Pred Národnou radou sa ešte stále protestuje, občania odmietajú diskrimináciu nezaočkovaných. Situácia je pokojnejšia. O výhodách pre zaočkovaných bude parlament rokovať zrýchlene

Pred Národnou radou sa ešte stále protestuje, občania odmietajú diskrimináciu nezaočkovaných. Situácia je pokojnejšia. O výhodách pre zaočkovaných bude parlament rokovať zrýchlene

Bratislava 23. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:Facebook, HSP, SITA-Branislav Bibel, TASR-Jakub Kotian, Martin Baumann, Pavel Neubauer)

 

Stovky ľudí protestujú od piatka rána pred vstupom do Národnej rady (NR) SR v Bratislave. Skandujú heslá ako „gestapo“, „Slovensko si nedáme“, „vlastizrada“ či „vydajte nám parlament“. Žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19

Protest pred NR SR

19:38 Protestujúci zotrvávajú pred parlamentom, situácia je pokojnejšia

Nespokojní občania protestujúci proti opatreniam vlády na boj s pandémiou zotrvávajú pred budovou Národnej rady (NR) SR. Priebeh piatkového zhromaždenia je už pokojnejší, účastníci viac neblokujú vchod do budovy parlamentu. Na mieste je naďalej polícia, situáciu monitoruje. Počty protestujúcich klesli na niekoľko desiatok.

Reklama

Viacerí predstavitelia opozície, najmä ĽSNS a nezaradení poslanci okolo Milana Mazureka, aj popoludní viackrát prišli pred ľudí a vyjadrili im podporu.

O výhodách pre zaočkovaných bude parlament rokovať zrýchlene. Národná rada SR v piatok schválila návrh vlády, aby sa poslanci novelou zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia zaoberali v skrátenom legislatívnom konaní. Zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 by mali mať po novom viac slobody napríklad pri vstupe do prevádzok či na hromadné podujatia.

Reklama

Úrad verejného zdravotníctva SR bude môcť reflektovať zaočkovanie, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo absolvovanie negatívneho testovania pri tvorbe protipandemických opatrení. Zohľadnenie dobrovoľného zaočkovania pri prijímaní opatrení, respektíve povoľovaní istých služieb zaočkovaným, musí byť podľa rezortu upravené primárne zákonom.

Kompetentní stále nevyriešili ani otázku toho, či a koľko si budú nezaočkovaní občania platiť za antigénové a PCR testy. Diskutovanou témou je tiež pandemický semafor, ktorý napríklad na Slovensku povoľuje na koncertoch a na športoviskách menej návštevníkov v porovnaní s inými štátmi.

Aj preto sa v piatok ráno pred parlamentom ozýval piskot a heslá volajúce po zastavení diskriminácie občanov SR.

protest
Pred parlamentom

Dav blokuje vstup do Národnej rady SR. Do budovy zatiaľ nikoho nepúšťajú. Vstup strážia desiatky policajtov. Na mieste sú už aj ťažkoodenci i antikonfliktný tím. Pred dav sa postavili opoziční poslanci z ĽSNS a Smeru-SD. Protestujúcim vyjadrili podporu. Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) uviedol, že budú bojovať proti „očkovaciemu fašizmu“ a proti prijatiu novely. Počas protestu pustil niekto medzi protestujúcich slzný plyn. Došlo aj k niekoľkým potýčkam medzi protestujúcimi a políciou. Zraniť sa mala pri nich aj policajtka.

protest
Záber z protestu

V parlamente sa v piatok začína mimoriadna schôdza. Poslanci majú rokovať aj o novele zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri jednotlivých opatreniach, napríklad pri vstupe do prevádzok.

Reklama

Vládny návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten má informovať, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Poslanci by mali o návrhu rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Vypískali poslancov

Protestujúci tiež hlasno vypískali poslancov, ktorí prichádzali na piatkovú schôdzu. Vchod do NR strážilo niekoľko príslušníkov policajného zboru. Podľa poslanca Filipa Kuffu (Život-NS) sa pred parlamentom zhromaždili „stovky ľudí“.

Krátko po 9.00 hodine sa viacerí demonštranti natlačili na vchod do parlamentu. Dav vyzýval na odstúpenie poslancov NR SR.

Na proteste sú prítomní aktivisti z Občianskeho tribunálu a tiež bývalý poslanec Peter Marček.

Reklama

Pred 10.00 hodinou sa protestujúcim prihovoril šéf ĽSNS Marian Kotleba, ktorý deklaroval, že jeho klub a taktiež klub Smer-SD nepodporia kontroverznú novelu. Otázne je to podľa neho u poslancov Hlasu-SD. „Oni ešte nevedia, oni sa idú poradiť,“ uviedol predseda ĽSNS.

Kotleba tiež informoval, že o danej novele o covid pasoch bude NR SR hlasovať dnes v noci, prípadne až v sobotu. O programe rokovania v súčasnosti prebieha stretnutia poslaneckého grémia.

Za protizákonný označil aj postup polície, ktorá zamedzila vstup návštevám do Národnej rady SR. Atmosféra pred parlamentom sa vyostruje. Podľa jeho informácií Boris Kollár za tejto situácie odmietol zvolať poslanecké grémium. „Republikáni sa tvária a správajú na opozíciu divne,“ vyjadril svoj názor Marian Kotleba.

 

Pred parlamentom sa naďalej protestuje, dav chce postaviť aj stanový tábor

Protest pred vchodom do Národnej rady (NR) SR v Bratislave, ktorý sa začal v piatok ráno, naďalej pokračuje. Vstup do budovy strážia desiatky policajných ťažkoodencov. Na mieste je aj antikonfliktný policajný tím. Priebeh demonštrácie je po ranných niekoľkých potýčkach protestujúcich s políciou či novinármi nateraz pokojný. Protestujúci deklarujú, že priestor pred parlamentom nechcú opustiť a avizujú aj postavenie stanového tábora.

protest pred NR SR v Bratislave
Na snímke protestujúci pred vstupnými dverami do budovy Národnej rady (NR) SR v Bratislave

Pred budovou momentálne stoja desiatky demonštrujúcich. Pred mikrofónom sa strieda viacero rečníkov. Dav opakovane skanduje heslá ako „vydajte nám parlament“, „gestapo“ či „Slovensko si nedáme“. Niektorí držia v rukách štátne vlajky i transparenty ako „stop covid podvodu“, „stop korona fašizmu“ či „očkovací teror“. Avizujú, že chcú v proteste zotrvať aj ďalšie hodiny či až dni. Hovoria aj o postavení stanového táboru pred parlamentom.

„Náš odpor bude pokračovať, nekončí to dnešným dňom,“ vyhlásili.

Dav opakovane prišli podporiť aj opoziční poslanci z ĽSNS či Smeru-SD. Prisľúbili im aj zabezpečenie vody či potravín.

Pred dav protestujúcich sa postavil aj expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Uistil ľudí, že jeho poslanci nepodporia v parlamente zákon týkajúci sa využívania COVID preukazov. Dav ho však vypískal. Protestujúci ho kritizovali za nosenie rúška, hovorili o falši a označili ho za zradcu.

 

Reklama
Boris Kollár: Protest pred dverami NR SR je fatálnym zlyhaním polície a ich šéfa

Je fatálnym zlyhaním polície a policajného prezidenta Petra Kovaříka, že sa protestujúci dav dostal až pred vstupné dvere do budovy Národnej rady (NR) SR v Bratislave. Pre TASR to uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Zároveň potvrdil, že pri doterajšom proteste došlo k zraneniu policajtky a voči protestujúcim bol použitý slzotvorný plyn

Boris Kollár
Predseda NR SR Boris Kollár

Parlament bude podľa jeho slov rokovať, hoci sa do budovy ráno nedalo pre protestujúci dav dostať ani poslancom a ani novinárom. Kritizuje však postup polície. Ak by zabezpečili zátarasy a protest by sa odohrával aspoň 50 metrov od parlamentu, k takejto kritickej situácii by nemuselo dôjsť.

„Tí ľudia, samozrejme, že bojujú proti niečomu. To neznamená, že ich budeme obuškovať alebo striekať vodnými delami či budeme na nich púšťať slzotvorný plyn. Keby to policajti zvládli a boli vonku zátarasy, tak sa nič takéto nestane,“ uviedol.

Protesty podľa jeho slov boli doteraz vždy kultivované, v piatok sa to však vymklo spod kontroly. Šéfa polície sa preto bude pýtať, prečo k tomu došlo.

„Je to nemysliteľné, aby to došlo do takéhoto štádia,“ uviedol s tým, že bude Kovaříka „brať na zodpovednosť za všetko, čo sa tu udialo“.

Reklama

Poznamenal, že protest bol dopredu avizovaný a polícia sa mala na to pripraviť.

Schôdze parlamentu sa to podľa jeho slov nedotkne, bude pokračovať.

 

Pčolinský: Polícia pri zabezpečovaní protestu pred parlamentom zlyhala

Polícia pri zabezpečovaní protestu pred budovou parlamentu zlyhala, keďže o ňom vedela dopredu. Myslí si to predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý to dnes povedal médiám. Policajný prezident Peter Kovařík by mal podľa jeho slov vzniknutú situáciu vysvetliť.

Reklama
Predsedníctvo hnutia Sne rodina
Na snímke predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský

Pred budovou Národnej rady SR dnes od rána protestuje dav ľudí. Protestujúci sa dostali až pred vstup do parlamentu, ktorý strážia bezpečnostné zložky. Policajti použili proti demonštrujúcim aj slzný plyn, a to potom, ako sa násilím snažili dostať do budovy parlamentu. Zranená mala byť aj policajtka. Bezpečnostným zložkám pomáhajú i ťažkoodenci.

 

Zranená policajtka

Polícia na sociálnej sieti uviedla, že pri proteste sa zranila príslušníčka PZ.

Zdravotný stav policajtky, ktorú mali napadnúť pri proteste pred Národnou radou (NR) SR, si nevyžiadal prevoz do zdravotníckeho zariadenia. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Alena Krčová.

„Môžem potvrdiť, že sme dostali výzvu o pomoc pre policajtku, ktorú údajne napadli obranným sprejom a približne hodinu po incidente jej prišlo nevoľno. Na mieste ju ošetrila posádka záchrannej zdravotnej služby,“ priblížila Krčová.

Polícia ďalej uviedla, že v súvislosti s dnešným náhodným zhromaždením väčšieho množstvo ľudí pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky zaznamenala narušenie verejného poriadku. „Jeho dôvodom bola snaha väčšieho množstva ľudí vniknúť do vnútorných priestorov Národnej rady Slovenskej republiky.“

„V tejto súvislosti polícia prijala adekvátne opatrenia za účelom zabezpečenia verejného poriadku. Zároveň v rámci opatrenia bol využitý aj Antikonfliktný tím a to na priamu a intenzívnu komunikáciu s účastníkmi zhromaždenia, ktorá po celý čas prebiehala a aj naďalej prebieha. Nakoľko účastníci neakceptovali tento spôsob komunikácie, bola polícia nútená pristúpiť k prijatiu adekvátnych opatrení.“

Bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta SR Bratislavy v súčasnosti aj naďalej monitorujú.

Reklama

„V prípade ak by došlo k hromadnému narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku.“

Postup bratislavskej polície pri proteste pred NR SR preverí kontrola

Postup bratislavskej krajskej polície pri piatkovom proteste pred Národnou radou (NR) SR preverí kontrola. Nariadil ju prezident Policajného zboru (PZ) Peter Kovařík. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Prezident Policajného zboru už v tejto súvislosti nariadil kontrolu a prešetrenie postupu bratislavskej krajskej polície. O výsledkoch bude možné informovať až po jej ukončení,“ informovala hovorkyňa.

 

Polícia začala vytláčať protestujúcich spred vstupu do parlamentu

Desiatky policajných ťažkoodencov začali postupne vytláčať protestujúci dav spred vstupu do Národnej rady SR v Bratislave smerom k ochrannej zóne pod schody vedúce k parlamentu. Zatiaľ sa to zaobišlo bez väčších incidentov. Demonštranti kričia heslá ako „gestapo“, v proteste chcú pokračovať.

Pred budovou parlamentu v hlavnom meste sa v piatok ráno zišli stovky nespokojných občanov. Protestujú proti vládnym opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Priebeh demonštrácie bol po niekoľkých ranných potýčkach protestujúcich s políciou či novinármi doteraz pokojný. Protestujúci deklarujú, že priestor pred parlamentom nechcú opustiť, a avizujú aj postavenie stanového tábora.

Reklama

 

Smer podporuje legitimitu protestov,neparlamentná opozícia odmieta násilie

Opozičný Smer-SD podporuje protesty občanov, ktorí vyjadrujú svoj názor legitímnym spôsobom. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) s tým, že piatkový protest podporuje. Potvrdil, že poslanci Smeru-SD budú hlasovať proti návrhu novely, ktorá má umožniť zohľadňovanie očkovania. Mimoparlamentné strany Spolu a KDH protest pred budovou NR SR odsúdili.

Juraj Blanár
Na snímke podpredseda NR SR za stranu Smer-SD Juraj Blanár

„Ctím si každého občana, ktorý vyjadrí svoj názor legitímnym spôsobom,“ povedal Blanár novinárom.

Vníma emocionálnu stránku protestov, hovorí, že tieto reakcie vyvolala vláda tým, že vytvára dve kategórie občanov, keď ich chce rozdeliť na na očkovaných a neočkovaných. Zástupcovia Smeru-SD i ĽSNS sa zároveň prihovorili davu, ktorý prišiel v piatok protestovať pred budovu NR SR. Občanom povedali, že novelu nepodporia.

KDH chápe nespokojnosť ľudí s niektorými krokmi vlády a parlamentu, no považuje za neprijateľné, aby sa nespokojnosť prejavovala porušovaním bezpečnostných pravidiel a zastrašovaním poslancov.

„Rovnako považujeme za neprijateľné a nebezpečné, ak politici alebo iné verejne aktívne osoby svojimi nezodpovednými vyhláseniami nepokoje vyvolávajú. Žiadny problém nevyriešime eskaláciou napätia, potrebné sú naopak dialóg a rozvaha,“ skonštatovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

Strana Spolu hovorí, že aj demonštrácia má svoje pravidlá.

Reklama

„Odmietame vulgárne prejavy, výzvy k nerešpektovaniu nariadení a zákonov, či dokonca k násiliu,“ povedal hovorca Matej Bučko.

Úlohou politikov je podľa Spolu upokojovať emócie, vysvetľovať a dodržiavať príkladne zákon.

„My sme jednoznačne na strane zodpovedných – teda zaočkovaných občanov,“ dodal.

Mimoparlamentná SNS proti zásahu polície pred NR SR protestuje. Hovorí o „zneuctení“ parlamentu. Predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vyzýva, aby sa vzdal funkcie a demonštrantom sa ospravedlnil. „Je to hrubý zásah do práv občanov,“ konštatuje v stanovisku SNS. Strana zároveň odsudzuje akékoľvek prejavy násilia.

Protestujúci deklarujú, že priestor pred parlamentom nechcú opustiť a avizujú aj postavenie stanového tábora. Žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

 

Opozícia namieta novelu ku COVID preukazom, podporiť ju nechce ani Hajšelová

Opozícia odmieta novelu týkajúcu sa využívania digitálnych očkovacích COVID preukazov. V pléne Národnej rady (NR) SR viacerí zástupcovia opozície kritizovali uprednostňovanie zaočkovaných a protipandemické opatrenia. Ľuboš Blaha (Smer-SD) označil prijatie novely v skrátenom legislatívnom konaní za nonsens

Reklama
Petra Hajšelová
Na snímke poslankyňa NR SR Petra Hajšelová (Sme rodina)

Ondrej Dostál (SaS) hovorí o splnení podmienok na takéto rokovanie, poukázal na vážnosť situácie s pandémiou. Petra Hajšelová zo Sme rodina kritizovala zanedbanie pozitívnej očkovacej kampane a zavádzanie „dobrovoľno-povinného“ očkovania podporiť nechce.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský avizoval, že sa o tom ešte bude v klube hovoriť popoludní. Čakajú na dohodu o finálnom počte preplácaných PCR testov na ochorenie COVID-19 či o cene testovania.

„Som presvedčený, že podmienky sú splnené a existujú zákonné dôvody na skrátené legislatívne konanie,“ povedal Dostál.

S kolegami z klubu SaS poukázal na aktuálnu situáciu. V situácii, v ktorej sa nachádzame a ktorej čelíme, sú naplnené hneď dva z troch verejných záujmov, ktoré podľa Dostálových slov odôvodňujú skrátené konanie.

Ondrej Dostál
Na snímke poslanec NR SR za SaS Ondrej Dostál

Hajšelová podľa vlastných slov nemôže tento návrh zákona podporiť.

„Treba si uvedomiť, že očkovanie je naozaj zásah do osobnej integrity jednotlivca. V tomto smere to ponímam tak, že sme nezačali robiť pozitívnu kampaň očkovania v rámci vysvetľovania, aby sa ľudia vedeli sami rozhodnúť a chceli sa dať zaočkovať, ale hneď pristupujeme k negatívnemu smeru, a to tzv. dobrovoľno-povinnému očkovaniu,“ skonštatovala.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga návrh zákona podporí a verí, že tak napokon urobí aj Sme rodina. Opätovne zdôraznil, že očkovanie prepláca štát, no v koalícii sa dohodli aj na preplácaní aspoň dvoch PCR testov a symbolickej cene antigénových testov. Hovorí, že zákon má zvýšiť kapacity ľudí na verejných podujatiach a športoviskách.

Reklama
Juraj Šeliga
Na snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí)

„To všetci ľudia ocenia, tento zákon nijako nejde meniť ich stav oproti dnešnému k stavu horšiemu, ale naopak, k lepšiemu,“ podčiarkol.

Marek Kotleba (ĽSNS) zdôraznil, že aj očkovaný sa môže nakaziť, len bude mať miernejší priebeh ochorenia. Naďalej spolu so straníckymi i opozičnými kolegami odmietajú delenie ľudí na očkovaných a neočkovaných, a to aj pri pandemických opatreniach.

Blaha uviedol, že ľudia majú právo sa dobrovoľne rozhodnúť aj pri očkovaní. Hovorí o vakcinácii ako o experimente a „očkovacom fašizme“. Vzhľadom na vyjadrenia členov klubu Sme rodina ich vyzval, aby návrh nepodporili a zablokovali ho na koaličnej rade.

Zita Pleštinská (OĽANO) reagovala na vyjadrenia opozície tým, že od nej nepočula ešte ani jeden návrh na riešenie pandemickej situácie. Chýbajú jej aj argumenty, prečo by sa o novele zákona nemalo rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Reklama
Ľuboš Blaha: Za atmosféru pred parlamentom nesie plnú zodpovednosť vláda

K protestu pred parlamentom sa vyjadril aj opozičný politik Ľuboš Blaha. Vyvracia tvrdenia mainstreamových médií o tom, že Blaha s Kotlebom huckajú agresívnych ľudí, čoho následkom je zranenie policajtky. Realita je podľa jeho slov úplne iná. Za atmosféru pred parlamentom nesie podľa Blahu plnú zodpovednosť vláda, nie Smer, Kotleba, či on osobne. Je to vláda, ktorá sa správa ako tyran a odmieta akceptovať názory ľudí.

Dnešnú situáciu pred parlamentom okomentoval takto:

Keď ráno išiel do práce ako zvyčajne, pred parlamentom zbadal stáť stovky protestujúcich ľudí. Keďže prišli sami, bez politickej organizácie, išlo s spontánny občiansky protest. S ľuďmi sa chvíľu bavil, podávali si ruky. Potom zamieril prednými dverami do parlamentu.

„Ako som tak išiel, pri vchode stál s hlúčikom ľudí poslanec Marian Kotleba. Niečo na mňa volal. Tak som k nemu podišiel a chytil ho za plece, že čo sa pýta, lebo som ho nepočul, bol tam veľký hluk. Vid fotka dole. Pýtal sa, či budeme v Smere hlasovať proti zákonu o zákaze vstupu do reštaurácii pre neočkovaných alebo sa zdržíme. Odpovedám, že samozrejme, že budeme proti. A že to aj dáme na ústavný súd. Ľudí okolo som ubezpečil, že budeme za nich v parlamente bojovať, ako vieme. A potom som išiel na poradu klubu SMER-SD,“ vyvracia konšpiračnú teóriu mainstreamových médií Blaha.

Blaha Kotleba
Na snímke Ľuboš Blaha a Marian Kotleba pred parlamentom počas občianskeho protestu

Po porade prišiel medzi ľudí opäť, aby im prečítal stanovisko strany Smer, ktorá je proti diskriminácii neočkovaných ľudí. Davu zopakoval, že ich poslanci budú hlasovať proti tomuto návrhu. Ubezpečil ľudí, že ak aj návrh koalície prejde, obrátia sa na Ústavný súd SR. V čase, keď sa pred parlamentom nachádzal on, k žiadnemu násiliu nedochádzalo. Ľudia boli nahnevaní, hluční, ale nie agresívni.

O zranení policajtky informovaný nebol. Ak k nemu naozaj došlo, je mu to ľúto. No podľa jeho slov nemožno toto zranenie pripisovať všetkým protestujúcim paušálne.

Ten, kto bol násilný, má byť potrestaný. A v prvom rade by mala niesť zodpovednosť vláda, ktorá rozoštváva Slovensko a siaha po represii. Ťažkoodenci proti ľuďom – uf, toto je ťažko cez čiaru! Toto je Mikulec – gestapák na pohľadanie! Ale médiá to samozrejme celé prekrútia. Možno sa dočkáme interpretácie, že za zranenie policajtky môžu úplne všetci nezaočkovaní na Slovensku a preventívne nás všetkých niekoľko miliónov strčia do koncentračného tábora. Kto vie,“ zamýšľa sa Blaha.

Od korporátnych médií samozrejme očakáva titulky, ako sa „ ,agresívny komunista´ Blaha sa spolčil s ,agresívnym fašistom´ Kotlebom, pretože sa im podarilo urobiť fotku z nášho asi 10-sekundového rozhovoru, ktorý je úplne jasný dôkaz celosvetového sprisahania.“ Nie je to však pravda.

Fašisticky sa v súčasnosti podľa poslanca správa skôr vláda ako Kotlebovci.

„Skutoční fašisti, ktorí chcú ľuďom brať ich ústavné práva, budú vykresľovaní ako rytieri vedy a pokroku, ktorí nám prinášajú tú slávnu slobodu a demokraciu. Už sa neviem dočkať na večerné správy. A po reportáži vám pustia reklamu na Pfizer, že vakcína je úsmev a bude. Žijeme Orwellov román 1984. Tak len aby ste vedeli, ako to prebiehalo v skutočnosti,“ uviedol veci na pravú mieru Blaha.

 

Kamenický: Odmietame povinné alebo vynútené očkovanie

Bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) uviedol, že jeho strana na schôdzi NR SR bude hlasovať proti vládnemu návrhu, ktorý diskriminuje slobodných ľudí na základe očkovania a porušuje ich ľudské práva.

Ladislav Kamenický
Na snímke opozičný poslanec Ladislav Kamenický (SMER-SD)

„Strana Smer-SD sa doteraz vždy postavila na stranu ľudí, nezmyselné návrhy tejto vlády nepodporila a urobíme tak aj dnes!“ Deklaroval Kamenický v piatok predpoludním.

Dodal, že v strane odmietajú diskrimináciu a povinné alebo vynútené očkovanie. „Odmietame porušovanie medzinárodných zmlúv, odmietame nezmyselné protipandemické opatrenia, ktoré majú ľudí k niečomu nútiť a takto im ničiť životy. To sme prišli ľuďom, ktorí práve protestujú pred budovou Národnej rady jasne povedať. Stojíme za ľudmi!“ “

„1. septembra sa stretneme na ďalšom národnom proteste proti tejto neschopnej vláde, aby si konečne uvedomila, že si to o nej myslí väčšina národa. Slováci ich už majú plné zuby!“

Reklama

 

Šimečka: Už stačilo

Europoslanec Michal Šimečka (PS) odsúdil dnešný protest, ako aj iné.

Michal Šimečka
Na snímke Michal Šimečka

„Burcovať dav k násiliu je krajne nezodpovedné. Prirovnávať očkovanie k holokaustu je hlúpe, hanebné a neúctivé k miliónom obetiam. Útočiť na vedkyne a lekárov bojujúcich proti covidu pred ich domami je neprijateľné. Provokatívne porušovať predpisy, hrdinsky sa fotiť bez rúška vo vlakoch či potravinách a nadávať pritom predavačkám či sprievodcom, je hulvátske,“ ohradil sa na sociálnej sieti europoslanec.

Dodal, že  z pozície politikov brojiť proti očkovaniu, lebo je to populárne, alebo blokovať peniaze na boj proti pandémii, lebo sa cítime urazene, je „detinské a krátkozraké“.

Podľa europoslanca vedecký konsenzus hovorí, že jedinou cestou späť k normálu je očkovanie.

„Nestačí začať od seba a svojich blízkych. Potrebujeme sa tiež postaviť hlúposti a zlu vo verejnom priestore. A žiadať od politikov účinné opatrenia na podporu očkovania – vrátane výhod pre tých, ktorí sa správajú zodpovedne,“ dodal.

 

Predstavitelia koalície odsúdili protest pred NR SR, hovoria o porušení zákona

Niekoľkí predstavitelia vládnej koalície odsúdili piatkový protest pred budovou parlamentu. Tvrdia, že občania majú právo protestovať, no odmietajú násilie. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) uviedol, že protesty sú v poriadku, ak nedochádza k fyzickým útokom. Poslanec Radovan Sloboda (SaS) upozornil na porušovanie zákona o zhromažďovacom práve

Druhý deň mimoriadnej schôdze NR SR
Na snímke podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OľaNO) poèas druhého dòa

„Protestovať je právo, no dá sa to aj pokojne a nenásilne. A nie, nezmeníme názor a zákon o verejnom zdraví podporíme. Nikoho nediskriminuje, naopak, pomáhame ekonomike. Očkovanie je zodpovednosť,“ skonštatoval na sociálnej sieti poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).

Šéfka Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová takisto odsúdila agresívne prejavy na demonštrácii pred parlamentom.

„Plne rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, v demokratickej spoločnosti je však neprípustné, aby demonštrácie sprevádzalo násilie a porušovanie zákona,“ uviedla v stanovisku.

Sloboda vyhlásil, že agresivita a násilie na demonštráciách sú za čiarou.

„Rázne odsudzujem priebeh dnešného protestu pred parlamentom. Rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, ale je neprípustné, aby sa demonštranti snažili násilím dostať do budovy parlamentu,“ napísal na sociálnej sieti.

Upozornil, že podľa zákona o zhromažďovacom práve sú zakázané zhromaždenia v okruhu 50 metrov od budov zákonodarného zboru alebo od miest, kde tento zbor rokuje.

Reklama

„Nerozumiem, či polícia nezvládla túto situáciu, ale je skutočne za čiarou, aby do poslancov sácali či verbálne na nich útočili len pre to, lebo má niekto iný názor na očkovanie,“ dodal.

Poslanec dodal, že stojí za novelou zákona, ktorá má zohľadniť očkovanie.

„Sloboda prejavu a sloboda zhromažďovania je ústavou garantované právo každého. Pre aktuálne vládnuce strany to môže byť akékoľvek nepríjemné, kým sú opačné názory vyjadrené len slovami a nie fyzickými útokmi, je to v poriadku. Sedím v rokovacej sále a zdá sa mi, že všetci poslanci sú tu, a teda vo výkone mandátu im nebolo zabránené,“ skonštatoval na sociálnej sieti Grendel.

 

Premiér: Akýkoľvek útok alebo agresia voči policajtom sú neprípustné

Súčasťou demokracie je aj právo vyjadriť svoj názor. Dôležité však je, aby demonštrácie prebiehali pokojne. Akýkoľvek útok alebo agresia voči policajtom sú neprípustné. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v reakcii na piatkové protesty pred Národnou radou (NR) SR. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Ľubica Janíková

Eduard Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger

„Rozumiem, že ľudia sú už z pandémie unavení a nikomu z nás nie sú opatrenia príjemné. Avšak robíme ich preto, aby sme chránili životy všetkých občanov Slovenska. Aj tých protestujúcich,“ skonštatoval predseda vlády.

 

 

 

 

 

Reklama

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali