Prečo ukrajinská protiofenzíva zlyháva

Prečo ukrajinská protiofenzíva zlyháva

Kyjev 22. júla 2023 (HSP/Responsiblestatecraft/Foto:Twitter@ChristopherJM)

 

Diplomacia je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, pretože Kyjev jednoducho nemá ľudské zdroje ani fyzickú infraštruktúru na dosiahnutie svojich cieľov, píše Daniel L. Davis pre Responsible Statecraft

Austin Zelenskyj Blinken
Na snímke zľava americký minister obrany Lloyd Austin, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken

V marci minulého roka minister obrany Lloyd Austin uviedol, že vďaka výraznej podpore Západu má jarná ofenzíva ukrajinskej armády “veľmi dobré šance na úspech”. Bývalý náčelník britského generálneho štábu generál Richard Dannatt zašiel tak ďaleko, že naznačil, že ukrajinská ofenzíva bude taká úspešná, že Putin “môže byť v jej dôsledku zmietnutý z Kremľa”.

Reklama

Bojová realita však teraz zmietla tieto optimistické tvrdenia a odhalila krutú pravdu: Ukrajina pravdepodobne vojensky nevytlačí Rusko zo svojho územia bez ohľadu na to, koľko mužov nasadí do boja.

Akokoľvek je to pre všetkých priaznivcov Ukrajiny nepríjemné, najrozumnejším postupom pre Zelenského teraz môže byť snaha o vyjednanie dohody, ktorá Kyjevu zachová čo najviac slobody a územia. Ukončenie vojny teraz by ukončilo smrť a zranenia desiatok tisíc odvážnych a hrdinských ukrajinských bojovníkov – mužov a žien, ktorých bude Kyjev po skončení vojny potrebovať na obnovu svojej krajiny.

Reklama

V tom istom mesiaci, keď Austin tvrdil, že Ukrajina má “veľmi dobré šance” poraziť Rusko v jarnej ofenzíve Kyjeva, som napísal, že prijatie koncepcie, “že Rusko vojnu prehrá, by mohlo Západ zaskočiť, ak sa ukrajinskej ofenzíve nepodarí podstatne zhoršiť ruské pozície”. Mesiac pred začiatkom ofenzívy som vysvetlil veľmi praktické dôvody, prečo sa ukrajinskému útoku takmer určite nepodarí dosiahnuť ani skromné úspechy.

Aby ukrajinské jednotky uspeli v operácii s cieľom odrezať ruský pozemný most na Krym, napísal som, že by museli útočiť cez viaceré pásy prepracovanej ruskej obrany “s obmedzenou útočnou leteckou silou, obmedzenou protivzdušnou obranou, nedostatočným množstvom delostreleckých granátov a s jednotkami, ktoré sú vybavené zmesou modernej a zastaranej výzbroje – s personálom zloženým z brancov bez bojových skúseností a niekoľkých dôstojníkov a mužov so základným výcvikom od inštruktorov NATO”.

Všetky tieto faktory sa teraz predvídateľne sprisahali, aby otupili kyjevskú ofenzívu, ktorej sa po šiestich týždňoch úsilia nepodarilo preniknúť ani cez prvé pásmo hlavných ruských obranných línií.

Ukrajinskí a západní predstavitelia sa to snažili zakryť tvrdením, že pokrok je len “pomalý”, že všetci musia mať trpezlivosť a že časom ukrajinské ozbrojené sily (UAF) predsa len zvíťazia. Niektorí analytici tvrdili, že Ukrajina zle využíva kombinované operácie, ktoré používajú armády NATO a ktoré sa ukrajinské jednotky naučili začiatkom tohto roka. Krutá realita je však taká, že z veľmi predvídateľných dôvodov zostáva pokrok rovnako nepolapiteľný ako doteraz.

Približne od 5. júna UAF začali veľký útok v Záporožskej oblasti so zámerom preraziť ruskú bezpečnostnú zónu bezprostredne oproti línii kontaktu, potom preniknúť cez prvé pásmo hlavnej ruskej obrannej línie, zmocniť sa Tokmaka asi 15 míľ za líniou, na ceste k obsadeniu Melitopolu na pobreží Azovského mora, čím by sa ruské sily rozdelili na polovicu. Ukrajinské velenie stálo na čele útoku s dvoma mechanizovanými brigádami – 47. a 33. mechanizovanou brigádou -, ktoré absolvovali najväčší výcvik NATO a dostali vybavenie NATO s nemeckými tankami Leopard 2 a americkými bojovými vozidlami Bradley.

Reklama

Tieto dve brigády utrpeli hneď na začiatku zdrvujúce porážky, nedokázali postúpiť o viac ako niekoľko kilometrov a počas prvých štyroch dní stratili veľké množstvo moderných obrnených vozidiel. Počas prvých dvoch týždňov Ukrajina celkovo stratila ohromujúcich 20 % západnej výzbroje, ktorú zhromaždila na ofenzívu, a viac ako 30 % údernej sily. Dôvody týchto strát boli vzhľadom na známe podmienky úplne pochopiteľné: Rusko strávilo viac ako šesť mesiacov budovaním dômyselných a silných obranných pásiem, malo značnú prevahu vo vzdušných silách, protivzdušnej obrane a delostrelectve a významné kapacity v oblasti mínových polí, protitankových riadených striel, raketového delostrelectva, elektronického boja (na porážku ukrajinských bezpilotných lietadiel a presne navádzaných rakiet) a útočných dronov.

Západní predstavitelia a analytici sa v utorok pre denník Washington Post snažili priblížiť situáciu, že “ukrajinská armáda zatiaľ prijala prístup založený na vyčerpaní, ktorého cieľom je najmä vytváranie zraniteľných miest v ruských líniách”. To nie je presné. UAF “neprijali” prístup založený na vyčerpaní, ale zmenili taktiku na vedenie s malými skupinami pechoty bez zbrane, aby sa pokúsili preniknúť do vedúcich zákopových línií Ruska z nevyhnutnosti. Vedenie s obrnenou technikou jednoducho nefunguje, a ak by Ukrajina vytrvalo skúšala veľké obrnené útoky, naďalej by vo veľkom počte umierala.

Problémom Kyjeva je, že tento “prístup” prakticky určite zlyhá. Vojenská geografia celého tohto regiónu Ukrajiny sa vyznačuje otvoreným, rovinatým terénom, ktorý je popretkávaný riedkymi lesnými pásmi. Keďže Rusko vlastní oblohu a disponuje značným počtom dronov, kedykoľvek sa ukrajinskí vojaci pohnú na otvorenom priestranstve, okamžite sa vystavia delostreleckej alebo mínometnej paľbe. Ak sa na otvorenom priestranstve pohybujú obrnené vozidlá, sú takisto rýchlo zničené. Najlepšie, čo môže UAF urobiť, je infiltrovať malý počet pešiakov do zákopov, v ktorých sa nachádzajú ruské sily.

Nejde o to, že Zelenského sily “idú pomaly” dopredu, ale o to, že na ceste k azovskému pobrežiu nedosahujú žiadny zo svojich pôvodných taktických cieľov, a to práve preto, že bojové základy potrebné na víťazstvo zväčša (a v niektorých prípadoch úplne) chýbajú. Plošne nemajú ľudské zdroje ani fyzickú infraštruktúru potrebnú na úspech.

Teraz je vždy možné, že Rusko môže postihnúť náhly politický kolaps, ako sa to stalo v roku 1917, a Ukrajina z toho môže aj tak vyjsť úspešne. To je však veľmi nepravdepodobné a Kyjev by bol nerozumný, keby na takejto udalosti zakladal svoje budúce nádeje.

Reklama

Pokračovanie v pokusoch bude mať tragický následok, že bude zabitých ešte viac vojakov UAF, ukrajinské mestá budú zničené a vyhliadky na mier sa ešte viac vzdialia.

V pondelok zástupkyňa tlačového tajomníka Pentagónu Sabrina Singhová uviedla, že Ukrajina má “bojovú silu na to, aby bola na bojisku úspešná. Má všetko, čo potrebuje na to, aby bola úspešná v protiofenzíve.” Takýto optimizmus je v hrubom rozpore s bojovou realitou. Spojené štáty by mali prestať s takýmito zjavne nepresnými vyhláseniami a namiesto toho začať vyvíjať skutočné diplomatické úsilie na ukončenie tejto vojny.

Chápem, že každý chce, aby Ukrajina vyhrala a Rusko prehralo. Ale pokračovanie v presadzovaní tejto túžby nezmení základnú pravdivú realitu. Postup, ktorý pre Zelenského predstavuje najlepšiu nádej, že z tejto vojny vyjde Ukrajina so zachovaním svojej politickej životaschopnosti, je súhlasiť s prímerím, aby sa mohli začať rokovania.

Ani to však nie je zárukou úspechu, ale čím dlhšie bude Ukrajina otáľať so snahou o takýto výsledok, tým väčšia je šanca, že Rusko bude pokračovať v posilňovaní síl, aby mohlo v lete alebo na jeseň spustiť vlastnú ofenzívu a prípadne sa zmocniť aj Charkova alebo Odesy. Inými slovami, patová situácia nemusí byť pre Kyjev najhorším scenárom. Teraz je čas na rozvoj diplomatickej cesty na ukončenie vojny.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku. Cieľom je podporiť rast svojho podnikania v oblasti umelej inteligencie v Európe. 

14:33

Zamestnávateľské zväzy s novelou zákona o minimálnej mzde na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR nesúhlasili, odborári ju podporili s pripomienkami. Uviedol to po rokovaní tripartity minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:31

Pápež František plánuje koncom septembra navštíviť Belgicko a Luxembursko, oznámil Vatikán. Na cestu by tak mal vyraziť necelé dva týždne po tom, ako sa vráti z 12-dňovej návštevy ázijských krajín.

14:30

Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili prisľúbil prelomenie veta prezidentky Salome Zarubišviliovej pri spornom zákone o transparentnosti zahraničného vplyvu.

13:56
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov, rozhodol súd.
Assange sa môže odvolať proti vydaniu do USA, rozhodol súd
Demonštrant číta nvoiny pred budovou Vrchného súdu v Londýne
13:54

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky v USA ukončil vyšetrovanie viac ako 100.000 vozidiel Tesla Model X po tom, ako automobilka oznámila zvolávaciu akciu na odstránenie porúch predných bezpečnostných pásov. 

13:50

Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje na obmedzenia predaja cestovných lístkov. Dôvodom je údržba predajných systémov. Počas odstávky nebude možné kúpiť cestovné lístky cez e-shop ani aplikáciu ZSSK.

13:48

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu Karim Khan oznámil, že sa usiluje o vydanie zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Požiadal tiež o vydanie zatykača na troch vrcholných predstaviteľov Hamasu. Informoval o tom portál BBC.

13:37

Vodný park v Bešeňovej bude od štvrtka 23. do soboty 25. mája dejiskom 7. ročníka Majstrovstiev Slovenska v saunových rituáloch. Svoje umenie s uterákom počas podujatia predstaví aj majster sveta Róbert Židek. TASR o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

13:36

Odstavením posledného turbogenerátora sa začala prvá generálna odstávka tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Generálna odstávka najmladšieho prevádzkovaného jadrového bloku na Slovensku je treťou z piatich tohtoročných odstávok slovenských jadrových blokov. “Päť odstávok v jednom roku sme na Slovensku mali naposledy pred 16 rokmi,”

13:34

Slovensko si na trhoch požičalo ďalších 650 miliónov eur, keď predalo štátne dlhopisy s termínom splatnosti od roku 2026 až do 2036. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,2473 % pri dlhopisoch s dvojročnou splatnosťou až po 3,7865 % pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2036.

13:33

Zmena vzorca na určovanie mesačnej minimálnej mzdy z 57 % na 60 % priemernej mesačnej mzdy bude mať vplyv na podnikateľské prostredie vo výške 110 miliónov eur. Vysoko prekročí štandardy krajín Európskej únie a opäť zníži už aj tak nízku konkurencieschopnosť Slovenska. Návrh zákona obsahuje aj časti, ktoré sú nad rámec smernice EÚ.

13:32

Čínske špionážne aktivity sú dôvodom na obavy, vyhlásil rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, BVT). Zameriavajú sa najmä na hospodársku oblasť, dôvodom na znepokojenie je však aj prítomnosť čínskych študentov na rakúskych univerzitách.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali