Prečo bitcoin a zlato spoločne zaznamenávajú historické rekordy

Prečo bitcoin a zlato spoločne zaznamenávajú historické rekordy

Bratislava 13. marca 2024 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Kin Cheung)

 

Bitcoin a zlato sú dve aktíva, ktoré stanovili nové historické rekordy. A zdá sa, že sa pri tom nezastavia. Prečo tieto dve aktíva tak prudko vystrelili nahor a aké sú ich prognózy analytikov? Odpovede hľadá Oľga Samofalová na stránkach novín Vzgljad

Bitcoin
Ilustračné foto

Bitcoin dosiahol 11. marca nový historický rekord, keď jeho cena vzrástla nad 72 tisíc dolárov za kus. A zlato stanovilo nový historický rekord v piatok 8. marca. Ešte minulý mesiac stála trójska unca 2 000 USD a teraz je nad úrovňou 2 150 USD. Len za jeden týždeň sa cena zlata zvýšila o 7 %.

Reklama

V tom istom čase trh, samozrejme, vyhodil do vzduchu bitcoin so svojím ohromujúcim rastom: za jeden mesiac cena vzrástla o 59 %, polročný rast predstavoval viac ako 170 % a ročný rast bol plus 225 %. Kryptomeny ako rizikové aktíva sa vo všeobecnosti vyznačujú takýmito prudkými skokmi, na rozdiel od tradičného zlata, pre ktoré je dynamika za týždeň o 7 % už naozaj veľa.

“Napriek tomu bitcoin vôbec nie je lídrom, pokiaľ ide o percentuálny rast za posledný mesiac. Existujú meny, ktoré za mesiac vykázali rast od 240 % do 400 %. Kapitalizácia týchto mien však zďaleka nedosahuje obrat bitcoinu. A skutočnosť, že dosiahol historické cenové maximá, mu dodáva dodatočnú investičnú váhu,” hovorí Nikolaj Pereslavskij, vedúci oddelenia “Soprovoždenie” v skupine spoločností CMS.

Reklama

Ethereum tento rok pridalo 75 % a prekonalo psychologicky dôležitú hranicu 4 000 USD. Stále sa však nachádza 18 % pod svojím maximom z novembra 2021 na úrovni 4 866 USD. Aj menšie tokeny ako Ether, Solana a Avalanche narástli. Bitcoin však, samozrejme, vedie.

Čo teda spôsobilo tento nárast ceny v posledných mesiacoch? “Rast ceny bitcoinu sme zaznamenali už siedmy mesiac po sebe, teda od septembra 2023. Veľký podiel na tomto pozitívnom trende má konflikt v pásme Gazy. Na začiatku konfliktu v októbri 2023 cena bitcoinu vzrástla o takmer 30 %. K rastúcej atraktivite kryptomeny ako ochranného aktíva by mohla prispieť aj nestabilná situácia v Červenom mori a pomerne vysoká inflácia vo vyspelých krajinách,” hovorí Nikolaj Dudčenko, analytik spoločnosti FG Finam.

A tento rok je bitcoin na vzostupe vďaka legalizácii trhu s kryptomenami v USA a Veľkej Británii. Najskôr Američania schválili vôbec prvé spotové bitcoinové fondy obchodované na burze (spot ETF) a tento týždeň Briti tiež prvýkrát povolili burzám umiestňovať produkty obchodované na burze súvisiace s kryptomenami a zrušili ich zákaz z roku 2022. Pereslavsky pripomína, že po zavedení ETF na zlato začiatkom roka 2005 stúpla hodnota tohto aktíva do roku 2011 o 300 % na 1 800 USD za uncu.

Ďalšou vecou, ktorá podporuje ceny bitcoinu, je na polovicu apríla plánovaný halving. Ide o plánované zníženie počtu novo vydaných bitcoinov. “Predchádzajúce tri operácie halvingu posunuli cenu bitcoinu vyššie. Existujú všetky dôvody domnievať sa, že aj tentoraz tento proces poskytne mene nový impulz,” hovorí Pereslavsky. Halving bitcoinu sa už mohol prejaviť v cenách.

Oleg Kalmanovič, hlavný analytik spoločnosti Neomarkets, predpovedá, že kurz bitcoinu pôjde na základe takéhoto nárastu pozornosti ďalej nahor – a rast bude pravdepodobne pokračovať aj na jeseň. “Áno, prudké skoky sú možné: to je mínus aj plus tejto meny, ale búrka na trhu je nevyhnutne spojená s korekciou trhu.

Reklama

Vo všeobecnosti však očakávame postupný rast na jar na 85 tisíc dolárov a ďalej v priebehu šiestich mesiacov – až na 90-95 tisíc dolárov za bitcoin.” – hovorí analytik. Vysvetľuje, že k posilneniu bitcoinu prispeje najmä politika amerického Federálneho rezervného systému: koniec ďalšieho cyklu zvyšovania sadzieb a potom trh očakáva uvoľnenie menovej politiky.

Rovnaký faktor prispeje aj k ďalšiemu rastu ceny zlata. Podľa prognóz odborníkov môže v tomto roku v optimistickom scenári dosiahnuť dokonca 3 000 USD za trójsku uncu, t. j. vykázať rast o takmer 40 %.

Podľa spoločnosti Bitfinex sa bitcoin čoraz viac vníma ako zabezpečovací nástroj. V skutočnosti sa čoraz viac stáva “konkurentom” tradičnejšieho ochranného aktíva – zlata.

“Podľa našich odhadov za posledné dva roky korelácia medzi bitcoinom a cenou zlata výrazne vzrástla a v priemere dosiahla 77 %. Je teda možné, že vnímanie kryptomeny ako “ochranného prostriedku” skutočne do určitej miery rastie,” hovorí Dudčenko.

Podľa neho trhu s drahými kovmi nahrávajú aj očakávania možného blížiaceho sa zvratu menovej politiky amerického Federálneho rezervného systému.

Reklama

“Očakáva sa, že Fed začne znižovať sadzby už v lete a do konca tohto roka uvidíme tri až štyri zníženia sadzieb Fedu o 25 bázických bodov. – To sa blíži k prognózam samotného Fedu. Keď Fed zníži sadzby, dolár začne oslabovať a zlato denominované v dolároch zvyčajne zdražie,” – hovorí Dudčenko. Výmluvný je aj technický obraz. “Zlato je tradičným spôsobom sporenia a uchovávania finančných prostriedkov, najmä v časoch nestability. A za posledné dva mesiace sa počet bodov geopolitického napätia vo svete zvýšil. V tomto roku stále existuje dopyt po zlate zo strany centrálnych bánk a záujem je aj zo strany jednotlivcov a investičných fondov,” uzatvára Dudčenko.

“Samozrejme, že rast bitcoinu a zlata nebude lineárny a konštantný, dôjde ku korekciám a veľmi výrazným, ale vyhliadky týchto dvoch aktív v strednodobom a dlhodobom horizonte považujem za pozitívne,” dodáva Nikolaj Pereslavskij.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:36

Rusko uviedlo, že v noci na nedeľu nad viacerými západnými oblasťami krajiny zostrelilo dovedna 17 ukrajinských dronov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

08:35

Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina hospitalizovali v sobotu po jeho návrate do väznice v New Yorku – krátko po tom, čo tamojší najvyšší súd zrušil rozsudok z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

08:34

Ekonomické prínosy členstva Slovenska v Európskej únii (EÚ) sú významné. Integrácia do EÚ prináša priemernému občanovi SR dodatočný blahobyt v objeme 4000 eur a štvorčlennej domácnosti približne 16.000 eur za obdobie piatich rokov. Jedna tretina tohto príspevku k blahobytu však závisí od toho, ako efektívne sa dostupné prostriedky v ekonomike využívajú. Poukázali na to analytici Národnej banky Slovenska (NBS) v štúdii venovanej nadchádzajúcemu 20. výročiu členstva v EÚ. Slovensko do únie vstúpilo 1. mája 2004.

08:00

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu v Pásme Gazy.

08:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny.

07:59

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy od Leonarda da Vinciho. Ako jedna z možností sa uvádza aj vystavenie tohto obrazu v samostatnej miestnosti. Ako podľa agentúry AFP to v sobotu uviedla riaditeľka múzea Louvre Laurence des Cars, takáto zmena by návštevníkom poskytla lepší umelecký zážitok.

07:52

07:31

Päť ľudí prišlo v sobotu o život a ďalších 33 osôb utrpelo zranenia pri vyčíňaní tornáda v juhočínskom meste Kuang-čou (Kanton). Okolo 15.00 h miestneho času (09.00 h SELČ) tornádo zasiahlo štvrť Paj-jün. Predbežné zistenia ukázali, že malo intenzitu tretieho stupňa na päťstupňovej škále.

07:30

Iracký parlament schválil v sobotu zákon o boji proti prostitúcii a homosexualite, ktorý ukladá tresty odňatia slobody za vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia v trvaní až do 15 rokov.

07:14

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili milionárovi Johnovi Jacobovi Astorovi, najbohatšiemu pasažierovi potopeného zaoceánskeho parníka Titanic. Ich novým majiteľom sa stal súkromný zberateľ z USA.

07:13

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula obavy časti Lotyšov, že ich krajina by mohla byť ďalším cieľom imperiálnej politiky Ruska.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali