostatnosť prokurátora. „Ide najmä o sfunkčnenie systému kontroly činnosti a disciplinárnych konaní vedúcich prokurátorov. Dôležitá je aj kontrola majetkových priznaní a zlepšenie ich výpovednej hodnoty, najmä majetku v užívaní,“ dodala Marianna Leontiev, advokátka spolupracujúca s nadáciou.

.

Zastavme korupciu verí, že dôjde aj k lepšiemu zverejňovaniu informácií a komunikácie navonok, napríklad cez verejné odôvodňovanie rozhodnutí. Zvážiť by sa tiež podľa nej malo elektronické prideľovanie spisov, ako je to na súdoch a dôležitá je tiež lepšia metodika a zjednotenie rozhodovacej praxe.

 

Valášek: Treba sa pýtať partnerov, prečo volili šéfa GP spolu s opozíciou

Treba sa spýtať koaličných partnerov, vrátane tých, ktorí navrhli Tomáša Honza, prečo spolu s opozíciou zvolili niekoho iného. Na výsledky voľby kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR tak reagoval poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek (Za ľudí). Predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová verí, že zvolený kandidát Maroš Žilinka naplní svoju víziu reformy prokuratúry.

“Hlasoval som podľa môjho najlepšieho svedomia. Za kandidáta, ktorý sa nebál podať trestné oznámenie na Fica a fašistov v čase, keď to bolo odvážne – Tomáša Honza. Treba sa spýtať našich koaličných partnerov, vrátane tých, ktorí Tomáša Honza navrhli, prečo spolu s Ficom, Pelllegrinim a fašistami zvolili niekoho iného. Ja budem spať pokojne,” napísal Valášek na sociálnej sieti. Honza do funkcie navrhla poslankyňa Anna Zemanová (SaS). Za Žilinku hlasovalo v pléne 132 poslancov zo 147 prítomných.

Žilinka bude mať podľa Remišovej pri očiste prokuratúry podporu strany Za ľudí. “Naši poslanci strany Za ľudí hlasovali vo voľbe generálneho prokurátora jednotne za Tomáša Honza, ktorého považovali za najlepšieho kandidáta, po odstúpení Jána Hrivnáka. Veríme, že pán Žilinka naplní svoju víziu reformy prokuratúry a stane sa rešpektovanou inštitúciou, ktorej budú všetci dôverovať,” doplnila v stanovisku.

.

Poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) po voľbe potvrdil, že koalícia sa na jednotnom postupe vo voľbe nedohodla. Poslanci preto mali pri hlasovaní zelenú kartu. “Mňa osobne vyrušujú kontakty, ktoré boli medializované, aj spôsob, akým sa k nim pán Žilinka postavil,” vysvetlil Kollár svoje výhrady voči Žilinkovi.

Valáškovi nesedela komunikácia zo strany koaličných partnerov v posledných dňoch. Po voľbe novinárom povedal, že z tzv. indikatívneho hlasovania sa dozvedeli len to, čo vedeli už pred hlasovaním, že väčšie koaličné strany majú svojho kandidáta. Mechanizmus koaličnej rady existuje podľa neho preto, aby sa vypočuli názory menších strán. Valášek by uprednostnil ešte väčší priestor na dohodu.

 

TIS: Žilinka je dobrou voľbou na čelo prokuratúry

Maroš Žilinka má veľmi dobré predpoklady, aby vo funkcii generálneho prokurátora uspel a naplnil tak vysoké očakávania verejnosti. Na sociálnej sieti to uviedla organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Reagovala tak na to, že parlament 132 hlasmi zvolil Žilinku za kandidáta na generálneho prokurátora. Vymenovať ho do funkcie musí ešte prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Má výborné výsledky v obžalobách aj ich úspešnosti na súde, riešil ťažké prípady vrátane nebankoviek či podvodov Mariana K., a má aj riadiace skúsenosti. Oproti protikandidátom ako Honz či Hrivnák nemal problém zverejniť svoje doterajšie výkonnostné štatistiky a zároveň mal zo všetkých najreformnejší plán zmien v oblasti transparentnosti,“ uvádza TIS. Organizácia zdôraznila, že Žilinku odporúčala voliť.

.

Ďalšími kandidátmi na šéfa Generálnej prokuratúry SR boli Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Juraj Kliment, Rastislav Remeta a Ján Šanta. Juraj Hrivnák z kandidatúry odstúpil.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:22

Poslanci Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, schválili v piatok návrh zákona, ktorý bezpečnostným zložkám strážiacim hranice uľahčí použitie zbraní v reakcii na aktívne hrozby.

07:22

V ruskom Čeľabinskom kraji sa pretrhla priehrada, opravovať ju začnú v sobotu ráno, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:22

Americký prezident Joe Biden v pondelok predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu. Uviedol to v piatok časopis Politico s odvolaním sa na dva zdroje znalé problematiky, podľa ktorých prezident podporí obmedzenie počtu funkčných období sudcov a zavedenie vymáhateľného etického kódexu.

07:20

Desiatky Ukrajincov sa v piatok zišli pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Prahe. Formou verejného protestu sa dožadovali, aby im zastupiteľský úrad vydal cestovné pasy. Ukrajina totiž prestala v apríli poskytovať konzulárne služby v zahraničí mužom podliehajúcim brannej povinnosti.

07:20

Vo veku 35 rokov zomrel na následky rakoviny taliansky policajt Luca Scat, ktorý v roku 2016 pomohol pri dolapení Tunisana Anísa Amrího, páchateľa teroristického útoku na vianočný trh v Berlíne.

07:15

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride. Na záver stretnutia skonštatoval, že s Netanjahuom mal vždy dobrý vzťah.

Donald Trump Benjamin Netanjahu
Na snímke vľavo republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump sa v Palm Beach na Floride stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom (vpravo) v piatok 26. júla 2024
Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali