Plyn z plynovodu Nord Stream 2 uniká do Baltského mora. Meranie zachytilo podmorské výbuchy. Hovorí sa o sabotáži

Plyn z plynovodu Nord Stream 2 uniká do Baltského mora. Meranie zachytilo podmorské výbuchy. Hovorí sa o sabotáži

Bratislava 27. septembra 2022 AKTUALIZOVANE (HSP/Foto:Pixabay)

 

Plyn z plynovodu Nord Stream 2 unikol do Baltského mora, informuje agentúra Reuters

Švédske seizmické centrum oznámilo, že v oblasti úniku plynu z plynovodu Nord Stream boli zaznamenané silné podmorské výbuchy, uvádzajú miestne noviny

Dánske úrady údajne vyzvali lode, aby sa nepribližovali k ostrovu Bornholm po tom, ako v noci došlo k úniku plynu z ruského plynovodu Nord Stream 2.

Reklama

“Dnes došlo k úniku na plynovode Nord Stream 2 neďaleko Dánska,” uviedla vo vyhlásení Dánska energetická agentúra.

Nemecká vláda uviedla, že je v kontakte s dánskymi orgánmi a spolupracuje s miestnymi orgánmi činnými v trestnom konaní, aby zistila, čo spôsobilo náhly pokles tlaku v potrubí.

Reklama

Medzitým bolo oznámené, že v nadväznosti na Nord Stream 2 bol zaznamenaný pokles tlaku v oboch vetvách Nord Stream 1. Dôvody zatiaľ nie sú známe.

 

 Rusko považuje včerajšie nehody na plynovode Nord Stream za výsledok sabotáže

Nehody “vyzerajú ako sabotáž zo strany známych odporcov ruského plynu v Európe,” povedal Alexej Grivach, zástupca vedúceho Fondu národnej energetickej bezpečnosti.

Opravy podľa neho potrvajú niekoľko mesiacov. Podľa neho mohol byť jeden únik nešťastnou náhodou, ale tri nehody naraz – “zrejme niečia zlá vôľa”.

Spoločnosť Nord Stream 2 AG už skôr informovala, že na jednom z potrubí plynovodu Nord Stream 2 (naplnenom technickým plynom) došlo v dánskych vodách v blízkosti ostrova Bornholm k nehode, ktorú sprevádzal prudký pokles tlaku.

Reklama

Potom spoločnosť Nord Stream AG, prevádzkovateľ plynovodu Nord Stream, oznámila pokles tlaku v oboch reťazcoch. Dôvody v oboch prípadoch nie sú známe.

Je však zrejmé, že Nord Stream sa pripravuje na úplné odstavenie túto zimu. A problémy Európy s plynom sa ešte zhoršia.

 

Nemecký Der Tagesspiegel pripúšťa možnosť cielenej diverzie s cieľom poškodenia podmorských plynovodov Severný prúd 1 & 2

Pokles tlaku v plynovode Severný prúd 2 a v oboch vetvách plynovodu Severný prúd 1 mohol byť spôsobený úmyselnou sabotážou, uviedli zdroje pre nemecký denník Der Tagesspiegel.

V oboch prípadoch sa začalo vyšetrovanie príčin incidentu za účasti nemeckých federálnych bezpečnostných orgánov, uviedol denník. „Nevieme si predstaviť scenár, ktorý by nebol cielenou sabotážou. Všetko svedčí proti náhode,“ uviedli zdroje agentúry TASS.

Reklama

Je potrebné si uvedomiť, že takýto druh možnej sabotáže nie je ani zďaleka triviálny, pretože by sa musel uskutočniť s použitím špeciálnych jednotiek, ako sú potápači alebo ponorka.

V pondelok večer došlo k poklesu tlaku v plynovode Severný prúd 2 v blízkosti dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori. Dánska námorná správa oznámila, že v blízkosti plynovodu Severný prúd 2 došlo k úniku plynu. Neskôr bol zistený pokles tlaku na oboch vetvách plynovodu Severný prúd 1.

Zástupca vedúceho Fondu národnej energetickej bezpečnosti Alexej Grivač potvrdil, že „nehody vyzerajú ako sabotáž zo strany známych odporcov ruského plynu v Európe“. Jeden únik plynu nejakou nešťastnou náhodou by sa dal pripustiť, ale tri nehody naraz – „zrejme niečia zlá vôľa,“ poznamenal Alexej Grivač.

Dodávky plynu cez Severný prúd 1 boli v období od 31. augusta do 2. septembra úplne zastavené z dôvodu opráv, ktoré sa skomplikovali v dôsledku západných sankcií. Spoločnosť Gazprom dňa 2. septembra informovala, že z kompresorovej jednotky plynovodu Severný prúd 1 uniká olej s prímesou tesniacej zmesi. Plynovod Severný prúd 1 bol preto odstavený na neurčito.

Plynovod Severný prúd 2 je natlakovaný a pripravený k plnohodnotnej prevádzke, avšak z dôvodu protiruských sankcií ho Nemecko odmieta certifikovať a sprevádzkovať, aj keď na druhej strane tvrdí, že Rusko vraj škrtí dodávky plynu. EÚ popiera negatívny účinok protiruských sankcií na európsku ekonomiku a tvrdí, že za energetickú krízu je vinné Rusko.

Dánske úrady vyzvali k zvýšeniu úrovne pripravenosti krajiny v sektore energetiky a plynárenstva. „K poškodeniu plynovodov dochádza mimoriadne zriedkavo… Chceme zabezpečiť dôkladné monitorovanie kritickej infraštruktúry Dánska s cieľom posilniť bezpečnosť dodávok v budúcnosti,“ uviedol šéf dánskej energetickej agentúry Kristoffer Bottzauw.

Znamená to, že spoločnosti v sektore energetiky a plynárenstva budú musieť zaviesť opatrenia na zvýšenie bezpečnosti napríklad v závodoch, budovách a zariadeniach. V prípade vstupu plavidiel do inkriminovanej oblasti úniku plynu pri ostrove Bornhol môže vzniknúť riziko vznietenia nad vodou a vo vzduchu, uviedla dánska energetická agentúra. Mimo uzavretej zóny neexistujú žiadne bezpečnostné riziká spojené s únikom.

Únik plynu ovplyvní životné prostredie len lokálne, čo znamená, že zasiahnutá bude len oblasť, v ktorej sa nachádza plynová špirála vo vodnom stĺpci.

 

Podmorské výbuchy

V oblasti úniku plynu z plynovodu Nord Stream boli zaznamenané silné podmorské výbuchy, informovali miestne médiá s odvolaním sa na švédske seizmické centrum.

Reklama

Na miesto úniku boli vyslané fregata Absalon a environmentálne plavidlo Gunnar Thorson. Budú vykonávať monitorovanie vody v núdzových oblastiach. Dánska armáda zverejnila zábery z úniku.

Pripomeňme, že nemecká vláda začala vyšetrovanie príčin havárií plynovodov za účasti spolkových bezpečnostných orgánov, informovali nemecké médiá.

Rusko predtým uviedlo, že poškodenie “vyzerá ako sabotáž”.

A Peskov označil nehodu  v Nord Stream za bezprecedentnú situáciu, ktorá si vyžaduje vyšetrovanie.

Medzitým, v dôsledku pozastavenia dodávok plynu cez Nord Stream, začali ceny plynu v Európe opäť rásť a už sa blížia k 1900 dolárom za tisíc metrov kubických. Z prasknutého potrubia Nord Stream by mohol vytekať plyn v hodnote 2 miliárd dolárov. Takéto výpočty uviedol Alexander Sobko, analytik ropného, plynárenského a petrochemického priemyslu, v komentári pre ruských novinárov.

Reklama

 

Podoljakova teória

Obrovský únik plynu z plynovodu Nord Stream nie je “ničím iným ako teroristickým útokom naplánovaným Ruskom a aktom agresie voči EÚ”, napísal na Twitteri poradca OP Michail Podoljak.

“Rusko chce destabilizovať hospodársku situáciu v Európe a vyvolať paniku pred zimou. Najlepšou odpoveďou na tyrana a investíciou do bezpečnosti sú tanky pre Ukrajinu. Najmä tie nemecké,” napísal Podoljak.

Treba poznamenať, že Rusko v skutočnosti obviňuje USA zo sabotáže plynovodu.

Reklama

“Takto zanikla možnosť dodávať plyn do Nemecka a prostredníctvom neho do zvyšku Európy. To je problém nielen pre Rusko, ale aj pre Európu. Niekto v prvom rade zasiahne Nemecko. Je to výhodné pre USA, ktoré potrebujú pochovať nemecko-ruskú spoluprácu. A následne zabrániť možnosti obnovenia vzťahov a pripútania EÚ k trhu s LNG. Konečne oddeľujú Rusko od Európy, pokiaľ ide o spoluprácu v oblasti plynu,” povedal Igor Juškov, expert z Finančnej univerzity pri ruskej vláde.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

06:30

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako “druhá životná poistka”. Séjourné to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Včera 19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Včera 19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

Včera 19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

Včera 19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

Včera 19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

Včera 19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

Včera 19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

Včera 19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali