Pellegrini chce s Donaldom Trumpom rokovať otvorene, pred návštevou má rešpekt

Pellegrini chce s Donaldom Trumpom rokovať otvorene, pred návštevou má rešpekt

Washington 2. mája 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Slovenský premiér Peter Pellegrini počas osobného rokovania “na štyri oči” s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré sa uskutoční v piatok (3. mája) v Bielom dome, nemá záujem viesť “nejaké diplomatické omáčky a komplikované reči”. Premiér by bol rád, keby ich rozhovor bol priamy, pričom sa chce veľmi konkrétne dotknúť vzťahov USA a Slovenska. Predseda vlády SR to povedal novinárom počas letu do Spojených štátov amerických

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini pred odletom na pracovnú cestu do Spojených štátov amerických

“To je možno tá správna cesta a možno aj niečo, čo vyhovuje aj mne osobne – teda prejsť rovno k veci, porozprávať sa. Naozaj využiť tú možnosť, pretože medzi štyrmi očami si môžete s prezidentom povedať aj iné veci, ako tie, ktoré sú vhodné aj pre uši médií,” uviedol premiér.

Reklama

Predmetom piatkového rokovania bude viacero tém. “Chceme sa dotknúť našej úzkej spolupráce, hovoriť nielen o našom členstve v NATO, ale chceme s ním veľmi otvorene hovoriť aj o ekonomických vzťahoch Slovenska a Spojených štátov. Chcem mu veľmi otvorene povedať, čo bude znamenať prípadná ekonomická vojna medzi Spojenými štátmi a EÚ, čo to konkrétne prinesie Slovensku. To sú veci, ktoré by bolo dobré, aby prezident počul priamo z úst premiéra, aby mal naozaj veľmi plastický obraz,” konštatoval Pellegrini.

Upozornil, že toľko pertraktovaná Dohoda o obrannej spolupráci s USA, o ktorej sa hovorí, nie je primárnou a hlavnou témou rokovania. “Uvidíme, či sa vôbec s prezidentom tejto témy dotkneme, pretože týchto zmlúv majú Spojené štáty americké podpísané so svojimi partnermi obrovské množstvo a nie sú dojednávané až na takej najvyššej úrovni. My budeme preto hovoriť skôr o inom – ako by sme ďalej mohli spolupracovať aj v oblasti vyzbrojovania slovenskej armády, a tentokrát v opačnom garde,” zdôraznil. Zároveň dodal, že po nákupe stíhačiek F-16 by privítal, aby sa na Slovensku v spolupráci s našimi slovenskými firmami realizovala podpora, následná údržba, resp. ďalšia modernizácia ozbrojených síl tak, aby sa časť investovaných peňazí vrátila naspäť do slovenského zbrojárskeho priemyslu.

Reklama

Premiér sa domnieva, že s prezidentom Trumpom si osobnostne sadnú, keďže podľa neho je pragmatik. “Je to človek, ktorý ide priamo k veci a ktorý nemá rád omáčky, a to je niečo, čo mi celkom osobne konvenuje – ak je nejaký problém, poďme ho riešiť, poďme k veci, veľmi otvorene si o ňom povedzme a nezaobaľujme to do nejakých rečí. Takže si myslím, že toto môže byť niečo, čo aj počas rozhovoru medzi štyrmi očami môže byť naopak na prospech veci, že si budeme rozumieť,” priznal premiér.

Zároveň ocenil prácu slovenskej diplomacie, keďže ako uviedol, dostať pozvánku do Bieleho domu na oficiálne pozvanie prezidenta Spojených štátov nie je úplne bežná vec. “Návšteva Bieleho domu je naozaj, aj v rámci diplomacie a zahraničných vzťahov, pre každú krajinu top udalosť,” povedal premiér o návšteve, pred ktorou má “zdravý rešpekt”.

Pripomenul, že návšteva slovenskej delegácie nie je len momentálne ojedinelý zjav v rámci vzájomných vzťahov so Spojenými štátmi. “Slovenskú republiku navštívil štátny tajomník ministerstva obrany a následne po dlhých rokoch sme hostili, aj na pozvanie ministra Lajčáka, ministra zahraničných vecí Spojených štátov amerických Mikea Pompea, s ktorým sme tak isto mali veľmi dobré rokovanie. Takže návšteva v Bielom dome akoby bola vyústením týchto veľmi intenzívnych diplomatických stykov medzi Slovenskom a Spojenými štátmi,” dodal premiér.

Predsedu vlády SR Pellegriniho prijme v piatok v Bielom dome americký prezident Trump. Rokovať by mali okrem iného o otázkach týkajúcich sa ekonomickej a obrannej spolupráce. V rámci obrannej spolupráce by sa mali venovať i modernizácii Ozbrojených síl SR a zvyšovaniu obranných výdavkov v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z členstva SR v NATO.

 

Reklama

Lajčák: Za vlády prezidenta Trumpa sa Spojené štáty vrátili do strednej Európy

Počas vlády predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu mal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák pocit, že bol o strednú a východnú Európu nezáujem z politickej úrovne. Situácia sa podľa neho zmenila s príchodom jeho nástupcu amerického prezidenta Donalda Trumpa, keď sa Spojené štáty vrátili do strednej Európy. Pre médiá to počas letu do Washingtonu povedal vo štvrtok Miroslav Lajčák.

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák

“Je to tak, my sme naozaj cítili nezáujem z tej politickej úrovne. Bolo to zrejme tým, že si Spojené štáty povedali, že stredná Európa je už ošetrená, je za vodou a tie procesy sú už nezvrátiteľné. Ukazuje sa ale, že to nie je celkom tak. A faktom je, že za vlády prezidenta Trumpa sa Spojené štáty vrátili do strednej Európy,” konštatoval.

Ako predseda Valného zhromaždenia OSN absolvoval rokovanie s Trumpom. Slovenskému premiérovi Petrovi Pellegrinimu, ktorého prijme v Bielom dome v piatok (3. mája), poradil, aby počas rokovania “šiel priamo k veci” a nepoužíval prázdne frázy. “Prezident Trump má rád konkrétny rozhovor a je rád, keď z toho rozhovoru vyplynú konkrétne závery,” povedal Lajčák.

Aj na základe rokovaní, ktoré Lajčák absolvoval minulý mesiac vo Washingtone s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom a prezidentovým poradcom Johnom Boltonom, si myslí, že vzájomné vzťahy sú vynikajúce, sú vysoko hodnotené americkou stranou a sú bezproblémové. “Spojené štáty nás vnímajú ako spoľahlivého partnera a spojenca. Samozrejme, to, čo je veľmi dôležité osobne pre prezidenta Trumpa, je plnenie našich spojeneckých záväzkov. Faktom je, že v roku 2022, to znamená dva roky pred termínom, ktorý sme si stanovili, naplníme dve percentá HDP na obranu. To je pre nich nesmierne dôležité,” spresnil minister.

Reklama

Zároveň podľa neho oceňujú, že Slovensko sa rozhodlo modernizovať ozbrojené sily, prejsť zo sovietskej techniky na modernú. “Taktiež, že sme strategicky prijali rozhodnutie orientovať sa na americkú výzbroj, či už sú to stíhačky F-16 alebo vrtuľníky Black Hawk. V Spojených štátoch amerických to, samozrejme, nezostalo bez povšimnutia,” konštatoval.

Tých, ktorí vnímajú premiérovu návštevu Bieleho domu len ako príležitosť urobiť si s americkou hlavou štátu fotografiu, zaraďuje buď k diletantom alebo neprajníkom. “Také niečo môže povedať buď úplný diletant, ktorý nevie, o čom hovorí, alebo niekto, kto nevie stráviť skutočnosť, že premiér Pellegrini dostal pozvánku do Bieleho domu, pretože to je plnohodnotná návšteva na pozvanie prezidenta. Privíta ho prezident, budú mať rokovanie medzi štyrmi očami a následne bude rokovanie dvoch delegácií,” zdôraznil Lajčák. To, že prezident Trump to rokovanie chce mať a slovenského premiéra pozval, sa podľa ministra nedá nejakým spôsobom znehodnotiť, to je jednoducho podľa neho fakt.

“Znamená to, že ho aj zaujíma, čo mu premiér povie, že chce počuť naše názory, že si chce overiť niektoré svoje názory na vývoj v Európe v našom susedstve s nami. My urobíme všetko pre to, aby sme to stretnutie využili v plnej miere,” uzavrel Lajčák.

 

Zástupca SR navštívi na pozvanie prezidenta USA Biely dom po 13 rokoch

Návšteva slovenského premiéra Petra Pellegriniho v Spojených štátoch amerických, počas ktorej ho v piatok (3. mája) prijme americký prezident Donald Trump, sa pripravovala veľmi dlho. Návšteva sa koná po 13 rokoch, keď naposledy predseda vlády Mikuláš Dzurinda v roku 2006 navštívil Biely dom na pozvanie vtedajšieho prezidenta Spojených štátov Georgea Busha. Pre novinárov to uviedol vo štvrtok počas letu do USA poradca predsedu vlády pre zahraničnú politiku Peter Kmec.

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini

Napriek tomu, že v Bielom dome bol v roku 2013 expremiér Robert Fico, Kmec v návštevách vidí rozdiel. “Návšteva premiéra Fica mala jemne odlišný formát, i keď by som tomu dal tak isto veľmi významný politický rozmer. Bolo to na pozvanie viceprezidenta Spojených štátov amerických v tom čase Joea Bidena, takže bola to rovnaká protokolárna úroveň, čo sa týka viceprezidenta a premiéra. Z tohto pohľadu by som povedal, že formát pozvania prezidenta voči predsedovi vlády je protokolárne ešte vyšší stupeň,” vyhlásil Kmec.

“Čo sa týka priebehu návštevy v Bielom dome, tak najprv pôjde slávnostné protokolárne prijatie pred slávnym Západným krídlom. Novinári budú potom pri slávnostnom prijatí prezidentom Trumpom. Následne sa (americký prezident a slovenský premiér) odoberú na uzatvorený formát na štyri oči, ktorý má trvať 15 minút. Tam bude, samozrejme, veľa závisieť od toho, ako si sadnú, čo sa týka chémie medzi sebou, takže od toho sa bude aj odvíjať, či ten formát bude trvať 15 minút alebo dlhšie,” vysvetlil bývalý veľvyslanec v USA.

V prípade, že stretnutie potrvá dlhšie, bude to na úkor plenárneho širšieho formátu – čo sa stáva, ak si lídri porozumejú. “Potom vlastne sa preberajú v širšom formáte veľké témy za účasti či už ministra zahraničných vecí, poradcov pre zahraničné záležitosti. To už je následne vyvrcholenie celej návštevy,” povedal.

Témy počas rokovaní rozdelil na tri fázy – prvú fázu budú tvoriť hlavné posolstvá oboch lídrov pre médiá. “Tam máme jasne stanovené 3-4 vety, ktoré je potrebné aj jasne odkomunikovať. Potom sú štyri oči, kde sú samozrejme témy, ktoré sa nie vždy povedia pre médiá. Tie vedia len títo dvaja lídri. A potom sú témy, ktoré idú do zápisu a často sú aj verejné, cez ktoré potom lídri informujú médiá. Širší formát bude už o veľmi širokých témach, ktoré sa týkajú globálnych záležitostí, vzťahov EÚ, USA a bilaterálnych vzťahov,” konštatoval Kmec.

Reklama

Európsky a americký protokol sa podľa neho veľmi nelíšia. “Nie sú tam veľké obmedzenia, v tomto sme si kultúrne veľmi blízki. Ten transatlantický kultúrny rozmer je rovnaký,” priznal. Kladie sa veľký dôraz na prípravu, predovšetkým na to, aby sa témy zmestili do časového formátu a aby si obe strany odkomunikovali priority. V otázke času na rokovaní sú však lídri autonómni.

 

Tréner bejzbalu prezidenta Trumpa bol Slovák, Pellegrini mu venuje pálku

Učiteľ na vojenskej akadémii a zároveň prvý tréner bejzbalu amerického prezidenta Donalda Trumpa pochádzal zo Slovensku. Volal sa Teodor Dobiáš. Preto jedným z darov, ktoré slovenský premiér Peter Pellegrini nesie do Bieleho domu, je špeciálne ručne vyrobená bejzbalová pálka vo farbách trikolóry s jeho venovaním. Premiér o tom informoval novinárov vo štvrtok počas letu do Washingtonu.

Na snímke prezident USA Donald Trump Foto:TASR/AP-Susan Walsh

“Pre prvú dámu nesieme naozaj jeden krásny kroj zo stredného Slovenska. Veľmi ma však teší, že prezidentovi budeme môcť odovzdať aj jednu, špeciálne ručne a len pre tento účel vyrobenú bejzbalovú pálku vo farbách trikolóry, ktorá je teda vo farbách Spojených štátov, ako aj Slovenska s textom, ktorý mu bude navždy pripomínať, že jeho prvý tréner bejzbalu bol Slovák, a s venovaním predsedu vlády. Je to niečo, čo možno oproti iným štandardným darom má aj konkrétny príbeh a je naviazaný na konkrétne osoby. To je, myslím si, dar, ktorý má aj z emočnej stránky celkom vysokú hodnotu,” zdôvodnil výber darčeka slovenský premiér.

Reklama

Poradca predsedu vlády pre zahraničnú politiku a zároveň bývalý slovenský veľvyslanec vo Washingtone Peter Kmec priznal, že o trénerovi sa Úrad vlády SR dozvedel vďaka telefonátu od krajana, ktorý žije v Kanade. Teodor Dobiáš bol v americkej spoločnosti známy, keďže bol vojenským veteránom druhej svetovej vojny. Bojoval v Taliansku. Získal veľa ocenení aj od prezidentov. Zomrel v roku 2016 vo veku 90 rokov.

To, či prezident Trump dar aj prakticky využije alebo zostane v Bielom dome, nie je zatiaľ známe. “Americký protokol je v tomto dosť prísny. Všetky dary, ktoré sa dávajú na úrovni prezidentov USA, sa zachovávajú v archíve a sú v majetku Bieleho domu. Uvidíme, či ich bude môcť využiť, ale sme pripravení urobiť mu aj kópiu,” dodal Kmec.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali