Slušné Slovensko zošokovalo opozíciu, ktorá sa preberá z ilúzie. Galko hovorí o chybách a hlúposti, Remišová o neférovosti. Prebudia sa z kómy aj dezorientovaní občania, ktorí chodili na námestia?

Slušné Slovensko zošokovalo opozíciu, ktorá sa preberá z ilúzie. Galko hovorí o chybách a hlúposti, Remišová o neférovosti. Prebudia sa z kómy aj dezorientovaní občania, ktorí chodili na námestia?

Bratislava 3. júla 2018 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Slovenskí politici najmä z radov opozície ostro kritizujú včerajšie vystúpenie hlavných predstaviteľov hnutia Za slušné Slovensko, ktorí konečne zhodili masku nestrannosti a oznámili podporu niektorým kandidátom v komunálnych voľbách. Takisto vyslovili myšlienku, že na súčasnej politickej scéne je akútny nedostatok slušných politických strán, čo mnohých naštvalo. Miláčikovia opozície sa tak odrazu stali nepriateľmi a títo nositelia značky “slušnosti” sú u mnohých odrazu neslušní. Čo prezieravejší občan ich za slušných nepovažoval nikdy. Každý, kto je minimálne zorientovaný v politických reáliách chápal, že ide revolúciu vedenú mimovládkami s jasným cieľom, čo najviac uškodiť vláde a vyprofilovať novú politickú silu, ktorá zas na čas privedie znechutených voličov do ultra liberálneho košiara a ktorá bude plniť na Slovensku záujmy elít západnej Európy a USA. Dnes sa začínajú otvárať oči aj slovenskej politickej opozícií a časom, verme, sa otvoria aj tým zmanipulovaným a oklamaným ľuďom, čo chodili tento cirkus podporovať na námestia

Na snímke poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO)

Remišovej sa nepáči podpora len nezávislých

Reklama

Viacerí opoziční politici kvitujú, že Za slušné Slovensko podporilo ich kandidátov na primátorov krajských miest, no uvedomujú si, že teraz sa už nedá hovoriť o občianskej iniciatíve, ale skôr o politickom hnutí. Toto si myslí aj Veronika Remišová z OĽaNO. Na sociálnej sieti napísala, že je rada, že iniciatíva Za slušné Slovensko sa rozhodla podporiť kandidáta Petra Fiabaného, ktorého matovičovci podporili v Žiline, no vo všeobecnosti by sa podľa nej mala iniciatíva rozhodnúť, či chce fungovať ako politická strana, alebo ako mimovládna organizácia alebo občianska platforma.

“Politická strana môže samozrejme podporiť za kandidáta koho chce, no mimovládna organizácia by mala zverejniť jasné kritériá, pretože v opačnom prípade to nie je férové voči ostatným kandidátom. Takisto nerozumiem, prečo by mali získať podporu len nezávislí kandidáti. Najdôležitejšie predsa je, či je daný kandidát charakterný a schopný človek. Takíto ľudia môžu byť aj medzi kandidátmi politických strán aj medzi nezávislými kandidátmi. Na druhej strane v súčasnosti sa často za nálepkou „nezávislý kandidát“ skrývajú bývalí straníci alebo funkcionári Smeru alebo ostatných vládnych strán, ktorí zistili, že mať nálepku Smeru je skôr na príťaž,” napísala a dodala, že nezávislý kandidát nie je zárukou lepšej kvality ako stranícky kandidát, navyše za jeho konanie a prípadné zlyhania nenesie nik zodpovednosť.

Reklama

 

 

Galko hovorí o chybách a hlúposti

Ďalší opozičný zástupca z hnutia SaS Ľubomír Galko označil posledné kroky “sympatickej” protestnej iniciatívy za chybné. Ako chybné vnímal zrušenie finálneho protestu, na ktorý mohlo podľa Galka mohlo prísť aj 100.000 ľudí a “umožnenie sa nadýchnuť novopostavenej potemkinovskej smeráckej zločineckej skupine,” uviedol Galko a dodal, že “tým sa vtedy de facto zabila možnosť okamžitej zmeny”.

Reklama

Teraz podľa neho prišli ďalšie veľké chyby. “Podpora vybratým trom kandidátom v krajských mestách bude mať za následok akurát to, že na akýkoľvek najbližší protest polovica ľudí, priaznivcov niektorých politických strán, čo sa teraz cítia podvedení, proste nepríde,” načrtol možný vývoj. “Tých mladých ľudí si vážim a drukujem im, veď veľa dokázali za posledné mesiace. Ale to im nikto (zrejme sa sem-tam s niekym radia) nevie povedať, že robia kardinálnu hlúposť?”

 


Neskôr doplnil, že vyjadrenia predstaviteľov Za slušné Slovensko vníma ako “urážku demokratických opozičných politikov a opozičných strán”.

Galko odsúdil vyhlásenie, že “Slovensko zúfalo potrebuje slušné politické strany a slušných politikov. Vyjadrenia opozičných politikov to len potvrdzujú.” Bývalý minister obrany uvádza, že je týmito slovami sklamaný.

“Aj keď neviem, o kom presne je v danom vyjadrení reč, pre istotu sa za SaS dôrazne ohradzujem za takýto výrok.” V SaS podľa Galka slušní politici a “SaS je slušná politická strana,” dodal.

Reklama

“Ak sa pod plášťom občianskej iniciatívy pripravuje nový politický subjekt alebo podpora nejakému novovzniknutému subjektu, ok, akceptujem to. Ale podprahové útoky a hádzanie všetkých súčasných politických strán do jedného vreca si za SaS vyprosujem.”

 

 

Aj pre Hlinu je Za slušné Slovensko veľkým sklamaním

Líder KDH Alojz Hlina neskrýval rozčarovanie z včerajšieho vystúpenia protestnej protivládnej iniciatívy. “Slušné Slovensko“ sa podľa neho rozhodlo ovplyvňovať voľby. “Koniec-koncov, to sa čakalo. Problém však je, že nezačali práve šťastne,”  napísal Hlina s tým, že podporiť M. Valla za primátora Bratislavy nie je z ich strany čestné. “To nie je “Slušné Slovensko“. Ľudia nestáli na námestiach preto, aby sa nakoniec dozvedeli, že organizátori protestov za Slušné Slovensko podporujú „ architekta Penty“,” uviedol.

“Človek nemôže za to, kde sa narodil, komu sa narodil, do akej rodiny sa narodil. Nemôže za svojich rodičov, starých rodičov, ostatnú rodinu, ale môže za to, čo sám urobil. Na tom sa dúfam zhodneme. Ak sa niekto rozhodne po tom všetkom, čo sme o Pente počuli pre nich robiť architekta, tak je to jeho rozhodnutie a preberá zaň zodpovednosť. Pochybujem, že Haščák priložil devinu k Vallovej hlave a povedal, že musí pre nich robiť.”

Hlina tvrdí, že “ak niekto chce posielať faktúry Pente, nech sa páči, ale verím, že na Slovensku a špeciálne v Bratislave sú ľudia, ktorí nemajú pamäť jednobunkovca. Ak M. Vallo bral ako profesnú výzvu robiť veľké projekty pre firmu so silne problematickým imidžom, tak v poriadku, ale potom by si mal byť vedomý, že uchádzať sa o verejnú službu v slušnej krajine je problém.”

“Bolo veľa umelcov, architektov, ktorí pracovali pre problematických investorov, vládcov, ale nepočul som, že by sa uchádzali o post primátora hlavného mesta toho ktorého štátu. A už vôbec som nepočul, že im v takomto konaní slušní ľudia tlieskali,” pokračoval Alojz Hlina.

“Zaráža ma tá „social-proof“, aká prebehla v niektorých bratislavských kruhoch. Zaráža ma a som z nej smutný. Penta nech si stavia. Ak to niekto dovolí, architekti nech pre ňu kreslia, ak to berú ako výzvu. Ale mali by sme mať aspoň toľko hrdosti, že architektom, ktorí sa takto rozhodli, nebudeme tlieskať, keď sa rozhodnú kandidovať na verejnú funkciu.”

Reklama

 

 

Beňová to nevidí tak tragicky

Tlačovú konferenciu Za slušné Slovensko si všimla aj poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová, ktorá však nevidí dôvod tak mohutnej kritiky.

Reklama

“Kritika podpory nezávislých kandidátov Iniciatívou Za slušné Slovensko zo strany opozičných politikov a pána Čikovského z Nka je úplne neprimeraná. Je zbytočne zlostná a tendenčná, nehovoriac o tom, že na podobné konanie boli práve opozíciou a aj Nkom nepriamo nabádaní a podporovaní v časoch, keď táto platforma organizovala protesty za odstúpenie vlády a predčasné parlamentné voľby.”

“K ľuďom máme byť totiž úprimní a mladých ľudí by sme mali upozorňovať a informovať aj vtedy, keď volajú po riešeniach, ktoré sa síce opozícii (a úprimne, aj Denníku N) pozdávajú, ale s parlamentnou demokraciou nie sú úplne kompatibilné. Tak ako opozičné strany (myslím že to pochopil vtedy len Sulík, aby som zas nebola tendenčná ja), tak aj skúsenejší novinári predsa vedeli, aký je možný zákonný postup pre vyhlásenie predčasných parlamentných volieb. Napriek tomu s iniciatívou Za slušné Slovensko vtedy o tom nehovorili,” píše Beňová.

Keď iniciatíva predstavila podporu pre niektorých kandidátov, okamžite sa vzniesla vlna podľa Beňovej nie primeranej kritiky. “Lebo zrazu je to už priama podpora iných, ako opozičných straníckych kandidátov a iných, akých preferuje povedzme Nko. Takto to ale nefunguje. Treba byť konzekventní vždy, aj vtedy, keď si myslíme že “nám” to pomôže a aj vtedy, keď vidíme, že cesta, ktorá bola zvolená nie je úplne v poriadku.Lebo zvlášť mladí si zaslúžia úprimnosť a zdieľanie skúseností.”

 

Reklama

Blanár hovorí skôr o (ne)slušnosti protestnej iniciatívy

Poslanec Smeru-SD Juraj Blanár napísal, že aktivisti Za slušné Slovensko “odhalili svoje politické tričká”. “Po tom, ako kádrovali celoslovenskú politiku, tak si očividne trúfajú už aj na tú komunálnu.”

Blanár dodáva, že aktivisti nepodporujú kandidátov ako “slušná strana”, ktorá sa uchádza o hlasy voličov a až na základe toho – čiže svojej reálnej sily – ovplyvňuje reálne dianie vo svojom meste. “Nie, oni len označia tých akože “dobrých“ politikov, ktorých majú ľudia nekriticky voliť. A je úplne jedno, čo majú títo ľudia za sebou.”

Blanár hovorí o prepojeniach na oligarchov alebo pestrej politicko-turistickej minulosti. “A najsmiešnejšie na tom je, že zrazu sa prebrali aj opozičné strany a začali na seba navzájom vylievať vedrá špiny. Nuž, na (ne)slušnosť momentálne remízujú opozičné strany vs. Za slušné Slovensko.”

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali