Pošramotená reputácia Európskej liekovej agentúry. Ako mohli schváliť vakcíny od AstraZenecy? Mnohé krajiny nimi prestávajú očkovať

Pošramotená reputácia Európskej liekovej agentúry. Ako mohli schváliť vakcíny od AstraZenecy? Mnohé krajiny nimi prestávajú očkovať

Bratislava 13. marca 2021 (HSP/Foto:SITA/AP-Virginia Mayo)

 

Európska lieková agentúra (EMA) začína strácať dôveryhodnosť. Mnohé krajiny po celom svete pozastavujú očkovanie vakcínami od AstraZeneca kvôli krvným zrazeninám a v niektorých prípadoch až úmrtiam ľudí po očkovaní. A to aj napriek tomu, že túto vakcínu odobrila Európska lieková agentúra, ktorá je pre niektorých politikov na Slovensku modlou

astrazeneca vakcina
Ilustračné foto

29. januára tohto roku prebehla médiami správa, že Európska agentúra pre lieky (EMA) podmienečne schválila pre použitie v členských štátoch EÚ vakcínu proti ochoreniu covidd-19 od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca.

Reklama

EMA tvrdila, že vakcína od firmy AstraZeneca spĺňa všetky požiadavky, je účinná, bezpečná a kvalitná. A to aj napriek tomu, že koncom minulého roka sa začali okolo tejto vakcíny objavovať pochybnosti ohľadom jej klinického testovania.

 

Reklama
Švajčiarsko ju odmietlo

Také Švajčiarsko, ktoré nie je v EÚ, začiatkom februára odmietlo zaregistrovať vakcíny od firmy AstraZeneca. Švajčiarsky regulačný úrad totiž oznámil, že údaje od spoločnosti AstraZeneca nie sú dostatočné na to, aby mohol povoliť použitie vakcíny.

Podozrenia vyvoláva nielen príliš rýchly vývoj všetkých vakcín proti covidu, ale aj zrýchlený schvaľovací režim Európskej liekovej agentúry. Kým normálne by sa vakcíny schvaľovali dlhé mesiace, možno aj rok, teraz sú vakcíny posudzované behom pár týždňov s podmienečným odporúčaním.

 

Mnohé krajiny po celom svete pozastavili očkovanie AstraZenecou

Prax však ukazuje, že to s vakcínami, osobitne od firmy AstraZeneca nevyzerá až tak ružovo ako sa to niekto snažil doteraz prezentovať. Prvou krajinou, ktorá prestala používať vakcíny od firmy AstraZeneca bola Juhoafrická republika. Súviselo to najmä s tým, že tieto vakcíny údajne nemusia chrániť pred juhoafrickou mutáciou koronavírusu.

Neskôr sa pridali aj európske krajiny. Kvôli údajným nežiadúcim účinkom prestali problematickú šaržu vakcín od AstraZeneca používať pobaltské krajiny – Estónsko, Lotyšsko, Litva.

Reklama

V stredu sa pridalo aj Rakúsko po tom, čo po vakcinácii v nedeľu zomrela 49-ročná žena a jej kolegyňa musela byť hospitalizovaná s pľúcnou embóliou. Vo štvrtok oznámilo Dánsko stiahnutie vakcíny AstraZeneca na 14 dní pre opatrnosť. Dáni udali ako dôvod jedno úmrtie a niekoľko prípadov životohrozujúcej trombózy.

Pozastavenie očkovania AstraZenecou oznámilo aj Nórsko a Island. Najnovšie sa pridalo Thajsko a každým dňom sa pridávajú ďalšie krajiny. Iné krajiny po celom svete vrátane Slovenska očkovanie AstraZenecou síce ponechali, no, pozastavili očkovanie pre staršie ročníky.

 

Vedľajšie účinky – po očkovaní nemohli učitelia nastúpiť do školy

Vedľajšie účinky sa však nevyhýbajú ani mladším ročníkom. Skúsenosti s tým máme aj na Slovensku. Na jednej zo základných škôl v bratislavskom Ružinove sa mali žiaci prvého stupňa vrátiť do lavíc. Plány však zmenilo očkovanie učiteľov. Viacerí totiž po očkovaní vakcínami od AstraZenecy ostali ležať doma v posteli.

„Majú horúčky, bolesti svalov a kĺbov. Teraz po tých 24 hodinách je to už lepšie. Napriek tomu ale túto základnú školu nebudeme vedieť otvoriť,“ uviedla pre portál tvnoviny.sk hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová. Viac sa dočítate tu.

Reklama

 

Francúzi nám darovali 15 000 dávok vakcín od AstraZenecy. Chceli sa ich len zbaviť?

Aj slovenský premiér Igor Matovič na jednej zo svojich tlačoviek uznal, že “o AstraZenece vieme svoje”. Napriek tomu o pár dni neskôr šiel nepochopiteľne vítať 15 000 vakcín AstraZeneca, ktoré Slovensku “darovalo” Francúzsko.

Pritom médiami už skôr prebehla správa, že časté vedľajšie účinky zaznamenali pri očkovaní vakcínou od AstraZenecy aj vo Francúzsku. Nebude to teda skôr tak, že Francúzi sa tých vakcín jednoducho chceli zbaviť? Hovoriť tu o nejakej dobročinnosti Francúzka a solidarite k Slovensku je teda otázne.

 

Skutočne je EMA zárukou bezpečnosti vakcín?

V tejto súvislosti, keď jedna krajina za druhou pozastavuje očkovanie vakcínou od AstraZenecy sa o to viac zdá byť absurdnejšia vládna kríza, ktorú rozpútali dve najmenšie politické strany ohľadom nákupu ruskej vakcíny Sputnik V.

Hlavný argument politikov zo strán Za ľudí a SaS bol ten, že Sputnik V nebol schválený Európskou liekovou agentúrou (EMA). A preto podľa nich nie je bezpečné ho používať na občanoch Slovenskej republiky.

Európska lieková agentúra EMA
Pohľad na sídlo Európskej liekovej agentúry

Rôzne Remišové, Valáškovia, Šeligovia a Korčokovia prezentovali európskou liekovú agentúru ako “modlu”, ktorá je jedinou zárukou našej bezpečnosti.

Pridala sa k ním aj šéfka slovenského Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), Zuzana Baťová, ktorá sa v rozhovoroch pre Denník N postavila proti očkovaniu ruskou vakcínou na Slovensku. Opakovala už obohratú pesničku niektorých politikov a liberálnych médií o tom, že najprv by mala ruskú vakcínu Sputnik V schváliť EMA.

Zuzana Baťová tiež tvrdila, že slovenský ŠÚKL nie je schopný posúdiť ani zaregistrovať ruskú vakcínu na Slovensku. Kontroverzné správanie riaditeľky ŠÚKL Zuzany Baťovej možno súvisí s jej manželom. Bývalý novinár a exporadca exprezidenta Kisku dlhodobo slovne útočí na Rusko. Šéfka ŠÚKL tak teoreticky môže byť voči ruskej vakcíne zaujatá. Viac sa o tom dočítate tu.

 

Reklama
Pošramotená reputácia Európskej liekovej agentúry

Dnes sa však ukazuje, že ani registrácia Európskou liekovou agentúrou zrejme nie je zárukou, že daná vakcína je skutočne bezpečná a účinná. EMA totiž dovolila pustiť na európsky trh vakcíny od firmy AstraZeneca, ktorými viaceré krajiny prestali očkovať kvôli vážnym podozreniam na závažné vedľajšie účinky.

Európska lieková agentúra sa tak stala značne nedôveryhodnou inštitúciou. Aj keď samozrejme, EMA svorne tvrdí, že tieto závažné zdravotné problémy a úmrtia po očkovaní Astr Zenecou nemajú so samotným očkovaním nič spoločné.

 

EMA sa bráni

EMA vo vyhlásení uviedla, že si je vedomá konania Dánska v spojitosti so správami o krvných zrazeninách a vysvetlila, že „v súčasnosti nič nenaznačuje, že vakcinácia spôsobila tieto problémy, ktoré nie sú uvedené ako vedľajšie účinky tejto vakcíny“.

„Výhody vakcíny prevažujú jej riziká a jej podávanie môže pokračovať, kým pokračuje vyšetrovanie prípadov tromboembolických udalostí,“ vyjadrila sa EMA. Viac tu.

Reklama

Samozrejme, EMA si nemôže priznať chybu, lebo by sa tým totálne zdiskreditovala a stratila by vo svete reputáciu.

EMA sa tiež totálne znemožnila tým, že kým teraz očkovanie touto pochybnou vakcínou odporúča, vakcínu Sputnik V očiernila.

Len pred pár dňami  predstaviteľka agentúry EMA, Christa Wirthumerová-Hocheová  nasadenie vakcíny Sputnik V prirovnala k „ruskej rulete“. Viac tu.

 

Ruská vakcína Sputnik V sa ukazuje ako bezpečnejšia

Ruská vakcína Sputnik V je pritom registrovaná a používaná vo viac než 40-tich krajinách po celom svete. Zaočkovali sa ňou už milióny ľudí a zatiaľ nie sú hlásené žiadne abnormálne vedľajšie účinky.

Reklama

Faktom ale ostáva, že všetky vakcíny či už ruské, americké, britské atď. majú isté vedľajšie účinky, niektoré viac, niektoré menej. Netvárme sa však, že jedinou zárukou bezpečnosti je Európska lieková agentúra, keď na príklade AstraZenecy vidíme, že to tak zrejme nie je.

V tejto situácii sa preto javí najnovší návrh Európskej komisie, že tzv. zelený pas, potrebný na cestovanie po Európskej únii by sa mal vzťahovať len na vakcíny registrované agentúrou EMA, absolútne absurdný. Tu jasne vidíme, že predstaviteľom Európskej únie zrejme nejde o zdravie ľudí, ale len o geopolitiku. Premiér Matovič by mal preto voči tomuto bruselskému nezmyslu použiť právo veta. Ak mu skutočne záleží na životoch a záujmoch Slovákov.

 

Učiteľka odpadla týždeň po očkovaní vakcínou AstraZeneca a pred pár dňami zomrela

Verejnoprávna RTVS v piatok informovala o prvom slovenskom prípade úmrtia niekoľko dní po zaočkovaní vakcínou AstraZeneca zo šarže ABV 2856. Ide o prípad 38-ročnej stredoškolskej učiteľky Antónie, ktorá vo februári podstúpila očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

Antónia týždeň po očkovaní odpadla a pred pár dňami v nemocnici zomrela. Televízia uviedla, že priama súvislosť úmrtia s očkovacou látkou nie je potvrdená. Podľa úmrtného listu bol príčinou smrti opuch mozgu a pľúcna
embólia. V prípade ešte bude vykonaná pitva.

„Som si istý, že príčinou smrti bola vakcína AstraZeneca,“ uviedol otec učiteľky. Viac o tomto prípade sa dočítate tu.

Reklama

 

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali