Povstalci tvrdia, že im prezident Porošenko predával zbrane

Povstalci tvrdia, že im prezident Porošenko predával zbrane

Poltava 29. novembra 2014 (HSP/Foto: TASR)

 

Bývalý veliteľ povstalcov v ukrajinskom meste Gorlovka Igor Bezler vyhlásil, že prezident Ukrajiny Petro Porošenko predával povstalcom zbrane. Pochopiteľne, vtedy ešte nebol prezidentom Ukrajiny….

Je zaujímavé, že Igora Bezlera mnohí velitelia ukrajinských súkromných bataliónov, národnej gardy a zástupcovia ministerstva vnútra Ukrajiny na čele s ministrom Arsenom Avakovom už viac razy vyhlásili za mŕtveho: prisahali, že zahynul v jednej z bitiek. Ale tomu akosi sa nechce zomierať a zasa sa objavil živý a zdravý a dokonca si nakrútil videorozhovor s ďalším známym povstalcom Šamanom, ktorého ukrajinská armáda taktiež už viac razy vyhlásila za mŕtveho. Obidvaja žijú a poskytli mimoriadne zaujímavé svedectvo. Dokonca tento svoj krátky „videofilm“ nakrútili na území obsadenom ukrajinskou armádou.

Reklama

Igor Bezler sa otvorene vysmieva viacerým členom súčasného ukrajinského vedenia, ktorí ho viac krát už vyhlásili za mŕtveho. „Tu som, živý a zdravý. A vedľa mňa sedí Šaman, ktorého ste tiež viac krát vyhlásili za mŕtveho. Chlapci, prestaňte fajčiť „trávu“, čo je u vás zvykom, a radšej si porozmýšľajte. Je to ťažké pre vás, ale skúste to…“

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Prezradil veľmi prekvapivú informáciu – nachádza sa na území kontrolovanom ukrajinskou armádou: „Sme v lokalite, kde ruský cár Peter Prvý porazil švédskeho kráľa Karla /je to blízko mesta Poltava, kde sa v r. 1709 odohrala známa Poltavská bitka a ruské vojska porazili Švédov – pozn. aut./.  Ex-veliteľ Gorlovky porozprával neuveriteľné veci – ak je to ozaj pravda. Tvrdí, že krátko predtým, ako sa Petro Porošenko stal prezidentom Ukrajiny, predával zbrane… povstalcom na juhovýchode krajiny! Hovorí, že zostal im ešte dlžný, pretože peniaze dostal, ale dodal iba časť zbraní a nedodal povstalcom zbrane na sumu 450 tisíc grivien /momentálne je kurz 1 euro/19 grivien – pozn. aut./.

Reklama

„Opýtajte sa radcu ministra vnútra Arsena Avakova – Gerasimova. Nech vám povie, ako sa do obkľúčenej Gorlovky dostali zbrane vo veľkom množstve. Ukrajinskí zajatci, ktoré tieto zbrane vykladali, potvrdia, že sa zbrane dodávali z Ukrajiny. Na sprievodných listoch v ukrajinčine bolo napísané, aké munície a aké zbrane sú v zásielkach. Pán Gerasimov by mohol porozprávať, že sa zbrane dodávali prostredníctvom pani Lebedevovej a pána Petra Aleksejeviča Porošenka, ktorý vtedy ešte nebol prezidentom Ukrajiny. Dopravovali ich do Gorlovky nákladnými Uralmi – pravidelne, raz za 3 dni. Zatiaľ nedodali zbrane ešte na sumu 450 tisíc grivien. Chcel by som tie zbrane v Gorlovke mať. Pre tých Ukrajincov, ktorí sms- kami po 5 grivien prispievajú na zásobovanie ukrajinskej armády, môžem prezradiť, že automaty nám dodávali za 1900 girvien, obrnené vozidla – za 19 tisíc grivien. Na cene tankov sme sa nedohodli. Teraz už viete, odkiaľ sme dostávali zbrane? Netreba za tým hľadať „ruku Moskvy“: je v tom veľká – veľká ruka Kyjevu. A pán Porošenko, keď ešte nebol prezidentom slávnej Ukrajiny, veľmi dobre so mnou spolupracoval. Veľmi veľa zbraní nám dodal. Možno preto zorganizoval „protiteroristickú operáciu“, aby zahladil stopy, že dodával nám zbrane z ukrajinských vojenských skladov? Petro Aleksejevič, konečne sa rozhodnite: buď pracujete pre mňa alebo sa hráte s protiteroristickou operáciou. Dlhujete nám, dlhy treba vracať…“

Šaman sa obrátil na ukrajinských televíznych divákov, potvrdil, že informácia o jeho smrti bola klamstvom. Igor Bezler sa obrátil na ukrajinských vojakov. Povedal, že ukrajinské vedenie predáva povstalcom zbrane a ukrajinských vojakov posiela na juhovýchod ako dobytok do bitúnku… A pritom „vrchnosti“ si pekne na tejto vojne zarábajú. Radí im, aby si konečne začali rozmýšľať. Porozprával o tom, ako si predstavuje budúcnosť Ukrajiny: bude to slobodná demokratická krajina, ktorá bude mať dobré vzťahy s Ruskom a Bieloruskom.

Vyzýva ukrajinských novinárov, aby prestali fajčiť „trávu“ a potom nebudú mať nočné mory a nebudú si vymýšľať klamstva. Správnym Ukrajincom radí, aby vyhodili súčasnú vládu a urobili v Kyjeve poriadok, nastolili demokraciu a poriadok.

eu

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali