Pollák opätovne volá po kamerách pri policajných zásahoch v rómskych osadách

Pollák opätovne volá po kamerách pri policajných zásahoch v rómskych osadách

Bratislava 8. novembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: TASR- Milan Kapusta)

 

Prinášame vám stanovisko experta hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na rómsku problematiku Petra Polláka

Na snímke Peter Pollák

„19. jún 2013 – Moldava nad Bodvou, 2. apríl 2015 – Vrbnica, 16. apríl 2017 – Zborov. Tri veľké kauzy s rovnakým menovateľom – slabší verzus silnejší, chudobní osadníci verzus polícia. Ani na konci roka 2018, viac než 5 rokov od prvého útoku, sme sa nedočkali korektného objasnenia prípadov. Už päť rokov apelujem na ministerstvo vnútra, aby povinne zaviedlo kamery a zabránilo tak akýmkoľvek pochybnostiam, kto je v prípade vinníkom a kto obeťou. Kaliňák zatiaľ stihol podať demisiu, no nová ministerka vnútra Denisa Saková nie je žiadnym prínosom. Saková zmenu nepriniesla. Kamery päť rokov nie sú. Ide v Kaliňákových šľapajách a situáciu rovnako nerieši.

Reklama

Kauzy Tiefenbach a Zborov ukázali, že v policajnom zbore nájdeme aj ľudí, ktorí tam nepatria. Nebyť náhodne natočených videí, Tiefenbach naďalej bije nevinné ženy na ulici v policajnom obleku. Ak by už počas zákroku v Moldave konali policajti pod dozorom kamier, je možné, že dnes by boli na lavici obžalovaných policajti a nie Rómovia. V tejto kauze určite niekto klame. Aj v policajnom zbore nájdeme množstvo čestných policajtov, ktorí tieto zákroky odsudzujú. Kamery nemajú slúžiť len na ochranu ľudí, voči ktorým je zásah vedení, sú aj na ochranu samotných čestných policajtov.

Vyzývam ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby už konečne zabezpečila sľúbené kamery. Záznam dokážu robiť aj malé deti. Vinníci majú byť potrestaní, či sú to policajti, Rómovia, ktokoľvek. Bez korektného kamerového záznamu z akcie nie je možné dosiahnuť spravodlivosť.“

Reklama

 

Pollák: Saková zmenu nepriniesla, kamery ani po piatich rokoch nie sú

Bez korektného kamerového záznamu z policajnej akcie nie je možné dosiahnuť spravodlivosť, uviedol Pollák a vyzval ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby sľúbené kamery zabezpečila. Agentúre SITA stanovisko Polláka poskytol hovorca hnutia OĽaNO Matúš Bystriansky.

Ako dodal, viac ako päť rokov od prvého útoku a korektného objasnenia prípadov sme sa kamier, ktoré by monitorovali priebeh policajnej akcie, nedočkali. “Ak by už počas zákroku v Moldave konali policajti pod dozorom kamier, je možné, že dnes by boli na lavici obžalovaných policajti a nie Rómovia. Kamery nemajú slúžiť len na ochranu ľudí, voči ktorým je zásah vedení, sú aj na ochranu samotných čestných policajtov. Vinníci majú byť potrestaní, či sú to policajti, Rómovia, ktokoľvek,“ uzavrel Pollák.

Dnes bude pojednávanie s Leonardom H., obžalovaným z krivého svedectva v prípade policajnej razie v Moldave nad Bodvou.

Reklama

V septembri sa na okresnom súde Košice I neuskutočnilo prvé pojednávanie s jedným zo šiestich obžalovaných v súvislosti s policajnou akciou na Budulovskej ulici v Moldava nad Bodvou z roku 2013. Ako vtedy uviedol Ján Glovičko z koalície mimovládnych organizácií (Equity, ERRC, Amnesty International Slovensko, ETP Slovensko a CVEK), ktorá sa angažuje vo veci a sleduje ju päť rokov, pojednávanie sa malo viesť v trestnej veci pre trestný čin krivého obvinenia. Podľa právnych zástupcov obžalovaného nariadený termín hlavného pojednávania musel byť zrušený pre porušenia práva obžalovaného na obhajobu a práva na spravodlivý súdny proces zo strany súdu.

Glovičko informoval, že koalícia mimovládnych organizácií aj naďalej znepokojene sleduje vývoj po ukončení vyšetrovania represívno-pátracej akcie 100 v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou. Koalícia poukazuje na nespravodlivosť v prípade šiestich zbitých obetí policajného násilia, ktoré sú v súčasnosti obžalované. Organizácie upozorňujú, že vyšetrovanie zásahu nebolo dôsledné a nezávislé, a dodnes nedošlo k vyvodeniu trestnoprávnej zodpovednosti voči príslušníkom polície, ktorí zásah naplánovali a realizovali.

„V rámci vyšetrovania pochybení policajtov počas represívno-pátracej akcie 100 v rómskej osade Budulovská vypovedali poškodení o tom, kto a ako ich bil,“ objasnila ešte v septembri predsedníčka Equity, o.z., Lýdia Šuchová. Dodala, že vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie konštatovaním, že policajti v žiadnom prípade nepochybili, prokuratúra následne obžalovala viacerých poškodených z krivej výpovede a krivého obvinenia voči zasahujúcim policajtom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali