Poľsko možno čaká kolaps, po ktorom sa už nemusí spamätať

Poľsko možno čaká kolaps, po ktorom sa už nemusí spamätať

Varšava 11. augusta 2023 (HSP/NDP/Foto:Facebook)

 

Ak Právo a Spravodlivosť  (PiS) vyhrá voľby aj po tretíkrát, Jarosław Kaczyński dovedie Poľsko do úplnej katastrofy, píše denník NDP

Jarosław Kaczyński
na snímke Jarosław Kaczyński

Urobí z neho chudobnú krajinu, zbavenú volebného práva v mene záujmov USA, s rozdelenou spoločnosťou a mnohými ďalšími problémami. 

Reklama

 

Kaczyński stráca podporu voličov

Máme pred sebou ďalšie voľby a strana PiS má čoraz menšie šance na víťazstvo. Augustové turné party po Poľsku sa skončilo akciou s názvom “Z lásky k Poľsku.“ Kaczyński si na finále tejto “predvolebnej“ kampane vybral Chełm, baštu PiS, mesto, v ktorom má strana medzi politikmi jediného obľúbenca. Pritom sa nešetrilo maškrtami ani sľubmi pre svojich voličov.

Reklama

V roku 2019 hlasovalo za PiS 59 % voličov. V tomto obvode získala strana 8 z 12 mandátov. Odtiaľto vstúpil do Sejmu šéf ministerstva štátnych aktív Jacek Sasin. Od voličov dostal každý piaty hlas. Celkovo ho volilo asi 100-tisíc ľudí. Chełm možno nazvať “baštou PiS“ a zároveň “malým kniežatstvom Jaceka Sasina.“

 

Stranu prenasledujú škandály a problémy

Ale po určitom čase sa situácia zmenila. Teraz politici vládnej strany strácajú podporu obyvateľstva. Ľudia vidia, že strana nesplnila sľuby. V Chełme sa plánovalo otvorenie bane a prilákanie investícií, no po voľbách politici na svoje sľuby okamžite zabudli! Navyše v meste zostali len starší ľudia. Pre mladých ľudí tu nie je žiadna práca ani iná perspektíva. V inštitúciách vládne nepotizmus – miesto úradníka na dôchodku okamžite zastáva jeho príbuzný.

A to nie je prekvapujúce – ryby, ako viete, smrdia z hlavy. V súčasnosti sa PiS stavia mimo zákona a nad spravodlivosť. Napríklad súčasný minister digitalizácie a nádejný kandidát na poslanca z PiS Janusz Cieszyński, sa ako námestník ministra zdravotníctva stal obžalovaným v takzvanom “respiračnom podvode.“ Úradník spáchal trestný čin a spôsobil veľké materiálne škody štátnej pokladnici.

Michał Dworczyk, ktorý porušil bezpečnostné pravidlá a poslal nešifrované oficiálne informácie zo súkromného e-mailového účtu, musel opustiť úrad predsedu vlády. Áno, Dworczyka odvolali z postu šéfa kancelára, no naďalej je jej ministrom a vo voľbách sa stane kandidátom PiS. Premiér Morawiecki zrejme tohto muža skutočne potrebuje. Dworczyk nedostal žiadny trest. A takýchto prípadov je veľa.

Reklama

Za zmienku tiež stojí, že PiS nemá žiadne ekonomické úspechy. Poľsko má vysokú infláciu a obrovský dlh. Vo svojich dvoch volebných obdobiach vláda PiS nahromadila toľko dlhu ako všetky predchádzajúce vlády za posledných 20 rokov. Keď sa táto strana dostala k moci, štátny dlh Poľska bol 969 miliárd zlotých. Ku koncu minulého roka prekročila astronomickú sumu 1,5 bilióna zlotých, viac ako 25-tisíc zlotých na každého Poliaka.

Aby však ľudí nevystrašili takýmito postavami a skryli zlyhania svojej politiky, gang Kaczynski zvyšuje verejný dlh mimo rozpočtu. Toto je alternatívny rozpočet. Inými slovami, mimorozpočtové fondy akumulujú dlhy, ktorých “úspechy“ sa v rozpočtovej štatistike nepremietajú.

Najpôsobivejší je dlh fondu FPC-19, dosahuje viac ako 154,3 miliardy a za štvrťrok vzrástol o takmer 6,2 miliardy zlotých. Dlh Poľského rozvojového fondu sa za dva roky nezmenil a stále predstavuje takmer 74 miliárd zlotých. Dlh Národného cestného fondu sa mierne znížil (62,3 miliardy), dlh Fondu na podporu ozbrojených síl vzrástol o viac ako 3,8 miliardy (na približne 13,8 miliardy zlotých).

 

Katastrofálna situácia

Katastrofálnu situáciu zhoršuje rastúca inflácia. V minulom roku sa takmer strojnásobila na 14,4 % a vo februári dosiahol 26-ročné maximum na úrovni 18,4 % medziročne. V júni tohto roka inflácia zrýchlila na 11,5 %. Veľkoobchodné ceny elektriny na varšavských burzách podľa očakávania vzrástli na 1 000 zlotých za megawatthodinu (o 160 %), citeľne vzrástli aj ceny palív a potravín.

Reklama

Vojenská propaganda gangu PiS už tiež nefunguje. Dôležitosť bezpečnosti pre voličov je síce všetkým politikom dobre známa, no predstavitelia PiS sa túto potrebu naučili využívať na politické účely.

Preto táto strana vytrvalo používa vo svojej rétorike obraz “trojuholníka hrozieb“: Rusko – nelegálni migranti – Nemecko, alebo v širšom zmysle – Brusel. Vládna strana v Poľsku je stále zaneprázdnená manipuláciou s mysľami občanov pomocou tejto politiky.

Faktom však je, že dnes tento mechanizmus prestal fungovať. Azda posledný nával sympatií k PiS bol zaznamenaný na jar 2022, v čase rozhodnej reakcie Poľska a Západu na konflikt pozdĺž rusko-ukrajinskej línie. Pripomeňme, že od začiatku nepriateľských akcií na Ukrajine sa PiS snažila pôsobiť ako holubica mieru a vpustiť do našej krajiny milióny ukrajinských utečencov, ktorí stále žijú v skleníkových podmienkach a dostávajú od úradov viac pozornosti a starostlivosti ako ich vlastné obyvateľstvo. A to v čase, keď dva milióny Poliakov a Poliakov žijú v extrémnej chudobe.

Každým dňom je čoraz jasnejšie, že ak PiS vyhrá voľby aj tretíkrát, nasledujúce štyri roky nebudú pre Poliakov ľahké. Kaczyński dovedie Poľsko ak nie do úplnej katastrofy, tak ho aspoň premení na chudobnú krajinu so zničeným systémom demokracie, zbavenú občianskych slobôd v mene záujmov Ukrajincov a Američanov, s rozdelenou spoločnosťou a mnohými ďalšími problémy. Inými slovami, do konca budúceho funkčného obdobia súčasnej vládnucej strany bude Poľsko čeliť kolapsu, po ktorom sa už nemusí spamätať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Európska komisia (EK) aj Rada Európy (RE) v utorok večer odsúdili rozhodnutie gruzínskeho parlamentu, ktorý krátko predtým prelomil veto prezidentky Salome Zurabišviliovej k spornému zákonu o zahraničných agentoch.

Včera 20:15

Spojené štáty a ich partneri sú pripravení uplatniť dodatočné sankcie a kontroly vývozu, aby zabránili obchodnej výmene medzi Čínou a Ruskom, ktorá ohrozuje ich bezpečnosť v čase pokračujúcej vojny na Ukrajine. Nové opatrenia by sa mohli zamerať napríklad na tieňovú flotilu nákladných lodí, prostredníctvom ktorej Moskva obchádza limity na ceny ruskej ropy stanovené skupinou krajín G7, vyhlásil v utorok Daleep Singh, zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Včera 20:13

Ministri obrany Európskej únie sa na utorňajšom stretnutí v Bruseli nedokázali dohodnúť na tom, či by malo byť Ukrajine umožnené používať západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na tlačovej konferencii po zasadnutí ministrov povedal, že takého sebaobranné útoky na ruskom území sú v súlade s medzinárodným právom, ak k nim dochádza primeraným spôsobom. Zároveň však označil za zrejmé, že rozhodnutie v tejto veci je na jednotlivých členských štátov.

Včera 19:47

Do českej muničnej iniciatívy na pomoc Ukrajine sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. V utorok to uviedol český premiér Petr Fiala pred rokovaním s niektorými európskymi politikmi. Prvé dodávky munície môže podľa neho Ukrajina očakávať v nasledujúcich dňoch.

Včera 19:46

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok – už druhýkrát za posledných desať dní – spochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinské vedenie označuje takéto vyhlásenia za špeciálnu dezinformačnú operáciu zameranú proti legitímnym vodcom štátu, ktorí vzdorujú ruskej agresii.

Včera 19:46

Dánsko zatiaľ nebude nasledovať príklad Nórska, Írska a Španielska a neuzná Palestínu ako nezávislý štát. Dánsky parlament v utorok hlasoval proti príslušnému návrhu zákona, ktorý vo februári predstavili štyri ľavicové strany. Ich poslanci ako jediní v utorok za predlohu hlasovali.

Včera 19:45

Francúzske Národné zhromaždenie v utorok na dva týždne suspendovalo ľavicového poslanca Sébastiena Deloguho po tom, čo v pléne počas rokovania o tom, či by Francúzsko malo uznať palestínsky štát, vstal a roztiahol v rukách palestínsku vlajku.

Včera 19:32

Palestínska militantná skupina Islamský džihád zverejnila v utorok video zachytávajúce izraelského rukojemníka zadržiavaného v pásme Gazy.

Včera 19:12

Skupina Volkswagen dala zelenú svojmu plánovanému elektromobilu v základnom cenovom segmente. Svetová premiéra je naplánovaná na rok 2027 a vozidlo sa bude ponúkať za približne 20.000 eur, oznámila v utorok po zasadnutí svojho predstavenstva najväčšia európska automobilka.

Včera 19:02

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Diana Beníková obsadila na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku 14. miesto v utorkovej kvalifikácii ľubovoľnej malokalibrovky 3×20 m výkonom 588. Do finále sa kvalifikovalo desať najlepších. Ďalšia Slovenka Kamila Novotná obsadila 49. priečku (580), Daniela Demjén Pešková bola 52. (580), Miroslava Kyselová 60. (579) a Beata Šályová 63. (577).

Včera 19:01

Pápež František sa v utorok ospravedlnil za urážlivý výraz na adresu homosexuálov, ktorý použil minulý týždeň na neverejnom stretnutí s talianskymi biskupmi.

Včera 18:52

Nemecký futbalový reprezentant Ilkay Gündogan bude mať kapitánsku pásku v národných farbách počas prípravných zápasov proti Ukrajine a Grécku ako aj na ME. Informovala o tom agentúra DPA. Na uplynulých ME 2020 mal vtedajší kapitán Manuel Neuer na ruke pásku dúhovej farby, pre čo napokon čelil vyšetrovaniu zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA).

Včera 18:48

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok podpísala novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Zákon zavádza limit verejných výdavkov na tento rok a jeho schválenie bolo potrebné na splnenie ďalšieho míľnika plánu obnovy a odolnosti.

Včera 18:25

Atentátnik Juraj Cintula je vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

Oficiálne nie je známe, aké zdravotné komplikácie má.

Podľa informácií televízie Markíza by mal byť na psychiatrickom oddelení. Má tam byť pod nepretržitým dozorom 24 hodín denne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na purpurovom poli pod Tatrami v obci Ľubica pri Kežmarku

Autor: FOTO TASR–František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali