Trumpovi priaznivci vtrhli do Kongresu. Vo Washingtone je vyhlásený zákaz vychádzania. Jedna žena bola postrelená

Trumpovi priaznivci vtrhli do Kongresu. Vo Washingtone je vyhlásený zákaz vychádzania. Jedna žena bola postrelená

Washington 6. januára 2021 (TASR/HSP/Foto: screenshot videa / TASR/AP-Julio Cortez)

 

 

Americký prezident Donald Trump v stredu svojim stúpencom zhromaždeným pred Bielym domom povedal, že nikdy neprizná, že prehral v novembrových prezidentských voľbách. K davu sa prihovoril pred zasadnutím Kongresu USA, ktorý má potvrdiť výsledky volieb a víťazstvo jeho súpera, demokrata Joea Bidena. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

trmpovi priaznivci
Trumpovi priaznivci vtrhli do Capitolu

Reklama

 

Trumpovi priaznivci vtrhli do Capitolu

Reklama

“Nikdy sa nevzdáme. Nikdy nepriznáme (porážku),” vyhlásil Trump na demonštrácii zvolanej pod mottom “Zachráňme Ameriku”, na ktorej sa zišli tisíce jeho prívržencov.

“Tieto voľby sme vyhrali a vyhrali sme ich jasne,” tvrdil Trump s tým, že došlo k “ukradnutiu” volieb, ktoré boli podľa jeho slov “zmanipulované tak, ako ešte nijaké iné voľby zmanipulované neboli”.

Trump tiež opätovne vyzval svojho viceprezidenta Mikea Pencea, ktorý bude predsedať stredajšiemu zasadnutiu oboch komôr Kongresu, aby nepotvrdil Bidenovo víťazstvo. Ako však pripomenula AP, Pence takúto právomoc nemá a jeho úloha na zasadnutí bude prevažne formálna.

“Ak Mike Pence urobí správnu vec, zvíťazíme v týchto voľbách. Má absolútne právo to urobiť,” povedal Trump. “Mike Pence to bude musieť urobiť pre nás a ak to neurobí, bude to smutný deň pre našu krajinu.”

Trump tiež kritizoval ako “slabých” republikánov, ktorí avizovali, že potvrdenie výsledkov volieb schvália.

Reklama

Viac ako 100 republikánskych spojencov Trumpa v Kongrese avizovalo, že na stredajšom zasadnutí vznesú námietky proti sčítaniu hlasov vo viacerých štátoch USA, v ktorých boli výsledky tesné. Viedlo by to k debate a hlasovaniu v Senáte i Snemovni reprezentantov, považuje sa však za isté, že väčšina ich členov podporí potvrdenie výsledkov volieb.

 

Trump tlačí na Pencea, aby zvrátil Bidenovo víťazstvo vo voľbách prezidenta

Americký prezident Donald Trump zvyšuje tlak na svojho viceprezidenta Mikea Pencea v snahe zvrátiť výsledky prezidentských volieb z 3. novembra 2020 v Kongrese. Informovala o tom v stredu agentúra AP, ktorá toto Trumpovo úsilie zhodnotila ako márne.

Trump na Twitteri v stredu zopakoval svoje tvrdenia o rozsiahlych volebných podvodoch a nezrovnalostiach, ktoré už odmietli federálne súdy i jeho vlastné ministerstvo spravodlivosti.

“Všetko, čo Mike Pence musí urobiť, je poslať ich späť (výsledky sčítania) do štátov, a my zvíťazíme,” tvrdí Trump. “Urob to Mike, toto je čas na mimoriadnu odvahu!”
Pence na základe predpisov Kongresu takúto jednostrannú právomoc nemá. Jeho úlohou bude otvoriť potvrdenia o počte odovzdaných hlasov voliteľov za jednotlivé štáty USA a predložiť ich určeným “sčítateľom” z radov členov Senátu a Snemovne reprezentantov. Na konci sčítania potom oznámi, kto získal väčšinu hlasov vo voľbách prezidenta a viceprezidenta.

Reklama

Námietky proti hlasovaniu členov Zboru voliteľov môžu vznášať len členovia Kongresu. Viac ako 100 republikánskych kongresmanov avizovalo, že tak urobí v prípade viacerých štátov USA, v ktorých boli výsledky volieb tesné. Na odmietnutie vôle voličov by potom bola potrebná väčšina hlasov v oboch komorách Kongresu, dostatočný počet republikánskych zákonodarcov však už oznámil, že sa pridajú k demokratov a odmietnu snahy Trumpových spojencov na poslednú chvíľu voľby zvrátiť.

Pence už Trumpovi na ich týždennej večeri v Bielom dome v utorok povedal, že podľa svojho názoru nemá kompetenciu jednostranne zamietnuť výsledky hlasovania voliteľov, uviedol o rozhovore medzi štyrmi očami nemenovaný zdroj oboznámený s jeho obsahom, o ktorého vyjadrení ako prvý informoval denník New York Times.
Trump takúto správu vo vyhlásení v utorok večer poprel. Penceova kancelária sa k záležitosti odmietla vyjadriť.

Očakáva sa, že tisíce stúpencov Trumpa sa zhromaždia neďaleko Bieleho domu predtým, ako sa Kongres hodinu po poludní miestneho času (19.00 h SEČ) zíde na zasadnutí.

 

Americký viceprezident Mike Pence povedal, že nemá právomoc zamietnuť v Kongrese potvrdenie hlasov voliteľov

Americký viceprezident Mike Pence v stredu po výzvach prezidenta Donalda Trumpa povedal, že nemá právomoc zamietnuť v Kongrese potvrdenie hlasov voliteľov, ktorými sa demokrat Joe Biden stane o dva týždne šéfom Bieleho domu

Potvrdenie výsledkov sa však spomalí po tom, ako republikánski kongresmani vzniesli námietku proti sčítaniu hlasov v štáte Arizona. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

“Moja prísaha podporovať a brániť ústavu mi neumožňuje nárokovať si jednostrannú právomoc určiť, ktoré hlasy voliteľov by mali byť sčítané a ktoré nie,” uviedol Pence vo vyhlásení zverejnenom v čase, keď sa začalo spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, zamerané na potvrdenie výsledkov hlasovania Zboru voliteľov na základe prezidentských volieb z 3. novembra.

Vyhlásenie prišlo krátko po tom, ako Trump na zhromaždení svojich stúpencov pri Bielom dome znova vyzval Pencea, aby odmietol potvrdiť výsledky hlasovania voliteľov. Trump už niekoľko dní zvyšoval tlak na svojho viceprezidenta, aby zo sčítania vylúčil hlasy voliteľov z tých štátov USA, v ktorých len tesne vyhral Biden.

 

Dvaja republikánski kongresmani v úvode stredajšieho zasadnutia vzniesli námietku proti sčítaniu v Arizone

Dvaja republikánski kongresmani v úvode stredajšieho zasadnutia vzniesli námietku proti sčítaniu v Arizone, čo si vynúti hlasovanie Senátu i Snemovne reprezentantov o víťazstve Bidena v tomto štáte.

Reklama

Námietku predložil arizonský člen snemovne Paul Gosar a podpísal ju aj senátor Ted Cruz z Texasu. Obe komory Kongresu teraz budú mať dve hodiny na to, aby o nej diskutovali.

Biden v Arizone zvíťazil o viac ako 10.000 hlasov. Súdy zamietli celkovo osem sťažností na jeho výhru v tomto štáte.

Demokratický kandidát Biden získal 306 hlasov v Zbore voliteľov, čo je viac ako požadovaných 270. Trump získal hlasy 232 voliteľov. Bidenova inaugurácia je naplánovaná na 20. januára.

 

Kongres musel prerušiť svoje zasadanie

Sídlo amerického Kongresu v hlavnom meste Washington v stredu uzavreli počas zasadnutia členov oboch jeho komôr po tom, ako sa stúpenci prezidenta Donalda Trumpa dostali do zrážok s políciou a pokúsili vniknúť do budovy. Senát i Snemovňa reprezentantov oznámili prerušenie svojho zasadnutia, zameraného na potvrdenie výsledkov prezidentských volieb. Informovali o tom agentúra AP a televízia CNN.

Reklama

Napätá situácia vznikla pred budovou Kapitolu, keď tam protestujúci začali strhávať kovové bariéry pod schodmi vedúcimi k hlavnému vstupu. Niektorí demonštranti sa snažili preniknúť cez policajtov s ochrannými štítmi, ktorí proti nim použili paprikový sprej.

 

Reklama

 

Niektorí v dave kričali “zradcovia”, keď sa ich policajti snažili zatlačiť. V oblasti tiež niekto nahlásil podozrivý balíček, oznámila Polícia Kapitolu.

Vnútri Kapitolu odvysielali oznámenie, podľa ktorého vzhľadom na “vonkajšiu bezpečnostnú hrozbu” nemôže nikto vstupovať do komplexu Kapitolu ani z neho vychádzať. Nariadená bola tiež evakuácia niekoľkých kancelárskych budov Kongresu.

K potýčkam došlo krátko po tom, ako Trump vystúpil pred tisícami svojich prívržencov neďaleko Bieleho domu, ktorým zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o volebných podvodoch, a vyhlásil, že nikdy neuzná svoju porážku.

“Nedovolíme, aby umlčali vaše hlasy,” povedal Trump davu ľudí, ktorí na miesto prichádzali už od úsvitu.

 

Washington vyhlásil zákaz vychádzania; protestujúci prenikli do Kongresu

Starostka amerického Washingtonu Muriel Bowserová nariadila v stredu zákaz vychádzania v celom hlavnom meste USA po tom, ako rozhnevaní stúpenci prezidenta Donalda Trumpa prenikli do budovy Kongresu, kde prebiehala debata o potvrdení výsledkov prezidentských volieb. Informovali o tom svetové agentúry.
Bowserová stanovila zákaz vychádzania od 18.00 h miestneho času (štvrtok 0.00 h SEČ) do štvrtka 6.00 h (12.00 h SEČ). Reagovala tak na napätú situáciu okolo sídla Kongresu, keď tisíce protestujúcich obklopili budovu Kapitolu a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie. To bolo zvolané na oficiálne potvrdenie zvolenia demokrata Joea Bidena za budúceho šéfa Bieleho domu.

Reklama

 

 

Budovu Kapitolu uzavreli z bezpečnostných dôvodov a kongresmanov z nej začali evakuovať. Viacero protestujúcich vniklo dovnútra, ako ukázali aj zábery amerických televízií. Pred budovou došlo k potýčkam demonštrantov s policajtmi a niektorí ľudia strhávali kovové bariéry pod schodmi vedúcimi k hlavnému vstupu.
Vnútri členom Snemovne reprezentantov podľa agentúry AP polícia povedala, aby si nasadili plynové masky uložené pod svojimi sedadlami po tom, ako v Rotunde Kapitolu použili slzotvorný plyn. Policajti mali v rámci opatrení na ochranu kongresmanov v snemovni vytiahnuté zbrane, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na svedkov.

Reklama

 

 

Trump hodinu po vypuknutí zrážok vyzval svojich stúpencov, aby “zachovali pokoj” a “podporili políciu”, ktorá je podľa jeho slov “skutočne na strane našej krajiny”.
Jeho apel na Twitteri prišiel po tom, ako vystúpil pred prívržencami zhromaždenými pred Bielym domom, aby zopakoval svoje tvrdenia o volebných podvodoch a povzbudzoval ich, aby sa vydali ku Kapitolu.

 

Reklama
V Kongresu postrelili ženu, polícia povoláva posily

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v sídle amerického Kongresu bola postrelená jedna osoba, ktorú previezli do nemocnice, informovala agentúra AP.

Demonštranti podporujúci prezidenta Donalda Trumpa predtým prenikli do budovy Kapitolu a dostali sa aj do zasadacej sály Senátu, ukazujú zábery televízií C-Span a NBC.

Postrelenou je podľa správy televízie CNN žena, ktorú strela zasiahla do hrudníka a ktorej poskytovali zdravotníci prvú pomoc.

Biely dom oznámil, že k budove Kapitolu už vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície, aby pomohli ukončiť protesty. Po žiadostiach Polície Kapitolu o posily oznámila vyslanie 200 štátnych policajtov a gardistov aj vláda štátu Virgínia.

Trump svojich prívržencov “okupujúcich” Kapitol najskôr vyzval, aby “zachovali pokoj”. Čelí však rastúcemu tlaku aj svojich republikánskych spojencov, aby zasiahol dôraznejšie. Zatiaľ ešte na Twitteri apeloval, aby sa ľudia zdržali násilia. “Pamätajte, my sme strana práva a poriadku – rešpektujte právo a našich skvelých mužov a ženy v modrom,” dodal bez toho, aby stúpencov vyzval na rozchod.

Protestujúci obklopili budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách.

V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. Chodbami sa ozývalo volanie “Chceme Trumpa!”.

Reklama

Policajti použili slzotvorný plyn, keď sa usilovali zatlačiť davy demonštrantov, ktorí – na výzvy Trumpa – prišli protestovať proti tomu, čo už viac ako dve storočia bolo pokojné, formálne zasadnutie Kongresu na potvrdenie výsledkov volieb, píše agentúra AFP.

“Prezident Spojených štátov podnecuje štátny prevrat. Nenecháme sa zastrašiť. Nenecháme sa odradiť,” tvítovala demokratická kongresmanka Karen Bassová.

O “štátnom prevrate” sa zmienili aj ďalší členovia Kongresu. Niektorí hovorili o správach o rúrkovej bombe i tom, že počuli výstrely.

“Prezident podnecuje domáci terorizmus,” vyhlásil kongresman Mark Pocan.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali