PPS Group Detva ohlásila hromadné prepúšťanie všetkých zamestnancov

PPS Group Detva ohlásila hromadné prepúšťanie všetkých zamestnancov

Bratislava 6. apríla 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel )

 

Spoločnosť PPS Group, a.s. Detva oznámila v pondelok na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Zvolen hromadné prepúšťanie všetkých zamestnancov. Vedenie spoločnosti situáciu prejednalo s odbormi ešte v piatok 3. apríla. Ako agentúru SITA informovala spoločnosť v tlačovej správe, firma od štvrtka 9. apríla úplne preruší výrobu a zavrie svoje brány. Manažment spoločnosti si pre krízu spôsobenú pandémiou koronavírusu od 1. apríla znížil platy o 20 percent

Ilustračné foto

V zozname je uvedených všetkých 736 zamestnancov spoločnosti, pričom prepúšťanie sa môže uskutočniť v období od 15. apríla do konca júla 2020. Ohrozené sú aj pracovné pozície agentúrnych zamestnancov a živnostníkov, spolu sa to týka približne 1 000 ľudí.

Reklama

„Ekonomické opatrenia vlády, ktoré by pomohli znížiť naše mzdové a prevádzkové náklady a umožnili tak udržanie zamestnanosti v súčasnom rozsahu, považujeme za nedostatočné,“ povedal pri odovzdaní oznámenia na pracovisku ÚPSVaR v Detve generálny riaditeľ Michal Sýkora. Uvedené kroky podľa neho súvisia s núdzovým stavom a plánovaným sprísnením opatrení, vrátane možnosti úplného odstavenia ekonomiky, neistotou ohľadne vývoja svetovej ekonomiky a očakávaním možnej dopytovej krízy, znížením objednávok na obdobie celého druhého a tretieho kvartálu 2020 v objeme viac ako o 25 percent.

„Žiadnemu zamestnancovi doteraz nebola doručená výpoveď z pracovného pomeru a každé skončenie pracovného pomeru bude v zmysle Zákonníka práce prerokované s odbormi,“ spresnil generálny riaditeľ spoločnosti. Napriek tomu, že ohrozené je každé jedno pracovné miesto v strojárskom závode, vedenie spoločnosti zdôrazňuje, že v podmienkach obrovskej neistoty ide z veľkej časti o preventívne opatrenie. Počas najbližších dní a týždňov využije PPS Group všetky dostupné nástroje a podporné projekty, aby sa v maximálnej miere zachovala zamestnanosť aj výrobná kapacita.

Reklama

Pokles tržieb v apríli bude predstavovať medziročne viac ako 40 percent, pričom každý zamestnanec bude mať v tomto mesiaci prekážku v práci v rozsahu 8 až 10 pracovných dní s náhradou mzdy vo výške 60 percent. Nové projekty, ktoré mali firme priniesť tržby v objeme viac ako 10 miliónov eur ročne, sú pozastavené. Montážne linky v Nemecku, Francúzsku a Švédsku – teda na tradičných trhoch, na ktoré PPS Group dodáva svoje produkty – sú odstavené.

Základná organizácia OZ KOVO Podpolianske strojárne vyjadrila s krokmi vedenia spoločnosti súhlas. „Samozrejme, že nás to neteší, ale ak to bude v záujme prežitia spoločnosti nevyhnutné, budeme súhlasiť aj so znížením zamestnanosti v podniku,“ vyhlásil odborový predák Stanislav Ľupták.

PPS Group spoločne so Základnou organizáciou OZ KOVO Podpolianske strojárne vyzývajú Vládu SR, aby neodkladne prijala legislatívu, ktorá by umožnila zavedenie režimu „kurzarbeit“ v rozsahu navrhovanom ministrom hospodárstva, pretože je to opatrenie, ktoré podľa názoru sociálnych partnerov umožní udržať konkurencieschopnosť strojárskych firiem voči ich konkurentom z ostatných krajín východnej a strednej Európy.

PPS Group v Detve je spoločnosť s viac ako 60 ročnou tradíciou v strojárskej výrobe. V súčasnosti sa zameriava na výrobu stredne veľkých a stredne ťažkých zváraných konštrukcií pre celosvetovo renomované spoločnosti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali