Poslanci odsúhlasili predĺženie núdzového stavu. Politici reagujú

Poslanci odsúhlasili predĺženie núdzového stavu. Politici reagujú

Bratislava 26. februára 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:SITA-Kancelária Národnej rady SR, Branislav Bibel, TASR-Jaroslav Novák, Jakub Kotian)

 

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes 83 hlasmi odsúhlasili predĺženie núdzového stavu. V predloženom materiáli sa uvádza, že epidemická situácia na Slovensku dáva poznať, že rozhodnutie vlády SR o opätovnom predĺžení núdzového stavu je nesvojvoľné, racionálne a dôvodné

NRSR
Na snímke poslanci počas rokovania o núdzovom stave

Najdôležitejším opatrením naviazaným na núdzový stav je podľa materiálu zákaz vychádzania.

Reklama

„Ide o najúčinnejšie opatrenie pri kontrole prenosu nákazy ochorenia COVID-19, keďže ide o infekčnú chorobu. Toto opatrenie nám pomohlo znížiť reprodukčné číslo, ktoré bolo začiatkom decembra na hodnote 1,2 až 1,3 na hodnotu 0,9 v prvej polovici januára. Ide teda o veľmi účinný nástroj,” uvádza dokument.

Vláda na rokovaní začiatkom februára rozhodla o tom, že núdzový stav sa od pondelka 8. februára predĺži o ďalších 40 dní. Kabinetu však podľa nedávno schválenej legislatívy musia tento krok ešte potvrdiť členovia zákonodarného zboru, a to do 20 dní od jeho predĺženia.

Reklama

 

Taraba: Koalícia si schválila na ďalšie obdobie riadenie štátu bez transparentných výberových konaní

“Koalícia práve 83 hlasmi predĺžila núdzový stav a zároveň odmietla v hlasovaní podporiť návrh poslanca Čepčeka (OĽaNO), aby núdzový stav nebol naviazaný na podmienku preočkovania 80% populácie na Covid?” informoval na sociálnej sieti opozičný nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

Tomáš Taraba
Na snímke poslanec NR SR Tomáš Taraba

Skonštatoval, že strana SaS podľa jeho názoru opäť oklamala svojich voličov, keď tvrdila, že tento záväzok je tam “omylom.”

“Keď ten omyl mal byť vypustený, nepodporila to. Koalícia rovnako odmietla podporiť návrh, aby musela prísť s legislatívnymi návrhmi na podporu zdravia a vykrytia škôd spôsobených ich núdzovým stavom. Takže koalícia si schválila na ďalšie obdobie riadenie štátu bez transparentných výberových konaní a môže všelijakým trnavským firmičkám zadávať napriamo.”

 

Reklama
Hlas-SD: Ďalšie predĺženie núdzového stavu je útokom na demokraciu a práva

Ďalšie predlžovanie núdzového stavu je útokom na demokraciu a občianske práva ľudí na Slovensku. Vyhlásila to mimoparlamentná strana Hlas-SD

Peter Pellegrini
Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini

Považuje za neprijateľné, aby si vláda na takýto stav zvykla ako na štandard a nehľadala spôsoby, ako zvládnuť pandémiu prijateľnejším spôsobom. Odmieta, aby bol zákaz vychádzania a zhromažďovania štandardom, keďže ide o zásah do základných ľudských práv. Poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v Hlase-SD nepodporili predĺženie núdzového stavu.

“Je to obyčajná fraška, keďže núdzový stav je reálne predĺžený už 19. deň a národná rada to nemohla žiadnym spôsobom ovplyvniť. Sme presvedčení, že obmedzovanie demokracie v takomto dlhom časovom období nie je nevyhnutnosťou, ale svojvôľou vládnej koalície, ktorá sa oprávnene obáva občianskych protestov a nepokojov, pretože svoje pôsobenie absolútne nezvláda. Na boj s pandémiou vláde stačí aj mimoriadna situácia, prípadne zakotvenie potrebných opatrení v oblasti zdravotníctva do osobitného zákona,” uviedla v stanovisku strany hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Poslanci kritizujú, že návrh na vyslovenie súhlasu neprišiel do pléna predstaviť premiér Igor Matovič (OĽANO) a ponechal to na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí). Podotkli, že parlament nie je v ponímaní vládnej koalície najvyšším demokraticky zvoleným orgánom, ktorému sa vláda zodpovedá, “ale združením nesvojprávnych osôb, ktorých jedinou úlohou je stláčať tlačidlá podľa pokynu”.

Poslankyňa za Hlas-SD Denisa Saková uviedla, že vláda nerobí správne opatrenia. Už od decembra chýba na hraniciach efektívna kontrola, na čo upozorňujú aj odborníci.

Reklama

“V susedných krajinách máme už juhoafrickú mutáciu vírusu, aj napriek tomu efektívnejšia kontrola hraníc na Slovensku ešte nenastala,” upozornila.

Podľa poslankyne je na mieste pýtať sa, prečo sa neupriamila pozornosť na PCR testovanie. To je oveľa spoľahlivejšie ako testovanie antigénovými testami. Navyše je problémom, že ľudia výsledky nepresných Ag testov berú ako priepustku na slobodu.

Saková dodal, že nám v boji s pandémiou chýba aj spustenie aplikácií, ktoré by pomohli pri kontrole, ale aj upriamenie pozornosti na liečbu a prevenciu.

“Vláda absolútne podcenila ambulančné a predambulančné vyšetrenia a šetrenia. Veľa pacientov sa nám preto dostáva do nemocníc,” dodala.

 

Fico: Núdzový stav Slovensko nepotrebuje, sám osebe nemá význam

Strana Smer-SD bola proti predlžovaniu núdzového stavu. Nepotrebuje ho Slovensko, ale len vláda, ktorá nemá potuchy, čo robiť pre zlepšenie situácie. Skonštatoval to predseda Smeru-SD Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii po hlasovaní o predlžovaní núdzového stavu

Robert Fico
Na snímke predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico

Namieta, že návrh v pléne neobhajovali všetci členovia vlády, a najmä minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Zároveň informoval, že vyzbierali už šesťciferné číslo podpisov za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách.

“Núdzový stav neslúži ničomu inému len a len obmedzovaniu základných ľudských práv. Núdzový stav Slovensko nepotrebuje, potrebuje ho iba vládna koalícia,” zdôraznil s tým, že koalícia chce najmä obmedzovať protesty.

Pripomenul, že núdzový stav sa predlžuje na základe novely ústavného zákona, i podmienky, za akých bola prijatá. Dodal, že Smer-SD predlžovanie núdzového stavu nielen kritizoval, ale aj predložil uznesenie, ktoré však parlamentom neprešlo.

Reklama

Za poľutovaniahodné označil to, že predlžovanie v pléne obhajovali ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) či minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Namieta, že v pléne nesedeli zvyšní členovia vlády a nehovorili o opatreniach, ktoré chcú v rámci svojich rezortov ešte robiť.

Boris Susko (Smer-SD) dodal, že nie všetky opatrenia potrebné na boj s pandémiou sú viazané na núdzový stav. Poznamenal, že jediné, ktoré koalícia používa, je zákaz vychádzania. Ostatné sa podľa neho dajú robiť aj v rámci zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Dodal, že samotný núdzový stav nemá zmysel bez toho, aby sme poznali ďalšie potrebné opatrenia na riešenie situácie.

 

Draxler: Je to nehorázne divadlo

Bývalý minister školstva Juraj Draxler označil predlženie núdzového stavu za “nehorázne divadlo”.

Juraj Draxler
Na snímke z mája 2016 bývalý minister školstva SR Juraj Draxler

” Vláda manažuje pandémiu tak, že namiesto rýchleho stlačenia čísel s cieľom dostať sa aspoň na čas do nejakého normálnejšieho stavu, sme dlhodobo v krízovej situácii, na ktorú sa oni potom vyhovárajú.”

Reklama

Podľa Draxlera koalícii z politického hľadiska dlhý núdzový stav vyhovuje.

“Bez neho by mali každý deň pod oknami a pred limuzínami naštvaných občanov. Vidno to z toho, s akou ľahkosťou sa vyjadrujú, že ľudí zbierajúcich podpisy za referendum či starostov odmietajúcich nekonečné testovanie kľudne môžu strčiť do basy (nemôžu, ale vyjadrujú sa tak). Každému človeku, ktorý túto vládu ešte podporuje, bude v nasledujúce týždne treba dať najavo, že podporujú doslova nehoráznu bandu, nerešpektujúcu základné pravidlá fungovania civilizovaného štátu,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali