Pôjde škandalózny plot okolo veľvyslanectva USA konečne preč? Zdá sa, že vec sa práve pohla a hneď aj narazila na prekážky

Pôjde škandalózny plot okolo veľvyslanectva USA konečne preč? Zdá sa, že vec sa práve pohla a hneď aj narazila na prekážky

Bratislava 20. júla 2018 (HSP/Foto:HSP-Ivan Lehotský)

 

Urbanisticky a esteticky nie veľmi vhodný plot okolo budovy veľvyslanectva USA na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave je čiernou stavbou. Už veľa rokov si radnica a štátne orgány netrúfli so „stavebníkom“, ktorým v tomto prípade nie je nikto menší než Spojené štáty americké, naložiť podľa zákona. Teraz sa zdá, že sa vo veci čosi začalo diať, ale zrejme to nedospeje ďaleko

Plot okolo budovy veľvyslanectva USA na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave

Jedno z najkrajších bratislavských námestí v úplnom centre starého mesta, promenáda, akej sa nemôže rovnať žiadna iná v meste. Pred rokmi bola zrazu úplne nevhodným, priam barbarským spôsobom narušená, keď tu bol na pozemku patriacom mestu vybudovaný asi tri metre vysoký plot. Stalo sa to v čase po 11. septembri 2001 – americká ambasáda sa tu takýmto spôsobom opevnila na ochranu pred teroristickými útokmi.

Reklama

Podobné ploty, výsuvné stĺpiky a iné bezpečnostné prvky chránia dnes americké veľvyslanectvá aj v iných hlavných mestách všade vo svete. A aj inde pôsobia neesteticky a arogantne, ale väčšinou sa nachádzajú predsa len v lokalitách, kde to až tak neprekáža. Lenže Hviezdoslavovo námestie v hlavnom meste Slovenska je iný prípad. Na pešej zóne v tesnej blízkosti najslávnejšieho bratislavského hotela Carlton, Reduty a Národného divadla stáva sa tento obludný vojenský prvok pred očami všetkých turistov a návštevníkov mesta smutnou urbanistickou kuriozitou, medzinárodnou hanbou a vykričaným symbolom neokolonializmu.

Samozrejme, Bratislavčania, ale aj návštevníci mesta od tých čias plot intenzívne kritizujú, ale to je tak všetko, čo môžu. Už veľa rokov žiadajú, aby sa americké veľvyslanectvo presťahovalo na nejaké iné miesto a hovorcovia ambasády na to už veľa rokov odpovedajú, že hľadajú novú lokalitu, ale zatiaľ nenašli takú, ktorá by vyhovovala ich požiadavkám.

Reklama

Zmena bola výhodná aj pre samotné veľvyslanectvo, pretože nové priestory by lepšie spĺňali dispozičné požiadavky a oveľa lepšie by sa dala zabezpečovať jeho ochrana. (Konieckoncov, ak mienia Spojené štáty pokračovať v takej medzinárodnej politike, akú robia, možno by stálo za zamyslenie, či by nebolo lepšie nové budovy veľvyslanectiev stavať ako protilietadlové podzemné bunkre, keďže sú praktickejšie ako bežné budovy, ktoré sú citlivejšie na ostreľovanie teroristami a môžu ich občania ohadzovať paradajkami a sprejovať…)

Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík hovorí, že už bolo dosť okolkov. Na jeseň 2017 sa začalo stavebné konanie, ktoré sa skončilo v júli 2018 rozhodnutím, že stavba má byť odstránená. Žiadosť o odstránení stavby bola veľvyslanectvu odoslaná a teraz sa čaká, či sa stavebník odvolá. Keby sa veľvyslanectvo neodvolalo, rozhodnutie by nadobudlo platnosť a plot by mal v zmysle zákona byť do troch mesiacov odstránený na náklady stavebníka. Ak sa veľvyslanectvo odvolá, o tomto odvolaní by potom mal rozhodovať stavebný úrad. Zatiaľ nie je jasné, či stavebník odvolanie podal.

Vec má však háčik. Veľvyslanectvo hovorí, že plot zbúrať nemieni a argumentuje Viedenským dohovorom, podľa ktorého majú hostiteľské krajiny zaručiť bezpečnosť diplomatickým misiám. Starosta Števčík síce vraví, že ochranu veľvyslanectva zabezpečujú oceľové stĺpy vsadené do dlažby námestia, a že ak má byť súčasťou bezpečnostnej zóny plot, musel by mať stavebné povolenie, ktoré však nemôže dostať, lebo pozemok Američania nevlastnia a ani ho už nemajú v prenájme. Lenže toto vysvetlenie Američania neakceptujú a aj Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že v zmysle Viedenského dohovoru nie je možné ich donútiť plot zbúrať, napriek tomu, že je postavený mimo veľvyslanectva a na cudzom pozemku.

Teda výzvy na odstránenie plota sú, zdá sa, jalové práve tak ako kedykoľvek predtým. Ale prečo potom zrazu toľká aktivita? Možno je to celé oveľa prozaickejšie. Blížia sa totiž komunálne voľby a v rovnakom čase, ako prichádza pán Števčík so žiadosťou o odstránenie plota, vyvíja iný poslanec mestskej časti Bratislava – Staré Mesto podobnú aktivitu.

Dlhoročný politický súper starostu Števčíka, poslanec Martin Borguľa prichádza s petíciou s názvom „Výzva veľvyslancovi USA na Slovensku: Hovoríme NIE plotu na Hviezdoslavovom námestí“, kde sa píše: „My, obyvatelia a návštevníci hlavného mesta SR Bratislavy, žiadame okamžité odstránenie plota, ktorý je postavený pred budovou americkej ambasády na Hviezdoslavovom námestí. Plot dlhé roky špatí najkrajšie bratislavské promenádne námestie a v historickom centre hlavného mesta nemá čo robiť!“

Reklama

Je teda namieste otázka, či náhodou celá horúčkovitá snaha vyriešiť zrazu v krátkom čase sedemnásť rokov trvajúcu záležitosť s americkým plotom nie je iba búrkou v pohári vody, za ktorou je komunálna politika a obyčajný populistický boj o voliča pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami…

Medzitým sa za plotom okolo ambasády čosi deje. Pracujú tam americkí robotníci, ktorí, keď som si chcel odfotografovať transparent, ktorý je na budove veľvyslanectva vyvesený, začali vehementne mávať rukami a kričať „No photo!“ Na tom transparente je napísané: „Oslavujeme 100 rokov spoločných vzťahov“ a „Odvaha byť slobodní“.

Odvaha byť slobodní… áno, to je niečo, čo by sme potrebovali. Ale budeme mať odvahu odstrániť aspoň ten škandalózny plot? Alebo to takto má byť? Je tento novodobý symbol moci pred miestodržiteľským palácom niečím, čo charakterizuje mieru našej slobody vo vlastnej krajine a naše dnešné miesto vo svete?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

18:26

Pornoherečka Stormy Daniels v utorok vypovedala ako svedok v prípade voči exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý je obžalovaný z podplácania tejto herečky i falšovania obchodných záznamov.

18:20

Rakúsko neplánuje vstúpiť do NATO, uviedol tamojší minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.

„Nemáme žiadne plány tam vstúpiť,“ povedal minister v parlamente.

Viedeň má podľa neho záujem nadviazať výmenu informácií s ďalšími neutrálnymi štátmi – Írskom, Maltou a Švajčiarskom -, aby sa na neutrálne krajiny „nezabudlo“.

Deň predtým noviny Die Presse napísali, že tieto štyri neutrálne krajiny po vstupe Švédska a Fínska do NATO koncom roka 2023 poslali NATO list, v ktorom navrhli rozšírenie spolupráce.

Konkrétne, aby im bol poskytnutý „privilegovaný prístup k dokumentom a informáciám NATO“, aby sa posilnila výmena spravodajských informácií, spolupráca v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ochrany kritickej infraštruktúry a boja proti „novým rušivým technológiám“.

18:15

Poľský sudca, ktorý utiekol do Bieloruska a požiadal tam údajne o azyl, mal prístup k tajným informáciám. Oznámil to v utorok poľský premiér Donald Tusk. Zároveň na stredu zvolal stretnutie kolégia spravodajských služieb pre údajný vplyv Ruska a Bieloruska na poľský vládny aparát v posledných rokoch.

18:14

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v utorok Izrael na okamžité znovuotvorenie hraničných priechodov do Pásma Gazy a zastavenie “všetkej eskalácie”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali